Genshin Impact - Breath of the Wild meets Fire Emblem Heroes Preview | 06 oktober 2020 14:30 | Auteur: Erik

Wie wel eens gameplay-beelden van Genshin Impact heeft gezien, weet dat het qua visuals hevig op The Legend of Zelda: Breath of the Wild lijkt. De gelijkenis is zo treffend, dat de Chinese ontwikkelaar MiHoYo zelfs een statement uitbracht dat de game eigenlijk helemaal niet zoveel op Nintendo’s meesterwerk lijkt. Hoewel dat stiekem niet (helemaal) klopt, is Genshin Impact zeker een game om in de gaten te houden. Ik speelde alvast de pc-versie.

Belangrijk om te weten: Genshin Impact is free-to-start. Dit betekent dat je ‘m straks voor niks, noppes en nada op je Nintendo Switch kunt installeren! Doe je dit, dan wordt je getrakteerd op een prachtige openwereldgame die je het best kunt zien als een soort combinatie tussen The Legend of Zelda: Breath of the Wild (sorry, miHoYo), een gemiddelde shonen anime en Fire Emblem Heroes. Huh, Fire Emblem Heroes? Jazeker. Zijn gratis uitgave is niet voor niets: je speelbare personages ontgrendel je door middel van een gacha-systeem!


GenshinImpact_NintendoSwitch_02
Al vroeg in de game neem je het in een stoer luchtgevecht tegen deze draak op.

Breath of the Wild…
Gelukkig word je niet meteen gevraagd om in de buidel te tasten. Bij aanvang kun je tijdens een gelikt openingsfilmpje kiezen uit een tweelingbroer of tweelingzus. Deze tweeling reisde voorheen van planeet naar planeet, maar is nu door onvoorziene omstandigheden gedoemd op dezelfde plek te blijven. De wereld waar ons avontuur zich afspeelt.

Een heerlijk uitgestrekt gebied, waar je tot op zekere hoogte vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt langs muren klimmen, je vers gevonden ingrediënten omzetten tot een stevig maal of kampen met monsters om ze een kopje kleiner maken. Overal is ook wel een bijzonder huisje om te verkennen of schatkist om te openen. Ook leuk: na een uurtje spelen ontvang je in de eerste grote stad Mondstadt een Wind Glider waarmee je lekker van hoger gelegen gebieden kunt zweven zonder dat je te pletter neervalt. Verken echter niet te gemakkelijk onbekend gebied: voor je het weet sta je tegenover een gigantische eindbaas!

…maar toch anders!
Het grote punt waarop Genshin Impact zich onderscheidt van Breath of the Wild, is het gevechtssysteem. Waar Link van alle markten thuis was, heeft elk personage hier zijn eigen specialiteit. Zo is jouw tweelingbroer of -zus bedreven met een zwaard, en kom je al snel een schattige jongedame (genaamd Amber) tegen die vijanden op afstand kan belagen met haar boog. Niet alleen dat: ze kan uitrusting en omgevingen ook in vuur en vlam zetten met haar pijlen! Handig voor tijdens het vechten, maar ook om obstakels in de omgeving op te ruimen.

GenshinImpact_NintendoSwitch_03
Nee, het is écht een andere game!

Ik kan natuurlijk nog niet spreken voor de Nintendo Switch-versie, maar het besturen van de verschillende personages loopt over het algemeen ongelofelijk soepel. Een paar klikken met de muis is voldoende om een salvo aan aanvallen af te vuren, terwijl je met de rechtermuisknop snel van aankomend gevaar weg kunt dashen. Ook kent iedereen een kekke speciale aanval, verbonden aan een speciaal element! Je vecht in een gezelschap van maximaal vier personages (één tegelijkertijd!), en middenin een gevecht kun je gemakkelijk naar diegene switchen die het meest geschikt is voor de situatie. Met de pijlen van Amber kun je bijvoorbeeld eerst het houten schild van je tegenstander verbranden, om vervolgens van dichtbij de klus te klaren met je zwaardvechter. Leuk!

Gacha-perikelen
Wel baart het Gacha-systeem me toch een klein beetje zorgen. In tegenstelling tot Xenoblade Chronicles 2 zijn de meeste additionele personages achter een paywall verstopt. À la Fire Emblem Heroes betaal je hiervoor een X aantal muntjes en is er “een kans” dat je een tof personage krijgt. Wat het erger maakt, is dat er niet eens garantie is dat het een nieuw hip personage is: je kunt ook net zo goed een wapen of hulpvoorwerp trekken. Natuurlijk, de makers moeten ook hun brood met de game verdienen – maar hopelijk wordt het niet een al te groot gokfestijn. Gezien Genshin Impact gewoon in Nederland en België uit mag komen, valt het vast mee!

