Super Mario 3D All-Stars - Een trip down memory lane Review | 16 september 2020 15:00 | Auteur: Dyon

Super Mario werd 13 september 35 jaar oud. Ook Nintendo begrijpt dat wie jarig is, trakteert. Als een mooie verrassing (tenzij je een aantal intimi van het gamesjournaille op de voet volgt) kondigde Nintendo twee weken geleden de officieuze opvolger van Super Mario All-Stars uit 1993 aan. Super Mario 3D All-Stars komt met de spellen Super Mario 64 (1996, Nintendo 64); Super Mario Sunshine (2002, Nintendo GameCube) én Super Mario Galaxy (2007, Nintendo Wii). Is de game een must buy voor Nintendo’s hybride console?

Compilatie met remasters
Super Mario 3D All-Stars is een zogeheten compilatie met remasters van de eerdergenoemde drie-titels. De games bevatten geen nieuwe content en lijken zo traditiegetrouw op hun voorgangers. De oudere gamers onder ons (25+) kunnen vooral een trip down memory-lane verwachten; terwijl de jongere gamers vooral bij Super Mario 64 niet teveel moeten eisen als het aankomt op graphics. Dat alle drie de games afzonderlijk van elkaar goede platformers zijn staat echter buiten kijf. Het is vooral fijn dat Nintendo een aantal van hun klassiekers uit hun gamescatalogus nu ook beschikbaar maakt voor de volgende generatie. Let wel, de game is in haar fysieke vorm slechts in beperkte oplage verkrijgbaar, terwijl de digitale variant van Super Mario 3D All-Stars tot uiterlijk 31 maart 2021 te downloaden is in de Nintendo Switch eShop; twijfel dus niet te lang als je de game echt in huis wilt halen. Waarom Nintendo hiervoor heeft gekozen is voor mij een raadsel. Wellicht willen ze de hype vergroten door schaarste te creëren, dat is in mijn ogen een slechte ontwikkeling.

Super Mario 64
Bij het opstarten van Super Mario 64 blijkt direct dat de game traditiegetrouw lijkt op het origineel. De game is niet in breedbeeld speelbaar, maar is inmiddels wel geupscaled naar de 960x720 resolutie. De game heeft op deze upscale na weinig tot geen quality of life-verbeteringen doorgevoerd. Aan de ene kant zorgt dat ervoor dat het nostalgiegevoel mij erg grijpt, aan de andere kant is het een gemiste kans dat de game niet in glorieus high definition te zien is. In 2005 heeft Nintendo immers al een remake gemaakt voor de Nintendo DS die het spel op een groot aantal vlakken verbeterde, terwijl het in deze variant om een relatief makkelijke omzetting van het origineel in 1996 gaat. Voor iemand die al voor de vijfde playthrough deze game speelt is deze 1/3e niet de reden om de compilatie aan te schaffen. Heb je de game echter nog nooit gespeeld dan is het spel een must play waard, ondanks dat met name de controls wel verouderd aanvoelen.

23
Het Kasteel van Peach en Mario zijn onveranderd ten opzichte van 24 jaar geleden.

Super Mario Sunshine
In 2002 kwam Nintendo met de opvolger van Super Mario 64 op de proppen in de vorm van Super Mario Sunshine. Oorspronkelijk gaven wij deze titel een mooie 8,8 en het is erg fijn om te zien dat hij 18 jaar na release eindelijk weer speelbaar is op een andere Nintendo console. De game is grafisch gezien echt een verbetering ten opzichte van de Nintendo GameCube-versie. Zo is Mario’s vakantie op Delfino Island eindelijk in breedbeeld te beleven en oogt de zomerse wereld vol zon en shine sprites een stuk helderder en kleurrijker op je HD-televisie of Nintendo Switch-scherm. Het enige wat opvalt is dat de vele filmpjes die Super Mario Sunshine rijk is niet zijn geupscaled. Waar de gameplay dus soepel, vloeiend en in hoge resolutie te zien is, zijn de filmpjes van een dusdanig lagere resolutie dat het opvalt; een gemiste kans.

