Verloren codes hinderen digitale heruitgave van klassiekers van Square Enix Nieuws | 14 juni 2019 19:40 | Auteur: Martijn | Bron: Game Informer

Square Enix zou graag al hun klassieke games digitaal ter beschikking stellen, maar zeker bij oudere games kan dit soms lastig zijn.

Square Enix heeft door de jaren heen een indrukwekkende bibliotheek aan populaire games opgebouwd. Via ports en remasters geven zij steeds meer oudere games opnieuw uit. Vele zijn al beschikbaar, maar lang niet allemaal. Chrono Trigger is bijvoorbeeld niet te spelen op de Nintendo Switch en zo zijn er wel meer titels, die nog niet zijn verschenen op moderne systemen.

Yosuke Matsuda, president van Square Enix, geeft aan zich bewust te zijn van de vraag naar klassieke spellen. Hij zegt dat er verschillende plannen in ontwikkeling zijn om oude games digitaal opnieuw aan te bieden. Hierover zei Matsuda het volgende (vertaald):

"We werken er op verschillende manieren aan. Het is een verzoek dat we vaak horen. We werken hard aan klassieke titels die je speelde op de NES, zodat je die mogelijk weer kunt spelen. We hebben intern een toegewijd project gelanceerd om die te porten. Zeker naarmate we verder komen, willen we dat graag op een abonnement- of streaming-service zien, dus we bekijken de mogelijkheden om een toegewijd kanaal voor onszelf te creëren.

Ik denk dat iedereen die kant opgaat, dus willen we pro-actief zijn als we deze opties overwegen. We weten nog steeds niet of het een abonnement-service, een exclusieve download-service of een andere vorm gaat aannemen, maar we willen onze catalogus nuttig gebruiken.


Yosuke Matsuda meldde dat een streaming-service een mogelijkheid is. Een probleem is dat een aantal oude titels verloren zijn gegaan door de jaren heen, omdat Square Enix niet zeker weet waar de code is gebleven. Matsuda zei hierover (vertaald):

"Ik schaam mij het toe te geven, maar in sommige gevallen weten we niet waar de code is gebleven. Soms is het moeilijk ze te vinden, want destijds maakte je ze, gebruikte de codes in het spel en dan was je ermee klaar. Je dacht er niet bij na, hoe je ze in de toekomst nog zou verkopen. Soms vragen klanten: ‘waarom hebben jullie dat (spel) nog niet uitgebracht?’ De waarheid is dat we soms niet weten waar het is gebleven."


De beste man wilde niet specifiek zeggen welke titels verloren zijn gegaan, maar deelde wel hoe ze soms kwijt zijn geraakt. In één geval had een ontwikkelaar, die het bedrijf intussen heeft verlaten, de code op zijn persoonlijke computer staan. Gelukkig werd hij gevonden en daardoor kon Square Enix het spel nieuw leven in blazen.
Next articleUitgebreide en ongecensureerde No More Heroes 3 trailer Previous articleReclame Nintendo Switch toont multiplayer fun met Super Mario...

Reacties van gebruikers

Avatar
deejaydadream | 14 juni 2019 21:59 | #287003
collapse
Dat zeiden ze ook jaren van FF8, dus of dat waar is, weet ik niet. Zeker als je ziet dat wel genoeg emulatoren de roms kunnen afspelen. Dan zou je toch zeggen, zo kan je ook de bron code downloaden.
Avatar
Volleybaas | 15 juni 2019 00:39 | #287006
Reactie op post #287003 van deejaydadream
collapse
Zeker als je ziet dat wel genoeg emulatoren de roms kunnen afspelen. Dan zou je toch zeggen, zo kan je ook de bron code downloaden.
----
hahaha nee
Avatar
deejaydadream | 15 juni 2019 09:19 | #287011
Reactie op post #287006 van Volleybaas
collapse
Lees het hele stuk op IGN eens, daar staat duidelijk dat ze voor FF8 de rom hebben gebruikt, om de code te achterhalen. of er een emulator of een zelf geschreven programma is gebruikt om te ontrafelen staat er niet in.
Avatar
Volleybaas | 17 juni 2019 16:27 | #287080
Reactie op post #287011 van deejaydadream
"Dan zou je toch zeggen, zo kan je ook de bron code downloaden."

Zo werkt het gewoon totaal niet.
Ja, je kan wel reverse engineeren van code die al compiled is. Maar dat betekent niet 'de source code downloaden'.
Helaas zijn ook de originele assets verloren gegaan. Alleen de gecomprimeerde textures en movies bestaan nog. We krijgen dus geen HD beelden te zien, tenzij ze het helemaal opnieuw gaan bouwen (wat ze zeker niet gaan doen)

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.