De National Dex terug? Dat wordt betalen, vriend. Column | 10 januari 2020 12:23 | Auteur: Mitch

Game Freak presenteerde recent haar toekomstplannen voor Pokémon Sword en Shield. En eerlijk is eerlijk: die zien er best gaaf uit. Toch wringt er iets als je kijkt naar de relatief kale basisspellen die Sword en Shield zijn. Betaalt de Pokémon liefhebber straks dertig euro voor het soort content dat eigenlijk al in de game had moeten zitten?

Postgame content? Extra betalen
Pokémon Sword en Shield pakken flink uit met een expansion pass. Twee nieuwe wild area's, volledig nieuwe Pokémon, nieuwe kledij voor je personages en 200 oude zakmonsters die aan de tamelijk karige Pokédex van nu 400 stuks worden toegevoegd. Dat brengt het totaal rond de 600. En daar maar mag jij, beste Pokémon-fanaat, dertig keiharde euro's voor betalen. Is dat niet tof?

Nouja, daar kun je over twisten. Als ik naar de relatief 'kale' spelwereld kijk in Pokémon Sword en Shield, dan bekruipt mij het gevoel dat er veel meer content in had kunnen zitten. De postgame recyclet namelijk alleen maar omgevingen, terwijl je in oudere spellen op zijn minst nog één extra gebied had. Denk aan Cerulean Cave in Red en Blue of de toren van Raquaza en Pacifidlog Town in Ruby en Sapphire. Maargoed, die 'extra' content krijgen we nu alsnog in de vorm van twee nieuwe story-gebieden. Wel even betalen, graag.

232

Lampolie-truc
Een ding is zeker: GameFreak staat al in de startblokken om dat geld te incasseren. Het bedrijf gooide vandaag alvast haar hengel uit in de vorm van een sappige Slowpoke. Deze speciale Slowpoke is voor iedereen gratis te vangen, maar wil je hem laten evolueren in één van zijn nieuwe vormen? Dat is dan dertig euro, makker. Het is de oude truc van de lampolieverkoper die gratis lantaarns uitdeelt, maar dan gemoderniseerd voor 2020. En we weten allebei dat mensen gaan happen als een malle.

Vanuit marketingperspectief is dit dan ook een briljante zet. Pokémon Sword en Shield kunnen op deze manier nog jaren relevant blijven. En let op mijn woorden: dit gaan zeker niet de laatste uitbreidingen zijn. Uiteindelijk zullen de National Dex en alle 800+ Pokémon in de game zitten, samen met nog minstens twee andere nieuwe uitbreidingen. Daar betaal je dan in totaal zestig euro extra voor, maar dan weet je wel zéker dat je ze allemaal hebt gevangen.

En zeg nou zelf: het is in ieder geval beter dan zestig euro betalen voor een derde versie met minimale verschillen, toch?
Next articleBekijk de nieuwe Battle-trailer van Tokyo Mirage Sessions #FE... Previous articleBekijk hier de nieuwste Mystery gift codes voor gratis items...

Reacties van gebruikers

Avatar
Jeroen K. | 10 januari 2020 12:48 | #289371
#boycottblizzard en nu ook #boycottgamefreak
Avatar
koekiemonster | 10 januari 2020 13:15 | #289372
Vind de graphics ook zo mooi. Die N64 bomen vooral.
Avatar
deejaydadream | 10 januari 2020 13:16 | #289373
collapse
Bijna alle spellen hebben DLC, dus wat een onzin. Hadden dan ook alle karakters al in Smash moeten zitten die nu uitkomen, en maar liefst 6 euro per personage en muziek en een stage. Dat vind ik veel geld, maar ik ken genoeg mensen die dat graag betalen.

Daarbij komt dat alle games veranderen, ooit zou er een moment komen dat niet alle Pokemons in de game zouden zitten, en een verdien model zoals nu er zou komen. Als je eens kijkt naar Ultra Sun en Moon versie, daarvan heb ik een de normale en de ultra versie gekocht. Daar had ik spijt van, want dat Ultra stelt weinig tot niets voor.

Bij deze uitbreiding, welke ik maar koop voor 1 versie. Heb ik wel het gevoel dat het 30 Euro waard is, en je gaat nog eens terug voor deze games dit jaar, omdat de DLC dan uit komt. En in 2021 als part 3 en 4 uit komen (waar ik even van uit ga).

De eerste 2 games van Pokemon waren toch ook niet slecht, en daar zaten ook niet zoveel Pokemons in.