Los van de grafische update zijn ook bij deze game weinig tot geen QOL-verbeteringen doorgevoerd. In dit geval is dat minder erg, mede doordat de game nooit een release heeft gekend na de oorspronkelijke lancering in 2002. Ook de controls spelen fijn, ondanks het ontbreken van de analoge schouderknoppen die de Nintendo GameCube wel bezat. Wel is het even wennen dat je FLUDD op een net iets andere wijze moet besturen, maar storend is het zeker niet. Wel is het jammer dat deze versie van het spel – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Super Smash Bros. – niet werkt met de Nintendo GameCube-controller en adaptor. Los daarvan bevat Super Mario Sunshine enkele van de beste platformlevels uit de 3D Mario-geschiedenis en het biedt een prachtige uitdaging deze opnieuw te spelen in HD.

16
Delfino Island ziet er prachtig uit in HD.

Super Mario Galaxy
De jongste 3D Mario-titel in deze compilatie is Super Mario Galaxy uit 2007 en kreeg een gemiddeld eindcijfer van 9,6. De game ziet er het mooist uit van allemaal en is ook het meest geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch. Behalve dat de game nu in Full HD te spelen is en er werkelijk fantastisch uitziet, zijn ook de controls enigszins op de schop gegaan. Waar de game oorspronkelijk uitkwam voor de Wii en gebruik maakte van de Wiimote én Nunchuck maakt de game nu gebruik van het touchscreen in de handheldmodus. Door te tikken kun je star bits schieten en je vinger kun je als een soort Wiimote gebruiken om ze te verzamelen. Daarnaast maakt de game gebruik van de bewegingssensor in de Switch zelf. In bepaalde levels zoals het manta-surfen gebruik je de Switch als stuur om door het level te gaan. Dit is een leuke toevoeging aan het geheel, echter is het jammer dat deze besturing wel verplicht is en je dus niet kunt kiezen om de joystick te gebruiken.

In de docked-modus speelt het net iets anders. In dat geval gebruik je de Joy Cons of Pro-controller als een Wiimote waarmee je de cursor kunt bewegen terwijl je speelt. Het was voor mij in eerste instantie even wennen om te schakelen tussen het ‘klassieke’ spelen en af en toe de pro-controller te bewegen, maar eenmaal onder de knie speelde het erg fijn. Desalniettemin merkte ik soms wel op dat de game oorspronkelijk is gemaakt voor een a-typsche controller in de vorm van de Wiimote en Nunchuck.
42
Super Mario Galaxy is het meest geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch.

De soundtrack cd’s
Los van de drie games bevat de Super Mario 3D All-Stars ook de drie soundtrack cd’s die in het verleden zijn uitgekomen. Het is een leuk extraatje voor de luisteraars onder ons en met name de orkestrale muziek van Galaxy is een genot voor je oren. Toch blijf ik het altijd jammer vinden dat zoiets verstopt zit in een game, en niet fysiek aanwezig is in de vorm van een schijfje of digitale download. Ik ga in ieder geval niet speciaal een game opstarten om de Super Mario-soundtrack te beluisteren via mijn speakers. Aan de andere kant, een gegeven Yoshi moet je niet in de bek kijken.

48
De muziekcatalogus is enorm uitgebreid.

Gemiste kansen
Zoals eerder al gezegd heeft de game enkele kansen gemist en die moeten zeker niet onderbelicht blijven. Als eerste moet ik toch melden dat het enigszins jammer is dat Super Mario 64 niet in HD te spelen was. Daarnaast zijn de de assets uit Super Mario 64 DS ook niet gebruikt, maar is het nagenoeg een kopie van de originele Nintendo 64-versie. Het is geen gigantisch storende factor, maar een game die inmiddels 24 jaar oud is en al meerdere heruitgaves heeft gehad zou mij meer over de streep trekken indien het echt iets nieuws zou bieden. In vergelijking met de originele All-Stars uit 1993 is het ook jammer, omdat die All-Stars-game een nieuwe game in het westen bood (met The Lost Levels) en daarnaast waren geüpgraded naar 16-bit.

