Nintendo Switch Lite, de opvolger van de Nintendo 3DS Column | 17 juli 2019 10:35 | Auteur: Dyon

In oktober 2018 ving de Wall Street Journal de eerste glimp op van de Nintendo Switch Lite. Nu, ruim negen maanden later is de nieuwste telg in de Nintendo Switch-familie dan eindelijk officieel uit de doeken gedaan. Op diverse websites lees ik verschillende reacties met zeer uiteenlopende meningen. Maar wat mij betreft is dit zakelijk gezien weer een fantastische zet van Nintendo.

De ware opvolger van de Nintendo 3DS
In feite borduurt Nintendo met haar strategie voort op het succes dat de Nintendo 3DS-familie in het tweede termijn van de levenscyclus heeft gehad; het maken van verschillende apparaten voor een groot en breed publiek. Met de diversiteit aan kleurtjes en plaatjes op de Nintendo Switch Lite zit het in ieder geval alweer goed. Op het moment dat de console drie maanden oud is zijn er al vier verschillende versies bevestigd, verkooptechnisch een fantastische zet als je het mij vraagt. Zo zijn er diehards die sowieso meerdere Nintendo Switch-apparaten gaan aanschaffen vanwege de kleurtjes, maar ook bereik je hiermee een veel jongere doelgroep. Het is dan ook overduidelijk dat deze Nintendo Switch Lite de Nintendo 2DS is van de Switch-familie. Het is nu nog wachten op de Nintendo Switch XL, want het lijkt mij niet meer dan logisch dat de hardcore gamer niet wordt vergeten door The Big N.

NintendoSwitchLite_Geel

Positief?
Ben ik dan alleen maar positief? Dat hangt er helemaal vanaf met welke bril ik ernaar kijk. Gimmicks zoals de HD Rumble en Motion Controls vind ik als hardcore gamer niet bijster interessant, maar er is een doelgroep die dit zeker wel waardeert en die ook bediend moet blijven worden. Echter merk je – net als het 3D-effect bij de Nintendo 3DS – dat dit soort gimmicks geen verplichte kost meer hoeven te zijn en rustig weggelaten kunnen worden in budgetmodellen. Uiteindelijk draait het bij een console en/of handheld om content, en dat heeft de Nintendo Switch inmiddels genoeg. Ook zonder gebruik te maken van deze functies zie ik het ontbreken van de HD Rumble en de Motion Controls dan ook niet als een slechte zaak. Het enige waar ik mijn twijfels bij kan zetten is of Nintendo wel duidelijk genoeg aan de consument kan maken welke (vele) functies de Nintendo Switch Lite niét bezit, voordat ze weer op extra kosten worden gejaagd omdat ze bij dat ene spelletje toch wel een Joy-Con nodig hebben.

Gemiste kans
Wel zijn er een tweetal functies waarvan ik het als ‘hardcore gamer’ teleurstellend vindt dat deze missen. Allereerst het ontbreken van de mogelijkheid om de games alsnog op de TV te kunnen spelen, waarbij je zelf een docking moest kopen en bijbehorende Joy Cons. Naar mijn weten heeft de Nintendo Switch Lite qua specs de mogelijkheid om iets kunnen vertonen op een groot scherm, dat deze optie er dan ook niet in zit is mij betreft een gemiste kans. De tweede optie waarvan ik erg jammer vind dat deze ontbreekt, is de mogelijkheid om Nintendo 3DS-games op een bepaalde manier af te spelen op dit apparaat. Zoals eerder aangegeven is dit wat mij betreft de ware opvolger van de Nintendo 3DS, en met de huidige schermresolutie, de D-pad, Circle Pads maar ook het aanraakscherm zou elk spel van de Nintendo 3DS er moeiteloos op kunnen draaien. Wil je de huidige 3DS-bezitter overtuigen over te stappen naar de Switch, dan was dit dé reden wel geweest.

NintendoSwitchLite_MarioKart8

It prints money
Al met al heeft Nintendo met de Nintendo Switch Lite weer een geldprinter in handen. Met deze aankondiging houden het ze het momentum van de Nintendo Switch vast en met de titels die op dit moment al zijn uitgebracht, en die nog op de plank liggen, gaat dit dan ook vaak genoeg verkocht worden. Nintendo kan de Nintendo 3DS nu officieel begraven, want hun nieuwste handheld ligt vanaf 20 september in de winkelschappen.
Next articleRecordaantal aanmeldingen voor Smash Bros. Ultimate op EVO 2019 Previous articleTrailer Nintendo Switch-titels toont favoriete spellen en aankomende...

