WarioWare Gold Review | 02 augustus 2018 15:00 | Auteur: Daan

Hoewel ik praten over klassieke Nintendo-franchises geinig vind, zijn het de unieke spellen die mij altijd weten te raken. Het hoogtepunt van uniek is WarioWare, een spel waar je een reeks aan microgames moet weten te voltooien. De bizarre personages en grappige verhaallijnen zorgden ervoor dat de spellen telkens opnieuw leuk bleven. De games waren kort, maar daardoor was het ook aangenaam om voor de beste scores te gaan. Met WarioWare Gold komt de reeks terug na een tijd van afwezigheid. Net als voorheen maakt de game optimaal gebruik van de Nintendo 3DS en dat zou ik ook nooit anders willen zien.

WAH-HA-RIIIIOOO
In WarioWare draait Wario weer op volle toeren. De gast heeft een groots videogame-toernooi opgezet in Diamond City. Zijn doel is om met veel geld de deur uit te lopen zonder dat hij het werk hoeft te doen. Om een overwinning veilig te stellen schakelt hij de hulp in van zijn oude vrienden. Favorieten zoals Mona, 9-Volt en Orbulon maken hun opwachting met ieder hun eigen met microgame gevulde stages. Er zijn meer dan 300 van deze snelle spellen te ontdekken, dus het wordt een fikse rit. 

warioware-gold-2


De Story Mode bevat 18 stages om te overbruggen. 15 van deze stages zijn verspreid in drie aparte leagues: Mash, Twist en Touch. Deze representeren de drie besturingsmogelijkheden die worden toegepast. Elk segment begint met een Wario introduction, waarin haarfijn alles wordt uitgelegd. De laatste stages gooien alles op een grote hoop, met ook nog eens de microfoon en nog snellere spelletjes er bovenop. Ik genoot enorm van hoe de Story Mode in elkaar stak. Je wordt flink uitgedaagd om het beste eruit te halen. Uiteraard, je vliegt er doorheen, maar het fikse aantal verrassingen maakt het ruimschoots goed. Maar stiekem, ergens in het achterhoofd, had ik toch graag een langere verhaalmodus willen hebben. 

De belangrijkste verandering in Story Mode, zijn de geanimeerde cutscenes met ingesproken stemmen. Het is de tweede keer, na Fire Emblem Echoes, dat ik bij Nintendo voice acting achterover val. Hoewel het bijzonder is om Charles Martinet (Wario) complete zinnen te horen spreken, maken andere stemmen me even enthousiast. Fronk, een welbekend personage in de reeks, heeft een stem om van te dromen. De stijl van WarioWare Gold verraste me ook. Hoewel ik nog twijfelde tijdens de aankondiging, vind ik de game er toch erg aantrekkelijk uitzien. De grappige bewegingen en het tekenfilm-gehalte weten de juiste noot te raken.

Microgame Mania
De microgames, echter, zijn de ster van de show. Hoewel veel terugkeren vanuit de vorige WarioWare games, hebben de meeste een nieuwe stijl die aanspreekt. De nieuwe games zijn gelijk getrokken aan deze nieuwe eisen, waardoor de game ook als een geheel aanvoelt. Je kon dit duidelijk merken aan de verscheidene Nintendo stages. 18-Volt’s sectie ziet je vrij gemakkelijk wisselen tussen het bewegen van een Wii Remote naar het schoonspuiten van gebouwen in Super Mario Sunshine.

1


Wat belangrijk is om te vermelden is hoe goed WarioWare Gold voortbeweegt. Het is belangrijk, vooral tijdens de laatste stages van het avontuur. Ik vond het fijn om te wisselen tussen de besturingsmogelijkheden, iets wat ik niet had gedacht. In mijn opzet had ik de stylus vast in de palm van mijn rechterhand, dit terwijl ik al vrolijk Mash en Twist spellen als het ontdekken was. Zodra het tijd werd om de stylus te pakken hield ik het systeem met de linkerhand vast. Het werkte goed en ik had de tijd om waakzaam te reageren.

