Sakuna: Of Rice and Ruin Preview | 13 september 2019 13:00 | Auteur: Erik

Ik hou van Stardew Valley! Het is volgens mij de meest rustgevende game die ik ooit in mijn leven heb gespeeld. Het geeft een onovertroffen gevoel van zorgeloosheid, terwijl je toch langzaamaan naar iets toewerkt. Waarom ik hierover begin in een preview over Sakuna: Of Rice and Ruin? Nou, ten eerste omdat ik dit even kwijt moest. En ten tweede omdat ik sinds Stardew Valley halsreikend uitkijk naar elk spel dat ook maar iets met dit boerenleven te maken heeft!

In Sakuna: Of Rice and Ruin speel je als de titulaire Sakuna, godin van de oogst. Een hele verwaande godin van de oogst, welteverstaan. Dergelijk gedrag wordt echter niet getolereerd in de wereld van de Goden, en dus wordt ze verbannen naar een gevaarlijk eiland. Hier moet ze bewijzen dat ze haar titel zeker wel waard is door rijst te oogsten en het leven van de mensen daar te verbeteren. En ohja, ook door demonen de nek om te draaien.

SakunaOfRiceandRuin_NintendoSwitch_01
Een ongewone combinatie
Sakuna is namelijk een spelletje dat twee hele bijzonder werelden combineert. Aan de ene kant is het een boerensimulator, terwijl de andere zijde als een hack-en-slashgame speelt. Dit is echter niet het enige contrast: als oogstgodin speel je in drie dimensies, terwijl je als vechtende oogstgodin enkel van links naar rechts mag spelen. Het eerste gedeelte heb ik helaas niet kunnen spelen, dus daar zal ik verder weinig over uitweiden (oké, toch een klein beetje: je speelt in een klein, typisch Japans dorpje, waar je rijst kunt planten, koken, socializen met de buurtbewoners en natuurlijk stoere wapens smeden. Check de Nintendo Treehouse-livestream voor gameplay). En dat vechten? Dat speelde nu al verslavend weg!

De levels hebben qua structuur veel weg van een actieplatformer, waar je een flink robbertje mag vechten met Sakuna. Je kunt een krachtige (doch trage) en een bliksemsnelle zwakke aanval uitvoeren. Het leukst is echter haar Celestial Scarf, ofwel hemelse sjaal. Hier kun je zulke heerlijke combo’s mee maken! Met een druk op de sjaalknop kun je je aan vijanden vastgrijpen, bliksemsnel achter ze duiken én ze een welgemikte klap verkopen. Hoewel ik maar een klein half uurtje kon spelen, werkte dit meteen super tof. Helemaal als je ontdekt dat de verschillende posities van Sakuna, alsmede de richting van je pookje, invloed hebben op hoe je de sjaal gebruikt. Handig tijdens een eindbaasgevecht! Daarnaast kan 'ie je ook makkelijk naar hoger gelegen delen transporteren.

Tijdens deze hack-and-slashsecties (die een groot deel van het spel in beslag nemen), verzamel je ook allerlei schatten en andere voorwerpen. De uiterst joviale man van Marvelous liet ons bijvoorbeeld zien dat er ook verborgen routes in levels zitten, waar zomaar een schatkist verstopt kan zitten. Hetgeen dat je verzamelt, neem je trouwens mee naar de 3D-sectie. Leuk detail: de goederen die je vindt, veranderen met het seizoen. In de herfst kom je misschien een hoop eikels tegen, terwijl dit in de winter iets heel anders kan zijn. Nog een leuk detail: ook de achtergrond past zich aan het jaargetijde aan. De makers beloven dat of het lente of herfst is sowieso veel invloed gaat hebben op de gameplay (moet natuurlijk ook wel, voor een spel dat 50% rijstsimulator is). Hopelijk kunnen we je binnenkort meer over die oogstsecties vertellen!

SakunaOfRiceandRuin_NintendoSwitch_02

Voorlopige conclusie
Hoewel ik enkel heb mogen hacken-en-slashen, ben ik nu al ontzettend benieuwd naar het eindproduct. De combi van vechten en oogsten, 2D en 3D, klinkt én speelt vooralsnog als muziek in de oren. Het meppen met Sakuna lijkt uiterst goed uitgedacht; met name haar veelzijdige sjaal stal de show en laat je heerlijk combo’s uitvoeren op al die demonen in je pad. Ik kan dan ook niet wachten om dat bijbehorende Japanse dorpje te ontdekken. Of het net zo rustgevend als Stardew Valley gaat worden, durf ik nu al te betwisten, maar het spel lijkt er een concurrent bij te krijgen!
Next articleLuigi's Mansion 3 Previous articleTrailer voor Mega Man Zero/ZX Legacy Collection toont Z Chaser-mode...

Reacties van gebruikers

Avatar
Dreon | 13 september 2019 13:02 | #288274
Ik was er bij, maar na het lezen van je preview krijg ik meteen weer zin om te spelen Erik. Dit kan echt een goede game worden Smile
Avatar
Mitch | 13 september 2019 14:39 | #288275
Klinkt als een leip spelletje inderdaad!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Sakuna: Of Rice and Ruin

Platform: Nintendo Switch eShop
Genre: Simulation RPG
Ontwikkelaar: Edelweiss / XSEED Games
Uitgever: Marvelous
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 20 november 2020

Screenshots