Florence – Vlinders in de buik Review | 27 februari 2020 09:00 | Auteur: Neslihan

Florence heeft in de Play Store op mijn mobiel altijd al mijn aandacht getrokken. Hoe kan het ook anders: het icoontje met een coole, stripboekachtige art style en een grote knalgele achtergrond vraagt er praktisch voor om gezien te worden. Nu Florence ook in al haar gele glorie in de Nintendo Switch eShop beschikbaar is, heb ik het spel eindelijk gespeeld. En de conclusie was al, misschien iets te snel, duidelijk: ik heb er vlindertjes van in mijn buik!

Florence begon dus eigenlijk als een mobiele game. Niet zomaar eentje: sinds haar originele release in 2018 is het spel flink in de prijzen gevallen en wordt het zelfs gezien als één van de beste spellen op mobiele apparaatjes. Het ding is alleen dat Florence niet echt een game is. Het is meer een visual novel: een digitaal stripboek met game-elementen erdoorheen verweven.

2

Veelbelovend verhaal
Hoewel een visual novel vaak niet heel bijzonder is qua gameplay, is de combinatie tussen stripboek en game geweldig in Florence. Het verhaal is de leidraad van het spel en gaat over Florence Yeoh: een 25-jarig meisje dat is beland in een deprimerende, dagelijkse sleur van het leven. Alles verandert wanneer ze op een dag een straatartiest tegen het lijf loopt die de cello bespeelt. Het verhaal volgt vervolgens de manieren waarop het leven van het meisje verandert.

Het is moeilijk veel meer over het verhaal te vertellen zonder het te spoilen. Het komt namelijk best wel snel ten einde. Binnen een uur kun je het hele verhaal van Florence afhebben. Het is opgedeeld in verschillende acts en hoofdstukken. Fijn om overzicht te houden en eventueel makkelijk een stukje terug te vinden, maar bij een spel zo kort als Florence vond ik het stiekem vervelend om om de vijf minuten weer heel duidelijk een nieuw hoofdstuk ingeluid te zien worden. Daarbij is het op zich voor een mobile game niet zo erg dat het spel maar zo kort is, maar voor de Nintendo Switch is een uurtje speeltijd wel een heel kort.

3

Mini-games met je hoofd in de wolken
Maar begrijp me niet verkeerd, ondanks dat heb ik echt genoten van dat uur Florence. Het spel houdt je de hele tijd vast en vindt steeds weer nieuwe manieren om je te verrassen. Dat is vooral dankzij het gamedeel. Die kleine samenvatting van het verhaal die ik eerder heb gegeven is vertaald naar een heel interactief stripboek. Dat betekent op zijn allerminst dat panelen kleine animaties hebben en dat jij met een zwiep van je vinger naar het volgende stukje kunt gaan. Maar veel toffer is hoe jij als speler invloed kunt hebben op de acties van de personages. Door een tandenborstel heen en weer te bewegen, poetst het meisje bijvoorbeeld haar tanden. En neem dit soort acties voor gebeurtenissen die ook echt belangrijk zijn voor het plot en het versterkt het verhaal enorm. Op een gegeven moment moet je bijvoorbeeld praten door tekstbubbeltjes in elkaar te puzzelen. Naarmate je meer praat, worden de tekstbubbeltjes makkelijker om op te lossen. Het is geen puzzel meer te noemen en de boodschap is luid en duidelijk.

En zo zit het hele spel in principe in elkaar. Steeds weer verrast Florence met kleine, slimme gameplay-elementen die het verhaal op inventieve manieren naar een heel ander niveau tillen. Daarbij komt ook nog de mooie art style en bijpassende soundtrack kijken om het geheel te verpakken. Dat is waarom ik zou aanraden Florence ook echt zelf te spelen en niet gewoon een filmpje ervan te kijken. Het is een speciaal spelletje en door het zelf te spelen wordt de ervaring meer jouw eigen.Conclusie
Florence is een speciaal spelletje. Het vertelt een hoopvol verhaal van een 25-jarig meisje en illustreert haar leven niet alleen met prachtige tekeningen, maar ook met betekenisvolle game-elementen. Het resultaat is een simpele game die het verhaal naar een heel nieuw niveau tilt. Het spel was net iets te kort voor de Nintendo Switch om er halsoverkop verliefd op te worden, maar dat haalt de waarde van de boodschap van Florence absoluut niet onderuit. Het geweldige samenspel tussen verhaal en game maakt het dubbel en dwars waard om Florence al blozend te spelen.
8
N1-score
  • + Mooi verhaal
  • + Geweldige combinatie van game en verhaal
  • + Prachtige art style en muziek
  • - Aan de korte kant
  • - Hoofdstukken en acts tussendoor afleidend
Next articleUitvinder van de Konami code overleden Previous articleMetro: Last Light Redux - Nog beter dan zijn voorganger

Reacties van gebruikers

Avatar
Jeroen K. | 27 februari 2020 10:37 | #289863
Mooi! Zeker van plan om deze te gaan spelen

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Florence

Platform: Nintendo Switch eShop
Prijs: 5,49
Genre: Interactive novel
Ontwikkelaar: Mountains
Uitgever: Annapurna Interactive
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 13 februari 2020

Screenshots