Metro 2033 Redux - Survival-horror op je eigen tempo Review | 25 februari 2020 16:00 | Auteur: Paul

Metro 2033 is oorspronkelijk een boek uit 2002 geschreven door Dmitri Gloechovski, en verscheen destijds in het Russisch. Het fictiewerk omschrijft een post-apocalyptische wereld waar een nucleaire oorlog in 2013 de aarde verwoest heeft, en de inwoners van Moskou werden gedwongen te schuilen in het diepgaande metrostelsel vanwege de radioactieve neerslag. Door de jaren heen onstonden er ondergrondse nederzettingen en facties die elkaars politieke ideologieen niet kunnen tolereren, zoals de Neostalinisten van de Rode Lijn en de Neonazi's van het Vierde Rijk, terwijl op de oppervlakte allerlei dieren muteerden in gevaarlijke wezens. In 2010 verscheen, tesamen met de Engelse versie van het boek, het spel Metro 2033 voor Xbox 360 en pc en werd onthaald als een lineaire Fallout met een uitstekend verhaal. Tien jaar later, na twee vervolgen en remasters, doet de Metro-serie eindelijk een Nintendo console aan. Is de serie na zo'n lange tijd nog steeds de moeite waard of heeft het de tand des tijds niet goed weten te doorstaan?

Metro 2033
Het jaar is 2033. De aarde is al een paar decennia onbewoonbaar. Althans, op de oppervlakte: in Rusland wisten mensen dekking te zoeken in het gigantische metrostelsel van Moskou. In de twintig jaar zijn ondergrondse steden gebouwd, allianties gesmeden en vijanden gemaakt. Communisten en nazi's zijn voortdurend in oorlog met elkaar terwijl de burgers geteisterd worden door de Dark Ones. Deze wezens zijn intelligenter en dodelijker dan de 'standaard' gemuteerde beesten en vallen continu de nederzetting Exhibition aan. Het is aan jou, Artyom, om naar de impromptu hoofdstad van de metro te reizen en de regerende factie om hulp te vragen, wil de mensheid kunnen overleven in deze duistere tijden.

5

Kies je survival-ervaring
Vanaf het moment dat je de moeilijkheidsgraad kiest merk je dat er ontzettend veel aandacht besteed is aan de manieren om Metro 2033 te kunnen ervaren. Om te beginnen kies je voor een speelstijl, waar Survival de oorspronkelijke survival-horror ervaring biedt met de nadruk op intense gevechten en het slim omgaan met je materiaal. Met Spartaans opteer je voor een toegankelijkere vecht- en stealthervaring die overeenkomt met het vervolg, Metro: Last Light. Munitie en rantsoenen zijn hier veel meer te vinden dan in de Survival-modus. Beide speelstijlen zijn nog verder te verfijnen met een hogere moeilijkheidsgraad of het verbergen van de HUD en tips. Deze kun je ook combineren voor de echte masochisten onder ons. Met korte laadtijden wanneer je afgaat staan laadschermen je in ieder geval niet in de weg!

Atmosfeer en realisme staan bij Metro 2033 voorop. Je gereedschap is een zaklamp, gasmasker en kompas, die actief gebruikt moeten worden om te overleven. De batterij van de zaklamp loopt bij gebruik leeg waardoor je van tijd tot tijd de batterij moet aanzwengelen, je gasmasker heeft verse filters nodig terwijl je de oppervlakte verkent en het kompas laat zien waar je objectief zich bevindt. Verschillende voorwerpen en plekken verspreid in de metro zijn interactief en bieden kleine details over het ondergrondse leven in post-apocalyptisch Rusland. Iedereen in de steden heeft wel wat te zeggen over de huidige gang van zaken, en stukken van Artyom's dagboek bieden spelers wat meer inzicht in de barre omstandigheden van de doorgaans stille protagonist. Het realisme van het gebruik van deze gadgets en gereedschap geeft het een zenuwslopend survival-element waar je continu het gevoel hebt dat je in gevaar bent. En dit speelt erg lekker weg.

8

Traag en authentiek
Toch zijn er ook dingen die wat minder lekker aanvoelen als je het spel in 2020 speelt. De traagheid van Artyom in bewegen en mikken zorgt vaak voor weinig variatie tijdens intense gevechten. Al schietend achteruit lopen bleek vaak de beste tactiek om in leven te kunnen blijven, wat het allemaal een stuk minder spannend maakt. De ingesproken Engelse dialogen hebben vaak een zwaar Russisch accent en dit klinkt soms bijna komisch. Tijdens serieuze gebeurtenissen neemt dit een beetje van de magie weg, en dat is erg jammer. De verschillende personages waar je mee samen reist hebben verder ook geen diepgaande persoonlijkheden en voelen op een paar na allemaal erg eenzijdig aan. Wellicht is hiervoor gekozen omdat je veel bondgenoten nooit meer terugziet, maar het doet wel een beetje af aan het verhaal. Je kunt overigens de gesproken taal op Russisch zetten - mét Nederlandse ondertiteling – om het allemaal net wat beter uit de verf te laten komen. Dit voelt ook ontzettend authentiek aan en wat mij betreft dé manier om Metro 2033 te ervaren.

