Alles dat je moet weten over Nintendo Switch Online Special | 13 maart 2021 12:00 | Auteur: Erik

Nintendo Switch Online is de onlinedienst van Nintendo voor de Nintendo Switch. De dienst is live sinds 19 september 2018. Ben je nog niet zo bekend met de service? In dit artikel lees je alles dat je moet weten over Nintendo Switch Online en wat je ervan kunt verwachten!

Ik praat je bij over de volgende zaken:

1. Hoeveel kost Nintendo Switch Online?
2. Wat krijg ik bij een NSO-abonnement?
3. Welke Nintendo Switch-games zijn bij uitstek geschikt om online te spelen?
4. Is Nintendo Switch Online een aanrader?

NintendoSwitchOnline_Nintendo_01
Nintendo Switch Online werkt vanzelfsprekend ook gewoon op je Nintendo Switch Lite!

Hoeveel kost Nintendo Switch Online?
De prijs van Nintendo Switch Online is €3,99 per maand, €7,99 per drie maanden of €19,99 voor één jaar. Je kunt er ook voor kiezen om een Familielidmaatschap af te sluiten. Dan is een jaarabonnement €34,99. In een familiegroep kunnen maximaal acht Nintendo-accounts worden toegevoegd.

Belangrijk:
een Nintendo Switch Online-abonnement is per Nintendo-account en niet per Nintendo Switch-systeem. Heb je meerdere gebruikers, dan kan alleen diegene die een NSO-abonnement heeft afgesloten, gebruikmaken van de dienst.

Wat krijg ik bij een abonnement bij NSO?
Aardig wat! Verwacht niet een uitgebreid palet aan mogelijkheden zoals bij PlayStation Plus, maar door de jaren heen breidt Nintendo haar service gestaag uit.

Hierbij de vijf belangrijkste mogelijkheden:

1. Online spelen
Deze spreekt voor zich: de aanschaf van een Nintendo Switch Online-abonnement laat je gebruikmaken van online speelstanden en functies bij elk spel die dit ondersteunt.
Belangrijk: voor free-to-startspellen als Apex Legends, Fortnite, Paladins of Rocket League heb je geen Nintendo Switch Online-abonnement nodig. Deze zijn ook zonder een lidmaatschap speelbaar.

2. Cloudopslag
Nintendo Switch Online Cloud Save zorgt ervoor dat jouw opslagdata veilig bewaard wordt op de servers van Nintendo, ook als je Nintendo Switch kapotgaat of als je ‘m verliest. Saves zijn in dit geval gekoppeld aan je Nintendo Account. Deze functie stelt je daarnaast in staat om je avontuur in Yoshi’s Crafted World gewoon te vervolgen op de Nintendo Switch van een vriend of vriendin.

Kleine noot: niet elke game ondersteunt de Cloud. Pokémon Sword & Shield en Splatoon 2 zijn hierbij noemenswaardige voorbeelden. Bekijk op de website van Nintendo de volledige lijst.

NintendoSwitchOnline_Nintendo_03
Je data wordt bij een lidmaatschap automatisch opgeslagen op de Online Cloud. Hier hoef je niets extra's voor te doen.

3. Virtual Console: NES en SNES
Je krijgt de mogelijkheid om klassieke games van weleer te spelen in een Netflix-achtige omgeving! Bij de lancering waren dit enkel spellen van het Nintendo Entertainment System, maar sinds 2019 zijn er ook Super Nintendo-titels beschikbaar. Beide hebben hun eigen applicatie. Leuk is dat veel NES-spellen een ‘SP’-versie hebben. Deze gooit de klassieke game in een nieuw (overpowered) jasje! Om de zoveel tijd worden de Virtual Console-applicaties geupdate met nieuwe spellen.

Enkele hoogtepunten NES: Super Mario Bros 3, Metroid, Kirby’s Adventure, Ninja Gaiden, Super Mario Bros: The Lost Levels, Punch Out!!, The Legend of Zelda
Enkele hoogtepunten SNES: F-Zero, Star Fox, Super Mario World, Super Metroid, Breath of Fire, Yoshi’s Island, Donkey Kong Country

NintendoSwitchOnline_Nintendo_02
Spellen als Super Mario Kart zijn daarnaast ook met z'n tweeën te spelen!

