New Super Mario Bros. U Deluxe Preview | 21 december 2018 15:00 | Auteur: Erik

Wie had dat nog gedacht? Iets meer dan zes jaar na dato komt New Super Mario Bros. U terug voor een tweede ronde. Dit markeert tegelijkertijd de eerste 2D-platformer met Super Mario in de hoofdrol voor de Nintendo Switch. Maar of het een goed idee is om hiervoor een vervlogen Wii U-titel te gebruiken? Ik heb alvast een aantal uur met New Super Mario Bros. U Deluxe voor je kunnen spelen!

New Super Mario Bros. U is een Mario-platformer in de puurste zin van het woord. Net als in het prille begin in 1983, loop je met de besnorde loodgieter (voornamelijk) van links naar rechts met als doel om in de vlaggenstok aan het einde te springen. En om de lieftallige Princess Peach uit de klauwen van Bowser te redden, natuurlijk. Op de weg hiernaartoe wordt je verblijd met tal van gekke power-ups én maken loslopende Goomba’s, lastig te bereiken platformen en ander gespuis het je flink moeilijk. New Super Mario Bros. U Deluxe voegt naast het originele Wii U-deel, het bikkelharde New Super Luigi U toe én de mogelijkheid om met Toadette te spelen.

NewSuperMarioBrosUDeluxe_NintendoSwitch_03
Ook ditmaal begint je avontuur in de Eikenvallei!

Peachette
Laten we beginnen met het liefje van onze Toad. Het unieke aspect aan New Super Mario Bros. U is de mogelijkheid om in een vliegende eekhoorn te veranderen. Nadat je een speciale eikel-paddenstoel naar binnen werkte, kon je zweven én vloog je met een druk op de schouderknop de lucht in. Onze Toadette heeft dit tot een kunst verheven! Bij haar verschijnt er namelijk geen eikeltje, maar een heuse kroon waarmee ze in Princess Peach, ehm.. Peachette verandert (ja, wij weten ook hoe die vork in de steel zit). Als haar kun je nóg nauwkeuriger door de lucht manoeuvreren, wat het pakken van blinkende muntjes en listige sterrenmunten - waarvan er drie in elk level verstopt zitten - een stuk gemakkelijker maakt.

Dit maakt Toadette vooralsnog een ideaal instappersonage: als haar heb je de wonderlijke wereld van New Super Mario Bros. U snel onder de knie. Ik vloog (bijna letterlijk) door de eerste paar levels heen, ten dele omdat listige platformen voor Peachette kinderspel zijn. Daarnaast veranderen die smakelijke 1-up paddenstoelen in sommige gevallen ook pardoes in een gouden maan – wat zelfs drie levens oplevert. Na vijf gebieden stond de teller bij mij al op 25. Geen wonder dat er bij het selecteren van een personage ‘gemakkelijk’ bij haar staat!

NewSuperMarioBrosUDeluxe_NintendoSwitch_01
Daar is ze al!

Super Luigi
New Super Mario Bros. U kon zich in 2012 wat mij betreft meten met de allerbeste platformers, en bij de eerste paar sprongen viel direct weer op waarom. Enerzijds komt het door die heerlijk directe besturing, waarin je je na een tijdje haast één met het personage waant. Anderzijds komt dit door de slim ingerichte levels, waar speurwerk altijd beloond wordt én uitdagingen oh zo verfijnd worden neergezet.

Dit blijkt ook in New Super Luigi U (waarin je speelt als die beweeglijke Luigi), die zichzelf meteen manifesteert als een bikkelharde uitbreiding van het origineel. Hoewel bikkelhard? Naast de haast onkwetsbare Nabbit, is het nu ook mogelijk om direct in de huid van Toadette te kruipen. Maar dat zouden wij niet doen hoor: dit haalt stiekem toch wat van de charme weg. Mogelijk pijnpuntje: het grafische jasje oogt ontzettend steriel en vind ik niet meer bij de tijdsgeest van nu passen. Nintendo lijkt ook geen moeite te hebben gedaan om dit wat op te vijzelen sinds 2012. Toch een overduidelijke stap terug na het grafisch meesterwerk wat Super Mario Odyssey heet.

NewSuperMarioBrosUDeluxe_NintendoSwitch_02
New Super Luigi is uitgebracht in 2013, ook wel bekend als het jaar van Luigi!

Voorlopige conclusie
New Super Mario Bros. U was naar mijn mening een waar meesterwerk voor de Wii U. Dit meesterwerk krijgt op de Nintendo Switch een ietwat veelzijdiger en toegankelijker jasje door de toevoeging van New Super Luigi U en Toadette. En gelukkig speelt het ook anno nu speelt het weer heerlijk weg. Wel een beetje jammer dat Nintendo geen aandacht heeft besteed aan de visuele zijde van het geheel: het oogt allemaal heel steriel en kaal. Of dit een voorbode is voor die welbekende tand des tijds, moet een uitgebreide speelsessie uitwijzen!
Next articleN1ntendo.nl Stream: N1 Smash Championship 2018 (Opname) Previous articleJapanse verkoopcijfers 10/12/2018 - 16/12/2018: Smash, Smash,...

Reacties van gebruikers

Avatar
Martijn | 21 december 2018 16:31 | #284828
De levels van "New Super Luigi U" heb ik nooit gespeeld, dus dat zou nog interessant kunnen zijn. "New Super Mario Bros. U" was destijds een tof spel en mijn eerste game voor de Wii U (op het meegeleverde "Nintendo Land" na). Heb me er zeker mee vermaakt, al was dit in die beginperiode ook zo'n beetje de enige interessante titel voor het systeem.

