Level-5 stopt vrijwel alle bezigheden in Noord-Amerika Nieuws | 15 oktober 2020 11:24 | Auteur: Kitty

Ontwikkelaar Level-5 lijkt alle bezigheden in Noord-Amerika te hebben stopgezet.

Volgens meerdere bronnen heeft het kantoor van Level-5 in Noord-Amerika, Level-5 Abby, sinds halverwege vorig jaar langzaamaan alle bezigheden afgebouwd. Level-5 is de studio bekend van series als Yo-Kai Watch, RPG Inazuma Eleven, Snack World en Ni No Kuni.

Onder het stoppen van bezigheden valt het ontslaan van het grootste deel van het personeel van het Amerikaanse kantoor. Er is geen duidelijke reden voor de acties maar verschillende bronnen zeggen dat de studio volledig gaat sluiten. Er zouden nog één of twee personeelsleden over zijn om de belangrijkste processen nog af te ronden. Deze waren niet bereikbaar voor verder commentaar. Ook zijn alle social media-accounts van de studio al stil sinds oktober 2018, met als uitzondering een post in juli 2020 over een bugfix voor Layton Brothers Mystery Room.

Het is nog onduidelijk wat de toekomst van de Amerikaanse tak van Level-5 zal zijn, of van de games buiten Japan. Er is een Westerse lokalisatie van Yo-Kai Watch 4 aangekondigd maar hierover zijn geen verdere details meer naar buiten gebracht. Inazuma Eleven: Great Road of Heroes is onlangs verplaatst naar 2021, hoewel de game al sinds 2018 onderweg zou moeten zijn. De recentste titel die van deze studio kwam, is Snack World: The Dungeon Crawl - Gold die afgelopen februari verscheen.
Next articleJRPG Cris tales uitgesteld naar 2021 Previous articleThe Survivalists - Apen en bugs

Reacties van gebruikers

Avatar
koekiemonster | 15 oktober 2020 11:25 | #292393
collapse
Zonde, Level-5 is een mooi bedrijf met mooi IP (bv Layton). Prima bedrijf voor Nintendo om over te nemen en hun IP en output te verhogen. Maar.... dat zal wel niet gebeuren. Benieuwd wat ze wel gaan doen met hun miljarden?
Avatar
FalconPawnch | 15 oktober 2020 12:23 | #292394
Reactie op post #292393 van koekiemonster
collapse
Inderdaad. hoewel de layton serie wel een beetje ouderwets aan het worden is, zou het toch zonde zijn. Wat je zegt, dat Nintendo het over zou kunnen nemen he... soms vraag ik me af waarom Nintendo dat inderdaad niet doet? Meer studios openen/overnemen. het is natuurlijk niet alsof je effe een pakje boter koopt bij de supermarkt maar het zouden imo echt wel goede investeringen zijn. Zeker gezien er tegenwoordig maar weinig games uitkomen. meer teams en studios means meer games.
Avatar
Demin | 15 oktober 2020 14:17 | #292395
Reactie op post #292394 van FalconPawnch
Dat de Layton-serie ouderwets zou zijn valt nog wel mee vind ik: Vergeet niet dat de laatste 'echte' Layton game (spin offs dus niet meegerekend) uit 2013 stamt, het begin van het 3DS-tijdperk. De meeste games zijn nog ouder en dat merk je inderdaad wel aan opmaak en dergelijke. Ik ben er echter van overtuigd dat als de Layton IP weer goed wordt afgestoft voor de Switch & daarbij genoeg aandacht krijgt gewoon weer eigentijds aanvoelt... met uitzondering van de setting (bewust een beetje oubollig omdat het een ideaalbeeld van vervlogen tijden moet voorstellen) waarin de serie zich afspeelt. Al zou een €45,- prijskaartje net zoals de oude 3DS games allicht beter zijn omdat het als puzzelgame toch iets een beperkter aanbod geeft.

Grappig dat jullie nu ook al beginnen over de overname van Level-5 door Nintendo; een aantal weken terug had ik de redactie ook al de suggestie gedaan om het daar eens als podcastonderwerp over te hebben. Nintendo is immers het rijkste bedrijf van Japan en kan wel wat gegarandeerde versterking gebruiken voor hun releaseschema: Layton, Inazuma Eleven & Yokai Watch voelen vanwege de lange geschiedenis op Nintendo platformen sowieso al als halve Nintendo IP's aan.

Fun Fact: Er was toen Iwata nog leefde speculatie/geruchten dat Nintendo Level-5 zou overnemen, niet alleen voor de IP's maar ook omdat Nintendo de directeur van Level-5 wel zag zitten als toekomstige opvolger van Iwata (net zoals Iwata zelf door de aankoop van HAL werd binnengehaald) maar daar is destijds duidelijk niks van gekomen.
Avatar
Demin | 15 oktober 2020 14:31 | #292396
Ik zei het ook al op de N1 Discord, maar dit is groot & jammer nieuws: Bronnen dichtbij Level-5 geven zelfs aan dat ze nu helemaal geen plannen meer hebben voor releases buiten Japan, en dit speelde zich al af vóór Covid dus zal niet aan het virus liggen.

Hierboven wordt ook al gespeculeerd op een overname door Nintendo, dat lijkt mij ook een goede zet voor beide bedrijven: Level-5 lijkt het sowieso een beetje moeilijk te hebben de laatste tijd: Yokai Watch 4 bijvoorbeeld werd als eerste in de serie ook naar de PS4 gebracht waar ze eerst altijd Nintendo exclusives waren. Toen werd al gespeculeerd dat het minder ging met Level-5, dit nieuws lijkt dat alleen maar te bevestigen.

De leidende hand van 'papa Nintendo' boven Level-5 zou het oude succes best kunnen doen opleven denk ik, en de localisatie teams van NoA & NoE kunnen dan simpelweg de westerse releases van Level-5 games voor hun rekening nemen. Nintendo op hun beurt krijgt er weer een aantal extra studios bij om de gaten in hun releaseschema op te vullen & stelt tegelijk een aantal waardevolle IP's veilig (Layton, Inazuma & Yokai voelen al als halve Nintendo IP's aan dus die wil je niet kwijt aan de concurrent & Ni No Kuni zou een prachtige toevoeging zijn aan de line-up) Nu Microsoft Bethesda heeft opgekocht, weet je maar nooit wat Sony gaat proberen om hun 'eigen' aanbod uit te breiden, als ze Level-5 zouden aankopen om een deel van de Nintendo markt aan te spreken zou dat imo eeuwige zonde zijn.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.