4. Exclusieve content en aanbiedingen
Als Nintendo Switch Online-lid krijg je toegang tot wat extra speeltjes. Af en toe krijg je wat exclusieve ingame-items (zoals een Nook Inc-tapijt voor New Horizons). Ook heb je de mogelijkheid om twee Game Vouchers aan te schaffen voor €99,00, waar je twee Nintendo-spellen voor aan kunt schaffen.

Het grootste lokkertje is zonder twijfel de battle royale-puzzelaar Tetris 99, die gratis te downloaden is bij een lidmaatschap. Ook Super Mario 35, een battle royale in het originele Super Mario Bros, was vanwege het 35-jarig bestaan van Super Mario een tijdlang gratis beschikbaar.

5. Games op Proef
Nintendo speelt steeds vaker met de mogelijkheid met Games Op Proef. Met deze functionaliteit kun je de volledige versie van een Nintendo Switch-game een week lang uitproberen. Gratis en voor niets! Dit zijn doorgaans games de al een tijdje uit zijn. Sinds augustus 2020 stelde Nintendo iedere maand een nieuwe Game Op Proef beschikbaar, waaronder Rune Factory 4 Special, Overwatch en Digaea 5 Complete, Overcooked 2, Dead Cells en Pokkén Tournament DX. Houd op onze website in de gaten wanneer er weer een nieuwe uitkomt!

AllesdatjemoetwetenNintendoSwitchOnline_NSOHub
Sinds 1 december 2020 heeft Nintendo een NSO-hub toegevoegd aan de Nintendo Switch. Hier kun je in een oogwenk alle mogelijkheden zien die je hebt als lid. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een van de online-spellen opstarten die je al op je Switch hebt staan.


Lees op de website van Nintendo Nederland meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Welke Nintendo Switch-games zijn bij uitstek geschikt om online te spelen?
Weet je niet waar je moet beginnen? Ik neme je mee door een aantal van de tofste online Nintendo Switch-spellen. Echte Nintendo-veteranen weten natuurlijk dat onderstaande games nog maar het topje van de ijsberg zijn.

Tetris 99
Tetris 99 is hét paradepaartje van Nintendo Switch Online. Met deze titel speel je tegen 98 (!) anderen een potje Tetris. Blijf jij het laatste over?

N1-score: 80


Splatoon 2
In Splatoon 2 klieder jij met kwasten, rollers, emmers en stoere verfpistolen het gevechtsveld om in verf. Je strijdt in twee teams, en welke kleur verf het meest aanwezig is, wint! Hoewel Splatoon 2 een uitstekend eenspelerstand heeft, is deze kindvriendelijke shooter bij uitstek een heerlijke online multiplayergame. Salmon Run, Grondoorlog; de game heeft een hoop speelstanden. Nog altijd organiseert Nintendo zo nu en dan een Splatfest!

N1-score: 90

AllesdatjemoetwetenNintendoSwitchOnline_Splatoon2
Psst... In 2022 komt er ook een derde deel van Splatoon uit!

Among Us
Dé multiplayersensatie van 2020 is ook op de Nintendo Switch! In Among Us zit je op een ruimteschip met maximaal tien spelers, en moet je erachter komen wie van jullie de Imposter is! Hoewel jij klusjes op het schip uitvoert, kan de Imposter je zomaar van kant maken…

N1-score: n.v.t. (maar hij is leuk hoor!)

Super Smash Bros. Ultimate
In Super Smash Bros. Ultimate mag jij een robbertje met een breed scala aan Nintendo-personages (en andere bekenden uit het game-universum). Dit kan alleen of gezellig op de bank, maar online is dit minstens zo leuk! Met maximaal vier spelers kun je in verschillende standen én met jouw geprefereerde regels online spelen. Een Smashkracht-rating zorgt ervoor dat je altijd met spelers van jouw niveau wordt gematcht.

N1-score: 96

AllesdatjemoetwetenNintendoSwitchOnline_SuperSmashBrosUltimate
Je kunt uit liefst 74 vechters kiezen in het basispakket. Mét alle DLC erbij zijn dit er op het moment van schrijven zelfs 86!