Eindeloze fun
Naast het uitspelen van het hoofdavontuur kun je teruggaan naar de verscheidene stages om high scores te verbeteren. Tussen de rondes door verdien je munten die je kunt spenderen bij de Capsule Machine. Hoewel het grinden voor munten prima gaat in Story Mode, zijn er vele manieren om het benodigde goud bij elkaar te sprokkelen. Het spel kent een grote waslijst aan missies om te doorgronden. De doelen verschillen van het voltooien van games in een bepaalde set tot het overleven in een stage op alle moeilijkheidsgraden. Het is een leuke manier om de aandacht erbij te houden.

Een andere set aan mogelijkheden worden beschikbaar zodra je het verhaal uit hebt: de Challenge Modes. Natuurlijk kun je hier ook flink cashen, al is de weg daarnaar toe een heel stuk pittiger. Je hebt de standaard uitdagingstorens waar je een reeks aan microgames succesvol moet doorlopen. Deze waren er al in de vorige games, maar gelukkig is de rest zo goed als nieuw. Een goed voorbeeld is WarioWatch, waar je vecht tegen de tijd. Het doel is om microgames zo snel mogelijk te voltooien om tijd terug te verdienen. Je score wordt bepaald door het aantal spellen dat je weet te voltooien. Elk van de nieuwe uitdagende opties heeft zijn eigen doelen, manieren van spelen en trucs om het beste eruit te halen. 

warioware-gold-3


Na je harde werk verdien je het om tijd te besteden in de Capsule Machine. Elke capsule kost 600 munten, waardoor het unlocken van alles tijd gaat vergen. Het duurde ongeveer 15 uur voor mij om alles te ontgrendelen, al heb ik nog niet overal de best mogelijke score. Om compleet eerlijk te zijn vond ik beloningen niet bepaald geweldig. Er zijn dan wel viertien grotere minigames en een studio waar je stemmen op kunt nemen, maar buiten dat om was het weinig soeps. Een mini Nintendo museum is leuk, maar er zit weinig uitleg achter. Iets waar WarioWare Gold echt punten had kunnen scoren. Daarnaast is een groot deel telefoonnummers, waarbij je na een belletje alleen tekst voorgeschoteld krijgt.

Conclusie
WarioWare Gold is een geweldig spel, zowel voor de nieuwkomers als de veteranen. De titel biedt een uitstekende selectie aan microgames, waardoor ik aandachtig naar het scherm bleef turen. Zelfs nu voelt mijn werk nog niet gedaan. Het spel motiveert je om op alles een high score neer te zetten en misschien zelfs het geheel nogmaals te doorlopen. Zijn er problemen? Een paar. De campaign voelde iets te kort en sommige unlockables vallen wat tegen. Deze fouten doen niet af aan wat het spel, maar het blijven duidelijke verbeterpunten voor de toekomst. Die toekomst is, eerlijk gezegd, vooral mooi.
8,5
N1-score
  • + Fantastische selectie aan microgames
  • + Volledig ingesproken
  • + Challenge Modes erg verslavend
  • + Extra lange minigames
  • + Fijn om nu en dan op te pakken
  • - Teleurstellende beloningen
  • - Campaign een beetje kort
Next articleMugsters Previous articleUndertale krijgt een releasedatum in Japan; binnenkort details...

Reacties van gebruikers

Avatar
Captain-Retardo | 02 augustus 2018 15:53 | #283058
Super kut dat die op 3DS is.
Avatar
koekiemonster | 03 augustus 2018 11:28 | #283063
Nice, beste Nintendo Game van 2018!
Avatar
wiijordends | 03 augustus 2018 13:52 | #283064
Jammer dat het spel zo kort is.
Ik heb het spel nog geen volledige week en ik heb al het spel uitgespeeld + micro games collectie compleet. Het enige wat ik nu nog kan doen is spellen steeds opnieuw spelen om munten te verzamelen voor de kleine beloningen vrij te spelen.


Ik snap niet waarom bepaalde personen dit spel liever op de Switch hebben zien komen. Voor een Switch spel is dit spel veel te klein en te kort. Ik zou eerder teleurgesteld zijn als zo'n kleine titel voor de Switch uit kwam (en niet 3DS). Voor de Switch verwachten we toch wat meer kwaliteit.
De enige reden dat ik kan bedenken waarom deze personen dit willen is omdat zij teleurgesteld zijn omdat ze hun 3DS hebben verkocht om een Switch te kopen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

WarioWare Gold

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Minigames
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 juli 2018

Screenshots