Kirby’s Extra Epic Yarn Review | 04 maart 2019 15:00 | Auteur: Neslihan

Kirby's Epic Yarn verscheen al weer acht jaar geleden voor de Wii en ik heb de game stiekem nog steeds best hoog zitten. Het handgemaakte, wollen jasje van het spel was destijds iets wat we nooit eerder hadden gezien en ik ben blij dat Good-Feel op dit stijltje heeft voortgeborduurd met Yoshi's Woolly World en binnenkort ook Yoshi's Crafted World. Maar nu keert Good-Feel eerst nog even terug naar zijn wollige start met Kirby's Extra Epic Yarn voor de hoogbejaarde Nintendo 3DS.

In principe is een groot deel van Kirby's wollige avontuur precies hetzelfde als die voor de Wii: je speelt door dezelfde opgelapte levels in een episch avontuur om het uit elkaar gereten Patch Land weer vast te knopen. Patch Land is prachtig en zit vol met schattige en slimme stoffen creaties om tot op het laatste draadje uit te pluizen. Ook de gameplay is net als het origineel heerlijk verweeft met dit textielrijke uiterlijk van het spel: Kirby bestaat uit enkel draadjes en in plaats van de vijanden opslokken, moet hij ze met zijn draadjes-lasso letterlijk ontrafelen. Elk level in dit spel is onwijs creatief en totaal iets anders en dat maakte Kirby's Epic Yarn acht jaar geleden, en nu weer op de Nintendo 3DS, een bijzonder tof spel.

KIrbysExtraEpicYarn_Nintendo3DS_12


Extra episch
Eigenlijk past Kirby's Extra Epic Yarn verbazingwekkend goed op Nintendo's hoogbejaarde handheld-systeem. De levels zijn perfect om eventjes op je Nintendo 3DS te spelen en ook grafisch ziet het er top uit. Daarbij heeft deze Nintendo 3DS-versie wat kleine extra's op het touchscreen zoals een overzichtje van de levels in een wereld en de drie schatten die je kunt verzamelen in elk level. Alleen wel jammer dat je nu niet meer met z'n tweeën door zo'n level kunt gaan: in plaats daarvan geeft Prince Fluff je in deze versie een klein itempje in elk level om je te helpen.

De wollen Kirby bestuurt op de Nintendo 3DS prima, maar er was één ding niet helemaal pluis: het spel heeft helemaal geen motion controls meer. Kirby transformeert namelijk in het spel vaak in een ander groot, stoffen gedaante die je in de Wii-versie bestuurde door de Wii Remote te kantelen. Deze besturing is nu echter vervangen door slechts knopjes: hierdoor speelt een getransformeerde Kirby al meteen stukken vervelender.

Hoewel Kirby's Extra Epic Yarn geen gebruik maakt van de motion controls, en trouwens ook niet van de 3D-functie, kun je nog wel het een en ander met de touchscreen-besturing. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is het inrichten van je appartement: dit kan nu volledig met het aanraakscherm. Good-Feel heeft dit zelfs een beetje uitgebreid: je kunt nu drie verschillende lay-outs opslaan en die ook nog via Streetpass delen. Het inrichten mocht van mij zelfs nog wat uitgebreider gemaakt mogen worden, en had ook de irritante bliepgeluiden van het menu weg mogen laten. Maar deze kleine touchscreen-make over alleen al maakt het decoreren stukken leuker.

KIrbysExtraEpicYarn_Nintendo3DS_14


Petje af, duivel
Kirby's Epic Yarn was een makkelijk spel en het stond er zelfs om bekend dat je niet af kunt gaan. Kirby's Extra Epic Yarn brengt daar verandering in met de zogenaamde Devilish-modus. In deze modus word je achtervolgd door een knoopjesduivel die je tijdens het spelen door telkens het leven zuur maakt. En als je in deze modus vijf keer geraakt bent door dit duiveltje of iedere andere vijand, ben je echt af in Kirby's Extra Epic Yarn! Als je aan de andere kant juist helemaal niet geraakt bent, krijg je een speciale decoratie voor in je appartement.

Hoewel het tof is dat Kirby's Extra Epic Yarn eindelijk wat meer moeilijkheid in de gameplay gooit, ben ik er zelf geen fan van. En dat komt voornamelijk door het liedje dat gepaard gaat met het duiveltje. Het is een spannend liedje dat op het begin wel leuk is, maar het grote probleem is dat dit één enkel liedje is en dat ook meteen de geweldige soundtrack van het spel totaal vervangt. Je kunt wel het duiveltje even wegjagen, waarna je weer kunt genieten van de prachtige, rustgevende, variërende liedjes van een level. Totdat het beest weer in Lakitu-stijl voor je opduikt samen met hetzelfde deuntje in zijn irritante glorie. Ikzelf was de Devilish-modus dus al snel zat, ook omdat ik al veel geniet van de normale, 'te makkelijke' gameplay van Kirby's Extra Epic Yarn. Mocht je echter toch echt een uitdaging willen, raad ik je aan om het geluid uit te zetten: dan is Devilish-modus namelijk wel uit te houden.

