One Piece: Pirate Warriors 4 Review | 23 april 2020 14:00 | Auteur: Erik

One Piece gaat over de jonge piraat Luffy die de ambitie heeft om Pirate King te worden. Daarvoor moet hij aan het einde zien te komen van de Grand Line, een roemruchtige zee vol gevaarlijke concurrenten. Musou-vechter One Piece: Pirate Warriors 4 neemt je mee door de hoogtepunten van deze reis in een voorspelbaar, maar daardoor stiekem best memorabel avontuur.

Het sterkste punt aan Pirate Warriors 4 is zonder twijfel het bronmateriaal waar het spel mee kan werken. One Piece bestaat inmiddels alweer meer dan twintig jaar en heeft in die tijd een gigantisch universum opgebouwd. Het speelt in op thematieken die mij als tiener enorm aanspraken; de lust voor avontuur, een protagonist die steeds sterker wordt en het verzamelen van een stel knotsgekke crewleden waar je algauw een band mee opbouwt. Dit maakt het spel weinig geschikt voor mensen die de animé niet gezien hebben, maar als je One Piece gevolgd hebt, wordt je getrakteerd op een prachtige reis door de tijd, die je zelfs meeneemt naar de moderne gebeurtenissen in Whole Cake Island en samoerailand Wano.

OnePiece_PirateWarriors4_NintendoSwitch_01
Hoewel het meeste promotiemateriaal zich focust rondom Wano en Big Mom, begin je 'gewoon' bij het begin! (Oké, bijna dan.)

Typisch Japans
De titel legt de nadruk op de hoogtepunten uit die twintig jaar, door middel van uitgebreide cutscenes. Waar deel 3 in een sneltreinvaart door de hele serie ging, pakt deze game de belangrijkste scenario’s en vergroot deze enorm. De pijn van prinses Vivi als ze beseft dat ze niet haar hele bevolking kan beschermen tegen de tirannie van de kwade Crocodile. De opgekropte woede van Usopp, als hij erachter komt dat ze het piratenschip van de Strawhat Pirates, de Going Merry, achter moeten laten, of de overrompelende kracht van een Luffy in Gear Second die beseft dat hij veel sterker moet worden als hij zijn crew wil blijven beschermen. Prachtig. Dat gezegd hebbende: verwacht hierbij qua animaties of gezichtsuitdrukkingen niet de kwaliteit van de manga of anime. De geweldige (Japanse) voice-acting, met de originele stemacteuren, maakt echter een hoop goed.

Het zwakste punt aan Pirate Warriors 4 is… tja, dat het een musou-titel is. Het is een typisch Japans genre, dat niet in iedereens straatje past. In musou-games maak je duizenden en duizenden aan vijanden een kopje kleiner in grootse omgevingen. Dit doe je door flink op de knoppen te rammen: Y voor een standaardaanval, terwijl X voor wat extra kracht zorgt. Door Y en X slim af te wisselen, maak je vanzelf grote combo’s die je gemakkelijk tientallen in een keer neer laat meppen. Het strategische element hierachter komt het best naar voren in de spaarzame, doch intense eindbaasgevechten.

OnePiece_PirateWarriors4_NintendoSwitch_06
Oni... Giri!

Gekke capriolen
Hyrule Warriors verlaagde de drempel van dit type spel een aantal jaren geleden aanzienlijk, maar deze game gooit daarentegen veel van diens toffe functies (helaas) nog altijd overboord. Zo is het, net als in deel 3, nog altijd niet mogelijk om tijdens een missie van personage te wisselen. Toegegeven: ik kan hier nog altijd best wel van genieten. Het laat mij bijvoorbeeld op een laagdrempelige manier even kontschoppen met mijn favoriete personage Sanji. Daarnaast kan ik best gniffelen om de gekke capriolen die een personage als Usopp kan uitvoeren. De simpele opzet zorgt er echter voor dat je het niet in lange sessies kunt spelen.

Zover als het genre rijkt, is dit echter een degelijke game. Je kan in de schoenen staan van vrijwel elk belangrijk personage in het One Piece-universum, waaronder ook moderne grootheden uit de recente Wano-saga (Kaido!). Een hele toffe toevoeging is daarnaast dat ieder personage nu vier speciale aanvallen heeft. Deze kun je met een druk op de knop activeren als je een X aantal vijanden hebt verslagen. Een duidelijke verbetering over de Kizuna Gauge over deel 3. Daarnaast biedt het bakken aan content: naast de Dramatic Log (de verhaalmodus), heb je ook nog de Free Log én Treasure Log. Laatstgenoemde modi laten je scenario’s spelen met álle personages die je vrijgespeeld hebt!


Conclusie
Fan van One Piece? Pirate Warriors 4 laat je op een laagdrempelige manier nogmaals de hoogtepunten uit dit geweldige verhaal beleven – misschien nog wel beter dan deel 3. Ik kon er intens van genieten, niet in de laatste plaats door de geweldige voice-acting. Ook de gameplay is aardig, en komt vooral leuk uit de verf tijdens eindbaasgevechten. Toch is het musou-genre enkel leuk in een kleine dosis: saaiheid blijft helaas op de loer liggen. Kun je hier doorheen prikken, dan wacht er bakken en bakken aan content op je.
7,5
N1-score
  • + Veel content
  • + Beleef hoogtepunten animé
  • + Verhaalstand neemt de tijd
  • + Leuke eindbaasgevechten
  • - Alleen geschikt in korte brokken
  • - Musou-genre blijft niche
  • - Saaiheid ligt op de loer
Next articleAnimal Crossing: New Horizons kent beste digitale launch voor... Previous articleSpletter er volgende maand op los in een eenmalige bonus Splatfest...

Reacties van gebruikers

Avatar
waliwal | 23 april 2020 15:15 | #290409
collapse
Ik denk dat het musou genre mij gewoon niet ligt. Ik hoop dat er ooit een One Piece game uitkomt die meer op quests en adventure focust. Met de World Seeker game werd een poging gedaan maar helaas miste dat spel de ziel van One Piece.
Avatar
Erik | 23 april 2020 17:39 | #290414
Reactie op post #290409 van waliwal
Een soort Dragon Ball Z: Kakarot, maar dan in de wereld van One Piece. Daar zou ik ook zeker voor tekenen. Damn fine coffee
Avatar
Fl@ppy | 23 april 2020 17:05 | #290411
collapse
Beste manga ever!! Maar ik zeg nee tegen musou. Ben ook groot Zelda en Fire Emblem fan, maar de Warrior games heb ik echt laten liggen...
Avatar
Erik | 23 april 2020 17:39 | #290413
Reactie op post #290411 van Fl@ppy
Helemaal mee eens, Fl@ppy! One Piece is awesome. Smile
Avatar
Duncan | 24 april 2020 01:47 | #290416
Ik ben een groot fan van de manga (de anime minder, omdat die episodes zo enorm uitgerekt en gecensureerd worden), maar ik laat deze game aan me voorbijgaan.

Een adventure of een pure 2D fighting game van One Piece zou ik voor tekenen.
Avatar
FalconPawnch | 24 april 2020 02:10 | #290421
lol ik las
- alleen geschikt in korte broeken
Avatar
Jeroen K. | 24 april 2020 10:22 | #290424
Een voldoende voor een One Piece musou-game is een wonder op zich.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

One Piece: Pirate Warriors 4

Platform: Nintendo Switch
Genre: Hack 'n Slash
Ontwikkelaar: Omega Force
Uitgever: Namco Bandai
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 27 maart 2020

Screenshots