Redactie roundtable: battle voor de beste (en slechtste) Pokémon-game Special | 13 november 2019 18:00 | Auteur: Kitty

We hebben op de redactie de hoofden bij elkaar gestoken om de ultieme vragen te beantwoorden: wat is nou de leukste Pokémon-game, en wat de minst leuke? Het bleek zo makkelijk nog niet om dit te beantwoorden. Dreon, Sascha, Erik, Dyon, Mitch, Kitty en Neslihan discussiëren erop los.

99

Wat is de beste game uit de serie? Waarom?
Dreon: “Pokémon Silver is voor mij echt de beste game uit de serie. Het spel bevatte drie geweldige starter-Pokémon waarvan de laatste evoluties allemaal even stoer zijn. Ook de Johto regio was geweldig om te verkennen met zijn intrigerende oud-Japanse referenties en mythes gegoten in een Pokémon-wereld. Wat deze game nog wel het meest geweldig maakt, is dat je na het verslaan van de Pokémon League ook nog de kans krijgt om de gehele Kanto regio opnieuw te verkennen en ook daar kampioen te worden.”

Sascha: “Ik neig erg naar Pokémon: Let's Go. Even los van het nogal saaie, catch-systeem vond ik de game een prima vertaling van een stukje nostalgie naar een nieuw jasje. De mogelijkheid om een game zoals Red opnieuw te beleven in 3D, met een veel levendigere wereld, vond ik fantastisch. En ik kon op Charizard's rug zitten, I mean, COME ON !”

100

Erik: “Dat kunnen natuurlijk alleen Red, Blue en Yellow zijn, de originele trilogie, met een fundament zo ijzersterk dat Game Freak dit nooit heeft veranderd. Ik ken geen andere game die zo'n culturele impact op onze wereld heeft achtergelaten, zelfs Super Mario niet. Het vangen en trainen van zakmonsters speelde op briljante wijze op de fantasie en het inlevingsvermogen van kinderen (en volwassen kinderen) in. Iedereen kende, leefde en ademde Pokémon rond de eeuwwisseling. Deze games waren dé reden dat Pokémon GO zo'n fenomeen is geworden. Zelfs tegenwoordig is zijn impact nog voelbaar, met het openingstheme van de animé in de hoogste regionen van Radio 2's Top 2000. Man, ik zou er specials vol over kunnen schrijven. Wát een tijdloze klassiekers.”

98

Dyon: “Zonder de originele trilogie uit de tweede generatie tekort te doen, denk ik dat Pokémon Heart Gold/Soul Silver de perfectie naderen als ik het over een Pokémon-game heb. Maar liefst 16 gyms, twee regio's om te ontdekken, meer dan 400 te verzamelen Pokémon én natuurlijk het toevoegen van wat belangrijke elementen die niet in het origineel zaten, zorgen ervoor dat deze mijn favoriete Pokémon-games aller tijden zijn. Ik hoop dat we ooit nog mogen meemaken dat er meerdere regio's in een Pokémon game zitten, of ooit een titel waarin alle regio's zitten en een hoop te ontdekken valt, want los van al die gevechten, vind ik het ontdekken van werelden nog altijd het leukste om te doen in de Pokémon wereld.”

Mitch: “Dat is voor mij een gelijkspel tussen Gold/Silver en Ruby/Sapphire. De tweede generatie bracht ons een sloot aan vernieuwingen. Denk aan het dag- en nachtsysteem, breeding en toen gloednieuwe types Dark en Steel. En een (licht gekrompen) versie van Kanto als complete extra spelwereld? Subliem. Toch begon ik pas écht verslaafd te raken aan Pokémon bij de derde generatie, want dankzij het internet ontdekte ik rond die tijd ook het competitieve element van Pokémon. Samen met mijn broertje sloeg ik aan het EV trainen en bouwden we competitieve teams, die we uiteraard voor elkaar geheim hielden tot de epische confrontatie op het strijdveld. Oh, en 'Gen 3' heeft by far de sterkste Pokémon-designs, van Absol tot Zangoose, dat ik je brom!”