Terwijl Kirby's Extra Epic Yarn het originele spel aan de ene kant moeilijker probeert te maken met de Devilish-modus, voegt het ook een manier toe om het spel juist weer makkelijker te maken: Kirby kan nu namelijk petjes opzetten die hem zogenaamde Unravel Abilities bieden. Hier zijn er zes verschillende soorten van en de hoeden fungeren in principe hetzelfde als de welbekende vaardigheden uit de doorsnee Kirby spellen. Zo krijg je door een bepaalde hoed een zwaard van draad en kun je met een andere op elk moment bolletjes wol maken. Hoewel deze het spel (nog) makkelijker maken, zet het een level toch wel in net een ander licht, wat wel lachen is. En als je het niet wilt kun je je petje nog altijd af doen.

KIrbysExtraEpicYarn_Nintendo3DS_19


Minigames en strijkkraaltjes
Er valt dit keer in Kirby's Extra Epic Yarn wat meer te doen dan alleen spelen door het hoofdspel. Je kunt je in deze Nintendo 3DS-variant namelijk wagen aan twee splinternieuwe minigames: Dedede Gogogo en Slash and Bead. In deze minigames speel je als een van Kirby's dubieuze vrienden in een nieuwe stage en moet je zo veel mogelijk strijkkralen verzamelen: King Dedede doet dat door zo snel mogelijk door een stage te hollen en Meta Knight rijgt zo veel mogelijk vijanden aan zijn degen.

Aan de hand van hoe goed je hebt gespeeld, krijg je een bepaalde rank en een strijkkraalbordje. Met genoeg kraaltjes kun je daar een mooi strijkkraalpatroon van maken, iets waar ik vroeger in de wolken voor zou zijn. Deze patroontjes zien er super tof uit en kun je ook gebruiken om je appartement mee te versieren. Naast het verzamelen van toffe patroontjes, zijn deze minigames ook verrassend leuk om doorheen te spelen. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen, maar helaas is de pret al vrij snel voorbij: allebei de minigames hebben namelijk slechts vier stages. Gelukkig is het nog wel leuk om elke stage vaker te spelen om eindelijk de hoogste rank te behalen.Conclusie
Kirby's Extra Epic Yarn is een fantastisch spel en zit net als het origineel van naald tot draad vol met creatieve platformplezier. En dit plezier is erg goed naar de Nintendo 3DS overgebracht, samen met wat leuke extra's: de Devilish Mode, Unravel Abilities en de twee minigames. Echter maken deze toevoegingen het spel niet heel veel beter dan dat het al was. Dit maakt Kirby's Extra Epic Yarn nog steeds dat toffe spel van 2011, maar voegt het ook niet veel toe aan dat origineel. Mocht je dus het origineel hebben gemist en ben je op zoek naar een ontspannen avontuur, dan is Kirby's Extra Epic Yarn een dikke aanrader!
7,8
N1-score
  • + Geweldige levels van het origineel
  • + Werkt goed voor de 3DS
  • + Moeilijke modus
  • + Minigames
  • - Extra's maken het spel niet heel veel beter
  • - Geen motion controls
  • - Geen multiplayer
Next articlePhoenix Wright: Ace Attorney Trilogy verschijnt volgende maand... Previous articleSaints Row: The Third kent lokale multiplayer op Nintendo Switch

Reacties van gebruikers

Avatar
koekiemonster | 04 maart 2019 16:23 | #285604
collapse
Laatste 3ds game?
Avatar
Neslihan | 04 maart 2019 23:30 | #285609
Reactie op post #285604 van koekiemonster
Ik denk dat je wel mag aannemen dat dit een van de laatste grote 3DS-games is ja. Volgens IGN krijgt de 3DS voor de rest alleen nog maar Persona Q2, Shovel Knight en Shakedown Hawaii.
Avatar
FalconPawnch | 05 maart 2019 00:30 | #285610
collapse
Toch vreemd dat een 'core' game als Kirby zo laat pas naar de 3DS komt. Is dit puur om de 3DS nog net dat beetje leven in te blazen?
Avatar
Markiewong | 05 maart 2019 13:37 | #285612
Reactie op post #285610 van FalconPawnch
collapse
Het is een port van een 8 jaar oude Wii game he?

Overigens wel leuke side note, Nintendo zijn laatste DS game was ook een Kirby game Wink .
Avatar
FalconPawnch | 05 maart 2019 13:52 | #285613
Reactie op post #285612 van Markiewong
vandaar ook de haakjes ;-)
Avatar
PasQ | 09 maart 2019 19:54 | #285672
Het spreekt me op de een of andere manier toch niet direct aan, terwijl ik de gameplay bij Kirby altijd erg leuk vond. Yoshi's Wooly World spreekt me net iets meer aan.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Kirby's Extra Epic Yarn

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Platformer
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 08 maart 2019

Screenshots