Een andere misser is toch wel het ontbreken van Super Mario Galaxy 2. Dit heeft waarschijnlijk toch te maken met het feit dat het meer mankracht kost om deze game geschikt te maken voor de Nintendo Switch-besturing. Echter is dit een van de weinige vervolgen die superieur is aan zijn voorganger, en er tegelijkertijd nog genoeg mensen zijn die deze game (nog) niet hebben gespeeld. Maar wie weet wat Nintendo nog te bieden heeft ná 31 maart.


Conclusie
Super Mario 3D All-Stars is een compilatie met drie toptitels waarvan één van de drie eigenlijk de verkoopprijs van 60 euro al rechtvaardigt. Je moet alleen wel in acht nemen dat de drie games remasters zijn en geen remakes, dus dat dit een beetje goedkoop aanvoelt van Nintendo valt te begrijpen. Echter, Sunshine en Galaxy spelen fantastisch weg en voelen gloedjenieuw aan in HD. Het is alleen jammer dat deze compilatie toch enkele kansen heeft gemist.
8,4
N1-score
  • + Drie toptitels in één
  • + Sunshine eindelijk opnieuw speelbaar, in full HD
  • + Super Mario Galaxy-controls goed geoptimaliseerd
  • - Super Mario 64 is niet tot nauwelijks veranderd
  • - De compilatie heeft wat kansen gemist
  • - De game is ook digitaal maar beperkt verkrijgbaar
Next articleNintendo beëindigt productie Nintendo 3DS Previous articleVier Undertale's vijfde verjaardag met een online concert

Reacties van gebruikers

Avatar
SuperX | 16 september 2020 16:51 | #291890
collapse
Ga hem kopen voor €25 dankzij een inruil actie bij een winkel. Voor dat geld is deze game(s) het zeker waard! En voor het eerst kan ik eindelijk Super Mario Sunshine spelen, een game die meestal wel 30€ kost als je hem voor de GC wilt kopen.
Avatar
Mitch | 16 september 2020 20:52 | #291894
Reactie op post #291890 van SuperX
Dat is wel een goeie deal, enjoy!
Avatar
Jeroen K. | 16 september 2020 18:55 | #291892
collapse
Lekker melken.
Avatar
Banjo | 16 september 2020 20:27 | #291893
Reactie op post #291892 van Jeroen K.
Nu weten we 't onderhand wel. Niks beters te doen met je tijd?
Avatar
Debinir | 16 september 2020 20:53 | #291895
Reactie op post #291892 van Jeroen K.
Inderdaad, Lekker Melken dit

Het zijn geen eens ports maar roms die in een emulator draaien
Avatar
Markiewong | 16 september 2020 22:10 | #291903
Reactie op post #291892 van Jeroen K.
collapse
Je zit lekker je reactie te melken Wink
Avatar
FalconPawnch | 17 september 2020 08:12 | #291912
Reactie op post #291903 van Markiewong
Meer melk is meer beter!
Avatar
Debinir | 16 september 2020 20:54 | #291896
Lekker Melken
Avatar
koekiemonster | 16 september 2020 21:15 | #291901
collapse
Lekker Melken
Avatar
Markiewong | 16 september 2020 22:11 | #291904
Reactie op post #291901 van koekiemonster
collapse
Kom op ik ben wel iets origineler van je gewend.
Avatar
koekiemonster | 16 september 2020 23:45 | #291907
Reactie op post #291904 van Markiewong
Ik van Nintendo. Staan we mooi gelijk Wink
Avatar
Yosher | 16 september 2020 23:10 | #291906
collapse
Kan er alsjeblieft iets gedaan worden aan die melk reacties? De melk komt zo langzamerhand m'n oren uit.

