Super Mario Bros. bestaat vandaag 35 jaar! Nieuws | 13 september 2020 00:00 | Auteur: Erik

Hiep hiep hoera, Super Mario Bros. bestaat 35 jaar!

13 september 1985 is een van de belangrijkste data in de geschiedenis van videogames. Dit is namelijk de dag dat het originele Super Mario Bros. voor het eerst het levenslicht zag.

Nintendo heeft grootse plannen met de verjaardag, die ze tijdens een speciale Super Mario Direct uit de doeken hebben gedaan. Zo komt er een speciale Game & Watch: Super Mario Bros, kun je straks met 35 man en vrouw het origineel spelen én brengt Nintendo drie 3D-platformers opnieuw tot leven in Super Mario 3D All-Stars.

SuperMarioBros_NintendoEntertainmentSystem_01
Kun je het iconische deuntje al horen?

Spiritueel opvolger van Mario Bros.
Super Mario Bros. is de spiritueel opvolger van Mario Bros, een arcadetitel waar je zoveel mogelijk punten diende te verzamelen door muntjes te verzamelen en vijanden weg te schoppen. Een aantal vijanden, zoals de befaamde Koopa's, zijn hier dan ook direct van overgenomen.

Het spel wordt dikwijls in de mond genomen bij het noemen van de 'Beste videospellen aller tijden'. Geen wonder: het was een van de eerste games die van het zogenaamde 'sidescrolling'-concept gebruik maakte. In die tijd was het revolutionair dat het level met mee bewoog, naarmate de speler verder liep. Ook het feit dat je hoger kon springen als je langer de knop indrukte, was in 1985 ongekend.

De Super Mushroom
Om verschillende reden is, en blijft, de Super Mario Bros. iconisch. Zo is het gezegend met misschien wel het beste openingslevel uit een level aller tijden, waarbij Miyamoto en de zijnen op briljante wijze de speler introduceren aan de effecten van een Super Mushroom. Niet alleen het openingslevel maakte furore; ook de rest van de game is met al haar Warp Rooms en pixelperfecte controls heerlijk voer voor speedrunners.

Maar nog meer dan dat zorgde Super Mario Bros. ervoor dat we anno 2020 nog altijd met de besnorde loodgieter rond kunnen springen. Het plaveide de weg voor diverse vervolgen, zoals Super Mario Bros. 2, Super Mario World en Super Mario 64.

De originele NES-port verkocht uiteindelijk 40,38 miljoen exemplaren, en was lange tijd de best verkochte videogame aller tijden.

Miyamoto en Tezuka leggen uit hoe World 1-1 van Super Mario Bros. tot stand kwam.
Next articleGeruchtenhoekje #04 | 4K Switch en Prince of Persia tóch naar... Previous articleReleasedatum The Jackbox Party Pack 7 bekend gemaakt

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario Bros.

Platform: Wii Virtual Console
Virtual Console: NES
Prijs: 500
Genre: Platform
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 05 januari 2007

Screenshots