101

Kitty: “Pokémon Red/Blue heeft natuurlijk de eer om de meest nostalgische, baanbrekende game te zijn. Maar van alle reeksen heb ik daarna uiteindelijk het meeste plezier beleefd aan X. Ik vond het wel fijn dat het grinden er steeds meer uit werd gehaald, en er zaten ook na een paar faal-generaties weer echt leuke nieuwe Pokémon tussen. Er waren natuurlijk ook wel nadelen: zo vond ik alle starters helemaal niks, en vond ik dat je wel heel veel Pokémon gratis kreeg.”

Neslihan: “Toegegeven, dit is vooral uit nostalgie, maar ik kies voor Pokémon Sapphire. Pokémon Sapphire was mijn eerste Pokémon-game en ik heb geen idee hoe vaak ik het wel niet uitgespeeld heb! Zelfs nu voelen alle plekken heerlijk vertrouwd aan wanneer ik het weer eens speel, maar is dezelfde magie ook nog steeds aanwezig. Oh, en hoe kan ik die fantastische trompet-soundtrack vergeten! Ik zou alleen nog wel dolgraag andere Pokémon-klassiekers willen spelen die ik gemist heb (vooral de eerste en de vierde generatie). Stiekem wil ook al jaren SoulSilver opnieuw spelen, maar kan ik het maar niet over mijn hart krijgen mijn originele safe file te wissen... Ach ja, ik heb nog altijd Pokémon Sapphire om op terug te vallen!”

94

De uitslag
Met een hele kleine meerderheid van twee stemmen versus “iedereen stemt op wat anders”, wint Ruby/Sapphire/Emerald. Maar eigenlijk ook alleen omdat Mitch valsspeelt door twee stemmen uit te brengen. We geloven niet dat we hier in de nabije toekomst over zijn uitgepraat!

102

Wat is je favoriete starter uit deze generatie? Is dat hetzelfde als je algemeen favoriete starter?
Dreon: “Totodile was mijn favoriete starter uit de tweede generatie, deze schattige krokodil verandert in een stoere aligator waar iedere trainer bang voor mag zijn. Mijn favoriete starter uit alle generaties is niemand minder dan Charmander, er is geen Pokémon zo stoer als Charizard!”

Sascha: “Charmander, Charmander all the way. En ja, van het beperkte aantal Pokémon games, die ik gespeeld heb, is dat sowieso mijn all-time favorite. En met wat ik gezien heb van de starters van de overige generaties denk ik dat Charmander alsnog mijn favoriet blijft. Ik denk dat het vooral komt door een combinatie van 'eerste starter ooit' is en de manier hoe Ash' Charmander zich in de anime ontwikkeld heeft.”

Erik: “Van Sword & Shield Scorbunny, natuurlijk. Wie wordt nou niet blij van dit energieke beestje? Voor mijn algemeen favoriete blijf ik bij vuur: Torchic. Dit beestje heeft een speciaal plekje in mijn hart vanwege Pokémon Ruby & Sapphire, maar ook omdat ie zo schattig en onschuldig is. Daarnaast is Blaziken natuurlijk ongelofelijk stoer.”

Dyon: “Dan kies ik toch voor de altijd blije waterkrokodil Totodile! Het is niet vaak dat het watertype mijn favoriete starter is, maar Totodile had iets wat ik niet kan verklaren. Het is overigens niet mijn favoriete starter, want dat blijft natuurlijk Charmander uit Generatie 1. Hoe vet was het toen het uiteindelijk een Charizard werd, een vliegende draak (ondanks dat het dragon type toen nog niet bestond)! Supervet!”

103

Mitch: “Dan ga ik toch voor Mudkip, ik ben altijd wel fan van de waterstarters. Ze zijn altijd lekker gebalanceerd voor de maingame en het leuke aan Swampert was dat hij ook competitief zijn mannetje stond. Water/Ground is daarnaast ook gewoon een toffe combinatie die ieder Electric-type dat durft in te switchen keihard afstraft.”

Kitty: “Ik vond alle starters uit X niet echt extreem memorabel, maar Chespin spreekt me wel het meest aan van allemaal. Van álle generaties blijft mijn echte nummer één de #1: Bulbasaur.”

Neslihan: “Mudkip! Ook al is Swampert een grote teleurstelling als laatste evolutie (zeker met een Blaziken als concurrent), ik zal nooit nee kunnen zeggen tegen Mudkip: hij is perfect. Hoewel er nog genoeg andere starters die mijn hart stelen (Chikorita, Piplup en Rowlet onder andere) en ik het super moeilijk vind tussen al die toffe starters te kiezen, denk ik toch wel dat Mudkip ook mijn algemeen favoriete starter is. Mijn Mudkip-knuffel is daar misschien nog wel het beste bewijsstuk voor!”

