Story of Seasons: Friends of Mineral Town Preview | 28 juni 2020 15:15 | Auteur: Erik

Story of Seasons: Friends of Mineral Town is een combinatie van twee Harvest Moon-spellen op de Game Boy Advance. Beide spellen simuleerden een prachtig boerenleven op de handheld, maar de een liet je als jongen spelen en de ander als meisje. In de Nintendo Switch-remake is dit verschil verleden tijd, en kun je een boerderijleven beginnen zoals jij dat wil. Ik kon alvast een uurtje van dit leven proeven.

In het boek 'Blood, Sweat and Pixels' beschrijft oud-Kotakuredacteur Jason Schreier het meeslepende verhaal van de ontwikkeling achter Stardew Valley. Deze briljante boerderijsimulator ontstond uit het brein van slechts één persoon, Eric Barone. Barone had een gigantische passie voor Harvest Moon, de grondlegger van dit genre, en vanaf de eerste minuten in Story of Seasons: Friends of Mineral Town kun je zien waar dit vandaan komt. Het oogsten, het schattige pittoreske dorpje, een duistere grot waar je steeds dieper delft, het houden van vee en zelfs de manier waarop je gereedschap upgradet; de games zijn qua opzet praktisch gelijk.

StoryofSeasons_FriendsofMineralTown_NintendoSwitch_01
Dat wordt nog een druk boerenleven! Gelukkig kun je allerlei schattige Nature Sprites ontgrendelen die je leven een stuk makkelijker maken!


Boeren
Heb je Stardew Valley (of een van de eerdere Harvest Moon/Story of Seasons-spellen) gespeeld, dan voelt alles vanaf de eerste paar minuten al heerlijk vertrouwd aan. Ben je nieuw in het genre? Dan praat ik je gauw even bij.

Op een dag krijg jij (de hoofdpersoon) een brief van de burgemeester van Mineral Town, de plaats waar je opa een boerderij had. De brief vertelt echter tragisch nieuws, en jij pakt zonder twijfel je spullen en gaat op reis richting je opa’s oude boerderij. Aangekomen in Mineral Town, is het aan jou om de kronieken van je opa in ere te herstellen. De boel is echter niet zo goed meer onderhouden. Aan jou om het land om te ploegen, wat schattige kippen en koeien aan te schaffen en te zorgen voor een constante oogst.

Klinkt dit als werk? Foei! Het leuke aan een spel als Story of Seasons: Friends of Mineral Town is juist dat het verre van dat is. Elke dag kun je à la Animal Crossing vrijwel helemaal op je eigen manier invullen. Er zijn geen queesten om te vervullen of gigantische aartsvijanden die de wereld willen vernietigen. Jij bent daar gewoon om je eigen leventje te leiden. Misschien ga je de ene dag wel even een praatje maken met die knappe dame in het dorp of probeer je dieper in de grot te komen. Als je ondertussen je aardappelen even wat water geeft en je schattige koeien wat aandacht, dan zorg je ook nog voor een leuk inkomen voor jezelf. Heerlijk!

Leven
Hoewel ik nu vooral onder de indruk ben van in hoeverre de twee spellen op elkaar lijken, ben ik benieuwd wat Story of Seasons: Friends of Mineral Town voor verschillen gaat bieden ten opzichte van Stardew Valley. Als ik al dat marketingmateriaal mag geloven, zit ‘m dat vooral in de uitgebreide manieren om een potentiële relatie op te bouwen met je dorpsgenoten. Ook bespeurde ik al wat handige manieren om het boeren super efficiënt te laten verlopen. Zaadjes zaaien gebeurt bijvoorbeeld per negen vakjes!

StoryofSeasons_FriendsofMineralTown_NintendoSwitch_06
In de winter krijgt je dorpje een sfeervol likje witte verf.


Voorlopige conclusie
Harvest Moon: Friends of Mineral Town staat te boeken als één van de hoogtepunten uit de langlopende franchise, en de remake laat vooralsnog uitstekend zien waarom. Het heeft een heerlijk zorgeloze structuur, maar kent genoeg prikkelende elementen om je bezig te houden. Sterker nog: het spreekt boekdelen dat een klassieker als Stardew Valley haast één op één hierop gebaseerd is. Een langere speelsessie gaat uitwijzen hoe Story of Seasons: Friends of Mineral Town op zichzelf staat in 2020. Binnenkort mijn uiteindelijke oordeel!
Next articleSquare Enix gaat tussen juli en augustus verscheidene titels... Previous articleNintendo Switch 800.000 maal verkocht in de VS in april, meer...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Story of Seasons: Friends of Mineral Town

Platform: Nintendo Switch
Genre: Boerderijsim
Ontwikkelaar: Marvelous
Uitgever: Marvelous / XSEED Games
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 10 juli 2020

Screenshots