Metro: Last Light Redux - Nog beter dan zijn voorganger Review | 26 februari 2020 16:00 | Auteur: Paul

Naast de Redux-versie van Metro 2033 heeft het vervolg dezelfde behandeling gekregen met Metro: Last Light Redux. Dit gebeurde oorspronkelijk een jaar na de originele release, wat een erg snel is om een spel een remake te geven. Vergeleken met het origineel was er weinig veranderd, maar gezien bezitters van Nintendo-consoles deze games nog nooit eerder hebben kunnen spelen, zullen we die vergelijking achterwege laten. In de review van Metro 2033 Redux lees je meer over het verhaal en de setting van de Metro-serie. In deze recensie bekijken we hoe Metro: Last Light de lat weer een stukje hoger legt dan zijn voorganger in het survival-horrorgenre.

Metro: Last Light
De gebeurtenissen in Metro Last Light spelen zich precies één jaar later af, in het jaar 2034. Het spel borduurt verder op één van de twee eindes van Metro 2033, waar je in de beginfase van het spel continu aan herinnerd wordt. Op zich is deze opfrisser helemaal niet verkeerd - oorspronkelijk kwam dit deel drie jaar later uit dan Metro 2033 - maar wanneer iedere (onbelangrijke) NPC een sterke mening heeft over de acties van Artyom in het vorige spel ben je het na een tijdje wel beu. Zeker als je het alternatieve einde had vrijgespeeld komen de dialogen een beetje vijandig over vanwege de verwijten over keuzes die je toen juist níet maakte.

5

Het verhaal zelf is vrij lineair en soms ietwat voorspelbaar, al is dat geen ramp in een titel zoals deze. Slecht geschreven personages en onlogische scripted gebeurtenissen zijn van zulke lage frequentie dat het de algehele ervaring niet enorm vermindert. De details in de belichting, omgevingen en geluiden van de ondergrondse metro dragen goed bij aan de setting en het verhaal, waar kleine details en visuele hints een eigen leven beginnen te leiden.

Naast de visuele stijl en een prima verhaal weet ook dit vervolgdeel het realisme één van de sterkste punten van het spel te maken. Net zoals in Metro 2033 moet je tijdig gasmaskerfilters vervangen en zul je de zaklamp opladen als een knijpkat om en beetje licht te houden. Nieuw is de mogelijkheid om je gasmasker schoon te vegen voor dat beetje extra immersion. Dit klinkt als een knullig iets, maar dit soort kleine details zijn fantastisch om te ervaren in een post-apocalyptishe shooter en er zijn maar weinig spellen die dit effect weten te behalen.

3

Meer van hetzelfde
Gezien de Redux-versie van Metro 2033 al elementen van Last Light bevat, is het verschil tussen de twee spellen moeilijk zichtbaar. Toegegeven, de remake van de voorganger is ontzettend goed aangepakt en tilde het origineel naar een hoger niveau. De keerzijde is dat er weinig échte vernieuwing te vinden is in Last Light omdat de nieuwe HUD van Last Light en zelfs de speelstijl retroactief in Metro 2033 Redux is geplaatst. Dit gaat eerder een pluspunt zijn voor nieuwe spelers van Metro 2033 die simpelweg meer van hetzelfde willen, want beide spellen spelen nagenoeg precies hetzelfde.

Met een combinatie van vertrouwde wapens uit Metro 2033 en nieuwe speeltjes weet het sluip- en schietwerk wederom een fantastische ervaring te bieden. Het spel is om de Spartaanse speelstijl heen gebouwd, waar het schieten, herladen en bewegen nét allemaal wat sneller gebeurt. Spelers die meer uitdaging zoeken hebben nog steeds de optie om voor de Survival speelstijl te gaan, wat samen met de hogere moeilijkheidsgraden veel meer precisie en tactisch werk vereist. Je gekozen speelstijl heeft verder geen enkele invloed op het verhaal, dus ga vooral voor de speelstijl die je het meeste aanspreekt. Het feit dat beide stijlen zo goed werken is juist de kracht van de Metro-serie omdat dit het toegankelijk maakt voor meerdere type spelers.

2

Conclusie
Metro: Last Light Redux is remaster van een spel wat destijds een jaar oud was, en dat maakt de Redux wat minder imponerend dan de remake van het originele Metro 2033. Fans van het eerste deel zullen echter niet teleurgesteld zijn, want het is meer van hetzelfde en nét een stukje beter. Met de verschillende speelstijlen en wapens is er voor zowel nieuwe als doorgewinterde shooter-fans genoeg ruimte om je eigen voorkeur van spelen op het spel toe te passen. Gezien beide spellen in de Redux-uitgaves in hetzelfde jasje zijn gestoken is het aan te raden te beginnen met het eerste deel om het verhaal op chronologische volgorde te ervaren. Als dat naar meer smaakt is Metro: Last Light Redux daarna een nieuw hoofdstuk in dezelfde saga wat alles net wat beter doet.
8,7
N1-score
  • + Nog realistischer en meeslepender
  • + Visueel gedetailleerd en atmosferisch
  • + Kleine tweaks aan al goede gameplay
  • - Ietwat lineair en voorspelbaar verhaal
Next articleFlorence – Vlinders in de buik Previous articleTrailer toont de uitdagingen van Two Point Hospital

Reacties van gebruikers

Avatar
offensive | 30 maart 2020 16:48 | #290191
Ik heb deze gekocht/gedownload. Heb er nu een paar uurtjes in zitten vindt het wel een aardige game. Alleen is die game wel te donker ik kan soms de omgeving/vijanden totaal niet zien (ik weet je hebt je aansteker en hoofdlamp)daardoor loop ik vaak te sukkelen omdat ik niet zie waar ik heen kan of wat ik moet doen, dit maakt voor mij de game echt minder leuk, ik ga hierdoor regelmatig dood.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Metro: Last Light Redux

Platform: Nintendo Switch
Genre: FPS
Ontwikkelaar: 4A Games
Uitgever: Koch Media
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 februari 2020

Screenshots