Nintendo beëindigt productie Nintendo 3DS Nieuws | 17 september 2020 11:07 | Auteur: Erik | Bron: Nintendo

Nintendo is op 16 september gestopt met het produceren van alle systemen uit de Nintendo 3DS-familie. Dit blijkt uit de websites van Nintendo-takken over de hele wereld, waaronder Nintendo Nederland.

Een officieel statement is niet uitgebracht. De website van Nintendo Nederland meldt alleen: "Opmerking: de productie van de verschillende Nintendo 3DS-systemen is gestopt." Er is verder geen reden genoemd voor de stop, al laat deze zich door zijn lange levensduur en het succes van de Nintendo Switch wel raden.

Op dit moment is de (New) Nintendo 3DS en Nintendo 2DS nog gewoon verkrijgbaar bij retailers, maar waarschijnlijk wordt de handheld steeds schaarser.

ProductieNintendo3DSGestopt_Nintendo
Het statement op de website van Nintendo Nederland.

Einde van een tijdperk
Het stoppen van de productie van de Nintendo 3DS, luidt het einde in van een tijdperk. Sinds de lancering van de Game Boy in 1989, had Nintendo altijd een handheld én een console op de markt. Met de Wii U en Nintendo 3DS gebeurde dit voor het laatst.

Toen de handheld 25 maart 2011 op de markt kwam, was dit het eerste spelsysteem waarmee je 3D kon bekijken zonder dat je hier een bril voor nodig had. Het was Nintendo's culminatie na jarenlang experimenteren met 3D.

Hoewel Nintendo deze functie na een tijdje aan de kant schoof (onder andere doordat dit spellen ontoegankelijk maakte voor jonge kinderen), zorgde dit wel voor een aantal kunststukjes. Onder andere Super Mario 3D Land, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds en Mario Kart 7 gaven gamen door het 3D-effect letterlijk een nieuwe dimensie. De laatste game die Nintendo voor de Nintendo 3DS uitbracht, was Kirby's Extra Epic Yarn, op 8 maart 2019.

Uiteindelijk kreeg de Nintendo 3DS in 2014 een nieuw broertje in de vorm van de New Nintendo 3DS, dat een tweede controlstick en een sterk verbeterd 3D-scherm toevoegde. Later kwamen hier ook de Nintendo 2DS en XL-varianten bij.

Op dit moment heeft de gehele Nintendo 3DS-familie 75,87 miljoen stuks verkocht.

Nintendo3DS_OriginalVersion_2011_Nintendo
Het originele Nintendo 3DS-model uit 2011. Deze was beschikbaar in twee kleuren: Aqua Blue en Cosmo Black.
Next articleNexomon: Extinction krijgt flinke update met aanpassingen en... Previous articleSuper Mario 3D All-Stars - Een trip down memory lane

Reacties van gebruikers

Avatar
Zelda | 17 september 2020 11:47 | #291917
End of an era. Ik vond het een fantastische handheld en heb er echt enorm veel van genoten. Ook heerlijk om titels te zien als Kid Icarus: Uprising, Resident Evil: Revelations, Fire Emblem: Awakening en Metroid: Samus Returns. Sowieso heel veel goede titels om op te noemen. Nintendo blijft toch op haar sterkst in de handheld markt lijkt wel. Sure, beetje stroeve start, maar daarna kwam het toch echt goed op gang.

Vond zelf het 3D effect ook echt heerlijk. Sure, soms voegde het niks toe, maar bij sommige games was het echt een puur genot. Loved it!

Blij wel dat de Switch de 'nieuwe richting' is van Nintendo, hoop dan ook van harte dat ze niet een aparte, dedicated handheld in de toekomst gaan maken.

Op jou, Nintendo 3DS! Bedankt voor de mooie jaren Biertje?
Avatar
SMS | 17 september 2020 12:45 | #291921
En met dit, waarschijnlijk de dood van handheld gaming, om vervangen te worden met de moderne telefoon. De Switch vult dat gat een beetje, maar wanneer ik de optie heb om iets op een monitor aan te sluiten en een echte controller in m'n handen te houden, zal ik nooit de handheld modus kiezen.

Kid Icarus Uprising alleen vond ik al genoeg om het hele 3DS systeem te dragen, maar er waren wel veel ander goede games. Vond het wel raar dat Mario Kart 7 de foundation legde voor Mario Kart 8 die daarna bijna niets toevoegde, en dat toch MK8 juist meer populair werd.
Avatar
koekiemonster | 17 september 2020 12:57 | #291923
Benieuwd wanneer ze de eshop dicht knallen. Die van de wii en dsi zijn inmiddels niet meer te benaderen wat natuurlijk niet fijn is. Ik maak mij zorgen om mijn 3ds en switch downloads...
Avatar
SuperX | 17 september 2020 12:59 | #291924
Het einde van een tijdperk inderdaad. De 3ds is en blijft mijn favoriete handheld met zoveel geweldige games. Een paar van mijn favorieten zijn: Super Mario 3D Land, Metal Gear Solid 3, Kid Icarus Uprising, Fire Emblem Fates en meer. Jammer dat er nu een einde aankomt, al is de Switch een mooie “opvolger”.
Avatar
Debinir | 17 september 2020 18:03 | #291938
RIP 3DS
Avatar
hsBoy | 18 september 2020 13:24 | #291951
De 3DS was de eerste console die ik sinds de GameCube weer wilde kopen van Nintendo. De DS generatie had ik ook overgeslagen. Ik was in 2011 een van de eerste die de mooie Aqua Blue versie in huis had (voor jawel, 250,-!). In het begin liep het apparaat totaal niet. Veel te duur en veel te weinig (goeie) games. Mijn vrienden lachten mij uit dat ik zo'n ding had gekocht, omdat de iPhone 4 van die tijd betere graphics op het scherm toverde en veel beter inzetbaar was in de praktijk.

Uiteindelijk heb ik de 3DS XL gehad en de New 3DS XL (heb ik nu nog steeds). Ik wilde dat ding gewoon niet opgeven. Het is inderdaad een topapparaatje gebleken waar ik veel uren en leuke games op heb gespeeld, maar de koek is nu inderdaad wel op. Ik denk dat de visie op de Switch (hybride console) die het beste van beide werelden kan bieden, een goed toekomstplan is! RIP 3DS!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.