RollerCoaster Tycoon Adventures Review | 04 januari 2019 08:00 | Auteur: Dyon

Iedere gamer die eind jaren '80 en begin jaren '90 is geboren zal dit spel ongetwijfeld wel eens hebben aangeraakt. Ik heb het natuurlijk over dé bedrijfssimulatiegame Rollercoaster Tycoon. Vooral de eerste twee delen en diens uitbreidingen hebben een extreem goede basis gelegd om je creatieve geest los te laten op het maken van je eigen pretpark. Na minder succesvolle delen voor onder andere de mobiele apparaten en de Nintendo 3DS komt ‘RCT’ nu naar Nintendo’s hybride console. Kunnen we eindelijk weer de jaren '90 herbeleven?

Rollercoaster Tycoon Adventures heeft in beginsel niks te maken met de eerste twee delen uit de originele versies, integendeel. Deze titel voor de Nintendo Switch moet je zien als een HD-versie van Rollercoaster Tycoon Touch dat in 2016 het levenslicht zag. Het is daarmee eigenlijk een port van een game voor mobiele apparaten, desalniettemin heeft deze titel geen microtransacties, maar kent wel talloze overeenkomsten met de mobiele titel.

rollercoastertycoonadventures_nintendoswitch_05

Pretparkmanager
Om het spel te beginnen kun je kiezen uit een aantal diverse spelmodi: Adventure, Scenario sandbox en de tutorial-modus. De Avontuur-modus lijkt op de klassieke spelmodus die je in het origineel had: aan de hand van een aantal gestelde doelen je pretpark vanaf de grond opbouwen en een succes maken door soms lastige keuzes te maken. In de Scenario-modus bestaat het pretpark al, en moet je een aantal doelen halen, denk aan een aantal bezoekers binnen een bepaalde periode. In de sandbox-modus heb je helemaal geen geld of doelen en kun je gewoon je eigen favoriete pretpark bouwen zonder restricties.

Hoewel de manier van spelen op de Nintendo Switch in eerste instantie wat onwennig oogt, is het spel als je hem eenmaal onder de knie hebt redelijk te besturen. Toch blijft het hebben van een cursor of een muis de beste manier om een spel zoals Rollercoaster Tycoon te spelen. Vooral bij het ontwerpen van achtbanen kun je het achtbaanspoor niet op een vlotte manier leggen, waardoor daar onnodig veel tijd in gaat zitten. Het is zeker niet slecht, maar de voorgaande delen hadden een uitgebreidere rollercoastersim.

rollercoastertycoonadventures_nintendoswitch_01

(te) Simpel
Rollercoaster Tycoon Adventures is een heuse downgrade als het op de moeilijkheidsgraad en ook de simulatie aankomt. Waar je in het verleden tot in detail kon inzoomen op één specifieke gast, eigen medewerkers of attractie, is het spel nu veel algemener geworden. Voor de jonge gamer wellicht leuk, maar niet wat je zou verwachten bij een echte pretparksimulator. Ook kleine grappige elementen uit de originele delen, het crashen van achtbanen, het verslepen en hernoemen van je gasten en de diversiteit aan voorgebouwde pretparken ontbreken. Een gemiste kans, zeker voor de oude RCT-fan die besluit om de inmiddels al dode franchise toch nog één laatste kans te geven.

Presentatie
Het spel ziet er grafisch goed en kleurrijk uit op de Nintendo Switch. Toch zie je wel meteen dat het een port is van een mobiele game en daarmee kun je je afvragen of het grafisch gezien wel past op je grote tv-scherm. Het is overigens ook aan te raden om het spel in de docked-modus te spelen, want in de handheld-modus geeft de game veel lag, vooral als je het pretpark al goed vol hebt gebouwd. Overigens nog wel een positieve noot: het draaimolen-muziekje uit het originele spel is aanwezig en dat bracht toch even een glimlach op mijn gezicht.


Conclusie
Rollercoaster Tycoon Adventures is een simpele pretparksimulator die vermakelijk is om wel eens op te pakken. Ben je echter een verstokte Rollercoaster Tycoon-fan van het eerste uur, of een fanatieke simulator-gamer? Dan kun je het spel gerust in de winkelschappen laten liggen. De game kent te weinig diepgang en voelt daarnaast niet aan als een console-game. Wederom een gemiste kans om de RCT-franchise nieuw leven in te blazen.
6
N1-score
  • + Kleurrijke wereld
  • + Makkelijk op te pakken
  • - Té simplistisch voor een goede simulatiegame
  • - Valt in het niet vergeleken met het origineel
Next articleLaunchtrailer Gunman Clive HD Collection Previous articleNieuwe trailer voor Travis Strikes Again: No More Heroes toont...