He gene wat ik wel minder vind aan deze games zijn de Pokemax, dat had er echt wel uit gemogen. En ik hoop ooit nog op een Pokemon deel waar je echt een slechte schurk hebt, waar je een hekel aan hebt.

Verder had ik het mis dat het om nieuwe 200 Pokemons ging, ik had de Amerikaanse direct gekeken, en daar hadden ze 2 maal dezelfde trailer in de direct en soms skipten ze door de stream heen. Deze ochtend pas de nl versie gekeken.
Avatar
Lucas | 10 januari 2020 13:27 | #289374
Reactie op post #289373 van deejaydadream
Hier ben ik het mee eens. Daarbij komt dat ook Sun/Moon ook niet alle Pokemons in de Pokedex had. Je kon uiteraard wel alle Pokemon krijgen, door ze over te zetten van je oude games, maar je kon ze niet allemaal vangen. Let wel op, dat die 200 extra Pokemon gratis worden toegevoerd. Dus ook als jij de DLC niet hebt gekocht, kun je die 200 Pokemon gewoon overzetten. Wat dat betreft veranderd daar niks en doen ze ons eigenlijk een plezier.

Verder ben ik ook blij met DLC inplaats van nog een versie. Ik had echt een hekel aan UltraSun en UltraMoon door nog een keer door dat lineaire stomme verhaaltje te gaan. Nu kom ik gewoon na een tijdje terug en is er weer wat te doen.

Ze hadden te kort tijd om aan Sword en Shield te werken. Dat merk je aan alle kanten. Lelijke graphics, lelijke animaties en de cutscenes zijn echt vreselijk. De gameplay sprak mij meer aan dan in Sun/Moon, maar voor een console game mocht het veel beter. Kijk naar Pokemon Battle Revolution voor Wii. De graphics zijn gewoon beter. Als men daar over klaagt, dat is dat terecht, maar voor de DLC, vind ik het klagen onterecht.
Avatar
Mitch | 10 januari 2020 13:47 | #289375
Reactie op post #289373 van deejaydadream
Smash heeft megaveel content en is zeer compleet. Compleet loze vergelijking.
Sword Shield is dat niet, de postgame recycled zelfs area's

..en om nieuwe area's te krijgen moet je nu nog geen half jaar na de release extra dokken? Beetje karig wat mij betreft.

en ja, je kunt oude pokémons inruilen, maar zelf vangen kun je ze niet en 200 mons over ruilen is best wel een gedoe.
Avatar
FalconPawnch | 11 januari 2020 10:13 | #289377
Reactie op post #289373 van deejaydadream
Ik wist dat iemand de vergelijking met Smash ging maken. ja het is beide DLC, maar kijk eerst even wat je al hebt en wat je er dan bij krijgt. Nou is smash DLC best duur in verhouding met wat de game standaard al heeft voor de normale prijs, maar content is king zeggen ze wel eens. Pokemon heeft helemaal geen content. Sterker nog, dat moet je nu extra kopen.
Avatar
Banjo | 11 januari 2020 11:03 | #289378
collapse
>> Zelda komt met DLC, niemand die ook maar iets zegt.
>> Pokémon komt met DLC en mensen flippen direct uit.

Double standards, much?
Avatar
Monokuma | 11 januari 2020 12:01 | #289379
Reactie op post #289378 van Banjo
collapse
Volgens mij zijn mensen eerder boos dat Pokémon Sword en Shield incompleet zijn met de rest van wat het spel had moeten zijn achter een betaalwand.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild daarin tegen was volgens velen al een behoorlijk compleet spel toen het uitkwam.
Avatar
Banjo | 11 januari 2020 12:44 | #289380
Reactie op post #289379 van Monokuma
collapse
Mensen zijn altijd boos, maakt niet uit wat een bedrijf doet.. Ik keur het zelf niet goed, maar om nou constant te zitten janken daarover..
Avatar
Jeroen K. | 11 januari 2020 13:00 | #289381
Reactie op post #289380 van Banjo
Genoeg bedrijven die ik wel steun. Zo heb ik nog nooit een serie gezien met zo veel DLC als Tales Of, maar heb ik er ook nog nooit wat van gekocht omdat de games al helemaal compleet zijn zonder. Het is puur optioneel.

