Monster Hunter Generations Ultimate Review | 04 september 2018 13:00 | Auteur: Mink

Sinds begin dit jaar is er een scheiding ontstaan in de fanbase van de Monster Hunter-serie. De komst van Monster Hunter World was niet alleen de terugkeer van de franchise op de PlayStation, maar was tevens de terugkeer naar de westerse fanbase. Nu komt Capcom met Monster Hunter Generations Ultimate voor de Nintendo Switch en deze titel heeft niet de nieuwerwetse World-make-over gekregen. Kan het toch nog vriend en vijand verrassen? Of is deze Ultimate versie verre van ultiem?

Monster Hunter Generations Ultimate is een remake van de in 2016 verschenen Nintendo 3DS-titel. Deze titel zou de laatste zijn op een handheld en daarom werd vrijwel alles uit de kast gehaald om een waardig afscheid te realiseren. Wij waren zeer te spreken over deze Nintendo 3DS-titel en gaven hem een nette 9 in onze review.

1


Role Playing Job
Het is aan de speler om verschillende monsters af te slachten en zo het reizen van dorp naar dorp te financieren. Ondertussen ontmoet je nieuwe gezichten – of voor de veteranen onder ons; enkele oude bekenden - en leer je gaandeweg steeds meer over dit complexe leven. Op monsters jagen is namelijk geen pretje en zeker niet simpel; je moet rustig en verstandig het gigantische wezen benaderen om het vervolgens tactisch doch standvastig te vermoorden. Tot slot beroof je het beest van zijn waardevolle lichaamsdelen. Dit alles is uiteraard enorm gevaarlijk en daarmee uitermate lucratief.

Het zal niet lang duren voordat de jager langzaam transformeert in het monster. Niet alleen qua uiterlijke verschijning, aangezien je steeds meer kledij hebt die bedekt is met monsterlijke attributen, maar ook qua beweging en qua je gevaarerkenning. Dit maakt Monster Hunter tot zo’n leuk spel: de kennis die je langzaam maar zeker ophaalt, maakt daadwerkelijk een verschil. Probeer daarom altijd van je fouten te leren wanneer je tegenover een Rathalos staat.

2


Om alle monsters goed te leren, heb je veel geduld nodig. Er zitten ruim negentig grote monsters in dit spel, wat meer is dan alle voorgaande spellen. Dit was al zo in de Nintendo 3DS-versie, maar het blijft een indrukwekkend kenmerk van de game. Deze gigantische dieren hebben daarbij allemaal hun eigen tactiek, aanvallen én zwakke en sterke punten. Wees echter niet ontmoedigd door de vele stukjes informatie die je moet onthouden, het spel probeert je daarmee te helpen waar het kan, zo zijn er volledige tutorials en kun je informatie opzoeken in een encyclopedie.

Finding Friends
Een ander geweldig aspect aan Monster Hunter Generations Ultimate is de multiplayer. Toegegeven, deze is ook te vinden in het origineel, maar het blijft een noemenswaardig puntje. Het leukste aan deze spellen is het samen spelen van de missies. Jammer genoeg zal je eerst zelf iedere missie moeten halen voordat je hem in co-op kunt spelen, wat een terugkerende ‘feature’ is in de serie. Dit is een gemiste kans en een vreemde verplichting van de ontwikkelaar.

Buiten dat om, voegt de multiplayer wel degelijk een stukje tactiek toe. Zo kun je met drie vrienden spelen en is het interessant om een zo goed mogelijk team te verzamelen. Dankzij de vele verschillende wapens – en daarmee classes – is het mogelijk om langeafstandswapens, support en massieve damage aan te richten. Zeker de Hunting Horn is een geval apart en geeft jouw team extra krachten zoals het verrichten van meer schade, sneller zijn en het genezen van wonden. De verschillende wapens spelen allemaal anders en het is dan ook aan te raden om er met zoveel mogelijk te spelen en je favoriet te vinden.


3


What’s old?
Eigenlijk is er helemaal niets nieuws aan de Nintendo Switch-versie, behalve de grafische poetsbeurt die het spel heeft gekregen. Voor de rest is het identiek aan de Nintendo 3DS-versie en dat zorgt toch voor de nodige problematiek. Het spel heeft onnodige laadschermen terwijl de vlaktes waarop je speelt, van een minimalistische grootte zijn. Dit is ontzettend jammer, maar enigszins logisch aangezien het een port is van de Nintendo 3DS-game. Toch zorgt het voor het verbreken van de immersie en zorgen de laadtijden, hoe kort ze ook zijn, voor een onnodige break tijdens de toffe actie.

