Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot - Deluxe Edition Preview | 24 augustus 2019 13:00 | Auteur: Erik

De Layton-serie maakt binnenkort zijn debuut op de Nintendo Switch! Het gaat hierbij niet om een volledig nieuw avontuur, maar om een opfrissing van Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot (een hele mond vol) voor de Nintendo 3DS. Hier speel je niet als de befaamde professor, maar als zijn dochter Katrielle. Wij mochten het geheel op de Gamescom alvast uitproberen!

Professor Layton gaat alweer een hele tijd mee. Het debuut, Professor Layton and the Curious Village, verscheen in 2007 voor de Nintendo DS. De titel was een puzzelgame in de puurste zin van het woord. Het was eens niet datgene wat we in videospelletjes altijd ‘puzzels’ noemen, zoals Tetromino’s draaien of blokjes verschuiven met Link. Nee, in The Curious Village loste je raadsels op, zocht je de kortste weg uit voor mensen en draaide je aan waterkranen om door elke pijp water te laten lopen. Een uiterst verslavend concept, dat naar aloude speltraditie twaalf jaar later natuurlijk geen fluit veranderd is.

LaytonsMysteryJourney_KatrielleenhetMiljonairscomplot_DX_07

Frisse HD-wind
Oké, stiekem is dat laatste statement een beetje onaardig voor Layton’s Mystery Journey. Dit was namelijk best wel een frisse wind voor de serie. Het titulaire hoofdpersonage uit de serie is verdwenen! Om erachter te komen waar die arme man nou uithangt, kruip je in de huid van zijn dochter Katrielle (Kat voor intimi). Waar onze professor een statige, wijze man is, is Kat een vrolijke, onbezorgde jongedame. Zij is er niet op uit om de wereld te redden van tijdsparadoxen en andere ongein: zij wil enkel de mensen (en katten) om haar heen helpen. Een nieuwe start, als het ware. Je kunt Mystery Journey gerust zien als de Apollo Justice van de Layton-franchise!

Wat deze ‘DX-versie’ op de Nintendo Switch toevoegt? Tja, op de DLC uit de Nintendo 3DS-versie na vrij weinig. Wel krijgt deze nieuwe versie een knoppenbesturing. Als groot fan van priegelen met aanraakschermen was dit voor mij wel even wennen - zeker omdat de gehele indeling van spel schreeuwt om tikjes en zwiepjes. Volgens de Nintendo-medewerker die naast mij stond, komt deze besturing helaas ook in handheldmodus niet terug. Zucht. Nouja, drukken op knoppen werkte ook best aardig.

Iets waar ik wel ontzettend in mijn nopjes mee ben, is het grafische jasje. De Professor Layton-titels hadden vanaf het eerste deel al zo’n heerlijke schilderachtige, prettige tekenstijl waarbij je zo in een oud boek waande. Op de Nintendo Switch komt dit prachtig in HD tot leven! De karakteristieke omgevingen en personages zijn een lust voor het oog (al kun je stiekem wel zien dat dit een port is) en kleine, priegelige objecten komen op een groot televisiescherm veel meer tot hun recht. Hopelijk zijn de tussenfilmpjes van eenzelfde kwaliteit!


LaytonsMysteryJourney_KatrielleenhetMiljonairscomplot_DX_03

Voorlopige conclusie
Het aandoenlijke Layton’s Mystery Journey was op de Nintendo 3DS al een uitstekend puzzelavontuur, en lijkt dit op de Nintendo Switch dunnetjes over te doen. Zeker het grafische jasje komt op de hybride console uitstekend tot zijn recht. Helaas is ie wel vooral voor nieuwe spelers: op de DLC uit de Nintendo 3DS versie na, is er qua content niets toegevoegd. Dan blijft de vraag: moet ik Layton’s Mystery Journey op de Nintendo Switch of Nintendo 3DS hebben? 8 november krijg je van ons het antwoord!
Next articlePrijsvraagwinnaars: Vier de zomer met N1ntendo.nl - Team17 (week... Previous articleExclusief interview met Pine-bedenker Matthijs

Reacties van gebruikers

Avatar
Jeroen K. | 25 augustus 2019 07:32 | #287893
collapse
Inderdaad, een leuke port, maar wel voor wie de 3DS-game (of de mobiele versie ervan) nog niet gespeeld heeft. Zeker een aanrader. Maar eh, waar blijven die nieuwe games van Level-5 voor de Switch?
Avatar
Demin | 27 augustus 2019 00:19 | #287921
Reactie op post #287893 van Jeroen K.
Er gingen na Iwata's dood geruchten/wishful thinking rond dat Nintendo Level-5 zou/moest opkopen om level-5 CEO Akihiro Hino voor te bereiden als definitieve opvolger van Iwata. Dit omdat hij een vergelijkbare geschiedenis bij Level-5 had doorlopen als Iwata bij Hal laboratory en Nintendo op die manier ook gelijk Layton, Inazuma Eleven, Yokai Watch & Ni No Kuni zou opkopen.

Op die manier hadden we vast wel nieuwe Level-5 games voor de Switch gehad... If only
Avatar
Demin | 27 augustus 2019 00:09 | #287920
collapse
Misschien een beetje fanboy-ish, maar zowel toen deze titel aangekondigd werd voor de 3DS als nu heb ik ondanks dat ik groot fan ben van de serie nooit de behoefte gehad deze game te spelen. Professor Layton is voor mij een zeer essentieel onderdeel van de Professor Layton-experience. Sowieso gaf deel 3, chronologisch gezien het laatste deel van de hoofdserie, een mooie opzet naar een vervolgtrilogie mét de professor, Luke & Co.

Ondanks dat de professor kennelijk nog wel een cameo maakt voelt dit voor mij gewoonweg niet aan als een echte Layton game, als ze een 'volgende generatie-vervolg' wilden maken lagen protogé Luke Triton en adoptiedochter Flora Reinhold veel meer voor de hand als nieuw hoofdpersonage. Helemaal omdat Katrielle qua design nogal lijkt op Flora voelt het enigszins als klap in het gezicht voor mij als fan die evenveel van het puzzelaspect houd als dat hij een band heeft opgebouwd met de vertrouwde personages.
Avatar
Jeroen K. | 27 augustus 2019 07:40 | #287925
Reactie op post #287920 van Demin
collapse
Ik zou 'm toch een kans geven als je de Layton-serie altijd tof hebt gevonden. Dit is anders, dat zeker, maar toch ook erg leuk.
Avatar
Demin | 28 augustus 2019 00:26 | #287934
Reactie op post #287925 van Jeroen K.
Hmm, ik heb het destijds vooral 'geboycot' om niet het signaal af te geven dat deze spin-off iets is waar ik op zit te wachten/een vervolg op wil zien. Ondertussen moet er vast wel een 2e hands versie voor de 3DS te vinden zijn waarmee ik dat signaal niet zend naar Level-5. Mijn backlog is al veel te lang, maar als ik een leuke aanbieding tegen kom pik ik Katrielle misschien toch nog eens op.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot - Deluxe Edition

Platform: Nintendo Switch
Genre: Puzzle Adventure
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Level-5
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 08 november 2019

Screenshots