7

De slome reacties van Artyom worden gelukkig goedgemaakt met een hoop verschillende wapens en gadgets. Waar je begint met een revolver en een gebrekkig automatisch pistool zie je je arsenaal langzaam groeien met jachtgeweren, pneumatische harpoengeweren en de klassieke Kalasjnikov, elk met eigen upgrades. Naast geweren heb je ook ruimte voor verschillende explosieven en werpmessen. Zo heb je de vrijheid om met een vlammenwerper een hele militaire basis in brand te steken, of juist kamertje voor kamertje met een knaldemper op je geweer en werpmessen zonder dat je opgemerkt wordt. Deze variatie is erg fijn en nodigt uit de speelstijl te vinden die het beste bij je past.

Terwijl je je een weg baant door het metrostelsel vind je ook diverse kogels en munitie om jezelf te bewapenen tegen al het geweld. De munitie van militaire kwaliteit is de valuta van het spel en in te wisselen tegen gasmaskerfilters, kogels en wapenupgrades. Deze munitie is tevens te gebruiken om mee te schieten, wat je uit een penibele situatie kan redden. Vergeet alleen niet dat je letterlijk geld aan het wegschieten bent. Bij het spelverloop op de normale moeilijkheidsgraad hoef je gelukkig niet in elke hoek van een kamer te duiken om geld of munitie te vinden. Doe je dit wel, dan heb je weinig moeite met het upgraden van wapens en bijvullen van je inventaris. Wanneer je kiest voor de moeilijkere opties is het omkeren van elke steen vrijwel verplicht om überhaupt het einde van een level te kunnen halen, en dit is een pittige doch interessante uitdaging.

6

Conclusie
Metro 2033 Redux is een must voor first-person shooter fanaten die wel van een beetje griezelen houden. De survival-elementen zijn realistisch uitgewerkt, en met verschillende lagen aan moeilijkheidsgraden weet het spel voor ieder type speler wel een passende ervaring te bieden. Met de zware Russische accenten en eenzijdige personages zijn er af en toe wel momenten die cliché aanvoelen. Gelukkig maakt het spel dit helemaal goed met een griezelige sfeer, vette wapens en pittige stealth-actie. Verwacht echter geen next-gen graphics of moderne snufjes in deze uitgave: het is gewoon hetzelfde spel als wat in 2014 uitgebracht is. En dat is best oké, want ze kosten nog steeds minder dan de helft dan het origineel.
8,5
N1-score
  • + Griezelige, authentieke atmosfeer
  • + Verfijnde keuze in moeilijkheidsgraad
  • + Variatie aan wapens en gadgets
  • - Oppervlakkige personages
  • - Langzame bewegingen voelt verouderd aan
Next articleAnimal crossing: New Horizons-trailer toont creatie van personage Previous articleEen veranderlijk eiland in nieuwe trailer Animal Crossing: New...

Reacties van gebruikers

Avatar
Jeroen K. | 25 februari 2020 16:13 | #289856
collapse
Tragische game is dit, kwam er absoluut niet doorheen. Trash bin material.
Avatar
*D4rKy* | 25 februari 2020 23:33 | #289857
Reactie op post #289856 van Jeroen K.
Op die verrotte hardware van de switch sowieso. Op de pc is het een meesterwerk eerste klas Smile
Avatar
FalconPawnch | 25 februari 2020 23:53 | #289858
Reactie op post #289856 van Jeroen K.
collapse
Oh, jammer... het leek mij juist wel tof. Ik houd op zich wel van horror games. Niet zo zeer van 1st person maar meer ala RE4 bijvoorbeeld.
Avatar
Ted Ninto | 26 februari 2020 09:24 | #289859
Reactie op post #289858 van FalconPawnch
collapse
Niks van aantrekken, geweldige games juist! Ik heb deel één en twee echt verslonden. Als je van horror en schieten houdt gecombineerd met tonnen sfeer en een goed verhaal kopen die hap. De 8.5 meer dan waard!
Avatar
Jeroen K. | 27 februari 2020 10:44 | #289865
Reactie op post #289859 van Ted Ninto
Nah.
Avatar
Volleybaas | 27 februari 2020 11:53 | #289866
Reactie op post #289858 van FalconPawnch
Krijgt gewoon goeie cijfers verder hoor...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Metro: Redux

Platform: Nintendo Switch
Genre: Shooter
Ontwikkelaar: 4A Games
Uitgever: Deep Silver
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 februari 2020

Screenshots