Aviary Attorney - Een hoogvlieger Review | 14 februari 2020 08:00 | Auteur: Kitty

In Aviary Attorney ben je een advocaat die misdaden onderzoekt en cliënten verdedigt in de rechtbank. Klinkt bekend? Dat kan zeker, want deze game haalt veel inspiratie uit de Ace Attorney-series. Er is echter een twist: je bent een vogel en je leeft in een antropomorfe versie van Parijs, 1848. En dat werkt verrassend goed.

8

In de gevederde huid van Jayjay Falcon werk je samen met je partner Sparrowson aan een aantal aparte rechtszaken in Parijs, terwijl de Franse revolutie begint te dreigen. Voor elke zaak heb je een specifiek aantal dagen, waarbij elke locatie die je kunt bezoeken precies één dag in beslag neemt. Je verzamelt bewijs en probeert je cliënt zo goed mogelijk te verdedigen in de rechtszaal. Een behoorlijke afwijking van de Ace Attorney-serie is dat je in Aviary Attorney wel degelijk kunt falen: bewijsstukken kunnen op verschillende manieren worden toegepast en het kan ook zomaar gebeuren dat je een item helemaal niet hebt opgepikt. Daardoor zijn er verschillende eindes mogelijk, die allemaal wel wat meer van de galgenhumor zijn. Wel kun je dagen opnieuw spelen om een zo goed mogelijke uitkomst te bereiken. Gelukkig is er een doorspoelfunctie, zodat je in hoog tempo kunt komen op het punt dat je opnieuw wil proberen.

5

Fijn in bijna elk opzicht
Direct vanaf de start is Aviary Attorney doordrenkt met heerlijke, hilarische humor. De dialogen tussen de hoofdpersonen en het bonte gezelschap aan personages dat je tegenkomt zijn fantastisch. Regelmatig heb ik hardop moeten lachen om de briljante woordspelingen en flauwe grappen. Het tijdperk is ook niet zomaar gekozen, want een paar echte figuren uit de Franse geschiedenis komen in een iets ander gedaante naar voren. De setting past goed bij de zwarte humor van het spel. Ook zit het boordevol verwijzingen. Van Pulp fiction “do you know what they call “pains au chocolat” in America?” tot de gebroeders Romulus en Remus, rechtstreeks uit de Romeinse mythologie.

6

Alle personages zijn gebaseerd op werken van J.J. Grandville, waarbij je vriend/tegenstander Cocorico de haan waarschijnlijk wel de bekendste is. De gehele grafische stijl van Aviary Attorney is een lust voor het oog. Het geheel wordt afgemaakt door door een prachtige soundtrack bestaande uit werken van Camille Saint Saens (een Franse componist uit die tijd, die onder andere Dance Macabre gecomponeerd heeft) en Lydnon Holland (hedendaagse gamemuziekcomponist). Dat werkt zeer goed, en het spel nodigt echt uit om de beelden en muziek goed in je op te nemen.

9

Op onderzoek
Het grootste deel van je onderzoek bestaat uit dialogen aangaan. Zo nu en dan doorzoek je locaties door verschillende elementen aan te klikken, waarna Falcon en Sparrowson er commentaar op leveren en het eventueel opnemen in het bewijs-archief. Wat jammer is, is dat wanneer je eenmaal op iets hebt geklikt, je niet nog eens erop kunt klikken om de dialoog opnieuw te horen. In het begin heb je precies genoeg dagen beschikbaar om alle locaties te bezoeken, maar al snel moet je hier keuzes in maken. Je hebt echter weinig houvast in bepalen wat de geschiktste locaties zijn. Ook in je dialogen kan het je best gebeuren dat je de verkeerde keuze maakt en je gesprekspartners niet meer met je willen praten. Wil je het opnieuw proberen, dan zul je de hele dag opnieuw moeten spelen. Dit werkt realistischer, maar soms ook frustrerender. Kijk ook uit met de save & quit-knop: je start dan altijd aan het begin van de dag waar je mee bezig was, niet op het punt van opslaan.

Aviary Attorney is best kort, met een totale speelduur van zo’n zes uur. Dat is erg jammer, want het verhaal moet zo relatief snel opbouwen en tot een climax komen. En dubbel jammer, want het spel is ontzettend leuk en ik had er graag langer mee door gespeeld. Doordat er verschillende eindes mogelijk zijn, is het wel interessant om de verschillende paden uit te proberen, maar ik had liever wat diepgaandere, uitgebreide zaken gehad. Nu voelt het hier en daar net wat te makkelijk.

7

Conclusie
Aviary Attorney is een echte aanrader voor iedereen die fan is van story driven games en point & click games. De hilarische dialogen zijn leuk uitgewerkt en de personages zijn een genot om naar de kijken. Bovendien is het geheel voorzien van een prachtige soundtrack. Helaas is het spel wel wat kort, waardoor het verhaal wel een beetje snel afgeraffeld moet worden. Dat is echter zeer makkelijk te vergeven voor zo'n innemend spel.
8,5
N1-score
  • + Hilarische humor
  • + Mooie artwork en muziek
  • + Verschillende eindes mogelijk
  • - Kort en daardoor wat te snel
  • - Dialogen kunnen niet herhaald worden
Next articleDarksiders Genesis launchtrailer en gameplay-beelden ter ere... Previous articleSnack World: The Dungeon Crawl – Gold - een heerlijke versnapering

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 14 februari 2020 10:58 | #289758
aparte stijl... ziet er tof uit.
Avatar
Jeroen K. | 14 februari 2020 12:34 | #289759
Leuke game, inderdaad aanrader voor wie 'm nog niet gespeeld heeft en wel benieuwd is naar een nóg luchtigere Ace Attorney!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Aviary Attorney: Definitive Edition

Platform: Nintendo Switch eShop
Genre: Puzzel Adventure
Ontwikkelaar: Sketchy Logic
Uitgever: Vertical Reach
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 30 januari 2020

Screenshots