Yo-kai Watch 3 Review | 05 december 2018 15:00 | Auteur: Daan

Persoonlijk vind ik Level-5 geweldig voor andere redenen dan de meeste mensen. Hoewel hun personages en verhalen aandoenlijk zijn, ben ik meer onder de indruk van hun bereidheid om het beste uit een concept te halen. Ze gaan er met beide benen erachter staan, en halen hoe dan ook het hoogst haalbare eruit. We hebben dit meegemaakt met Inazuma Eleven, Fantasy Life, Professor Layton en uiteraard Yo-kai Watch. Voor Yo-kai Watch 3, echter, moest Level-5's lokalisatieteam alle zeilen bijzetten. Het resultaat is een doorgeslagen ervaring dat de strijd aangaat met Inazuma Eleven!

Vingers in de oren
De originele opzet van Yo-kai Watch 3 was uiterst dapper. Het hoofdpersonage, Nate, verhuist van Japan naar Amerika om een compleet nieuw leven op te bouwen. De Yo-kai, de mensen die je leerde kennen en de aangezichten waren ontzettend anders dan we van Level-5 gewend zijn. Hoewel de meeste aspecten intact zijn gebleven, en hier zelfs referenties aan koppelen, hebben de vertalers ervoor kozen om een ''Phoenix Wright'' uit de hoge hoed te toveren. Yo-kai Watch 3 doet net of de twee landen nu twee regio's zijn met hun eigen accent. Springdale (Japan) is traditioneel Engels, terwijl BBQ (Amerika) om het Americana geluid draait. Je kunt echt zien dat Springdale eruit als een Japans dorp, maar de game trekt zich daar niets van aan.

4


Op papier zou het daarom ook nooit moeten werken. Toch is het verhaal zo gek nog niet - hoewel sommige segmenten een tikkeltje bizar lijken. Ongeacht het format dat ze hebben gekozen, brengt het voldoende grappige scenario's waarvan ik moest schateren. Nate onderzoekt de nieuwe wereld van BBQ, vol met de nieuwe 'Merican Yo-kai en personages. Hoe de huizen en omgevingen worden neergezet voelt echt Americana. Het nieuwe speelbare hoofdpersonage, Hailey, loopt de wereld die we kennen van de oude games met voldoende toevoegingen in om het leuk te houden. Hoewel Nate als elk ander kind reageert, steelt Hailey werkelijk de show. Ze is echt door en door een nerd en obsedeert over het eerste en beste wat ze hoort.

In het algemeen moet ik zeggen dat Yo-kai Watch 3's humor en verzamelbare geesten me geïnteresseerd hielden. Het verhaal is echt vermakelijk, maar het kent momenten waar niks gebeurt. Het helpt niet echt dat Yo-kai Watch graag ziet dat je wisselt tussen de twee speelbare personages. Persoonlijk had ik liever gezien dat je kon wisselen aan het einde van het hoofdstuk. Zo heb je tijd om een personage beter te leren kennen voordat je overschakelt naar een compleet ander verhaal. Dat gezegd hebbende, het spel zit tjokvol grappige referenties en bizarre grollen. Het avontuur opent met een X-Files-parodie, om maar iets te noemen. Daarnaast spelen de meer dan 600 Yo-kai ook een belangrijke rol. Een van mijn absolute favorieten was Treetter. Deze gast neemt Social Media ontzettend serieus, en communiceert alleen op deze manier. Zijn speciale aanval, de Soultimate, heet letterlijk #soultimate. Elke keer dat ik deze move gebruik gaat er toch weer een lach vanaf.

Onderzoeken, vechten en puur genot
Het doorlopen van de wereld is echt niet anders dan voorheen. Je loopt rond met de Circle Pad, raakt de omgeving aan met de A-knop en gebruikt de Yo-kai Radar om spontaan nieuwe creaturen op te sporen. Daarnaast is er een handige kaart op het aanraakscherm waarop je duidelijk kunt zien waar je precies heen moet. Je kunt vrij rondneuzen na een tijd tutorials, maar de weg kwijt raken gebeurt je waarschijnlijk niet. De titel vraagt je al snel om het verhaal te volgen, iets waar ik maar graag tijd voor maak. De meeste tijd in het wereld spendeerde ik met het voltooien van quests. Hoewel de taken best leuk kunnen zijn, blijven de lege momenten toch een fiks verbeterpunt.

