Pokémon Pink en meer geschrapte Pokémon-ideeën Special | 17 april 2020 09:00 | Auteur: Erik

Recentelijk kwam naar buiten dat er waarschijnlijk een tweede titel naast Pokémon Yellow in de maak was: Pokémon Pink. Het zou zomaar kunnen dat het buitenaardse elfje Clefairy hier de hoofdrol in speelde. Super interessant! Het zette mij aan het denken: zijn er door eigenlijk meer van dit soort bijzondere ideeën geschrapt? Ik heb er vijf voor je opgedoken!

1. Pokémon Pink zou ooit verschijnen naast Yellow

Huh? De kop van de broncode voor Pokémon Yellow, refereert naar het spel als ‘Pocket Monsters Pink and Yellow’. Dit hebben dataminers ontdekt, nadat de code voor het spel recentelijk online was gelekt. Ook op andere plekken wordt naar een Pink-versie verwezen, zoals te zien achter deze link. Wie de mogelijke hoofdrol in Pink kon spelen? Dikke kans dat dit Jigglypuff of Clefairy was! Dank aan Dr. Lava voor het publiceren van dit interessante weetje.
Reden van schrappen: De populariteit van Pikachu was tijdens de Pokémon-manie rond de eeuwwisseling torenhoog. Een alternatieve versie zou alleen maar ondersneeuwen.
Fun fact: Wist je trouwens dat, naast Pikachu, meer zakmonsters in Pokémon Yellow oorspronkelijk stemmetjes zouden krijgen? Luister hier die van Diguda (de Japanse versie van Diglett).

PokemonPink_AnderePokemonIdee_Header
En dan heeft Eevee je ook nog eens koelbloedig vervangen in de remakes!


2. Clefairy was bijna de mascotte van de Pokémon-franchise

Huh? Misschien heb je dit al eens voorbij zien komen, maar het is echt waar: oorspronkelijk was Clefairy gepland als de mascotte van Pokémon. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de originele Pocket Monsters Manga, waar een van de hoofdrolspelers een Clefairy is. Ook in de eerste aflevering van de anime zou Ash ook zo’n schattig buitenaards wezentje krijgen als zijn starter. Dit maakt een Pokémon Pink daarom ook des te geloofwaardiger!
Reden van schrappen: Door een verandering op het allerlaatste moment, koos men toch Pikachu als de starter van Ash. Deze Pokémon werd in korte tijd zo populair, dat hij al snel de rol van mascotte op zich nam. Een andere reden was dat Game Freak het gevoel had dat Clefairy vooral meisjes zou aanspreken, en niet een brede doelgroep.
Fun fact: De originele naam voor Clefairy was Aria. Deze naam hield zelfs een tijdje stand in de Russische versie van de anime.

Clefairy_PokemonAdventuresManga_Mascotte_2
Een fragment uit Pokémon Adventures, waar Clefairy een van de hoofd-Pokémon van Red was.


3. Kanto zou één stadje worden in Pokémon Gold & Silver

Huh? Twee jaar terug lekte ineens een demo van Pokémon Gold uit 1997 (!), vanuit Nintendo’s Space World. Hier kwamen talloze ongebruikte Pokémon naar boven. Hier alleen al vallen specials vol over te schrijven, maar ik wil even iets specifieks uitlichten. Met die leak kwam namelijk een eerste kaart van Johto. Leuk detail: hieruit blijkt dat Kanto toen al in de planning stond om zijn opwachting te maken. Minder leuk detail: de hele regio was echter gekrompen tot een enkel stadje (zie rechtsonderin op de kaart). Pallet Town is nog compleet, maar van Lavender Town is enkel de Pokémon Tower overgebleven, terwijl Pewter City het moet doen met één Pokémon Center en een Gym. Dat zou een kort bezoekje worden!
Reden van schrappen: Fans zouden ongetwijfeld teleurgesteld zijn bij zo’n karige representatie. Toch heeft dit oorspronkelijke idee waarschijnlijk nog lang standgehouden. Game Freak kreeg het, door de gelimiteerde ruimte op een Game Boy Color-cartridge, namelijk maar niet voor elkaar om de regio in zijn geheel over te zetten. Uiteindelijk is het oud-Nintendo president Satoru Iwata geweest die met zijn programmeervaardigheden alles zo wist te comprimeren dat Pokémon Gold & Silver mét Kanto verscheept kon worden.
Fun fact: Johto is op die oorspronkelijke kaart uit 1997 een wereld van verschil. Toch zijn er nog wel overeenkomsten te ontdekken. Kun jij de vroege versies van Violet City, New Bark Town en Cianwood City vinden? En is daar nou al een eerste iteratie van de Radio Tower?

MapJohto_PokemonGold_1997
De volledige landkaart van Johto uit 1997.