In het geval van SwSh hadden de spellen al genoeg kritiek te verduren qua gebrek aan content, en nu komt de aap uit de mauw dat dat opzettelijk bleek te zijn om het vervolgens als DLC te kunnen verkopen. Hoe kun je je niet genaaid voelen?
Avatar
FalconPawnch | 12 januari 2020 00:54 | #289384
Reactie op post #289380 van Banjo
Nee, mensen zijn helemaal niet ALTIJD boos. Maar mensen zijn nu wel TERECHT boos.
Wat jij bedoelt te zeggen: Er is altijd wel IEMAND boos. Ja dat klopt, je hebt nou eenmaal voor en tegenstanders in elk geval. Deal with it =)
Avatar
Mitch | 11 januari 2020 13:23 | #289382
Reactie op post #289378 van Banjo
collapse
Breath of the Wild: 100+ uur aan content, gigantische wereld, erg gepolijst.
Pokemon: technisch matige en kleine Wild Area, veel ontbrekende content, weinig postgame content.

Zoek de verschillen.
Avatar
FalconPawnch | 12 januari 2020 00:56 | #289385
Reactie op post #289382 van Mitch
^ Dit.
Avatar
Yosher | 11 januari 2020 14:01 | #289383
collapse
Tja. Als de games technisch gewoon goed in elkaar staken, en de games gewoon compleet aanvoelde zonder DLC (ook met het feit dat niet alle Pokémon erin zitten), dan gingen mensen hier echt niet over klagen hoor. Game Freak heeft dit helemaal zelf veroorzaakt als je het mij vraagt. Maar dat maakt ze toch geen ene reet uit, ze harken toch genoeg geld binnen.

Heb je gezien hoeveel ze met Pokémon GO hebben verdiend vorig jaar alleen al? No way dat ze het zich niet hadden kunnen veroorloven om een veel hoger kwalitatief spel af te leveren, met Sword/Shield. En in dat geval was de DLC ook veel beter ontvangen dan dat het nu is. Dan voelde de DLC gewoon aan als extra content, en niet als content die gewoon achter is gehouden om later los te verkopen. En dat snap ik dus niet, dat mensen dat nu gewoon zomaar slikken terwijl we meestal gewoon veel beter kregen. Maar goed, het is Pokémon. Mensen slikken zo'n beetje alles van Pokémon, quality be damned. En dus krijgt Game Freak door dat ze best lui kunnen zijn met het ontwikkelen van Pokémon omdat mensen het toch wel kopen.

Maar goed. Vooralsnog ben ik persoonlijk gewoon klaar met nieuwe delen uit de serie. Jullie doen maar wat jullie willen. Maar ik vind het jammer dat de serie tot dit niveau is gedaald. Pokémon verdiend veel en veel beter dan dit.
Avatar
FalconPawnch | 12 januari 2020 00:57 | #289386
Reactie op post #289383 van Yosher
collapse
Maar verwar nu niet Niantic met Gamefreak he? Gamefreak krijgt geen cent van Pokemon Go binnen. The grote winner is Creatures Inc. en the Pokemon Company.

Maar goed. Vooralsnog ben ik persoonlijk gewoon klaar met nieuwe delen uit de serie. Jullie doen maar wat jullie willen. Maar ik vind het jammer dat de serie tot dit niveau is gedaald. Pokémon verdiend veel en veel beter dan dit.

Amen
Avatar
Yosher | 12 januari 2020 12:31 | #289387
Reactie op post #289386 van FalconPawnch
Dat weet ik, maar ik mag toch aannemen dat TPC en Creatures Inc mogen beslissen of ze geld stoppen in het volgende grote Pokémon spel? Of geven ze Game Freak echt geen rooie cent voor dat project? Als dat zo is dan is dat imo wel echt fout hoor.
Avatar
Jeroen K. | 12 januari 2020 16:48 | #289388
Reactie op post #289383 van Yosher
Maar goed. Vooralsnog ben ik persoonlijk gewoon klaar met nieuwe delen uit de serie. Jullie doen maar wat jullie willen. Maar ik vind het jammer dat de serie tot dit niveau is gedaald. Pokémon verdiend veel en veel beter dan dit.


Amen
Avatar
Duncan | 12 januari 2020 21:20 | #289392
R.I.P. Pokémon main games.
Avatar
ribbelchips | 13 januari 2020 13:12 | #289396
Vervelende trend dit. In de reviews waren er al klachten over de (gebrek aan) content en als zo kort na de release al (dure) DLC aangekondigd wordt die deze klachten ongedaan maakt dan geeft dan een vieze nasmaak. Inderdaad een wereld van verschil met Smash die bij release al boordevol content zat.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Shield

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1-4
Releasedatum: 15 november 2019

Pokémon Sword

Platform: Nintendo Switch
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1-4
Releasedatum: 15 november 2019