Skellboy - Een benig geheel Review | 13 februari 2020 08:00 | Auteur: Erik

De Paper Mario-franchise ligt me nauw aan het hart. Ik heb me zelfs vermaakt met het door Toads overbevolkte Color Splash op de Wii U. Waarschijnlijk is dit ook wel de reden dat Skellboy er tijdens de Indies World Showcase van afgelopen zomer meteen voor me uitsprong. Ook hier speel je namelijk als een koddig 2D-poppetje in een driedimensionale wereld. Jeej! Levert dat aansprekende uiterlijk ook een kek spelletje op?

Skellboy is een laagdrempelige action-adventure, waar je in essentie speelt als een wel heel handig skelet. Onze held kan namelijk met een druk op de knop zijn lichaamsdelen verwisselen! Hiervoor moet je met je zwaardje eerst wel wat monsters een kopje kleiner maken, waarna je je met een beetje geluk hun hoofd, romp of benen meester kunt maken. Deze grote wisseltruc levert weer allerlei vaardigheden op, zoals extra HP of het vermogen om balletjes op tegenstanders te schieten. Algauw is je skelet getransformeerd tot een soort gemuteerde paddenstoelenhooibaal of iets dergelijks. Al moet je niet zomaar alles aan je lichaam hengelen: voor je het weet loop je trager of vergiftig je jezelf.

Skellboy_NintendoSwitch_01
Pas op: het is wellicht geen goed idee om lichaamsdelen van een zombie aan te trekken...


Relatieperikelen
Met deze vernuftige vaardigheid aan je zij, ga je op reis door het Cubold Kingdom. Een koninkrijk overspoeld door monsters, omdat de magiër van het koninklijk paleis gedumpt werd door de prinses. En die arme prinses is nergens meer te vinden. De tragedie! Jouw benige doel is om al dat kwaad een kopje kleiner te maken, en de prinses veilig terug te vinden. Al kun je natuurlijk ook net doen of je haar bent, met die handige vaardigheid van je. Misschien merken ze het verschil niet eens! De rode draad van Skellboy neemt zichzelf niet al te serieus en wordt op komische (en ietwat flauwe) wijze gepresenteerd.

Lichaamsperikelen
De eerste speelminuten in Skellboy zijn heerlijk intrigerend. Zo mag je in het prille begin zelf op zoek naar je lichaam, en ben je bij elk nieuw monster benieuwd wat voor hip hoofd- of lichaamsdeksel ze voor je in petto hebben. Zo jammer alleen dat je vooral dezelfde monsters tegenkomt! Hierdoor wordt het al snel vervelend om al die beesten een kopje kleiner te maken, gezien het toch niets oplevert. Hier helpt niet bij dat aanvallen ongelofelijk laagdrempelig is: je hebt in essentie enkel de Y-knop nodig. Je kunt bijvoorbeeld geen hippe ontwijkrol doen of jezelf verdedigen. Een soort ervaringssysteem had dit spel zeker niet misstaan.

Hoe verder je komt, hoe meer Skellboy haar best doet om toch wat variatie in de mix te gooien. Zo wordt er steeds meer een beroep gedaan op je platformvaardigheden: kerkers zitten vol zwaaiende bijlen, stekende punten of kapotte bruggen. Aardig, maar weet bijna nergens te prikkelen. Het is vooral een gemiste kans dat er maar heel weinig momenten zijn waarop je verworven lichaamsdelen gebruikt worden voor omgevingspuzzels. Een hoogtepunt is het moment waarop je in het riool komt, en je je romp en benen verliest. Hierdoor moet je al hoppend met je hoofd langzaam je overige delen weer terug krijgen, met inventieve puzzels van dien. De makers mochten onze Skellboy best wat vaker dwingen om met bepaalde lichaamsdelen te spelen!Conclusie
Skellboy is best aardig hoor, maar voelt grotendeels als een gemiste kans. Het wisselen van lichaamsdelen prikkelt in eerste instantie heerlijk je nieuwsgierigheid, maar vervalt al snel in een grote herhalingsoefening. Je komt veel dezelfde monsters tegen, en de makers hebben niet of nauwelijks creatieve uitdagingen verzonnen rondom deze toch behoorlijk toffe vaardigheid. Daar komt bij dat de gameplay, zeker voor oudgedienden, helaas redelijk eenzijdig is. Waar blijft nou die nieuwe Paper Mario, Nintendo?
6,5
N1-score
  • + Leuke grafische stijl
  • + Komedisch, laagdrempelig sfeertje
  • + Intrigerend concept...
  • - ...maar de game doet er te weinig mee
  • - Gameplay te eenzijdig
Next articleHet is gelukt: N1ntendo.nl heeft Twitch Affiliate-status Previous articleTwitch Affiliate - Nog één stream; ben jij erbij?

Reacties van gebruikers

Avatar
2020 | 15 februari 2020 11:08 | #289762
collapse
Ziet er leuk uit.
Avatar
Erik | 17 februari 2020 13:10 | #289767
Reactie op post #289762 van 2020
Dat doet het zeker! Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Skellboy

Platform: Nintendo Switch eShop
Prijs: €20,-
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: Umaiki Games
Uitgever: Fabraz
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 30 januari 2020

Screenshots