Hoe dan ook: geweldige games die iets meer aandacht hadden verdiend in deze compilatie. Ga ze ondanks dat wel echt weer 100% uitspelen.
Avatar
Dinalfos | 17 september 2020 00:39 | #291908
Reactie op post #291906 van Yosher
LeKk0r MeLk0n!!!11!!
Avatar
calvin12 | 17 september 2020 00:50 | #291909
Reactie op post #291906 van Yosher
Lekkur melluke
Avatar
FalconPawnch | 17 september 2020 07:53 | #291910
Reactie op post #291906 van Yosher
Ik geloof dat het spreekwoordelijk je neus uit komt ipv je oren maar vooruit, jij mag melk uit je oren ;-)
Avatar
Jeroen K. | 17 september 2020 11:44 | #291916
Reactie op post #291906 van Yosher
Lkr melke
Avatar
FalconPawnch | 17 september 2020 08:13 | #291913
melkan-verse-volle-melk
Avatar
JvR | 17 september 2020 11:48 | #291918
collapse
Melken of niet: 3 tijdloze klassiekers op 1 kaartje om portable en on the go her te beleven? No brainer: kopen.

Btw eea is wel lazy maar het schijbt wel hd geupscaled te zijn en bij mario 64 ook wat textures opgeschoond. Dus het had nlg veel luier gekund. Hoe dan ook, het eerstgenoemde blijft staan wat MIJ betreft.
Avatar
Zelda | 17 september 2020 11:53 | #291919
Reactie op post #291918 van JvR
Eens met JvR! Kan niet wachten om dit weekend heerlijk weer die dikke, Italiaanse loodgieter te manipuleren en stralende objecten te verzamelen als een verslaafde hoarder.
Avatar
Lucas | 17 september 2020 13:27 | #291926
collapse
Ik vind het altijd zo bijzonder dat mensen zoiets "melken" vinden. Wat heb je liever? Elk jaar een Mario met hier en daar kleine aanpassingen of één toptitel om de 5 jaar. Doe mij dat tweede maar. Laat ze in de tussentijd maar de oudere games opnieuw uitgeven. Je bent er immers zelf bij voor het aanschaffen, dat is niet verplicht.

Wat mij wel stoort is dat als je dan zo'n toptitel verwacht, zoals bij een nieuwe generatie Pokemon, dat het dan alsnog enorm tegenvalt.
Avatar
koekiemonster | 17 september 2020 17:18 | #291935
Reactie op post #291926 van Lucas
Liever geen romdumps voor 60eu. Dat zou fijn zijn. Of uitbesteden en er wel energie in steken zoals Nintendo met veel andere games ook doet...
Avatar
CyberMonkey | 17 september 2020 13:37 | #291927
Ik vind Sunshine echt top, maar de game voelt zeker relatief rushed/unpolished in vergelijking met de andere 3D Mario games en ik snap daarom ook wel waarom veel mensen geen fan zijn. Sommige levels (zoals het pachinko level of het watermelon festival) waren erg buggy en frustrerend. De jacht naar de blauwe munten was niet te doen zonder guide en voelde als een kunstmatige manier om toch die 120 shines in de game te stoppen. Had het liefst een remaster/remake gezien waar toch wat meer moeite in was gestoken om Sunshine echt naar een hoger niveau te tillen.
Avatar
marzorium | 18 september 2020 10:09 | #291944
collapse
Er gaan geruchten dat de nieuwe Mario 'Super Mario Galaxy 3: Mario' s Melkweg' gaat heten.
Avatar
Dyon | 20 september 2020 09:42 | #291968
Reactie op post #291944 van marzorium
Hilarious

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario 3D All-Stars

Platform: Nintendo Switch
Genre: 3D Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 18 september 2020

Screenshots