Pokémon-games worden langzaamaan steeds minder populair in Japan Nieuws | 03 februari 2019 10:44 | Auteur: Patrick Z. | Bron: Financiële cijfers Nintendo

Het ziet er naar uit dat Japanse gamers steeds minder interesse hebben in de Pokémon-serie.

De Pokémon-games weten elke keer zeer goed te verkopen, maar in Japan zie je toch dat nieuwe delen het wat slechter doen dan diens voorganger. Dit is af te leiden uit financiële cijfers van Nintendo. Als je kijkt naar de laatste vijf delen van de Pokémon-reeks, dan zie je dat bij elk nieuw deel er minder over de toonbank gaan in het land van de rijzende zon.

Het lijkt er dus op dat Japanse gamers langzaam maar zeker hun interesse in de reeks kwijtraken. Als je echter kijkt naar wereldwijde verkopen, dan is er meer een schommeling te zien.

Game : Verkopen in Japan / Wereldwijde verkopen

Pokémon Diamond and Pearl: 5.82 miljoen / 17.67 miljoen
Pokémon Black and White: 5.49 miljoen / 15.64 miljoen
Pokémon X and Y: 4.55 miljoen / 16.37 miljoen
Pokémon Sun and Moon: 3.91 miljoen / 16.14 miljoen
Pokémon Let’s GO Pikachu and Eevee: 1.85 miljoen / 10 miljoen
Next articleNintendo Switch-versie van Observer voorzien van releasedatum Previous articleNintendo heeft onaangekondigde Nintendo Switch-game in petto...

Reacties van de crew

Avatar
Paul | 03 februari 2019 11:06 | #285190
Patrick Z. begint vandaag als proefredacteur. We wensen hem veel succes!

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 03 februari 2019 10:51 | #285187
Misschien moeten ze de Pokemon franchise ook niet zo verkrachten met al die debiele onzin zoals ultrabeasts, heruitgave na heruitgave, onnodige gamemodes, wat goed is vervangen door rotzooi... Gewoon de game houden zoals die hoort te zijn en niet met die gedrochten genaamd Pokemon Sun en Moon op komen dagen.

En natuurlijk verkoopt Let's Go minder dan de 3DS versies. Er zijn wel wat meer 3DS'en verkocht dan Switches.
Avatar
Martijn | 03 februari 2019 12:05 | #285191
collapse
Tja, kan ook zijn omdat de evolutie binnen Pokémon games niet erg hard gaat.

Liefst houden ze alles zoveel mogelijk hetzelfde en moet vernieuwing vooral komen uit X-aantal nieuwe beesten om te vangen. Intussen zijn dat er meer dan 800 en is het moeilijk origineel te blijven. Dat uit zich in Pokémon met hetzelfde idee of die er gewoon niet uitzien. Je kunt dus stellen dat de games steeds minder geïnspireerd aanvoelen.

Ook volgen generaties elkaar in een redelijk hoog tempo op. Als je enige vorm van vernieuwing blijft hangen in het toevoegen van slechts meer Pokémon, dan gaat dit nogal opvallen. Veel mensen kennen de nieuwste Pokémon niet eens, terwijl die van de eerste generaties wél in het geheugen bleven hangen (vooral de eerste, welke generatie ook het langst duurde). Er is geen tijd meer om meer met een generatie te doen. De volgende generatie staat relatief snel weer voor de deur, met wéér nieuwe beesten.

In plaats van 100 nieuwe Pokémon toevoegen, zouden ze zich beter richten op een wat ander ontwerp binnen de games, dat wel aanvoelt en speelt als de oudere RPG's, maar er wél een nieuwe draai aan geeft. Beetje hoe "Super Mario Odyssey" in verhouding staat met "3D World" en "Breath of the Wild" met "Skyward Sword". Games kunnen nog steeds tof zijn, maar je merkt op den duur dat vernieuwing nodig is. Ik zou graag een Pokémon game zien, die zich op dezelfde manier verhoudt tot "Pokémon Let's Go Pikachu / Eevee". Met een flinke boog eroverheen dus, iets nieuws brengende dat de serie zowel terughaalt naar de roots, als dat het er iets compleet nieuws van maakt.

En nogmaals: ik hoop dat ze niet nogmaals de concessies van een mobiel spelletje gebruiken als basis voor een nieuwe game. Volgende keer géén invloeden van "Pokémon Go" graag! Ik hou niet zo van turnbased om-en-om vechten, maar ik hou nog minder van een geluksfactor binnen een spel. Een spel moet te halen zijn omdat je het goed speelt. Niet omdat het spel het je wel/niet gunt. Dan heb ik liever dat ze het RPG element meer terughalen.

