Borderlands: Game of the Year Edition - nog steeds relevant Review | 09 juni 2020 08:00 | Auteur: Paul

Borderlands is al sinds 2009 een fenomeen in de gamingwereld, een fenomeen waar Nintendo tot op heden niet aan mee heeft kunnen doen. Elf jaar na de release van het origineel brengt 2K eindelijk de serie in de vorm van Borderlands: Game of the Year Edition naar Nintendo Switch, alsmede Borderlands: The Handsome Collection. Heeft 2K met dit spel een nette port geregeld of is het een simpele cashgrab?

Borderlands
Borderlands is een RPG shooter die zich afspeelt op de fictieve planeet Pandora. Vier zogeheten Vault Hunters - de speelbare personages - zijn gearriveerd, op zoek naar de legendarische Vault en de schatten die het bevat. Onder begeleiding van de overenthousiaste robot "CL4P-TP" (Claptrap) en telepatische instructies van de mysterieuze "Guardian Angel" en talloze andere NPC's ga je op zoek naar stukjes van de sleutel die de Vault dient te ontgrendelen.

6

Elk speelbaar personage heeft unieke vaardigheden met eigen skill-trees en affiniteit voor bepaalde wapens. Ondanks dat sommige personages skills kunnen ontgrendelen die bepaalde wapens beter maken, kan ieder personage elk wapen zonder problemen gebruiken. Zo specialiseert Mordecai zich in revolvers en scherpschuttersgeweren, Lilith in machinepistolen en Brick gebruikt het liefste zijn vuisten. Met drie verschillende richtingen per personage kun je voor uiteenlopende strategieën opteren, wat je veel vrijheid geeft in het vinden van vaardigheden die passen bij je speelstijl.

Beste ervaring in coöp
Ondanks dat Borderlands in je eentje te spelen is, is het een geweldige ervaring met vrienden op de bank of online. Met de mogelijkheid om met zowel vreemden als vrienden te spelen, en zelfs samen op de bank online te gaan met twee andere spelers biedt het spel veel mogelijkheden om niet alleen de ruige planeet Pandora te hoeven verkennen. Een klein minpunt is dat het scherm verticaal verdeeld is wanneer je samen speelt, terwijl horizontaal naar mijn mening veel beter werkt in een schietspel. Wél heb je de keuze om te wisselen wie links en wie rechts op het scherm staat, dus waarom het instellen van horizontaal in plaats van verticaal ontbreekt is mij een raadsel.

4

Met de talloze verwijzingen naar pop-culture en leuk geschreven dialogen biedt het verhaal een amusante rode draad terwijl je vijand na vijand aan gort schiet. Toch is de gameplay waar Borderlands in uitblinkt: met miljoenen(!) verschillende geweren, diverse specialisaties en een flinke variatie in vijanden en baasgevechten is het nog steeds een fantastische loot 'n shoot-ervaring waar moderne games nog steeds inspiratie uit halen.

GOTY-content en performance
De Nintendo Switch-versie bevat alles wat je mag verwachten van een GOTY-editie: opgepoetste graphics, alle vier de DLC-pakketten, diverse quality of life-updates en een handjevol nieuwe wapens. Elk stukje DLC biedt een afzonderlijk verhaal met een unieke omgeving en is absoluut de moeite waard, al kan Moxxi's Underdome – niets meer dan een arena met talloze uitdagingen - een beetje repetitief aanvoelen. Als kers op de taart ondersteunt de Switch-versie gyrobesturing en het werkt tot mijn genoegen als een zonnetje. Toegegeven, ik moest de gevoeligheid zo hoog mogelijk instellen maar het werkt ontzettend goed in Borderlands als vervanging van het besturen met een muis.

3

Het spel is vergrendeld op 30 beeldjes per seconde en, alhoewel ik liever het dubbele had gezien, is het absoluut niet storend tijdens de gameplay vanwege de stabiele framerate. Het neemt héél af en toe een duikje, maar dit was zo zeldzaam en kort van duur dat het bijna niet opviel. Zelfs in splitscreen bleef de framerate ontzettend stabiel tot mijn verbazing. Vergeleken met pc kon ik geen verschil zien in resolutie en visuele kwaliteit, op wellicht wat gebrek aan anti-aliasing na, wat toch een prestatie is voor een draagbare console.

Borderlands: GOTY versus Borderlands: The Handsome Collection
Opmerkelijk is hoe 2K de spellen naar Nintendo Switch heeft gebracht. Voor €29,99 kun je Borderlands: Game of the Year Edition aanschaffen, terwijl je voor €39,99 The Handsome Collection kan kopen wat bestaat uit Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel. The Handsome Collection biedt daarin duidelijk meer waar voor je geld, dus als je een keuze móet maken, dan raad ik Borderlands: The Handsome Collection aan omdat Borderlands 2 een stuk verfijnder is dan het eerste deel. De meest economische keuze is Borderlands Legendary Collection, dat alle drie de titels bevat voor €49,99, en dit is ook zeker aan te raden als je de volledige ervaring wilt voor zo weinig mogelijk geld.


Conclusie
Borderlands is en blijft een fantastische loot 'n shoot-ervaring die tegenwoordig nog steeds staat als een huis. Voor Nintendo Switch bezitters die nog nooit een Borderlands titel aangeraakt hebben is het absoluut een aanrader vanwege het unieke verhaal, setting en het bizar aantal geweren dat je kunt verzamelen. In coöp komt het spel het beste tot zijn recht, of je dit nou met een paar vreemden online speelt, met een vriend op de bank of met z'n vieren tegelijk. De opgepoetste versie draait feilloos, zelfs in splitscreen, en ik kon weinig verschil zien in visuele effecten vergeleken met andere platformen. Toch is het met bijna dertig euro niet het spel in de collectie waar je het meeste waar voor je geld krijgt: voor twee tientjes meer krijg je het vervolg, Borderlands 2, en de proloog daarvan er namelijk ook bij.
8
N1-score
  • + Gameplay staat nog steeds als een huis
  • + Een must voor onbekenden met de serie
  • + Stabiele framerate, zelfs in splitscreen
  • + Alle extra DLC inbegrepen
  • - Geen horizontale splitscreen-optie
  • - Los kopen niet aan te raden
Next articleOntwikkelingsteamlid originele Okami wil mogelijk vervolg pitchen Previous articleNieuwe foto's van Super Nintendo World verschenen

Reacties van gebruikers

Avatar
koekiemonster | 09 juni 2020 16:52 | #290838
kekke game. Goed om te zien dat die oude toppers nu ook eindelijk naar Nintendo komen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Borderlands: Game of the Year Edition

Platform: Nintendo Switch eShop
Prijs: €29,99
Uitgever: 2K
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1-4
Releasedatum: 29 mei 2020

Borderlands: Legendary Collection

Platform: Nintendo Switch
Genre: FPS
Ontwikkelaar: 2K Games
Uitgever: 2K Games
Aantal spelers lokaal: 12
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 29 mei 2020