Diablo III: Eternal Collection Review | 06 november 2018 16:00 | Auteur: Daan

Wie heeft dat nou zien aankomen? Diablo III: Eternal Collection heeft eindelijk de Nintendo Switch bereikt! Het geliefde avontuur staat paraat voor vele uren speelplezier, vooral nu met alle content in de collectie. Iron Galaxy, het bedrijf dat het spel naar Nintendo Switch brengt, heeft daarnaast een sterk record als het op goede ports aankomt. Alles wijst erop dat Diablo III op Nintendo Switch de beste manier om Blizzard's kroonjuweel te doorlopen. En tja, dat is eigenlijk ook gewoon het geval! Waarom werkt Diablo III: Eternal Collection zo goed op de Nintendo Switch, en waarom is hij een aanschaf waard? Dat hopen we je hier te kunnen vertellen!

Niet denken, maar gaan
Diablo III: Eternal Collection is een dungeon-crawling Role Playing Game. Je struint vanuit een isometrisch perspectief om The Lord of Terror een halt toe te roepen. Liggend aan het type personage dat je kiest, verkrijg je bepaalde aanvallen om duivels gespuis te vernietigen. Hoewel er een verhaal is, speelt deze niet van het grootste belang. Niet omdat deze verveelt; het is enkel bedoelt om meer context te geven aan datgene wat je doet. Het belangrijkste wat je moet weten, is dat er vijf hoofdstukken zijn met ieder een belachelijk hoog aantal missies om te doorgronden. De gebieden die je doorkruist vertellen het merendeel van het verhaal, terwijl je honderden demonen compleet vernietigd.

8


Een hoofdrol is weggelegd voor de verschillende classes. Met zeven om uit te kiezen, is er zeker iets voor iedereen. De grootste keuzes komen neer op de eigenschappen en jouw speelstijl. In een dungeon-crawler zoals Diablo speel ik liever met magie-aanvallen. Graag ga ik directe confrontatie uit de weg en probeer vanaf een afstand iedere vijand uit te roeien. Het klinkt misschien een tikkeltje goedkoop, maar melee-aanvallen zijn simpelweg mijn ding niet. De focus op magie kan problemen vormen als vijanden vanuit het niets verschijnen, maar met de juiste timing en slim uitwijken kom je een heel eind. Belangrijk: met ieder nieuw personage dat je aanmaakt moet je opnieuw beginnen, maar het is de moeite waard om uit te vinden wat je leuk vindt.

De belangrijkste drijfveer voor de speler is progressie. Diablo III: Eternal Collection weet de speler constant te belonen voor alles wat hij of zij doet. In het begin merk je het meteen op, gezien nieuwe vaardigheden in een rap tempo binnen komen wandelen. Mijn Necromancer begon met simpele projectielen, maar in kortste keren kon ze dode lichamen laten exploderen. Een beetje griezelig, maar ontzettend handig als je vele vijanden te verduren krijgt. Daarnaast laten de vijanden van alles achter, zoals geld en wapentuig, dat belangrijk is om statistieken op te krikken. Ik vond mezelf al snel in de vele menu's om alles dusdanig naar eigen hand te zetten. De groene pijltjes, die aangeven dat voorwerpen je sterker maken, waren te verleidelijk om compleet links te laten liggen.

Vrijheid, blijheid
Diablo III: Eternal Collection speelt uitstekend op de Nintendo Switch. De besturing is dermate plezierig dat ik deze versie zelfs verkies boven andere. Gezien het merendeel het voltooien van missies betreft, speel ik het graag in handheld mode. De treinreizen zijn net lang genoeg om er een missie door te drukken en ik weet zeker dat Blizzard het met deze gedachte naar het systeem heeft gebracht. Op de televisie speelde ik het vooral met tweede losse Joy-Con, zodat ik het in alle rust op de bank kon doorgronden. Een bijzonder gegeven is dat je (licht) kan schudden met een Joy-Con om te ontwijken. In het heetst van de strijd was dit ongelofelijk handig, al was het maar omdat ik pijnlijke situaties snel uit de weg kan gaan. Voor de rest spreekt alles zeer van zelf. De knoppen zijn prima verspreid over de controllers en het bewegen van je personage gaat rap.

6-2


Naast het hoofdavontuur is er een Adventure Mode. Hierin zijn er Nephalem Rifts waarin je een bepaald aantal vijanden kort en klein kunt slaan. Zoals gewoonlijk wordt alles wat je hier doet beloond. Daarnaast kun je het hoofdstuk kiezen wat je wilt spelen en bepaalde missies voltooien voor meer beloningen. Het is de perfecte plek om bij Diablo te blijven, zelfs lang nadat je de credits hebt gezien. De campaign is leuk voor ieder, maar deze modus biedt de echte uitdaging voor fans van dungeon crawlers. Je hebt mazzel als je zo iemand bent die liever dit soort missies speelt: het hoofdavontuur is geen verplichte stof.

