FIFA 19 Preview | 02 juli 2018 08:00 | Auteur: Jeroen K.

Juni 2018: de WK-koorts heerst niet zo in de Lage Landen. Reden? Oranje kijkt dit jaar vanaf thuis toe hoe de andere grootmachten der wereld om het wereldkampioenschap voetbal strijden. Nintendo had dan ook maar een Vlaamse werknemer opgetrommeld om ons te voorzien van het commentaar bij FIFA 19 voor Nintendo Switch. Want, ja: als de Eredivisie eind deze zomer weer begint, kunnen wij na FIFA 18 aan de slag met FIFA 19 voor Nintendo's hybride!

En de Nintendo Switch-versie van FIFA 18 had nogal wat commentaar te verduren. Dit had er met name mee te maken dat we een andere game kregen dan de PlayStation 4, Xbox One en PC. Electronic Arts gebruikte een aparte engine voor de draagbare versie, die zich niet kon meten met de 'echte' FIFA 18, draaiende op Frostbite. Ook misten er enkele opties en functionaliteiten uit de 'grote' versie. FIFA 19 herhaalt dit verhaal voor een groot deel, want ook dit jaar draait de draagbare footie niet op Frostbite.

fifa191

Toch verbetert EA wel het nodige ten opzichte van FIFA 18 met deze nieuwe iteratie. De ontwikkelaar voegt de modus Online Friendlies toe, die vorig jaar nog ontbrak; deze modus laat je een mini-seizoen van vijf wedstrijden spelen met een tegenstander uit je vriendenlijst. Deze toevoeging maakt het iets minder pijnlijk dat de Nintendo Switch niet meedoet met de échte versie van FIFA. Het lijkt er dus op dat FIFA 19 de prestatie van FIFA 18 ietwat verbetert.

Zelf moet ik bekennen dat ik sinds de PlayStation 2-dagen geen FIFA meer heb aangeraakt op concurrerende consoles. Hierna ging ik namelijk aan de slag met de, niet al te beste, diverse Wii-versies van FIFA die EA op de markt bracht. Deze edities namen soms schaamtevolle proporties aan: met FIFA 13 hield Electronic Arts de schijn dat ze een fatsoenlijke titel uitbrachten niet eens meer hoog.

fifa192

Die schijn houden ze nu wél hoog, en terecht naar mijn mening. Ten opzichte van alle Wii- en Wii U-uitgaven, speelt FIFA 19 echt flink beter. Net als in FIFA 18 voelt alles een stuk dynamischer aan. De verschillende teams voelen daadwerkelijk anders aan, de balbeweging hangt echt af van je eigen acties en de snelheid zit er goed in. Echte FIFA-fans gaan waarschijnlijk nog altijd voor de PlayStation 4-versie, en terecht, maar deze game op een draagbare Nintendo-console? Ik ben er in elk geval blij mee.

Voorlopige conclusie
FIFA 19 is precies wat je ervan verwacht. Het bouwt voort op wat FIFA 18 voor Nintendo Switch was. Hier en daar brengt EA wat kleine verbeteringen aan, waaronder de komst van Online Friendlies, maar in de kern zit het spel hetzelfde in elkaar. Dat betekent ook dat we met FIFA 19 weliswaar de beste versie van de serie voor een Nintendo-console krijgen, én de beste draagbare variant. Voor mij is dat genoeg. Maar het betekent tegelijk ook dat de echte fans nog altijd voor de PlayStation 4-versie zullen gaan.
Next articleOntwikkelaars Detention onthullen hun volgende game: Devotion Previous articleHollow Knight passeert de 250.000 verkopen in twee weken tijd

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

FIFA 19

Platform: Nintendo Switch
Genre: Voetbal
Ontwikkelaar: Electronic Arts
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 28 september 2018

Screenshots