GenshinImpact_NintendoSwitch_07
Een pittoresk sfeerbeeld van de eerste stad in het spel, Mondstadt.

Voorlopige conclusie
Op dit moment heb ik nog maar een klein deel van de grote wereldkaart in Genshin Impact verkend, maar ik moet zeggen dat ik ontzettend geïntrigeerd ben door hetgeen wat ik al heb gezien! Jazeker, de game lijkt echt gigantisch op Breath of the Wild – maar speelt tegelijkertijd helemaal anders. Het gevechtssysteem is lekker snel en actierijk, en het wisselen tussen personages is een leuke manier om variatie aan te brengen. Ook lijken de verschillende attributen (zoals vuur) ook daadwerkelijk invloed te hebben op omgevingen en puzzels. Ik kan niet wachten op de Nintendo Switch-versie!
Next articleGrimmige 3D-platformer Pumpkin Jack verschijnt deze maand in... Previous articleNintendo deelt meest gedownloade games van september in Europa...

Reacties van gebruikers

Avatar
Fl@ppy | 06 oktober 2020 17:17 | #292256
Heb het afgelopen zondag op mijn mobiel geprobeerd. Maar dat speelde niet heel lekker. Zag er verder wel fantastisch uit en denk ook dat ik hem op de Switch weer op zal starten
Avatar
Demin | 06 oktober 2020 20:13 | #292258
collapse
Ja, wat Erik in deze preview zegt over Genshin Impact hoor ik ook elders: Duidelijk leentjebuur gespeeld bij BotW voor de artstyle en aantal mechanics maar verder doet het toch echt zijn eigen ding. Ben benieuwd, ik ga deze zeker wel downloaden als hij uit komt. (Met een prijskaartje van €0,- kan je daar toch moeilijk een buil aan vallen)

Wel baart het Gacha-systeem mij een beetje zorgen... Die balans slaat heel snel om ten slechte & zoals in het artikel al opgemerkt: De Benelux is heel streng in wat ze toestaan ivm kansspelenwetgeving... we hebben potverdorie Nintendo's eigen smartphone game Dragalia Lost hier al nooit gekregen om die reden.

Het liefst zou ik zien dat er 2 versies uitkomen van dit soort spellen: De Free to Start edition (gacha) & de Complete edition (vooraf betaalde versie waar het gacha systeem wordt vervangen door een gebalanceerd progressie/unlocksysteem of ten minste een een Blade crystal-achtig systeem uit Xenoblade Chronicles 2) Zodat iedereen kan kiezen wat hij wil.

Wanneer komt deze game naar de Switch?
Avatar
Erik | 07 oktober 2020 15:22 | #292280
Reactie op post #292258 van Demin
collapse
Echt hé! Ik had precies hetzelfde bij het spelen van de game. Geef mij ook maar een versie van €60,- zonder gekke gokfestijnen. Er schijnt overigens wel ooit een dergelijke versie van de game in ontwikkeling te zijn geweest, dus wie weet. Damn fine coffee

Behalve een bevestiging dat ie komt, is er helaas nog geen verschijningsdatum. De kans is echter aanwezig dat dit pas 2021 is, gezien er waarschijnlijk eerst nog een beta-test gehouden wordt.

Het laatste dat ontwikkelaar miHoYo erover zei (een week voor release op overige platformen): "De Nintendo Switch-versie van Genshin Impact is op dit moment in ontwikkeling. Meer informatie omtrent beta-testen en lanceerdata worden op een later tijdstip onthuld." Bron.
Avatar
Demin | 09 oktober 2020 20:46 | #292340
Reactie op post #292280 van Erik
Mja, die eerdere 'normale' versie zal wel onder druk van het welbekende Corporate Greed volledig gecanceled zijn... jammer maar helaas.

Nou ja, we zien de game dan wel op de Switch verschijnen... Klopt het trouwens dat je voor de al bestaande versies constant met het internet verbonden moet zijn? Zo ja, neemt dat imo wel een groot voordeel van de Switch-versie (handheld mode waar je ook maar wilt) weg.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Genshin Impact

Platform: Nintendo Switch
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: miHoYo
Uitgever: miHoYo
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: Onbekend

Screenshots