2064: Read Only Memories Integral Review | 12 september 2018 18:55 | Auteur: Kitty

2064: read only memories verscheen al in 2015 voor pc en een paar jaar later voor andere consoles. Het is verhaalgedreven spel in een cyberpunk setting in Neo San Francisco, 2064. Sinds de eerste versie van het spel zijn er voice-overs toegevoegd en enkele andere kleine verbeteringen. Is de game drie jaar later ook nog de moeite waard op de Nintendo Switch?

11

2064: read only memories Integral is een mix tussen een point & click game en een visual novel. Zoals de naam al weggeeft speelt het verhaal zich af in 2064, in Neo San Francisco. Waar de gender-discussies zijn uitgesproken en iedereen zelf mag weten met welk voornaamwoord hij, zij, het of hen aangesproken wil(len) worden, is er een nieuwe discussie opgelaaid met een flink cyberpunk-sausje. In de loop der jaren is het steeds normaler geworden om aanpassingen te doen aan je eigen lichaam, in de vorm van genetische modificaties en technische adaptaties en verbeteringen. Waar dit eerst alleen nog voor medische redenen werd gedaan, is het ook steeds meer een fashion statement geworden. Daardoor zijn er nu half mens, half kat-wezens en andere aparte combinaties.

30

Daartegenover staat ‘The human revolution’, die vindt dat we onszelf mensen moeten laten blijven en niet met onze genen moeten spelen. Zo zorgen zij ervoor dat sommige bedrijven geen ‘half-breeds’ willen inhuren en hebben het voortplanten van té aangepaste mensen verboden. Aan het hoofd van de technologische veranderingen staat het bedrijf Parallax, dat ook verantwoordelijk is voor de distributie van een hoop robots genaamd ROMs. Deze robots zijn geprogrammeerd om bepaalde taken uit te voeren en simpele gesprekken te kunnen voeren, maar echte kunstmatige intelligentie is ook in deze tijd nog niet uitgevonden. Althans, dat dacht men!

21

De Turing-test
Op een ochtend word jij, een (niet al te succesvolle) journalist wakker gemaakt door een praatgrage robot die je appartement is binnengedrongen. Al snel blijkt dat hij gebouwd is door een oude bekende van je, en hij is de eerste echte zelfdenkende robot. Zijn bouwer is echter ontvoerd en na een uitgebreide analyse van al zijn contacten bleek jij de beste persoon te zijn om om hulp te vragen. Dat is het begin van een uitgebreide zoektocht binnen een zeer goed verteld verhaal. Niet alleen het hoofdverhaal is echter mooi in elkaar geweven; er is ook veel aandacht besteed aan kleine details. Zo hier en daar zijn er kleine puzzels op te lossen, maar deze voelen nooit geforceerd. Een nadeel hiervan is wel dat je echt vooral dialogen aan het lezen bent. Het kan dus wel eentonig worden om uren achter elkaar te spelen.

18

2064: read only memories integral lijkt een beetje op de speelstijl van Phoenix Wright, maar dan in een stevig cyberpunk jasje. Het draait vooral om de dialogen en de manieren waarop jij reageert op mensen. Hou je iedereen te vriend, ben je een geduldige luisteraar of geef je juist sarcastische antwoorden? Afhankelijk van jouw keuzes krijg je andere gespreksmogelijkheden en reacties. Zo werk je ook toe naar verschillende mogelijke eindes. Dat alles doe je met de AI Turing aan je zijde. Deze innemende robot kan je van alles vertellen over de wereld om je heen, terwijl hij ondertussen probeert zichzelf beter te leren kennen. Dat zorgt voor een hoop interessante en leuke discussies.

25

In de dialogen met Turing, maar ook met andere personages, worden flink wat zwaardere of zelfs filosofische thema’s aangesneden, die ook nu al relevant zijn. Is er echt vrije wil? Wat maakt mij tot de persoon die ik ben? Wat is de verantwoordelijkheid van de media ten opzichte van de lezers, en hoeveel verantwoordelijkheid mogen ze eigenlijk dragen? Ondanks de niet al te lichte thema’s wordt er een aangename dosis humor gebruikt. Er zijn veel referenties naar anime en de Otaku-cultuur, die in 2064 nog een stukje verder is geëvolueerd vanwege de opkomst van VR. Ook zijn er verwijzingen naar gebeurtenissen in onze eigen tijd, en hoe dat is ‘afgelopen’. Bovendien zijn alle personages waar je wat mee te maken hebt, buiten wat onbelangrijke voorbijgangers om, voorzien van formidabele voice-acting. Er komen heel wat leuke en memorabele persoonlijkheden langs, van opstandige cyberpunk-tieners tot de leiders van de grootste technische bedrijven in 2064. Met de hulp van vrienden, en vrienden van die vrienden, ontrafel je een duister futuristisch plot.

20

Schoonheidsfoutjes
Toch heeft 2064: read only memories integral wel wat gemiste kansen. Zo is er geen ‘quest log’ of iets wat daarop lijkt. Zou je een tijdje niet spelen, dan is er geen enkele aanwijzing om te zien waar je eigenlijk precies mee bezig was of wat het verhaal tot dusver was. Het geheel speel je binnen tien tot vijftien uur uit, maar het was toch fijn geweest als er ergens een optie was geweest om een kleine samenvatting te lezen. Wel kun je in de extra’s van een aantal van de belangrijkste personages een soort paspoortje lezen, voorzien van mooie manga-stijl afbeeldingen. Ook werkt de game helaas niet met het touch-screen. De besturing met knoppen werkt vrij goed, maar juist een game als deze had zich perfect geleend voor touch-besturing.

28

Conclusie
2064: read only memories integral heeft een verrassend en goed verteld verhaal, dat je ontrafelt aan de hand van allerlei dialogen. Jouw keuzes hebben invloed op de manier waarop anderen op je reageren, waardoor je bepaalde dialoogopties wel of niet te zien krijgt. Met behulp van memorabele en innemende personages ontrafel je een plot waar een aantal heftige thema’s aan bod komen. Het was mooi geweest als het touch screen ook gebruikt kon worden, maar dat mag de pret niet drukken. Hou je van point & click games en visual novels en ben je niet vies van een cyberpunk-thema, dan is deze game helemaal voor jou!
8
N1-score
  • + Leuke dialogen en personages
  • + Formidabele voice-acting
  • + Aangename dosis humor
  • + Interessante thema‚Äôs
  • - Geen touch screen besturing
  • - Weinig afwisseling van de dialogen
  • - Mist een Quest Log
Next articleNintendo Direct - Onze verwachtingen Previous articleNintendo Switch Online lanceert op 19 september, eerste zeven...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

2064: Read Only Memories Integral

Platform: Nintendo Switch eShop
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: MidBoss
Uitgever: MidBoss
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: Q2 2018

Screenshots