Nintendo tempert haar ambities voor smartphonemarkt Nieuws | 23 juni 2020 11:23 | Auteur: Erik | Bron: Bloomberg

Nintendo tempert haar ambities op de mobiele markt. Dit blijkt uit een reportage van Takashi Mochizuki, een vooraanstaand Nintendo-analist bij Bloomberg. De voornaamste reden is dat de financiële resultaten van deze markt niet zijn zoals ze een aantal jaren geleden verwachtten.

Tekenend voor deze conclusie is allereerst een uitspraak van Shuntaro Furukawa zelf. "We hebben niet specifiek de ambitie om veel nieuwe applicaties uit te brengen voor de mobiele markt", zei de president van Nintendo na de financiële briefing in mei.

Ten tweede biedt ook de coronacrisis geen nieuw perspectief: waar andere mobiele spellen hun omzet zagen stijgen, daalden die van The Big N juist. Enkel Animal Crossing: Pocket Camp wist positieve cijfers te produceren, maar ook dit verbleekt bij de gigantische toename van een spel als PlayerUnknown's Battlegrounds Mobile.

Tot slot lijkt de hele mobiele markt eigenlijk ook helemaal niet bij de visie van Nintendo passen. Sterker nog: ze zijn ontzettend bang dat populaire 'freemium' of 'gacha-systemen' (zoals in Fire Emblem Heroes), hun imago schaadt. Meerdere bronnen van Bloomberg, die anoniem wilden blijven, verklaarden dat Nintendo haar mobiele partners telkens vroeg om "spelers niet te forceren veel geld uit te geven".

ShuntaroFurukawa_PresidentNintendo
Nintendo-president Shuntaro Furukawa.

Succes van Nintendo Switch
De hernieuwde koers is een 180 graden draai van twee jaar geleden, toen Furukawa voorspelde dat deze markt voor bijna één miljard euro omzet zou gaan zorgen voor Nintendo. Hij herhaalde toen ook de uitspraken van zijn voorganger Tatsumi Kimishima, dat The Big N twee tot drie mobiele spellen per jaar zou uitbrengen. Dit benadrukte Furukawa zelfs begin 2019 nog.

Toch leken de tekenen aan de wand er al eerder te zijn. Toen Nintendo haar samenwerking met DeNA aankondigde in 2015, verkeerde de Wii U in verschrikkelijk zwaar weer. Een stap richting smartphones moest toen voor een heropleving van het merk zorgen. Nu de Nintendo Switch echter een gigantisch succes is, is de mobiele markt geen noodzaak meer.

Op dit moment staan er helemaal geen nieuwe smartphonespellen op de planning: de laatst uitgebrachte is Mario Kart Tour uit september 2019. Lees de gehele analyse van Bloomberg hier.
Next articleTurn-based RPG Sea of Stars krijgt gameplaytrailer Previous articleJourney to the Savage Planet - Lekkere Metroid-vibes

Reacties van gebruikers

Avatar
Elm | 23 juni 2020 11:45 | #290982
Toch nog wat goed nieuws in 2020
Avatar
Lucas | 23 juni 2020 11:55 | #290983
Yes! Very Happy
Avatar
koekiemonster | 23 juni 2020 21:01 | #290986
Jammer, een mobiel heb ik wel altijd bij me itt een Nintendo.
Dan maar geen Nintendo games als ik aan het schijten ben op het werk.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.