Je kunt ook met vrienden alle modi doorlopen. Via lokale en online multiplayer-opties kun je samen de strijd aangaan om de missies te voltooien. Hoewel je allemaal op hetzelfde scherm kunt spelen, is het beter als ieder een eigen Switch en het spel heeft. In dit geval kun je met elkaar communiceren, en kan iedereen gewoon doen waar hij of zij zin aan heeft. Online voice chat werkt alleen als je elkaar kent, al moet dat voor de meesten geen probleem vormen. Goed nieuws: van lag was in ieder geval nauwelijks sprake. Het merendeel heb ik toch echter alleen door gebracht. Hoewel hulp ontzettend fijn is, vond ik het fijn om alles zelf te gaan ontdekken.

Puike presentatie
De game loopt fantastisch op de Nintendo Switch. Zowel op de televisie als in handheldmodus straalt Diablo III: Eternal Collection als geen ander. Het is ook moeilijk te zeggen welke compromissen deze versie moest sluiten om er zo goed uit te zien. Diablo III is een kleurrijk geheel dat uitermate past bij het Nintendo-publiek en de perfecte game om overal met je mee te dragen. De textures, personages en audiotonen vertalen zich daarnaast ontzettend naar het kleine scherm. Oorspronkelijk was ik bang voor framerate-problemen of alles zodanig te overzien, maar niets bleek minder waar. Toch moet ik toegeven dat ik wat moeite had om de tekst van de menu's goed te kunnen lezen - een kleine smet op een verder puik geheel.

5


Conclusie
Diablo III: Eternal Collection is het geld meer dan waard. Met uren aan content valt er genoeg te beleven. Je hebt vele verschillende classes, aantrekkelijke dungeon crawl-gameplay en fijne missies om te doorgronden. Wat enorm helpt, is hoe goed het loopt op de Nintendo Switch. Het is een kleurrijke ervaring die ontzettend zichtbaar is in handheld mode. Uiteraard is er de kanttekening van de kleine tekst, maar daar valt mee te leven. Nieuwkomers die daarnaast een groots fantasieverhaal verwachten, zijn waarschijnlijk aan het verkeerde adres. Diablo III draait om progressie en beloningen, wat Blizzard uitermate goed weet te verpakken. Voor zulke liefhebbers gaat het spel werkelijk nooit, en dan bedoel ik ook echt nooit, vervelen.
9
N1-score
  • + Spel loopt fantastisch op Switch
  • + Aantrekkelijke en toegankelijke gameplay
  • + Sterk aantal uren aan content
  • + Beloningen voor alles wat je doet
  • + Personages types leuk om te experimenteren
  • - Kleine tekst in handheldmodus
  • - Verhaal niet de focus
Next articleAlle DLC-personages Super Smash Bros. Ultimate zijn al geselecteerd Previous articleTransformeer van winkelier tot held in lanceertrailer Moonlighter

Reacties van gebruikers

Avatar
ribbelchips | 06 november 2018 16:06 | #284281
collapse
Heb op zich best zin in deze game.

Maarrrr...

PS4 versie: vanaf € 35,-
Xbox One versie: vanaf € 36,99

Switch versie: vanaf 53,99...

Why?
Avatar
Paul | 06 november 2018 16:40 | #284282
Reactie op post #284281 van ribbelchips
collapse
Releasedatum. Op PS4 en Xbox One is het originele spel (Diablo 3) al 4 jaar uit. In 2014 betaalde je dan ook ~60 euro daarvoor op PS4 en Xbox One.

Als je trouwens op de officiële kanalen kijkt (Microsoft Store en PlayStation Store) dan ben je zelfs €69,99 kwijt voor de Diablo 3: Eternal Collection.

Je mag dus verwachten dat naarmate het spel "ouder" is (puur kijkend naar releasedatum) dat de prijs gaat zakken. Alleen geldt dit niet voor digitale games natuurlijk.
Avatar
ribbelchips | 07 november 2018 09:39 | #284289
Reactie op post #284282 van Paul
collapse
Dat klopt dus niet. De Eternal edition is pas op 26-06-2018 uitgebracht voor PS4 en Xbox One. In Nederland tenminste.

Maar ik wacht dus ook gewoon vrolijk 4 maanden om te zien of de Switch versie dan ook voor die prijs te koop is..
Avatar
Paul | 07 november 2018 13:12 | #284297
Reactie op post #284289 van ribbelchips
Ja, dat klopt. Ik had het ook over de originele port van Diablo 3 (60 euro). De Eternal Collection is nog steeds €69,99 zoals ik aangaf. Ik zie nu dat dat een beetje onduidelijk verwoord was. Verder mogen retailers zelf prijzen bepalen voor fysieke games dus dan zit je inderdaad naar die 4 maanden te kijken. Smile
Avatar
Fl@ppy | 06 november 2018 17:30 | #284283
Reactie op post #284281 van ribbelchips
Ook de reden voor mij dat ik hem nog niet haal. Wil hem graag maar wetende dat ik ook nog een keer een ps4 haal en hij daar veel minder op kost sla ik hem over. Hetzelfde geldt voor wel meer games en ook nintendo maakt zich hier schuldig aan met heruitgaves van wiiu games.
Avatar
MichaelNight | 06 november 2018 19:04 | #284286
Even serieus man, waarom istie zo belachelijk duur voor de switch? Afzetters!

