Pokémon: Let's Go, Eevee & Pikachu! Preview | 05 september 2018 08:00 | Auteur: Dyon

Toen ik ooit op een middag met iemand binnen de gameswereld aan het lunchen was kwam mij ter ore dat de nieuwste telg in de Pokémon-serie anders zou zijn dan de voorgaande delen. Het zou een remake worden van de originele games, alleen de eerste 151 Pokémon waren vangbaar én er zouden geen wilde Pokémon-gevechten zijn. Mijn eerste reactie op deze verandering was weinig positief en de geruchten bleken waarheid te zijn. Inmiddels heb ik tijdens Gamescom 2018 voor het eerst kort mogen ervaren hoe Pokémon: Let’s go speelt. Was mijn eerste indruk dan toch verkeerd?

De demo begon in een huisje wat Route 2 met Viridian Forest verbindt. Zo eigenwijs als ik was wilde ik eigenlijk teruglopen naar Viridian City, maar de superviserende Nintendo-medewerker vroeg me vriendelijk doch dwingend om toch maar naar Viridian Forest te lopen, en zo begon mijn reis door het meest bekende woud uit de Pokémon-serie.De Kanto-regio
De eerste indruk van het woud dat ik kreeg is dat het veel levendiger is dan dat het ooit is geweest. Pokémon: Let’s Go heeft natuurlijk geen random gevechten meer, in plaats daarvan lopen alle Pocket Monsters vrij rond en deze vernieuwing zorgt voor een nieuwe dimensie in het Pokémon-spel. Behalve dat je je nu ook echt Ash Ketchum waant omdat je de beestjes rond ziet lopen, scheelt het ook veel irritaties uit het verleden, als je voor de duizendste keer weer een Rattata tegen het lijft loopt. Bovenal zorgt deze levende wereld voor een verhoogde sfeerfactor, je wordt gemotiveerd om elk uithoekje van de kaart te bekijken of daar een wilde Bulbasaur rondloopt, want deze loopt tegenwoordig gewoon in Viridian Forest rond.

Wilde Pokémon
De grootste verandering en het grootste kritiekpunt is de nieuwe methode van het vangen en trainen van Pokémon. De methode van wilde Pokémon-gevechten is volledig overboord gegooid en het Pokémon Go-principe van het vangen van de zakmonstertjes is erin gezet. In de korte periode dat ik deze demo heb gespeeld stoorde dit echter niet. Je kunt Pokémon vangen door de Nintendo Switch Joy Con naar voren te werpen, en met de juiste timing kun je hem vangen. Tevens kun je verschillende soorten bessen naar de Pokémon gooien om de vangkans te verhogen. Of dit ook op de lange termijn boeiend blijft is echter maar de vraag, want met de oude opzet kon je nog wel eens Pokémon-aanvallen uittesten in de wilde gevechten, dat kan nu niet meer. Wel is het zo dat met deze wilde Pokémon meer focus komt te liggen op de grootte van de Pokémon, net zoals dat in Pokémon Go het geval is. Als ik er echter goed naar kijk vind ik deze nieuwe manier van vangen heel erg op de oude Safari Zone-opzet, met als uitzondering dat deze Pokémon niet wegrennen. Juist daarom ben ik weer benieuwd of de Safari Zone dan – los van de zeldzame Pokémon – dan nog wel van toegevoegde waarde is in de uiteindelijke versie.

Pokemon_Lets_Go_Screenshot_1

Ik kies jou!
Nadat ik enige stappen heb gezet door Viridian Forest komt direct de eerste Bug Catcher naar mij toegelopen om met mij te vechten. Pokémon gevechten zagen er – op Pokkén na – nog nooit zo goed uit. De gameplay is verder exact hetzelfde als wat je gewend bent van een Pokémon-game op dit gebied, waar uit de nieuwste trailers zelfs is gebleken dat ook andere zaken zoals Mega-evolutie gaan terugkeren. Wat mij betreft is dit een goede zet, want het hele gevechtssysteem van Pokémon stond en staat als een huis.

Pokéball Plus
Het hele spel heb ik gespeeld met de nieuwe Pokéball Plus en ik moet in alle eerlijkheid vertellen dat deze controller mij niet ligt. De analoge stick die erin zit is niet van opperbeste kwaliteit, en tegelijkertijd ligt hij niet fantastisch in de hand. De gimmick dat je écht een Pokéball in je hand hebt en daarmee net als Ash Ketchum je pet naar achteren draait en die Pokéball naar het scherm gooit zit er helaas ook niet in. Want gooi je te hard, dan vliegt die Pokéball ook in het spel over de Pokémon heen. Een simpel knikje met je pols is voldoende en op het eerste gezicht lijkt er niks te zijn geleerd van Wii Sports Bowling uit 2006, waar ook een knikje met je pols volstond voor een strike. Hopelijk kun je de gevoeligheid van de Pokéball-werp nog aanpassen in de uiteindelijke versie van het spel, want anders betaal je wat mij betreft alleen vijftig euro om Mew in je Pokédex te krijgen.