Reacties van gebruikers

Avatar
jdw89 | 04 januari 2019 12:20 | #284911
Erg jammer! Had gehoopt dat dit spel goed zou worden... Mad
Avatar
Wesleye98 | 04 januari 2019 13:16 | #284912
collapse
Jammer dat het zo weinig diepgang heeft. Toch wil ik deze graag toevoegen aan mijn collectie, maar de game is nergens meer te krijgen op het moment...
Avatar
Dyon | 04 januari 2019 13:23 | #284913
Reactie op post #284912 van Wesleye98
collapse
Dat viel mij inderdaad ook al op! Digitaal is hij natuurlijk ook te verkrijgen, maar wellicht dat de lucky few met de cartridge een heus collector's item in bezit blijken te hebben.
Avatar
Wesleye98 | 04 januari 2019 13:25 | #284914
Reactie op post #284913 van Dyon
Ik wil alles fysiek hebben, dus digitaal gaat m helaas niet worden. Ik hoop dat ik deze binnenkort ergens tegenkom, anders is het wel echt balen. Ik wist dat er niet veel exemplaren zouden zijn, maar zo weinig had ik dan ook weer niet gedacht.
Avatar
Jordy_Q_Dragon | 04 januari 2019 13:59 | #284915
Jammer dat deze een beetje tegenvalt. Vroeger heb ik me erg vermaakt met Roller Coaster Tycoon op de pc maar ik denk dat ik deze maar oversla. Er zijn genoeg andere games die dit jaar uitkomen op de Switch en PS4 Very Happy
Avatar
FalconPawnch | 04 januari 2019 14:30 | #284917
ook een zeer groot minpunt: je kan geen custom scenery downloaden. Je moet het altijd doen met de decorstukken die ondertussen al helemaal uitgekauwd zijn. Deze games blijven te allen tijde uiterst geschikt voor de computer maar niet voor de consoles of telefoons.
Avatar
Yosher | 04 januari 2019 15:17 | #284919
Erg jammer. Ik zou zeggen, misschien als hij ooit in de budgetbak ligt, maar als ik de bovenstaande reacties lees is hij nu al bijna niet meer te krijgen dus dat zal er ook weer niet in zitten ben ik bang. Ach ja, dan maar niet.
Avatar
The Iron Ghoul | 04 januari 2019 17:10 | #284921
Rollercoaster 1 met de uitbreidingen zou ik zonder te twijfelen kopen (mits goed geport), maar deze versie allicht als ik even niks te doen heb
Avatar
deejaydadream | 04 januari 2019 17:20 | #284922
collapse
Ik zag het al aankomen, hoe meer trailers je zag, hoe erger het werd. Vrijwel het zelfde team als de mobiele versie zit achter deze game, en ze hebben echt niks geleerd. Geen wachtrijen, geen uitdaging en zelfs niet hoe je makkelijk een achtbaan maakt. Het lijkt of er 0 budget was.

Ik heb meer respect (ook al is het op de pc) voor de mensen van Partkitect, jammer dat die game niet naar de Switch word gebracht. Ook een HD versie van RCT 1 en 2 zou een optie zijn. Precies het zelfde perspectief, maar alles in HD en misschien een aantal achtbanen en winkeltjes erbij (kan ook met DLC pakketten).
Avatar
Timmerito | 06 januari 2019 15:13 | #284934
Reactie op post #284922 van deejaydadream
Parkitect devs houden de opties voor ports open, maar weet niet of de switch het heel goed aan zou kunnen, maar ja, op PC is het een hele gave game. Zeker als je bedenkt dat het door 3 man gemaakt is. Ben erg blij dat ik de kickstarter gesteund heb.

En qua RCT 1/2 kunnen ze gewoon Classic porten, werkt al perfect op mobiel, dus zou ook goed werken op de switch met touch screen. Moeten ze alleen kijken hoe je het in tv mode doet, maar het handheld only maken is ook een optie.
Avatar
Lupaie | 05 januari 2019 08:58 | #284924
Ligisch. Dit is gewoon de copy van de ios Touch game die er ook al niet uitzag en daarbij gratis is met alles ingame purchases. Die hebben ze er hier uitgesloopt maar aan de looks te zien, zelfde engine, graphhics en etc. Heb nooit de hoop gehad dat dit goed ging komen en vind het echt misleiding voor die arme kids die denken een echte Switch game te kopen.
Avatar
Richard J. | 07 januari 2019 15:28 | #284936
Hoop dat dit qua sales ook keihard afgestraft wordt. Gelukkig laten 2K en Blizzard met Civilization VI en Diablo 3 zien dat het ook anders kan met PC naar console ports...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

RollerCoaster Tycoon Adventures

Platform: Nintendo Switch
Genre: Simulatie
Ontwikkelaar: Nvizzio Creations
Uitgever: Atari / BigBen Interactive
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 29 november 2018

Screenshots