Ik hoop dat een nieuwe Pokémon generatie, welke volgens geruchten in 2019 komt, wat meer doet dan slechts 100 nieuwe beesten toevoegen en een wat andere wereld om doorheen te lopen. Haal alles uit de mogelijkheden van de Switch, anders dan bij "Pokémon Let's Go Eevee / Pikachu". Ook géén "Pokémon Go" meer. Die is prima voor op een mobiele telefoon, maar op een spelsysteem verwacht ik wat meer diepgang.
Avatar
FalconPawnch | 03 februari 2019 20:03 | #285197
Reactie op post #285191 van Martijn
collapse
chapeau voor de woordkeuze.
Avatar
Martijn | 04 februari 2019 10:29 | #285210
Reactie op post #285197 van FalconPawnch
collapse
Aanvullend voorbeeld: In "Breath of the Wild" kun je klimmen. Je kunt overal heen waar je maar wilt. Als je dan vervolgens teruggaat naar een eerdere Zelda, zoals "Skyward Sword" of "Twilight Princess", dan voelt dat als een enorme stap terug.

Link komt veel houteriger over en dat automatisch springen voelt ook minder natuurlijk, dan wanneer je daar zelf controle over hebt. De serie is vooruit gegaan. Ik wil niet terug. Daarom vind ik remasters van "Skyward Sword" etc. ook niet thuishoren op de Switch. Dat is een gepasseerd station, ook al blijven het veelal goede games.

Zoiets zou ik ook graag voor een volwaardige Pokémon RPG zien, als die naar de Switch komt. Vernieuwd en gebruik makend van de mogelijkheden die de Switch te bieden heeft. Zéker niet versimpeld omdat er een succesvol telefoonspelletje in de serie bestaat. Dan zitten ze op het goede spoor, wat Pokémon betreft.
Avatar
FalconPawnch | 06 februari 2019 21:22 | #285226
Reactie op post #285210 van Martijn
moet je je eens inbeelden dat ze een wereld ala breath of the wild gebruiken voor de nieuwe pokemon... maar dat zal vast wel niet. Dat is duidelijk geen open world.
Avatar
CyberMonkey | 03 februari 2019 16:45 | #285195
collapse
Mario en Zelda vernieuwen tenminste nog, Pokémon is in principe al 20 jaar hetzelfde spel. Was zelf altijd een grote fan, maar Sun & Moon en vooral Let's Go vond ik echt tegenvallen.

Waarom kan je nog steeds niet de difficulty aanpassen bijvoorbeeld? Dat zou al een hoop problemen oplossen.
Avatar
FalconPawnch | 03 februari 2019 20:12 | #285198
Reactie op post #285195 van CyberMonkey
nou ja, ehh wat goed is moet je ook niet veranderen. in de basis blijft het natuurlijk alitjd hetzelfde. In Mario games moet je ook altijd van links naar rechts een level doorlopen met hindernissen om zo uiteindelijk weer de prinses te redden. In Zelda los je ook altijd puzzels op en versla je monsters om zo sterker te worden en de prinses te redden. Het is gewoon de basis van een game. Het is wat ze eromheen maken wat een game persoonlijkheid en karakter geeft. Hoe kleed je het aan? Wat kan je allemaal doen om je doel te bereiken...

In Pokemon hebben ze in het verleden echt toffe elementen toegevoegd. Bug catching contest, Safari Zone, Battle Frontier, en weet ik het wat nog meer. Toch halen ze elke generatie weer allerlei nieuwe dingen erbij en negeren ze die vorige gens compleet. Ze nemen de tofste elementen niet mee en dát is nou juist wat er steeds mis is met pokemon games. Je denkt dat die vorige content weer terugkomt en wellicht verbeterd, maar alles behalve.

Nu met de Switch hebben ze wel echt meer mogelijkheden en ruimte om te maken wat ze voorheen op handhelds niet konden. Hopelijk doen ze daar nu dan ook echt iets goed mee. Mijn verwachtingen liggen helaas te hoog waarschijnlijk dus beter maken ze er iets goeds van, zeker nu Metroid Prime 4 uitgesteld is.
Avatar
Swift | 04 februari 2019 10:41 | #285212
Tja... Pokemon Let's Go heeft toch een beetje de naam dat het Pokemon Go op de Switch is.
Ik heb geen idee of dat terecht is (want niet gekocht/gespeeld), maar ik heb hem niet gekocht omdat het geen volwaardige, nieuwe Pokemon game is.

Mocht er ooit weer een echte Pokemon RPG komen, dan ben zeker weer van de partij.
Avatar
Jerone | 04 februari 2019 13:16 | #285217
Zoals MVG al aangeeft is dit dé kans voor Nintendo om te innoveren in de serie, zoals ze dat bij Zelda ook gedaan hebben. Dit is namelijk de eerste volwaardige Pokémon op een thuisconsole én heeft de potentie om veel nieuwe spelers te (her)introduceren in de serie (zeker na het succes van Go/Let's Go). Ik denk dat ze zich dat ook wel beseffen en er wat moois van gaan maken.
Avatar
SMS | 04 februari 2019 15:41 | #285218
Pokemon speelt het veel te veilig. Als je naar innovatie zoekt kan je nog beter romhacks en fangames spelen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon: Let's Go, Eevee!

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 16 november 2018

Pokémon: Let's Go, Pikachu!

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 16 november 2018