Pokémon Sword & Shield
Achter die koddige zakmonsters zit ook een uitgekiend gevechtssysteem verborgen. Dit komt vooral naar voren in de online-stand van Pokémon: hier kun je met spannende één-tegen-één of twee-tegen-twee-gevechten laten zien wie de échte Pokémon-meester is. Nieuw is dat je nu ook gebruik kunt maken van Rental Teams: hoef je niet steeds zelf een team te bouwen.

N1-score Daan: 80
N1-score Erik: 85

Super Mario Maker 2
Nóg zo’n game die pas écht tot zijn recht komt met een abonnement op NSO. In Super Mario maker 2 kun je met een breed scala aan bouwsteentjes jouw ultieme Mario-level (óf wereld!) bouwen en met de wereld delen. Dit zorgt voor een gigantische schatkamer aan levels van spelers over de hele wereld.

N1-score: 90

Minecraft
Minecraft is in principe een virtuele bouwdoos. Jij komt terecht in een blokkerige wereld die je helemaal naar jouw hand kan zetten. Het doel? Dat is er niet! Jij mag helemaal zelf weten wat jij en je vrienden hier uitspoken – wie weten ontwerpen jullie wel een volledig nieuwe wereld. Minecraft op de Nintendo Switch is extra leuk – want er is een heus Mushroom Kingdom toegevoegd!
N1-score: n.v.t. (de Wii U-versie gaven we een 70)Is Nintendo Switch Online een aanrader?
Ja (en een klein beetje nee)! Ik merk dat ik enige belemmering voel om écht te gaan zeuren over Nintendo Switch Online. €20,- per jaar is niet veel - en als je het een beetje slim speelt, betaal je nog geen vijf! Dit bedrag maakt het ongelofelijk toegankelijk. Daarnaast krijg je best wel een hoop aardige extraatjes. De grote valkuil? Door het lage bedrag ga je het als Nintendo-fan minder snel als iets bijzonders of exclusiefs zien.

Verwacht geen PlayStation Plus of Xbox Live: Nintendo Switch Online is een laagdrempelig pakket met een aantrekkelijk prijskaartje. De SNES-titels, het uitstekende Games Op Proef-systeem en vooral Tetris 99 maken het abonnement interessant en het online spelen werkt naar behoren. Het is echter bijvoorbeeld jammer dat de Clouddienst niet voor elk spel beschikbaar is. Ben je casual gamer of ouder? Dan doe je geen miskoop met Nintendo Switch Online. Het is kindvriendelijk én bomvol handige extraatjes om spellen uit te proberen. Voor de échte Nintendo-fans is het natuurlijk essentieel, maar biedt het net iets te weinig om het écht bijzonder te maken.

De originele naam van dit artikel was 'Nintendo Switch Online: 1.5 jaar later' en is gepubliceerd op 4 april 2020. Het is herschreven én aangevuld met nieuwe informatie op 13 maart 2021.
Next articleFlinke korting op Super Mario Maker 2 en Paper Mario in Nintendo... Previous articleSquare Enix Presents-presentatie aangekondigd voor 18 maart

Reacties van gebruikers

Avatar
Banjo | 04 april 2020 20:24 | #290241
collapse
Ik wacht nog steeds op de Donkey Kong Country trilogie, Nintendo..
Waar blijven ze? Wat is jullie excuus?
Avatar
Rico B. | 04 april 2020 23:32 | #290242
Reactie op post #290241 van Banjo
Corona
Avatar
FalconPawnch | 05 april 2020 10:59 | #290245
Reactie op post #290241 van Banjo
collapse
Misschien een RARE dingetje? Ik zou het anders ook niet weten. Ik wil idd DKC2 en 3 weer eens uitspelen. Die games zijn zoooo goud.
Avatar
Banjo | 05 april 2020 13:19 | #290246
Reactie op post #290245 van FalconPawnch
Dat zou ik ook denken, maar.. de trilogie was wél beschikbaar op de Wii en Wii U's eshop. Beetje raar dat ze die nu achterwege laten.
Avatar
Jeroen K. | 05 april 2020 07:19 | #290243
In het Nederlands is het 1,5* jaar.