96

Uitslag
Aangezien elk redactielid een andere favoriete game heeft, zijn er ook vele favoriete starters. Maar de winnaar van de wedstrijd voor starter-aller-tijden, dat is toch wel Charmander. Ook hier zijn de meningen echter verrassend verdeeld.

104

Wat is je minst favoriete editie?
Dreon: “Zelf ben ik het minst gecharmeerd van Pokémon Ulra Sun & Ultra Moon. Het verhaal was minder tof dan in Sun & Moon, en voor mijn gevoel werd je hand in deze versie nog meer vast gehouden dan de originele games (deze deden dat ook al te veel).”

Sascha: “Hm, ik heb niet echt een 'minst favoriet', maar als ik echt een moet kiezen dan denk ik toch Gold/Silver. Ik heb mij wel vermaakt met de games, maar op een manier minder dan met de rest. Ik zou je geen precieze reden kunnen geven waarom ik deze games als minder ervaren heb, maar ik heb nooit dat 'wow'-gevoel gehad zoals ik dat met Red en Let's Go had. Let wel: Dit is op basis van mijn nogal beperkte ervaring met de gehele reeks aan games.”

Erik: “Ultra Sun en Ultra Moon hadden nooit op de markt gebracht hoeven worden. Het was een gigantische herhaling van zetten, in een regio die toch al vrij lineair was. Bleuh.”

105

Dyon: “Hierin moet ik eigenlijk kiezen tussen twee edities, eentje vanwege het grafische aspect, en de ander omdat hij me op de een of andere manier niet kon binden. Allereerst Pokémon Black/White. Heel veel mensen schijnen dit een van de beste Pokémon games te vinden gezien het verhaal, en daar kan ik zeker in komen. Echter was de game voor mijn gevoel meer een 3DS-titel dan een DS-titel. Game Freak heeft heel veel willen doen om dit grafisch echt een andere titel te laten zijn ten opzichte van Diamond/Pearl, terwijl ze eigenlijk al het uiterste uit de DS hebben gehaald met die titels. Met als gevolg dat de game er op sommige vlakken er gewoon niet mooi uit zag, en ik me niet langer die avonturier voelde dat ik bij andere Pokémon-titels wel had.

Daarnaast heeft Sun/Moon mij erg teleurgesteld en ben ik nooit verder gekomen dan het eerste eiland. Op de een of andere manier voelde de game, onder andere door de eilanden, veel te lineair aan en zaten er allerlei rare toevoegingen aan (zoals het ontbreken van gyms, rare Aliën pokémon en meer waardoor ik gewoon geen zin had om door te spelen, en dat was voor het eerst dat ik dat gevoel had bij een Pokémon-titel.”

106

Mitch: “Ik heb na de eerste drie generaties altijd een beetje een knipperlichtrelatie gehad met Pokémon. Diamon en Pearl vielen me vrij tegen met hun matige Pokémon-designs en tergend trage spelsnelheid. Bij X en Y ben ik weer ingestapt, maar ook snel weer uitgestapt. Naast het (voor die tijd) frisse grafische jasje viel er niet zoveel nieuws te beleven. De post-game was zelfs een regelrecht drama. Aangezien ik Sun en Moon niet aangeraakt heb, gaat mijn stem dus naar X en Y.”

Kitty: “Pokémon Black. Ik vond deze generatie vrij ongeïnspireerd, maar ook het spel zelf heeft me nooit kunnen bekoren. Uiteindelijk heb ik me tot vlak voor de zevende gym weten te slepen, maar toen had ik er echt geen zin meer in, en ben ik opgehouden met spelen. Wat betreft gameplay vond ik Let's Go helemaal niets. Het grote gemak waarmee je alles maar vangt en wisselt, zorgde ervoor dat ik geen enkele binding voelde met mijn team.”

Neslihan: “Pfoe, dat vind ik best lastig, vooral omdat ik sommige edities al best wel vergeten ben (zoals SoulSilver) en omdat elke nieuwe generatie toch wel iets unieks heeft om het leuk te vinden. Toch denk ik dat Sun en Moon mijn minst favoriete deel is. Dat is deels door de beruchte tutorial die maar door lijkt te gaan en het soort plastic-achtige gevoel dat het verhaal en de personages mij soms gaven. Daarbij ben ik ook een erg groot fan van de pixel art-stijl van eerdere Pokémon-spellen en denk ik er soms tijdens donkere, slapeloze nachten nog steeds verlangend aan terug...”

