Devil May Cry 3 - Een mislukte date Review | 22 maart 2020 14:51 | Auteur: Mitch

Devil May Cry is anno 2020 nog steeds een gevestigde naam op het gebied van stijlvolle hack 'n slash games. Als groot liefhebber van dit genre was ik dan ook aardig enthousiast dat het hoog aangeschreven derde deel als remaster naar de Nintendo Switch kwam. Kan het PlayStation 2-avontuur van de excentrieke demonenjager Dante mij anno 2020 nog verleiden, of zijn genregenoten als Bayonetta hem inmiddels hopeloos voorbij gestreefd?

Devil May Cry 3 is een spel dat volledig in mijn straatje zou moeten vallen. Arrogante hoofdpersoon met excentrieke kledingstijl en net iets te groot zwaard? Check. Een breed scala aan demonische tegenstanders om in mootjes te hakken, terwijl een mix van industriële rock en breakbeat uit de speakers beukt? Check. En dat alles onder regie van Hideki Kamiya, de man die ons o.a. Resident Evil en Bayonetta bracht? Check, check en dubbelcheck!

DevilMayCry3_SpecialEdition_NintendoSwitch_StyleSwitching_03
T-shirts zijn eigenlijk ook maar een overbodige uitvinding.

Linkin Park
In Devil May Cry neem je de rol aan van Dante, een demonische vent die niet graag t-shirts draagt en die dol is op twee dingen: demonen in de pan hakken en corny one-liners eruit gooien. Zijn broer Vergil heeft een grote toren opgeroepen uit de krochten van de hel en het is aan jou om deze te beklimmen en uiteindelijk Vergil te confronteren met zijn grootsheidswaan. Het is allemaal een beetje onzinnig, maar het heeft ook zo zijn foute charme. Als je niet te politiek-correct bent ingesteld en je de afgelopen jaren nog wel eens stiekem Linkin Park meegezongen hebt met Spotify, zul je het best waarderen.

Al ga ik wel eerlijk tegen jullie zijn: Dante zelf is een ontzettende druif en probeert zó geforceerd 'cool' te zijn dat mijn tenen er af en toe van kromden. Gelukkig houdt hij voor het merendeel van het spel zijn mond, terwijl je demoon na demoon in de pan hakt. Dat doe je met een simpel, maar effectief vechtsysteem. Je kent het wel, lichte aanval, zware aanval, ontwijken, schieten met je guns, yada yada. Denk aan een uitgeklede versie van Bayonetta -maar dan zonder Witch Time-vertragingen- en je bent een heel eind.

Een verschil met Bayonetta en andere modernere titels is dat in DMC3 sommige moves alleen beschikbaar zijn als je de juiste 'style' geselecteerd hebt. Daarvan heeft Dante er een handjevol en in de Nintendo Switch versie kun je daar, in tegenstelling tot het origineel, ook te allen tijde tussen wisselen. Met Trickster bijvoorbeeld, kun je tegen muren oplopen en als je zware aanvallen wil blokkeren dan is Royal Guard je beste vriend. Al deze vaardigheden zijn ook te levelen door genoeg vijanden te verslaan en upgrades te kopen.

DevilMayCry3_SpecialEdition_NintendoSwitch_StyleSwitching_02
Dante is een ijskoude moordenaar. Gelukkig zijn het maar demonen.

Beperkt en klungelig
Tussen het vechten door verken je voornamelijk de toren van Vergil en moeten er wat lichte puzzeltjes opgelost worden. Hier wordt het pijnlijk duidelijk dat je een spel uit 2005 aan het spelen bent. Dante moet zijn weg vinden door doolhof-achtige verdiepingen en de weg vooruit is soms aardig obscuur. Wat daarbij absoluut niet helpt, is de camera. Deze is ontzettend beperkt en klungelig, waardoor je nooit een écht goed beeld krijgt van een kamer. Oh, en laten we het maar niet over het platformen hebben wat je soms verplicht moet doen.

Nu snap ik dat de makers wat variatie wilden bieden middels deze toren-secties, maar het breekt echt de flow van het spel. In bijvoorbeeld God of War dien je ook wel eens te platformen of te puzzelen, maar die segmenten zijn nét kort en praktisch genoeg om hun functie te vervullen. Ze vormen een welkome afwisseling op het hakwerk en breken de flow dus niet. Dat doen deze segmenten in DMC 3, met dank aan de klungelige camera en obscure progressie, helaas wel.

DevilMayCry3_SpecialEdition_NintendoSwitch_StyleSwitching_01
Royal Guard draait allemaal om goed getimed drukken op de blok-knop.

De combat zelf mist ook het gevoel van impact en souplesse van de huidige meesters van het genre. Is het eerlijk dat ik dat een spel uit 2005 aanreken? Misschien niet, maar je kunt je geld anno 2020 maar één keer uitgeven. Devil May Cry 3 doet nog steeds een boel zaken goed en de Nintendo Switch-versie biedt een aantal toffe extra's voor fans. Die zullen dan ook met volle teugen genieten van dit spel, maar ondergetekende kon er helaas nooit helemaal inkomen. Als je geen nostalgische gevoelens hebt voor dit duivelse oudje, dan zijn er genoeg betere keuzes.

Conclusie
Devil May Cry 3 op de Nintendo Switch heeft zo zijn old-skool charme. Het is lekker zichzelf en trekt zich (bijna) niets aan van alle progressie die het genre's sindsdien geboekt heeft. Het is alsof je met een leuke excentrieke dame op date gaat. Het eten is mooi, de sfeer is goed en ze probeert zich niet te verstoppen onder een dikke laag make-up. Stuk voor stuk ingrediënten voor een leuke avond, maar helaas: de vonk slaat op de een of andere manier niet over. Teleurgesteld stopte ik mijn zwaard weer terug in mijn schede.
6,5
N1-score
  • + -Combat functioneert nog altijd naar behoren
  • + -Presentatie heeft een lekkere dosis foutheid
  • - -Ingehaald door de tijd
  • - -Beperkte en klungelige camera
  • - -Adventure en platform-elementen slecht uitgevoerd
Next articleZijden Nook Inc.-tapijt beschikbaar als DLC voor Animal Crossing:... Previous articleTurn-based RPG Sea of Stars bereikt snel Kickstarter-doel

Reacties van gebruikers

Avatar
Duncan | 22 maart 2020 15:24 | #290098
collapse
Smakeloze remakes so far. Allemaal usual cash grabs van Capcom en/of saaie ports.
Avatar
FalconPawnch | 22 maart 2020 16:37 | #290099
Reactie op post #290098 van Duncan
beter dan jouw [insert favoriete port]
Avatar
Yosher | 22 maart 2020 19:15 | #290101
Reactie op post #290098 van Duncan
Hoe lang ga je nog door met deze gimmick? Begint nu wel vervelend te worden hoor.
Avatar
Dreon | 22 maart 2020 18:31 | #290100
"de vonk slaat op de een of andere manier niet over. Teleurgesteld stopte ik mijn zwaard weer terug in mijn schede." Hilarious

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Devil May Cry 3

Platform: Nintendo Switch eShop
Genre: Action Adventure Hack & Slash
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 20 februari 2020

Screenshots