Maar interessant artikel, wist ook eigenlijk niet dat het alweer zo oud was... moet het zelf nog steeds een keer aanschaffen. Waarschijnlijk tegelijk met Animal Crossing.
Avatar
FalconPawnch | 05 april 2020 10:58 | #290244
collapse
Nintendo gaat dan ook maar mee met de trend en biedt een vorm van online gamen aan, maar de manier waarop is gewoon zeer slecht. Nintendo loopt qua ervaring en design altijd achter op dit gebied. Slechte servers, veel lag, lange wachttijden en idiote lobbies (MK8 anyone?) etc. Er valt nog zoveel te verbeteren op dit gebied...

Nintendo's focus ligt (helaas) nooit op het met heel de wereld kunnen gamen, maar meer op het met het gezin. Soms wel jammer als je gewoon ziet hoe het allemaal veel beter had gekund.
Avatar
offensive | 05 april 2020 14:14 | #290248
Reactie op post #290244 van FalconPawnch
Eens!

Het is gewoon een flut service.
Avatar
koekiemonster | 05 april 2020 13:44 | #290247
Het is een beetje de Wibra onder online gaming...
Avatar
Ivo-tje | 06 april 2020 08:14 | #290250
Hadden het op dag 1, voegde echt NIKS toe.
Met 1 switch en 3 gamende kinderen zit je vast aan een veel duurder family abonnement.
En dan krijg je Tetris 99 en wat oude nes games...

Dus na 1,5 jaar zitten we al weer een half jaar zonder Wink
Avatar
waliwal | 06 april 2020 09:42 | #290251
Ordinaire cashgrab. Net als de online dienst voor de xbox 360 destijds. Gelukkig geven de concurrenten tegenwoordig wel games weg aan de gebruikers die de dienst afnemen.
Avatar
ThanosReXXX | 06 april 2020 16:24 | #290269
Anderhalf jaar oud en nog steeds zwaar crap en ondermaats. Als Nintendo in dit trage tempo doorgaat met verbeteringen doorvoeren en retro titels toevoegen, dan krijgen we ergens in 2030 EINDELIJK eens een keer GameCube titels.

Het mag dan de helft goedkoper zijn dan bij de andere twee partijen, de service en het game aanbod is echter op zijn zachtst gezegd tien keer slechter. En dan ben ik nog zéér mild...

Ik vraag me oprecht af of ze bij Nintendo nou serieus denken dat ze ons voor de zoveelste keer aan het lijntje kunnen houden met enkel maar NES & SNES titels die we al tig keer hebben gedownload en gespeeld.

Get with the f-ing times already, Nintendo!
Avatar
fantasyfreak | 13 maart 2021 22:54 | #294048
Eerder deelde we 1 switch met 2 accounts en dan is die €35 echt heel vervelend en voelt het klantonvriendelijk. Nu heeft mijn vriendin een eigen Switch en voelt het net wat beter als het €17,50 per systeem is.

Nog duur voor wat je eigenlijk krijgt want de servers zijn best ruk (al gaan ze die eindelijk vervangen!) en qua content en hoeveelheid games die je online kunt doen is het aanbod ook niet groot.

Animal Crossing is nu het meest gespeeld hier, maar twijfel of ik het online door ga zetten.
Avatar
ribbelchips | 17 maart 2021 12:18 | #294070
Ik heb het laten verlopen en ik heb het nog geen dag gemist eigenlijk. Door het gebrek aan communicatie is online gamen op de Switch een heel andere ervaring dan op de Xbox, PC of PlayStation. Dat blijft een dingetje. Ik heb MK8 een tijdje online gespeeld, maar die speel ik nu alleen nog in de woonkamer. Animal Crossing ligt nu ook stof te happen en Mario 35 is niet meer speelbaar.

Die 'virtual console' achtige dienst wordt bijzonder matig aangevuld. We zijn nu 4 jaar in de levenscyclus van de Switch en NES en SNES is nog steeds het enige dat we hebben. Dus je kunt het wel shaken als je N64, Cube of GBA games op je wensenlijstje hebt staan.

Aan de andere kant kost het weinig, dus misschien inderdaad weinig redenen om te klagen. Maar als je dan Microsoft GamePass ziet voor 12 euro per maand.... man man man, wat een verschil.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.