95

De uitslag
Over wat slecht is zijn we het op de redactie al iets meer eens, en de twijfelachtige prijs voor slechtste Pokémon-game gaat naar Black/White, Sun/Moon en Ultra Sun/Ultra moon. Aangezien de twee laatstgenoemde wel als één geteld kunnen worden, roepen we deze uit tot de allerbeste allerslechtste.

107

Conclusie
Het moge duidelijk zijn dat er weinig unanimiteit op onze redactie te vinden is, als het gaat om Pokémon. Overtuigende winnaars zijn er zeker niet, overtuigende verliezers iets meer. We zijn benieuwd wat jullie vinden! Wat is jouw beste/slechtste ervaring met Pokémon?Next articleCommandos 2 en Praetorians HD Remaster voor Nintendo Switch... Previous articleRelease-datum bekend voor Shovel Knight: King of Cards en Shovel...

Reacties van gebruikers

Avatar
CyberMonkey | 13 november 2019 18:32 | #288931
collapse
Ik vond HeartGold/SoulSilver denk ik het leukst om te spelen. Combinatie van nostalgie, twee regions, heel veel side content en het was natuurlijk tof dat je Pokémon achter je aan lopen.

Ik heb veel aan te merken op Let's Go, maar ik vond het wel leuker dan verwacht. Mijn stem voor slechtste ervaring gaat dan naar (Ultra) Sun en Moon. Die spellen kwamen heel langzaam op gang, waren erg lineair en Festival Plaza was een enorme downgrade na X en Y.
Avatar
FalconPawnch | 13 november 2019 20:08 | #288934
Reactie op post #288931 van CyberMonkey
Ik vond HeartGold/SoulSilver denk ik het leukst om te spelen. Combinatie van nostalgie, twee regions, heel veel side content en het was natuurlijk tof dat je Pokémon achter je aan lopen.


Mee eens 100%

Mijn beste ervaring bleek de reveal van de kanto region te zijn in pokemon silver. Dat was toen echt een dikke verrassing. Ondanks dat er geen pokemon league op de johto kaart te vinden was, dacht ik toen wel dattie ergens rechts onderin moest zijn waar je een HM nodig had die je alleen na de 8e gym kon gebruiken. En dan, ineens voila! Heel de Kanto region met super sterke trainers overal.
Avatar
Fl@ppy | 13 november 2019 19:43 | #288932
Pearl was de laatste die ik kocht. Het zoog me er niet in zoalsde eerdere delen dat deden. De wereld was matig en een verhaal kon ik nog niet echt vinden bij de 4e gym. Dus daar hield het op. White op de illegale manier geprobeerd, maar dat werd hem ook niet. De serie altijd wel in de gaten gehouden. En ik hoop altijd nog op een ultieme game, maar naar mijn gevoel daalt de kwaliteit bij iedere game die ze nu uitbrengen.
Avatar
Jeroen K. | 13 november 2019 20:44 | #288936
Logische uitslag. Vind zelf gen 2 & 3 de beste, maar vooral uit nostalgie (gen 1 later pas gespeeld). De games black/white en diamond/pearl had ik achteraf net zo lief overgeslagen, eigenlijk net als Lets Go en sun/moon.
Avatar
Banjo | 13 november 2019 21:22 | #288937
collapse
Favoriete: Black en White
Gaaf verhaal, geweldige Pokémon selectie om uit te kiezen en memorabele Gym Leaders die eindelijk mee deden in het verhaal!
Minst Favoriete: Heartgold/Soulsilver.
En nee, dat is géén vergissing; Ik vond en vind Johto nog steeds een van de meest overgewaardeerde en saaiste regio's en de remakes veranderen daar helemaal niets aan. Bovendien zijn de helft van de Johto gymleaders zo verschrikkelijk irritant/dom (Tijdens het gevecht maar ook erbuiten, ik spreek over Clair, Bugsy, Whitney en Falkner) en vond ik het grinden telkens ertussen behoorlijk.. saai? Geen slechte game, maar absoluut mijn minst favoriet, gevolgd door Sun en moon.
Avatar
CyberMonkey | 14 november 2019 13:36 | #288943
Reactie op post #288937 van Banjo
collapse
Het is leuk dat je gyms 5-7 in Johto in een willekeurige volgorde kan doen, maar daardoor is de level curve wel echt heel slecht. Op de route naar de achtste gym zitten nog trainers met Pokémon van level 25 bijvoorbeeld. De games zijn daardoor wel meer grindy en zonder Kanto blijft er niet veel over. Ik snap daarom zeker waarom sommige mensen geen fan zijn van de Johto games.
Avatar
Mitch | 14 november 2019 14:08 | #288944
Reactie op post #288943 van CyberMonkey
Het is vooral jammer omdat het niet zo had hoeven zijn. In RBY kun je immers ook Fuchsia, Celadon en Saffron-gym leiders out of order doen, dacht ik. Maar daar loopt de difficulty wel op.
Avatar
Lucas | 15 november 2019 11:21 | #288951
Ik denk wel vaker na over wat ik nou de beste en slechtste Pokemon generatie/game vind. Ik denk vooral aan generaties en voor een groot deel heeft nostalgie ermee te maken. Mijn eerste game is natuurlijk Pokemon Red/Blue. Maar ook ik erken dat die games niet de beste zijn, omdat ze niet echt gebalanceerd zijn. Dus hierbij mijn top 7 (tot nu toe):

