Nintendo's mobiele opbrengsten van 2018 Nieuws | 05 januari 2019 12:53 | Auteur: Kitty | Bron: Sensor Tower

Sensor Tower heeft een analyse gemaakt van de opbrengsten van Nintendo's mobiele tak in 2018.

Volgens Sensor Tower heeft Nintendo in 2018 348 miljoen dollar opbrengst gehad met haar mobiele tak, een stijging van 15% meer is dan in 2017. In het vierde kwartaal was dit 117 miljoen dollar, wat een stijging is van 47% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017.

66

Het gros van de omzet komt uit Fire Embles Heroes, dit spel was goed voor zo'n 66% van de omzet en verdiende 230 miljoen dollar afgelopen jaar (en in totaal al 476 miljoen dollar).

Dragalia Lost zorgde voor 17% van Nintendo's mobiele omzet met 58,4 miljoen dollar. 66% daarvan kwam uit Japan. Dragalia Lost kwam wel maar in vijf gebieden uit, terwijl Fire Emblem Heroes in veertig gebieden werd gelanceerd.

Animal crossing: Pocket Camp genereerde in 2018 48,6 miljoen dollar omzet. In november was dit 4,5 miljoen, wat wel een daling is van 44% met november in 2017, toen het spel redelijk recent nog was uitgebracht.

Super Mario Run heeft de laagste omzet gegenereerd, met net iets meer dan 10 miljoen in 2018. In 2017 bracht deze game nog 31 miljoen op.
Next articleDiablo III - Eternal Collection komt met speciaal Darkening... Previous articleShuntaro Furukawa spreekt over risico's, innovatie en meer

Reacties van gebruikers

Avatar
Martijn | 05 januari 2019 13:33 | #284925
collapse
Intussen kan ik ook Nintendo apps draaien op mijn telefoon. Ik weiger daarvoor te betalen. Moet gewoon gratis blijven, als extraatje. Aan microtransacties doe ik niet mee.

Mobiele games zijn nog steeds kleinschaliger en eerder een lokkertje voor de échte Nintendo games. Ik zie het meer als een marketingtool. Toch zijn ze best leuk, voor tussendoor. Tussendoor even wat Pokémon vangen of een leveltje in "Super Mario Run" is nog best vermakelijk, al zie ik liever niet teveel nadruk op dit soort games. Daar denkt nieuwe Nintendo President Furukawa blijkbaar anders over, las ik in een artikel vanmorgen. Liefst meer mobiele games, begreep ik. Prima, zolang de hoofdaandacht op de Switch gericht blijft en je niet verplicht wordt om een app te gebruiken. Heb de Switch Online app nog niet gedownload, al moet ik dat nog eens doen.

Wel weinig opbrengsten uit "Super Mario Run". Als ik die speel, betaal ik er ook niet voor. Blijkbaar veel mensen niet. Die Remix levels zijn tof én gratis. Op zich is dat genoeg. Deze games zijn geen hoofdattractie. Wel opvallend, dat de opbrengsten bij "Super Mario Run" het laagst zijn.

"Pokémon Go" staat er niet bij. Niet relevant of nieuw genoeg? Die speel ik sinds kort het meest. Niet echt fanatiek, maar af en toe even kijken. Als ik toch buiten loop, is dat geen extra moeite en is het best leuk. Je zou denken dat het gebruik van dit spel wel weer wat is toegenomen, dankzij "Pokémon Let's Go Eevee / Pikachu".
Avatar
Patrick | 05 januari 2019 14:03 | #284926
Reactie op post #284925 van Martijn
collapse
Pokémon GO staat er niet bij omdat die game niet door Nintendo wordt uitgegeven en niet van Nintendo is gok ik zo.

Dit laat wel goed zien hoe groot Mobile-gaming is. Fire Emblem Heroes en Dragalia Lost zijn beide gacha-games die je gratis kunt spelen maar waarbij het uitgeven van wat geld je wel sneller vooruit kan helpen. Zeker in Japan zorgt dit bij veel mensen voor grote financiële problemen. Je kunt met gemak meer dan €500,- per maand uitgeven aan dit soort spellen. Dan moet je daarbij ook nog bedenken dat het uitgegeven geld je niet garandeert dat je hetgeen wat je graag wil krijgen ook krijgt. Dat is echt ontzettend klote. Ik heb in het verleden zelf ook teveel geld uitgegeven aan een dergelijke game. De teleurstelling als je er weer €50,- euro tegen aan gegooid hebt om je favoriete personage te krijgen en die vervolgens niet uit de gacha te krijgen is onbeschrijfelijk. Toch weten deze games je keer op keer over te halen het toch weer te proberen.