5


Iets waar je echter niet omheen kan, is het vernieuwde gevechtssysteem. Met drie Yo-kai in de aanslag, sleep je ze over het 3x3 rasterscherm dat je vindt op het touchscreen. Hoewel de Yo-kai automatisch aanvallen, zul je ze van vernietiging kunnen behouden door de creaturen in allerlei formaties te plaatsen. Het creëert een strategisch element wat mij ontzettend aanstaat. Daarnaast maken de Soultimate en Purify minigames weer hun opwachting, zodat je waar nodig de monsters moet opladen voor de strijd. Hoewel deze zijde een beetje gimmicky is, moeten de bewegingen sneller dan voorheen het geval was. Level-5 heeft duidelijk naar de feedback gekeken en het veel minder passief gemaakt dan voorheen het geval was.

Het belangrijkste ding waar ik Yo-kai Watch 3 om kan prijzen is gebruiksgemak. Het spel weet je bij de hand te grijpen en alles binnen een oogopslag te leren. Voor Yo-kai Watch 3 maakt het niks uit of je nou een nieuwkomer of een veteraan bent, want iedereen zal bijna meteen doorhebben wat het avontuur van je wilt. Het avontuur verwijst de speler al snel naar de hulp-functie, waardoor je kunt focussen waarom het allemaal te doen is. Daarna overlaat de reis je vooral met extra activiteiten om werelden verder te doorgronden. Er zijn beruchte Yo-kai te vangen, vissen en kevers om te verzamelen, schatkaarten te onderzoeken en speciale uitdagingen om te overbruggen. Yo-kai Watch 3 geeft zo veel mogelijk zodat je er maar lang kan van genieten.

Het hoofdavontuur duurde voor mij ongeveer 23 uur. Zelfs op dat punt waren er voldoende dingen die ik niet 100% had voltooid. De reden waarom ik een het halt toeriep is omdat ik ook Yo-kai Blasters T wou proberen. In deze nieuwe versie neem je de directe controle over verschillende creaturen en onderzoek je door willekeurige gecreëerde dungeons. Het doel is om alle verdiepingen uit te diepen, de baas te verslaan en verscheidene schatten grijpt. Als een groot fan van Blasters spellen, voelde het als thuiskomen. Alle dungeons, inclusief die gekoppeld waren aan bepaalde versies, zijn aanwezig en geven je nog eens minimaal 15 uur aan content. Blasters T en een-op-een Yo-kai gevechten kunnen daarnaast lokaal en online worden gespeeld, zodat je oneindig kan blijven strijden.Grafisch hoogstandje
Yo-kai Watch 3 loopt ongelofelijk strak op de Nintendo 3DS. De cel-shading op de personages ziet er goed uit, en is iets waar ik niet omheen kan. Daarnaast is Yo-kai Watch 3 sterk dankzij het gebruik van kleur en hoe het allemaal loopt. De muziek staat op dezelfde voet met de beste deuntjes uit de gehele reeks. Het sound design is over het algemeen goed, al kan de voice-acting soms wat raar uit de hoek komen. Het is echt niet slecht of iets dergelijks, maar de gesproken dialogen en tekst zijn soms niet synchroon met elkaar.

Conclusie
Yo-kai Watch 3 is een van de betere Nintendo 3DS-spellen met Level-5 op het doosje. Vele aspecten zijn verbeterd, zoals de extra activiteiten, het gevechtssysteem en de Yo-kai-designs. Het verhaal had niet kunnen werken, maar door wat lokalisatie trucs toe te passen, hebben ze toch het beste eruit weten te halen. Toch moet het gezegd worden dat tussen twee verhalen wisselen en de lege quest-momenten toch wat irriteren. Gelukkig is hier makkelijk overheen te kijken: voordat je weet zit je in een fiks aantal uur in het spel. Het maakt niet uit of je alle of geen spellen uit de serie hebt gespeeld, want het derde deel heeft iets voor iedereen!
8,5
N1-score
  • + Gevechtssysteem sterk verbeterd
  • + Veel leuke content
  • + Gek verhaal dat goed werkt
  • + Vermakelijke personages en Yo-kai
  • + Solide presentatie
  • - Wisselen tussen twee verhalen
  • - Wat leegte tussen taken
Next articleSplatoon 2 heeft vandaag haar laatste content-update gekregen Previous articleGerucht: Metroid Prime Trilogy onderweg naar de Nintendo Switch

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Yo-Kai Watch 3

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Level-5
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: Q4 2018

Screenshots