1. Gen 2.
Hoevaak ik er ook over nadenk, gen 2 is voor mij nostalgisch. Het perfectioneerde Pokemon in die tijd en de vrijheid die je kreeg tussen de vorige generatie en de koppeling met Pokemon Stadium 2 was fantastisch. Het enige nadeel van gen 2 was dat je batterij in de cartridge vrij snel verkloot waren.

2. Gen 3
Ik twijfel altijd tussen gen 2 en 3, maar nostalgie neemt het iets meer over bij gen 2. Gen 3 doet bijna alles goed: Pokemon Colosseum/XD Gale of Darkness voor Johto Pokemon, Pokemon Box, terug naar Kanto in FireRed en LeafGreen, snelle gevechten, het is een geheel pakket aan goed games. Het gene wat gen 3 het allerbeste doet is: multibattle in co-op! Ooit met 3 vrienden op de bank je GBA aangesloten aan Pokemon Colosseum met 4 gebalanceerde teams? Dat is echt ontzettend tof. Nu nog steeds koop ik een gen 3 game om weer een nieuw team te maken voor wat variatie. Absoluut een aanrader.

3. Gen 5
Weer eens leuke nieuwe Pokemon, heerlijk snelle gevechten, unieke maps in een leuke regio en schijnbaar is het verhaal wat beter, maar dat boeit me geen reet in een Pokemon game. Grootste nadeel vond ik wel dat er vanaf deze generatie geen Stadium game meer kwam voor de console voor wat multiplayer op het grote scherm. Dat hadden we waarschijnlijk aan het falen van gen 4 te danken.

4. Gen 1
Puur vanwege de nostalgie. En omdat je die game in Dodrio mode kan spelen in Pokemon Stadium (2).

5. Gen 6
Eigenlijk waren X en Y verrassend goeie games. Ze maakte het een stuk toegankelijker om je Pokemon beter te trainen, leuke regio, de Kanto starter kiezen en mega evolution was ik persoonlijk een groot fan van. Stuk beter dan die Z-move poep met die achterlijke dansjes.

6. Gen 4
Fack gen 4. Die vreselijke slome gevechten elke keer, een dodelijk saaie Sinnoh regio met vreselijk saaie maps en dan nog Pokemon Battle Revolution. Wat daar is misgegaan weet niemand. Het enige waar ik nog dacht dat Battle Revolution goed voor was, was multibattle zodat je niet loopt te klote met die kabels in gen 3. Maar helaas, Pokemon Battle Revolution ondersteund dat niet. Waarom? Geen idee. Het enige toffe aan gen 4 vind ik HeartGold en SoulSilver. Helaas dat ook die games enorm trage battles heeft.

7. Gen 7
Mooie omgevingen, opzich een leuke regio, maar ik vond het ontzettend saai en lineair. Had het meer vrijheid gegeven in die game en het had een stuk leuker geweest. Het ergste was nog dat je in de Ultra games hetzelfde kunstje nog een keer kon doen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.