Dat zijn echter niet de enige minpuntjes. Sinds de komst van Monster Hunter World zijn er veel verbeteringen doorgevoerd betreffende de QOL (Quality of Life) en deze zijn niet doorgevoerd in Generations Ultimate. Daardoor is het een flinke stap terug als je World al hebt aangedaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat je items kunt verzamelen zonder doodstil te staan, het hebben van vuurvliegjes die je wijzen naar je quest en het automatisch craften van bijvoorbeeld potions of ammunitie.Conclusie
Monster Hunter Generations Ultimate is een puike RPG. De game biedt ontzettend veel content en zeker met vrienden is dit echt een pareltje om te spelen. Helaas oogt het spel niet zo en blijft er teveel op aan te merken. Het is grafisch zwak en het grootste probleem is dan ook dat je aan alles ziet dat dit spel is ontwikkeld voor een inferieur systeem. De laadschermen tussen gebieden door zijn een doodsteek voor de immersie en grafisch is het pixels tellen. Hierdoor voelt het aan als een goedkope port en ondanks dat het origineel een dikke negen kreeg, weet Capcom je toch met een leeg gevoel achter te laten. Al met al enkel aan te raden als je een enorme fan bent van de Nintendo 3DS-spellen, Monster Hunter World hebt overgeslagen of wanneer je opzoek bent naar die geweldige RPG die je samen met vrienden kunt spelen.
7,6
N1-score
  • + Verzameling van alle Monster Hunter-content
  • + (Lokale) multiplayer is geweldig
  • + Genoeg content voor honderden uren speelplezier
  • + Hardcore RPG
  • - Laadschermen vernietigen iedere vorm van immersie
  • - Grafisch achterhaald
  • - Niet geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch
  • - Weinig vernieuwing
  • - Na Monster Hunter World erg regressief
Next articleIndies @ Gamescom: potentiële spellen voor Nintendo Switch Previous articleIndies @ Gamescom: multiplayer spellen

Reacties van gebruikers

Avatar
Martijn | 04 september 2018 13:36 | #283497
Dat is jammer. Nog even getwijfeld toen ik laatst bij Game Mania stond. Ik kwam eigenlijk voor "Ys VIII: Lacrimosa of Dana", maar die hadden ze niet. Toen werd het bijna "Monster Hunter Generations Ultimate", al eindigde ik met enkele e-shop kaartjes voor "Okami HD", welke niet fysiek verschijnt in Europa.

Ik heb het deel op de Wii ooit gekocht, maar er vervolgens niet veel mee gespeeld. Ik denk dat er dan andere RPG's eerder aan de beurt zijn. Ook "Octopath Traveler" misschien. Voorlopig geen intentie meer om deze te halen. Wel goed dat hij eindelijk uitkwam in het westen, maar dit had een launch-titel moeten zijn om meer indruk te maken. In Japan lag hij min of meer al klaar. Had m' toen uitgebracht en een deel van de minpunten viel weg. Een gemiste kans.
Avatar
Gohma | 04 september 2018 14:23 | #283498
Ik ga hem in de toekomst nog wel een keer halen, op het moment nog te druk bezig om MHW uit te spelen op de PC, hiervoor ookal op de PS4 gespeeld. Ik denk dat het inderdaad slimmer van hun was geweest om het spel vorig jaar te lanceren.

Natuurlijk weet je ook nooit of dat intern uberhaubt mogelijk was geweest Wink

Na MHW is het zowiezo wel weer moeilijk om terug te gaan naar het oude systeem. En dan ook nog die overduidelijke graphische regressie doet er nog even een schepje bovenop. Het zal dan echter wel weer de "ultieme" versie zijn van de oude Monster Hunters.
Avatar
Lupaie | 04 september 2018 16:18 | #283499
collapse
Wat een BS. Ik heb m grijs gespeeld op de 3ds en deze versie verbeterd het origineel op alle punten, (speel m al n tijdje op de Switch ook). Daarnaast kun je van de Switch niet verwachten dat het MonsterHunterWorld kan evenaren welke speciaal voor de ps4 en PC gemaakt is. Dit is hetzelfde als de Wiiu versie van 3 maar dan beter. Echt wel meer dan een 7.6 waard. Ik zou m dezelfde waardering geven als de 3ds versie, een 9. Nou mss omdat je liever een echte Switch MH wil... een 8,5 dan maar echt niet lager.
Avatar
Mink | 04 september 2018 17:37 | #283500
Reactie op post #283499 van Lupaie
collapse
Ik vraag me dan ook af of je heel de review hebt gelezen. Ik beschrijf dat het spel prima staat in de 3DS-reeks, maar het eigenlijk een beetje vreemd is om dat zo letterlijk te vertalen naar de Nintendo Switch. Daarbij waren enkele QoL upgrades vrij gemakkelijk te integreren en eerder een teken van luiheid van Capcom dan een logische keuze.

Een 7.6 is daarbij een ruim voldoende. Een review is een persoonlijke mening en die zo goed mogelijk onderbouwen. Als jij je niet ergert aan de ridicule laadtijden, het lelijk uiterlijk en de downgrade in QoL, dan kan het voor jou een beter spel zijn.
Avatar
Lupaie | 04 september 2018 18:37 | #283502
Reactie op post #283500 van Mink
Ik heb m wel gelezen en oorspronkelijk toen Gen uitkwam op de 3ds wel gedacht dat er een G rank versie op de 3ds zou komen. Dat de game uiteindelijk in Japan op de Switch uitkwam was dus mooi meegenomen. Daarna was de hele Switch MH fanbase bang dat door mhw, gen XX niet meer in het westen zou uitkomen. Dat hij toch komt is dus een mooie gebaar van Capcom richting de westerse fanbase op de Switch. Uiteraard is het 3ds team nu al volgens insiders bezig met een echte Switch versie terwijl team 2 aan World werkt. Anyway, verder goede review hoor maar iets teveel gekeken naar World terwijl veel Switch gamers wellicht niet eens een ps4 hebben terwijl van de andere kant de fans precies weten wat ze kunnen verwachten van Double Cross.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Monster Hunter Generations Ultimate

Platform: Nintendo Switch
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 28 augustus 2018

Screenshots