Of ik deze nu opnieuw ga kopen? Vooralsnog niet. Het is nog steeds leuk, maar ik ken het intussen wel. De "New" games lijken ook erg op elkaar. In "U" zijn de achtergronden mooier, maar alle games lijken erg op elkaar. "Super Mario Maker" en "Super Mario Run" lijken eveneens uit deze onderdelen opgebouwd en de stijl is intussen echt standaard geworden. Ik zou graag zien dat ze bij een 2D Mario-game de boel weer eens omver gooien en het visueel weer een compleet eigen iets maken. "New" is deze serie allang niet meer...

En dan is er nog Peachette. Ik vind dat eigenlijk echt een heel slecht en vergezocht idee. Personages lijken niet eens op elkaar, dus waarom moet Toadette in Peach veranderen? Slaat helemaal nergens op! Verander dan het verhaal een beetje en voeg de echte Peach toe, als speelbaar personage. Het verhaal had toch al niet veel inhoud, dus het moet absoluut niet moeilijk zijn daar een andere draai aan te geven.

Maar wel nog steeds een tof spel, al ga ik hem vooralsnog niet nogmaals halen...
Avatar
JvR | 21 december 2018 17:15 | #284829
Als het Luigi deel nu los verkrijgbaar zou worden...
Avatar
FalconPawnch | 22 december 2018 16:17 | #284831
collapse
Ik snap niet dat deze games nog steeds verkopen. Is het omdat het de naam 'Mario' draagt? De games zijn steeds weer hetzelfde met weinig diepgang. Het is puur platformen maar steeds met dezelfde enemies, items etc. Er zit nooit echt een boeiend verhaal in. Het lijkt altijd zo gericht op kids en noobs. Ik sla deze games echt altijd over. Ook muzikaal vind ik ze vaak tegenvallen.
Avatar
Martijn | 22 december 2018 16:57 | #284832
Reactie op post #284831 van FalconPawnch
Geloof het of niet: er zijn nog steeds mensen die dit als de enige vorm van een Mario-game zien. Gewoon plat als een pannenkoek van links naar rechts, muntjes pakken, blokken kapot stoten met je kop (die mensen zien niet dat Mario dat eigenlijk met zijn vuist doet, als hij springt) en vijanden platspringen.

Een tijdje geleden had ik zo'n situatie: een vriendin wilde Mario spelen, dus deden we "3D World". Dat vond ze stom. Toen deden we "Super Mario Bros." en het was prima. Dát was échte Mario... Weird

Overigens vind ik 2D Mario-games nog steeds tof, maar vind ik wel, dat ze er onderhand iets nieuws mee moeten doen. Die hele "New" serie voelt intussen nogal standaard en cliché aan. Nintendo heeft die formule echt uitgeperst. De "New" games lijken ook teveel op elkaar. Ik zou graag zien dat ze daar eens een nieuwe draai aan geven. Om te beginnen met het spel los te breken uit deze stijl. Dat kennen we intussen wel. Ik wil een écht nieuw 2D Mario-spel! Niet "deel zoveel" uit de "New" serie, die intussen niet nieuw meer is.

Al deze games zijn opgebouwd met dezelfde onderdelen, dus het is intussen nogal oude koek:
- "New Super Mario Bros." (2006, NDS)
- "New Super Mario Bros. Wii" (2009, Wii)
- "New Super Mario Bros. 2"(2012, 3DS)
- "New Super Mario Bros. U" (2012, Wii U)
- "Super Mario Maker" (2015, Wii U)
- "Super Mario Maker" (2016, 3DS)
- "Super Mario Run" (2016, Mobiel)
- "New Super Mario Bros. U Deluxe" (2019, Switch)

Ik wil best een nieuwe 2D Mario-game, maar wel iets nieuws. Voor "Super Mario Maker" maak ik een uitzondering. Die mag best naar de Switch komen, al wil ik dan wel wat vernieuwing zien. Geen 1:1 port van de Wii U versie.

De muziek is wel OK, al hoop ik in toekomstige games niet continu "Bah baah" te horen. Toen ze dat introduceerden was het nog wel leuk. De vijanden deden ook een dansje of sprongetje op de maat van de muziek. Grappig.
Bij "New Super Mario Bros. 2" gingen ze het sterk overdrijven: nog meer "Bah Baah"! Dat kennen we nu ook wel weer. Natuurlijk heb ik ook liever de orkestmuziek zoals in o.a. de "Galaxy" games, maar op zich was de muziek in de "New" games niet eens zo slecht. Wel duidelijk digitaal gemaakt. Als de stukken niet zo doorspekt waren met dat "Bah Baah" geluid, was het op zich al beter geweest. Hahaha
Avatar
fantasyfreak | 22 december 2018 17:50 | #284833
Ik heb deze ook in de pre-order staan, maar vooral omdat het een leuke aanbieding was.

Ik vind zelf de 2D mario's ook nog steeds erg leuk. En mijn vriendin heeft ook liever de 2D versies. We spelen deze ook samen en moet ook zeggen dat deze games leuker zijn om samen te spelen dan de 3D games waar de 2e speler vaak maar een lullig taakje heeft.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

New Super Mario Bros. U Deluxe

Platform: Nintendo Switch
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 11 januari 2019

Screenshots