4. Stond Green al gepland voor Pokémon Red & Blue?

Huh? Kleine spoiler voor wie Let’s Go, Pikachu! en Let’s Go, Eevee! nog niet uitgespeeld hebben: na het vangen van Mewtwo kom je de, ahem, enthousiaste dame 'Green' tegen. Dit is haar allereerste opwachting in de games, maar fans van het eerste uur herkenden ongetwijfeld de dikke knipoog erachter. Deze Green was namelijk al te zien op vroeg artwork van de oorspronkelijke games. Zo maakte ze haar opwachting op een Japanse strategy guide, samen met Red en Blue en is ze te zien in een magazine over Pokémon Craft.
Reden van schrappen: Het is helaas niet bekend of ze destijds ook daadwerkelijk al gepland stond als vrouwelijk hoofdpersonage voor de games. Ken Sugimori (een van de tekenaars van het spel), meldde dat hij voor het artwork van de strategy guide een trio aan spelers tegen elkaar wilde laten vechten.
Fun fact: Pokémon FireRed en LeafGreen, de remakes van Red en Blue, kregen wél een vrouwelijke protagonist: Leaf. Zij heette zo om verwarring met Gary te voorkomen, die hier Green genoemd kon worden. Het uiteindelijke design van Green (de Let's Go-versie dus!) lijkt op Leaf en het oorspronkelijke artwork gebaseerd te zijn.

Green_PokemonCraft_FemaleTrainer
Een van de stripjes uit Pokémon Craft, waar Green in voorkwam.


5. Trainers vochten in eerste instantie ook mee in gevechten

Huh? Uit vroeg concept-art, toen Pokémon nog onder de naam 'Capsule Monsters' ging, blijkt dat het ook mogelijk was voor de trainer om een robbertje mee te vechten om beestjes te vangen. Hoe dit precies in zijn werk ging, is helaas niet bekend. Wel gebruikte je hier naar alle waarschijnlijkheid een zweep voor. Overblijfselen van deze mechaniek zijn duidelijk te vinden in de sprites van de Rocket Grunts en Cool Trainers en zelfs de gym leader Sabrina. Ook Red droeg origineel een zweep bij zich.
Reden van schrappen: Pokémon zouden geen doel hebben, als de trainer zelf ook ‘gewoon’ mee kon vechten. Daarnaast vermoed ik dat met een zweep meppen op schattige beestjes ook niet zo goed zou vallen.
Fun fact: Uit concept-art blijkt ook dat ook dat het vroeger mogelijk was om de beestjes aan te schaffen in winkels. Ook dit heeft zijn sporen achtergelaten: in de Game Corner van Celadon City kun je onder andere Dratini, Abra en Porygon aanschaffen met coins. Meer weten over de oorsprong van Pokémon? In 2013 schreef ik er een uitgebreide geschiedenisles over.

PokemonTrainer_Zweep_Vechten
Artwork van de sprites uit Pokémon Red & Blue die nog een zweep droegen.
Next articleKnotsgek multiplayerfestijn Ninjala krijgt gratis open beta... Previous articleCrysis Remastered-lek bevestigt komst naar Nintendo Switch

Reacties van gebruikers

Avatar
FalconPawnch | 17 april 2020 09:41 | #290365
collapse
Dat van die zwepen is idd wel raar... zo zie je maar dat het allemaal wat liever en schattiger en onschuldiger is gemaakt dan hoe het in eerste instantie bedacht was. Azië en haar manier van met dieren omgaan is niet zo lief en goed als in de Westerse wereld. Als je dit een internationaal succes wil maken, mag er geen geweld van mens naar 'dier' zijn anders word je product nog geboycot haha. Zo zie je maar dat pokemon niet je 'vrienden' waren maar je slaafjes die voor je vechten.
Avatar
Mink | 17 april 2020 11:32 | #290366
Reactie op post #290365 van FalconPawnch
collapse
Wat heb jij gerookt? Nu zijn het juist slaven die gebruikt worden als moordmachines. Het oorspronkelijke idee was juist dat mens en pokemon allemaal zouden vechten.
Avatar
FalconPawnch | 18 april 2020 00:30 | #290370
Reactie op post #290366 van Mink
Het wordt nu gepresenteerd in de anime alsof het je beste vrienden zijn die alles voor je doen. Oorspronkelijk moest je ze blijkbaar met een zweep behandelen. Maar dat idee staat een hoop mensen niet aan. Snap je toch wel?
Avatar
Erik | 17 april 2020 11:34 | #290368
Reactie op post #290365 van FalconPawnch
Haha, ja. Gek idee, eigenlijk. Ben blij dat ze daar van zijn aangestapt. Yummy
Avatar
Mink | 17 april 2020 11:33 | #290367
collapse
Wel echt super toffe stukjes informatie, leuk geschreven Fries!
Avatar
Erik | 17 april 2020 11:34 | #290369
Reactie op post #290367 van Mink
Why thank you, my good sir!
Avatar
Mitch | 18 april 2020 13:12 | #290372
collapse
Om het nog verwarrender te maken:

Green (het meisje) zat ook in de Pokemon Adventures manga, maar daarin heette ze Blue, om verwarring met Green (Gary) te voorkomen Razz

Overigens: Sabrina heeft in het eindproduct nog steeds de zweep, toch?
Avatar
Yosher | 19 april 2020 12:44 | #290373
Reactie op post #290372 van Mitch
collapse
Overblijfselen van deze mechaniek zijn duidelijk te vinden in de sprites van de Rocket Grunts en Cool Trainers en zelfs de gym leader Sabrina.


Geven ze ook aan in het artikel. Wink
Avatar
Erik | 19 april 2020 15:08 | #290374
Reactie op post #290373 van Yosher
Jep, jep. Smile
Avatar
Erik | 19 april 2020 15:09 | #290375
Reactie op post #290372 van Mitch
Haha, het is wat met Green. Yummy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.