10

Voorlopige Conclusie
Veranderingen zijn in eerste instantie altijd lastig, zeker met grote populaire titels zoals Pokémon. Desalniettemin lijkt Nintendo met dit tussendoortje op de Nintendo Switch een goede keus te hebben gemaakt. Het brengt voor de doorgewinterde Pokémon-fan waarschijnlijk een nostalgische ervaring, terwijl ook de nieuwe generatie gamers die bekend zijn met Pokémon Go een mooie eerste echte RPG-ervaring krijgen in de wereld van Kanto. Toch lijkt dit spel voorbehouden om te worden gespeeld met de Nintendo Switch Joy Con.
Next articleOntdek de personages achter Dragalia Lost in speciale Story... Previous articleIndies @ Gamescom: potentiële spellen voor Nintendo Switch

Reacties van gebruikers

Avatar
jdw89 | 05 september 2018 08:22 | #283503
Jammer dat dit gewoon voor de volle mep verkocht gaat worden. Voor een nostalgische ervaring had ik best een paar tientjes over, geen 50 of 60 euro.
Avatar
Lucas | 05 september 2018 08:57 | #283504
collapse
Ik weet niet wat ik heb met deze game. Bij elk nieuws valt er weer wat tegen: eisen voor een gym, makkelijke animaties, co-op die net niet helemaal co-op is zoals je zou willen. Toch kan ik niet wachten voor deze game. Pokemon Red is mijn eerste computer spel die echt voor mij was. Inmiddels 1000 keer door Kanto gegaan in die jaren dat ik leef en om die ervaring nu op de Switch in HD te beleven, maakt me echt enthousiast. Noem het lui van Game Freak, maar ze hebben nu eenmaal in het verleden iets heel goeds gemaakt.

Dus mijn pre-order op beide pakketten blijft staan. :p
Avatar
FalconPawnch | 05 september 2018 10:52 | #283505
Reactie op post #283504 van Lucas
Dat klinkt wel als een gevalletje oogkleppen op man haha...
Ik vond Kanto ook geweldig en de fire red/leaf green remakes waren ook zeer tof, maar alleen omdat het nu HD is, is toch geen reden om het wéér te kopen voor de volle mep? laat staan beide pakketten.
Avatar
CyberMonkey | 05 september 2018 12:00 | #283507
Reactie op post #283504 van Lucas
collapse
Haha deze instelling van veel Pokémon fans is wel de reden waarom de kwaliteit van de games achteruit is gegaan. Mensen kopen het toch wel, dus Game Freak kan lekker lui zijn. Razz
Avatar
Lucas | 05 september 2018 17:16 | #283531
Reactie op post #283507 van CyberMonkey
Ja ik weet het. Het is ook heel stom dat ik er zo naar uit kijk en ik weet dat ik bijdraag aan het niet verbeteren van Pokemon. Maar geef mij de Kanto/Johto en ik smelt helemaal weg. Het is dat Pikachu en Eevee op de voorkant staan. Als er 3 versies zouden komen met Venusaur, Blastoise en Charizard op de cover zou ik ze alle 3 direct kopen. Misschien zelfs een tweede van elk.

Denk dat generatie 1 Pokemon de meeste nostalgie voor mij heeft dan wat dan ook. Ben bang dat ik de oogkleppen op houd en hoop dat ze over 15 jaar weer een remake maken van gen 1, liefst nog eerder.
Avatar
CyberMonkey | 05 september 2018 11:47 | #283506
collapse
Maar waarom zouden Pokémon Go fans een nieuwe console en ook nog een game van €60 kopen als ze ook gewoon een gratis mobiele app kunnen blijven spelen? Game Freak wilde slim inhaken op de populariteit van Go, maar volgens mij werkt dat nu averechts. Ik lees op internet vooral veel negatieve reacties.
Avatar
Erik | 05 september 2018 12:51 | #283508
Reactie op post #283506 van CyberMonkey
Je slaat een interessant punt aan, maar: hoe zouden ze dit anders moeten doen?

Ik denk namelijk dat het helemaal niet averechts gaat werken, ondanks dat forse prijskaartje. Zoals ik het zie, verlaagt een spel als dit juist de instapdrempel om Pokémon uit te proberen op een Nintendo Switch. Het lijkt namelijk op iets wat voor die fanatieke GO-spelers al bekend is. Daarnaast haalt het voor veel fans van weleer ook al die moeilijke IV & EV-gekkigheden weg, alsmede al die nieuwe, niet bekende zakmonsters die de meest recente games allemaal hadden. Het is allemaal weer lekker makkelijk, casual zo je wil.

Een 'gewone' Pokémon-game had dit niet gedaan, die had alleen de oude fans aangesproken. Nu hebben ze iets gecreëerd wat op zijn minst interessant is voor fans die zijn gestopt na Pokémon Yellow én de fanatieke Pokémo GO-spelers. De enige die hier wat raar tegenaan kijken zijn wij, als groot Pokémon-fans.

Ik denk dat deze spelletjes succesvoller gaan worden dan wij voor ogen hebben!
Avatar
ribbelchips | 06 september 2018 11:43 | #283549
Ik game al sinds de NES, maar ik heb nog nooit een Pokemon game écht gespeeld. Op een Nintendo handheld of console dan.. Met wat tussenpozen heb ik de afgelopen twee jaar wel super fanatiek Pokémon Go gespeeld. Denk dat dit dus echt een game is voor mensen als ik. Kijk er ook erg naar uit om dit samen met mijn dochter te gaan spelen...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon: Let's Go, Eevee!

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 16 november 2018

Pokémon: Let's Go, Pikachu!

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 16 november 2018