Dr. Mario World Preview | 08 juli 2019 18:30 | Auteur: Mark

Bijna twintig jaar na het oorspronkelijke Dr. Mario op de Nintendo Entertainment System komt het nieuwe deel van deze spellenreeks uit op Android en iOS. Na spellen als Pokemon GO, Super Mario Run en Fire Emblem Heroes, heeft ook Dr. Mario de eer om zich te bewijzen op deze mobiele markt in Dr. Mario World. Vier dagen voor de release is het aan mij om te kijken of deze game niet bezwijkt onder de druk. Kan Dr. Mario World tippen aan de eerdere successen, of is het een mobile game om kotsmisselijk van te worden?

Het verhaal van Dr. Mario World is als vanouds: er is een epidemie in Mushroom Kingdom uitgebroken en het is aan Mario om deze virussen te verdelgen. Speciaal hiervoor laat onze loodgieter zijn vertrouwde pak in de klerenkast hangen en kruipt volledig in zijn rol als dokter. Met zijn witte stoffen jas, de oogspiegel op zijn voorhoofd en behoudens van zijn snor gaat Mario de virussen te lijf. Aan jou de taak om samen met onze held de epidemie te stoppen!

Dr. Mario World is een soort van kruising tussen Tetris en Candy Crush Saga. Er staat een aantal gekleurde virussen in een vierkant veld, waarbij het de bedoeling is om drie kleuren virussen op één rij te krijgen. Zorg dat alle virussen van het veld zijn, en je hebt het level gehaald. Om dit doel te behalen dien je pillen, die bestaan uit 2 gekleurde blokjes, van onder het veld naar boven te verplaatsen. Je kunt deze pil draaien, versnellen en door muren heen laten gaan. Als je hem loslaat zal hij in dezelfde lijn naar boven zweven tot hij ergens op rust. Wanneer er drie kleuren op één rij staan, gaan de gekleurde virussen van die kleur en de desbetreffende delen van de pillen weg. Een eventuele overgebleven deel van de pil die nergens meer op rust, zal weer verder omhoog gaan en is ook weer opnieuw te plaatsen.

2

Hartproblemen
Om een level te kunnen spelen in Dr. Mario World, moet je een hartje inleveren. Je start de tutorial wereld met een onbeperkt aantal van deze hartjes. Zo kun je redelijk snel alle levels doorlopen om aan de echte game te beginnen. Vanaf wereld twee start je met vijf hartjes en worden de levels in een keer een stuk lastiger. Als je een level haalt krijg je een hartje terug en zo is het in één keer halen van een level best winstgevend. Echter, je wilt natuurlijk wel overal drie sterren halen, en voor die extra runs krijg je geen hartjes meer. Gelukkig krijg je wel om elk half uur een nieuw hartje, enkel is de stack van vijf hartjes te weinig om lekker te blijven spelen. Eenmaal aan het eind van de eerste echte wereld kun je kiezen voor een nieuwe assistent. Deze compagnons, waar je er maximaal twee van tegelijk kunt meenemen, zorgen voor extra punten bij singeplayer-runs en voor power-ups bij multiplayer-games. Er is later ook een mogelijkheid tot het kiezen van een andere arts in plaats van Dr. Mario, waardoor er meerdere power-ups vrij gespeeld worden.

Om Dr. Mario World interessant te houden, zijn er variaties gemaakt op de normale speelwijze. Soms zijn de virussen niet interessant voor Dr. Mario en wil hij voor het geld gaan, en er zijn momenten dat hij bedenkt om binnen tijdslimieten te werken, in plaats van een x aantal beurten. Vaak bevinden deze levels zich op een zijspoor, waarbij de rest van de levels zich in een zigzaggend spoor bevinden door Mushroom Kingdom. Het loont wel om deze zijpaden te bewandelen, maar het kost vaak veel hartjes. De beperkte hoeveelheid hartjes die je hebt, verminderen het spelplezier enorm door de vele wachttijden en dat maakt zo'n zijspoor daarom vaak minder interessant.

Dr. Mario World is qua vormgeving en het geluid te vergelijken met Super Mario Run. Het spel loopt soepel, ziet er prima uit en houdt de sfeer er goed in door de achtergrondmuziek. Voor het eerst lopen de levels van Dr. Mario van onder naar boven, in plaats van andersom, wat zorgt voor een goede gebruiksvriendelijkheid van Dr. Mario World. De laadtijd van deze game is alleen redelijk lang, zeker wanneer er tussen Dr. Mario World en een andere app op je telefoon gewisseld is.


Voorlopige conclusie
Dr. Mario World is een vermakelijk spelletje voor even onderweg of het wachten bij de tandarts. Het is op eerste gezicht geen moeilijke game, maar wordt al snel steeds lastiger. De kleine stack hartjes die je hebt maakt het verbeteren van een level en het spelen van de extra levels minder interessant. Ik heb pas twee werelden (exclusief tutorial) kunnen spelen en helaas geen mogelijkheid gehad tot de multiplayermodus, maar tot nu toe ben ik ondanks het hartprobleem positief!
Next articleCrash Team Racing Nitro-Fueled - Meer dan een nostalgieboost Previous articleGigantamax je Pokémon en maak kennis met nieuwe monsters uit...

Reacties van gebruikers

Avatar
Lupaie | 08 juli 2019 19:52 | #287319
Denk dat deze eens goed als mobile game zou kunnen slagen. Mss nog wel meer dan alle andere mobile outings van Nintendo tot nu toe.

Een andere ‘game’ waarvan ik echt denk dat het records zou verbreken: NintendoFit voor Mobile. Wellicht met ondersteuning van Nokia/Whitings met hun SmartScales. Ik snap niet dat nog geen enkele andere fit app maker of hardware maker het Wiifit/balanceboard concept niet opgepakt heeft voor mobile. Nintendo heeft 11 jaar geleden al aangetoond dat er een markt voor is en de vijver op mobile is nog vele malen groter ook.
Avatar
MichaelNight | 10 juli 2019 13:43 | #287352
Dit spel is verslavend

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Dr. Mario World

Platform: Android
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 10 juli 2019

Dr. Mario World

Platform: iOS
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 10 juli 2019