In vergelijking met andere gacha-games kun je bij beide Nintendo gachagames overigens met hogere regelmaat deelnamen aan de gacha zonder er voor te hoeven betalen. Bij veel gacha-games is dat helaas anders en krijg je daarom bijna nooit goede personages. Gelukkig pakt Nintendo dat iets anders aan en zeker bij Dragalia Lost wordt je doodgegooid met gratis 10-pull tickets. Daar hou je de community ook positief mee!

Helaas verwacht ik dat Dragalia Lost niet meer naar Europa zal gaan komen in verband met de negatieve berichtgeving over lootboxes en de onduidelijkheid over de wetgeving hierover. Overigens is Dragalia Lost niet de enige gachagame die niet meer uitgekomen is in Europa. Zo is ook Fate Grand Order, de grootste gachagame in Japan, nooit verschenen in Europa. Gelukkig heb ik een Android Telefoon en kan ik Dragalia Lost en andere gachagames dus zonder enige moeite gewoon spelen. Zeker Dragalia Lost is zeer de moeite waard.

Ik zie de mobiele games niet als lokkers voor de échte Nintendo-games. Ik zie het meer als een nieuwe markt aanboren. Daarnaast is Dragalia Lost een totaal nieuwe IP en ook Fire Emblem Heroes wordt continu voorzien van nieuwe content. De tijd die je kunt stoppen in een game als Fire Emblem Heroes is echt vele malen hoger dat de tijd die je kunt stoppen in een maingame.

Ik verwacht dat Nintendo hier ieder jaar meer op in gaat zetten en er ieder jaar meer aan gaat verdienen. Dat Mario Kart naar mobile komt zegt al genoeg. Ook daar kun je genoeg opties bedenken om over de jaren heen veel geld te gaan verdienen. Iedere week wat nieuwe outfits/personages/karts etc uitbrengen die je voor echt geld kunt unlocken. (Of door veel te spelen). Ching, Ching, Ching!
Avatar
Martijn | 05 januari 2019 23:00 | #284931
Reactie op post #284926 van Patrick
Ah juist, Niantic en The Pokémon Company natuurlijk. Het geld van "Pokémon Go" komt via een andere weg naar Nintendo.

De mobiele markt is inderdaad wel groot, maar de games zijn nooit erg indrukwekkend. Misschien kijk ik er een beetje op neer, maar ik kan ze ook pas nét draaien op mijn telefoon. Ook is de ervaring gewoon beperkter en zijn er minder mogelijkheden, qua gameplay. Het zijn altijd vrij simpele spelletjes, vergeleken met de console / handheld. In Japan speelt het natuurlijk allemaal weer een grotere rol, mede omdat men daar verslingerd is aan draagbaar gamen.

Nintendo gaat vast nog meer van deze apps en games maken. Ze doen het ook niet slecht. Ik zie er wel een marketingtool in, maar dat wil niet zeggen dat deze games op zichzelf staand niet ook succesvol kunnen zijn. Gaat blijkbaar om grote bedragen, die dan weer in grotere games geïnvesteerd kunnen worden. Zolang het de Switch niet ondersneeuwt, vind ik het best. Op mijn telefoon zie ik deze Nintendo games als een leuk extraatje. Smile
Avatar
koekiemonster | 05 januari 2019 20:50 | #284928
collapse
Denken dat de mobiele games nog een lokkertje zijn voor de echte games is volgens mij de boot missen.
Avatar
Martijn | 05 januari 2019 22:51 | #284930
Reactie op post #284928 van koekiemonster
Altijd negatief doen over alles ook... Weird

Vindt jij mobiele games als games op zich net zo sterk als een handheld / console game dan? Het is wel bekend dat de mobiele markt een grote is, maar om het daarom maar toe te juichen. Ik weet het niet hoor. Bij mij blijven mobiele games vooralsnog in de schaduw van volwaardigere games staan. Niet hetzelfde niveau. Kan ook niet, want de gameplay is beperkter. Waar vindt je die wel? Op je console of handheld.

En anders: ik vind het al heel wat dat ik Nintendo's mobiele games intussen wat beter kan waarderen. Ze zijn voor wat het is ook zeker niet slecht. Ze zijn alleen wél kleinschaliger en minimalistischer van opzet. Is dat slecht? Nee hoor, maar het is ook niet de volledige ervaring van de reeks. Ik blijf het als een marketingtool zien, waarmee op allerlei manieren bakken met geld binnen te harken zijn. Voor Nintendo is dat overigens alleen maar positief.
Avatar
JoelSch | 06 januari 2019 12:43 | #284932
Ik speel al sinds de release van Fire Emblem Heroes, nog steeds dagelijks. Niet heel lang, meestal 15-30 min in totaal maar vermaak me er nog steeds mee. Ik heb er nog nooit geld aan uitgeven though.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.