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 17 juli 2019 10:46 | #287438
collapse
Ik ben er niet kapot van. Geef dan gewoon iets meer uit voor een hybride ipv enkel weer een handheld.
Avatar
Mink | 17 juli 2019 10:48 | #287439
Reactie op post #287438 van FalconPawnch
collapse
Jij zal vast en zeker ook niet de doelgroep zijn Wink
Avatar
ThanosReXXX | 17 juli 2019 15:30 | #287446
Reactie op post #287439 van Mink
Los van het wel of niet een doelgroep zijn, vraag ik me wel af in hoeverre dit apparaat nog een Switch genoemd kan worden, want er wordt helemaal niets meer geswitched op de Lite. Enkel handheld, en het enige wat je qua speelstijl kan "veranderen", is om een paar extra JoyCon te kopen, voor specifieke games.

Maar geen TV Mode, geen Tabletop Mode, dus wat mij betreft geen Switch. Ze hadden hem in plaats van de Switch Lite de Switch-Less moeten noemen... Wink
Avatar
Jerone | 17 juli 2019 10:57 | #287440
Ik zou hem zelf niet willen, maar ik kan me goed voorstellen dat er een doelgroep voor is. Als dit de userbase vergroot, let’s go!
Avatar
koekiemonster | 17 juli 2019 11:33 | #287441
collapse
Er is 66% van de Switch gedachte geschrapt en multiplayer is kostbaar gemaakt. Een ‘ouderwetse’ Switch kan je nu kopen voor 279 en deze start bij 229. Die paar tientjes verschil zorgen wel voor een enorme gap tussen beide devices.

Ik, als handheld-gamer, wil hem wel, maar dit aanbod is wel matig. HD-rumble ga ik zeker missen btw, alsmede de automatische dimming van de backlight.

Geen tabletop en geen tv-versie is dan de optelsom...
Alle Switch doosjes hebben altijd de drie bekende vakjes: tabletop, handheld en tv. Daar verdwijnen er nu structureel twee van.
Avatar
Paul | 17 juli 2019 12:13 | #287442
Reactie op post #287441 van koekiemonster
collapse
Dat kleine prijsverschil is juist een strategie: er is een doelgroep die dan toch verleid wordt om een reguliere switch aan te schaffen.

En die vakjes gaan niet verdwijnen hoor. In theorie moeten Switch Lite-gebruikers alleen goed opletten dat handheldmodus op het doosje vermeld staat, al kan ik me geen enkele game bedenken die alleen tv-stijl of tafelstijl ondersteund.
Avatar
koekiemonster | 17 juli 2019 12:46 | #287443
Reactie op post #287442 van Paul
collapse
Marioparty en 1-2 Switch denk ik..
Avatar
Paul | 17 juli 2019 16:39 | #287453
Reactie op post #287443 van koekiemonster
Oh ja natuurlijk, die twee hebben dat wel omdat er gebruik wordt gemaakt van de bewegingssensor!
Avatar
Demin | 17 juli 2019 16:13 | #287452
Allereerst het ontbreken van de mogelijkheid om de games alsnog op de TV te kunnen spelen, waarbij je zelf een docking moest kopen en bijbehorende Joy Cons. Naar mijn weten heeft de Nintendo Switch Lite qua specs de mogelijkheid om iets kunnen vertonen op een groot scherm, dat deze optie er dan ook niet in zit is mij betreft een gemiste kans.


Daar ging ik in eerste instantie dus ook van uit, maar er schijnt een extra chip te zijn ingebouwd in het originele systeem die de switch functie mogelijk maakt. Ondanks dat het amper meer zou moeten kosten deze toch in te bouwen (en dan later aan een deel van de Lite eigenaren toch extra docks en Joy-Cons te kunnen verkopen) lijkt het erop dat deze switch-chip helemaal ontbreekt in de Lite... ondanks dat de rekenkracht voor TV-mode wel aanwezig is.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.