Hier vindj e Diablo 3 PS4/Switch analyse

Avatar
deejaydadream | 07 november 2018 08:09 | #284288
collapse
Ik snap het probleem niet, voor de Switch is het een nieuwe game.
En niet eens een port van een game die al op een Nintendo console is uit gekomen.

Toen de game op op de PS3 uit kwam, koste deze ook de volle mep.
En wat denk je dat deze koste op de PS4, juist ja de volle mep.

Er zit wel heel veel in deze game, of zullen we de aanschafprijs goedkoper maken.
En dat je dan wel alle DLC moet kopen.

Bij de PS4 en ONE is de game al een tijdje uit, dus logisch dat deze daar goedkoper is.
Anders even wachten, Q2 van 2019 zal de game zeker al 20 Euro (als niet meer) goedkoper zijn.

Ik ga ook wachten, de komende maanden genoeg games te spelen.
Avatar
ribbelchips | 07 november 2018 09:58 | #284290
Reactie op post #284288 van deejaydadream
collapse
Het probleem is dat je een technisch superieure versie op een meter links en rechts van het Switch schap ziet liggen in de winkel, die 15-20 euro minder kost. En dat is het probleem van veel 3rd party games die pas maanden later voor de Switch verschijnen.

Ik begrijp de gedachte van zo'n uitgever wel, maar volgens mij werkt dat gewoon niet. Of ik wacht een paar maanden tot de game is afgeprijsd voor de Switch, of ik haal de PS4 versie en voor die 20 euro die ik bespaar vervolgens een leuke e-shop game.

Het ergste is nog wel dat zo'n uitgever na matige sales dan vervolgens concludeert dat hun games niet zo goed verkopen op Nintendo platformen en dat ze daarom de toekomstige support maar stoppen..
Avatar
Martijn | 07 november 2018 11:55 | #284291
Reactie op post #284290 van ribbelchips
Komt natuurlijk wel bij dat je "Diablo 3" nu overal mee naartoe kunt nemen. Dat gaat met de andere systemen niet lukken. Grafisch doet het niet eens onder voor de rest, begreep ik. Te verwaarlozen verschil, dat je zeker niet zult zien in handheld mode. Velen zien dat toch als het grote pluspunt van het systeem: overal volwaardige games kunnen spelen. Dat geeft de Switch versie volgens velen toch nét wat extra meerwaarde.

Zelf speel ik 99% van de tijd in TV Mode op de Switch. Ik gebruik hem als thuisconsole. Ik snap je punt dus zeker, maar gelukkig heeft niet iedereen een Playstation of Xbox ter beschik. "Diablo 3" heb ik ook op de PC, al zou ik die Switch versie op zich ook wel willen. Dan is de prijs inderdaad te hoog en kun je beter afwachten. Genoeg andere games die ook de moeite waard zijn, totdat "Diablo 3" eens voorbij komt voor een betere prijs.

Toch verwacht ik dat "Diablo 3" het goed gaat doen op de Switch. Nu kun je 'jouw verslaving' overal mee naartoe nemen. Voor het Nintendo publiek is het een nieuwe game. We zien het nu vaak, dat ontwikkelaars graag nogmaals verdienen aan dezelfde game. Uitgerangeerd in de verkopen op andere systemen, maar een tweede leven op de Switch. Mensen keren toch wel terug naar hun favorieten. Lage ontwikkelkosten voor de ontwikkelaar (want het spel bestaat al), de fans blij en een nieuw publiek ter beschik. Het kan ook de poort openen naar meer Blizzard games, waarbij veel mensen vooral "Overwatch" naar de Switch zouden zien komen.

Het heeft nog een voordeel: de games die op de Switch een heruitgave krijgen, zowel 1st als 3rd party, hebben zich min of meer al bewezen. Je weet dus dat je over het algemeen een goede game in huis haalt. Op zich geen slecht vooruitzicht, want favorieten worden toch wel weer in huis gehaald en gespeeld. Een spel is misschien eigenlijk al wat ouder, maar daardoor gaat het plezier in het spelen daarvan nog altijd niet verloren.
Avatar
ribbelchips | 08 november 2018 12:37 | #284320
Mits het een goede port is natuurlijk. Ik kan me recent nog Cities Skylines herinneren, waar ik me erg op verheugde, en die Switch port bleek behoorlijk brak.

Dat je een game als Diablo nu overal mee naartoe kunt nemen is natuurlijk een voordeel, maar dat is een voordeel van het systeem Switch. De ontwikkelaar heeft daar verder geen extra moeite voor hoeven doen ofzo. Ik vind dat geen reden voor een hoger prijskaartje in ieder geval.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Diablo III – Eternal Collection

Platform: Nintendo Switch
Genre: Action RPG Hack 'n Slash
Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment
Uitgever: Blizzard Entertainment
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 02 november 2018

Screenshots