Pokémon Sword & Shield Preview | 04 juli 2019 13:00 | Auteur: Paul

Als een milde Pokémon-fan kon ik de aankondiging van een Pokémon game voor de thuisconsole erg waarderen. Ik heb sinds de derde generatie geen zakmonsterspel meer aangeschaft en de ontwikkelingen rondom de serie niet zo nauw meer gevolgd. Toen bekend werd dat we binnenkort een nieuwe Pokémon-hoofdgame op de tv mogen spelen werd ik licht enthousiast: een beter moment om de serie opnieuw te beleven dan op Nintendo Switch kon ik me niet voorstellen. Na zoveel spellen overgeslagen te hebben zou het in theorie een frisse ervaring worden! En ditmaal hoef ik niet naar een piepklein schermpje te turen, maar kan ik Pokémon in high definition meemaken. Gretig ging ik aan de slag bij Nintendo in Utrecht om een demoversie uit te proberen. Of de demo mijn enthousiasme heeft weten te behouden lees je hieronder.

Vuurvosjes in de watertempel
Na het aannemen van de Nintendo Switch Pro Controller kom je als speler meteen terecht in de Gym die als thema water heeft. Na een korte uitleg van een behulpzame NPC mag je aan de uitdaging van de Gym beginnen: een doolhof waarbij je waterstralen die je pad blokkeren moet zien uit te schakelen. Terwijl je door het puzzelgebied loopt liggen andere Pokémon-trainers op de loer die je op klassieke wijze uitdagen voor een zakmonstergevecht.


Opmerkelijk genoeg bracht de eerste uitdager een Vulpix naar voren om je aan de tand te voelen. Zelf bestond mijn team in de demo uit alle drie de starter-Pokémon en drie nieuwe monsters uit deze generatie. Alle beestjes in de demo zijn daarbij voor het gemak level 50 om een gebalanceerd palet te presenteren. Gezien Sobble je standaard optie is, maakte de level 50 waterkameleon in één aanval korte metten met de Vulpix waarna het gevecht al over was. De opeenvolgende gevechten waren ook van vrij korte duur dankzij het slim uitwisselen van Pokémon naar gelang welke vijand tegenover je staat. Ik kan het nog steeds!

Een veilige route naar Dynamax
Ter afwisseling op de gevechten was de omgeving een typische puzzel waar je twee stappen vooruit moet denken om tot de juiste oplossing te komen. Als je het pad in je hoofd weet uit te stippelen, kun je de juiste volgorde van schakelaren die de waterstralen deactiveren vrij gemakkelijk doorlopen. Met een beetje trial and error kom je uiteindelijk ook wel zonder al te veel omwegen naar het einde van de kamer. Jammer genoeg voelde dit aan als een vrij veilige puzzel die weinig uitdaging en creativiteit bood. Hierna is het ultieme moment aangekomen: het wordt tijd om de Gym Leader uit te dagen. Na de eerdere ongevaarlijke gevechten had ik het volste vertrouwen dat dit wel zou lukken!

Eenmaal in strijd met de Gym Leader activeert ze de Dynamax-functie van haar Drednaw en groeit het zakmonster tot reusachtig formaat. De krachtige, unieke aanvallen die de Pokémon kunnen uitvoeren zorgden voor het flauwvallen van mijn starter Sobble. Mijn strategie had als doel met een deel van de beschikbare beestjes zoveel mogelijk schade aan te richten tegen het eerste paar Pokémon, wat met een paar slachtoffers best goed lukte. Vervolgens wilde ik met mijn eigen Dynamax-variant van Corviknight de vloer aanvegen met de laatste Pokémon. Echter dacht ik dat er drie zakmonsters te verslaan waren waardoor, toen de gigantische Drednaw verslagen was, de strijd al voorbij was voordat ik de kans kreeg om dit nieuwe element toe te passen. Et voila, dat was tot dusver de demo van Pokémon Sword & Shield.


Voorlopige conclusie
Als je tot dusver hebt weten te lezen heb je vast opgemerkt dat er weinig nieuws te beleven valt aan de voorlopig speelbare versie van Pokemon Sword & Shield. Zelfs voor een zelfbenoemde casual fan merkte ik op dat de gevechten makkelijk en praktisch hetzelfde waren. Het puzzel-element voelde als een veilige optie die weinig diepgang aan de Gym gaf, waardoor de hele belevenis afhing van het nieuwe Dynamax-element. Dit element wist mij niet te overtuigen gezien ik alsnog met gemak de reusachtige Pokémon heb weten te verslaan. Al met al heeft de speelbare demo mijn enthousiasme voor een nieuwe mainline Pokémon een deuk gegeven en dit vind ik erg teleurstellend. Ik hoop oprecht dat er nog een nieuwe, publieke demoversie beschikbaar komt die mij weet te overtuigen om terug te komen naar de serie. Een sterke Wild Area, het verkennen van een adembenemende Galar regio en nieuwe elementen die de serie naar een hoger niveau tillen zullen noodzakelijk zijn om mij te kunnen overtuigen. Of Game Freak moet nog een Scorbunny uit de hoge hoed toveren die mij als milde zakmonsterfanaat helemaal omver gaat blazen.
Next articleIedereen dokter in nieuwe trailer Dr. Mario World Previous articleVideopreview: The Legend of Zelda: Link's Awakening

Reacties van gebruikers

Avatar
CyberMonkey | 04 juli 2019 20:13 | #287250
Op basis van de beelden die ik gezien heb lijken deze games te veel op een HD versie van Sun en Moon. De Wild Area is een stap in de goede richting, maar het gebied dat ze lieten zien bij Nintendo Treehouse was vrij kaal en saai. Hoop inderdaad dat ze nog iets achter de hand houden.
Avatar
FalconPawnch | 04 juli 2019 21:01 | #287251
Ik voorspel: deze game wordt gewoon de grootste teleurstelling uit de hele pokemon geschiedenis. Het gemis van de helft van alle pokemon is klote. Het is nog maar de vraag welke ze allemaal hebben gedropt. Tot dusver zijn ze ook weer veel te geheimzinnig en houden ze info rondom de zorgwekkende vragen van fans achter. Pokemon heeft nooit gedraaid om de mooie graphics of animaties. Dat ze dit nu ineens wel belangrijk vinden (de animaties althans), is gewoon een drogreden om de teleurstelling van de gehalveerde pokedex te verdoezelen.
Avatar
Volleybaas | 05 juli 2019 15:31 | #287259
dit wordt een dumpsterfire
Avatar
koekiemonster | 05 juli 2019 19:26 | #287265
collapse
Ik zeg 10 miljoen sales minimaal!
Avatar
FalconPawnch | 06 juli 2019 11:41 | #287272
Reactie op post #287265 van koekiemonster
Dit is misschien nog wel reëel ook aangezien het Pokemon is. Hun reach wereldwijd is echt te bizar. Time will tell..

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Shield

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1-4
Releasedatum: 15 november 2019

Pokémon Sword

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1-4
Releasedatum: 15 november 2019