[#20jaarN1winnaars #11] NSR + LP, Fairy Tail, Orochi 4, Atelier Ryza (Koch Media) Prijsvraag | 17 oktober 2020 12:00 | Auteur: Redactie

Vandaag mogen we wederom gelukkige winnaars van een aantal toffe games bekend maken!

In samenwerking met Koch Media mochten we namelijk maar liefst 5 games weggeven, waaronder een hele dikke limit edition van No Straight Roads inclusief soundtrack LP! Voor deze vraag deden we een beroep op jullie creativiteit: welke review die N1 in de afgelopen 20 jaar heeft geschreven waren jullie het grondig mee oneens? We kregen hele gave antwoorden binnen, maar uiteindelijk konden er maar 2 winnen.

*drumroll*

2

Winnaar hoofdprijs: No Straight Roads + soundtrack LP, Fairy Tail, Warriors Orochi 4, Atelier Ryza:

De winnaar is: Demin! met een mooi epistel over jawel, Pokémon. De Haiku op het einde maakt het helemaal af. Goed beargumenteerd, Demin!


"Sorry, maar de grootste flater vind ik toch echt de Pokémon Sword & Shield review. En ja, dit wordt enigszins een klaagzang over de National Dex controverse maar ik hou het beknopt… en ik wil ook nog even benadrukken dat ik me er helemaal in kan vinden dat Daan er uiteindelijk een ander waardeoordeel aan plakte dan ik. Echter, hoe de ‘dexgate’ in de uiteindelijke review van Daan slechts impliciet in 1 zinnetje benoemd werd stak me. Al is het maar omwille van de slechte PR-acties erom heen, deze controverse die duidelijk belangrijk was/is voor veel fans van de serie verdiende minimaal een (half) minpuntje in het eindoordeel.

Want de Dexgate was wel wat meer dan een paar grote babies die een Trumpje op Twitter deden: Gamefreak heeft haar fans, én nog belangrijker, haar klanten tijdens de Dexgate gewoon keihard genaaid en niet geleverd wat ze (impliciet) beloofd hadden waarbij ze ook nog eens heel erg hun best deden om de klanten om de tuin te leiden. Hoe zij dat deden geef ik kort in balletpoints aan zodat het niet een paginalange rant wordt:

- een paar weken voor de bekendmaking dat SS niet alle Pokémon zou bevatten werd Pokémon Home als vervanger van Pokémon Bank aangekondigd
- Pokémon Home werd neergezet als dé manier om 'je vriendjes' mee te nemen op volgende avonturen, in andere woorden: 2 weken voor de aankondiging mis-/gebruikte GF nog de emotionele band die spelers hebben met hun Pokémon & benadrukten ze de geest van de “Gotta Catch’em All” slogan nog voor financieel gewin
- nadat hun trouwste fans ondertussen gebruik hadden gemaakt van de early bird korting op Pokémon Home en al Pokémon hadden overgezet in anticipatie op Sword & Shield (die dus niet terug konden naar hun originele games) kregen de fans pas te horen dat niet alle beestjes zouden terugkeren in de nieuwe generatie.
- al overgezette Pokémon die niet in Sword en Shield zaten waren op dat moment dus feitelijk gekidnapt op de betaalde servers van Pokémon Home totdat er een nieuwe game uit zal komen waar deze Pokemon weer inzitten. Die periode kan nog jaren duren, en als je niet doorbetaalt deleten ze zonder pardon je geliefde maatjes
- de aankondiging door Masuda & co dat de national dex niet zou terugkeren was ook niet met open vizier, ze noemden het terloops even in de TreeHouse uitzending, maar daardoor pakte alleen de fancommunity het op. De casual gamer werd dus expres niet wijzer gemaakt dan hij/zij was. Sterker nog, de Japanse stream liet deze informatie helemaal achterwege: De Japanse hardcore fans kwamen er pas een week voor release achter toen de hashtag #gamefreaklied wereldwijd trending was.
- toen GameFreak hierover werd aangevallen door de fancommunity zeiden ze dat dit was omdat het niet meer te doen was om alle modellen en zo elke game opnieuw te maken… fair enough. Het is jammer maar dat punt zou ooit komen, dat wisten we allemaal eigenlijk wel…
-maar wat bleek toen er gedatamined werd: De oude Pokémon in Sword en Shield zijn gewoon precies dezelfde modellen die al sinds X & Y op de 3DS werden gebruikt (toen schepten ze zelfs nog op dat alle modellen futureproof gemaakt werden voor HD hardware) GameFreak loog dus tegen haar fans, waarvan een deel nu ongewild aan een terugkerende financiële verplichting vastzat om maar niet hun Pokémon kwijt te raken.
(- Nu de DLC packs uitkomen worden ook weer een aantal ontbrekende Pokémon toegevoegd, opnieuw gebruikmakend van de oude modellen. Wat maar weer aangeeft dat het dus heel goed mogelijk was om deze pokémon toe te voegen en dat het een bewuste keuze was die niks met een onmogelijke hoeveelheid werk of problemen met balancing (het andere excuus) te maken had.)


Achteraf lijkt het er op dat GameFreak gewoon in tijdnood zat (dit zie je ook in andere aspecten van de games terug) en dat dit een besparingsoptie was. Als ze dit gewoon eerlijk hadden gecommuniceerd en hadden aangekondigd dat de ontbrekende Pokémon via DLC zouden worden toegevoegd was het een heel ander verhaal. Maar het feit dat ze juist hun trouwste fans hebben voorgelogen en (financieel) hebben genaaid door hun praktijken was iets dat m.i. niet onbesproken had mogen blijven in zo’n belangrijke review: of een studio met een game kan voldoen aan de door haarzelf (on)terecht geschapen verwachtingen hoort m.i. mee te wegen in het eindoordeel.


Whoops, toch een kleine rant geworden… nou, als jullie toch tot hier lezen dan ook nog een haiku over de in de review gemiste controverse voor de originaliteitsprijs:


GameFreak vol hoogmoed,
Communiceerde niet goed,
De band met fans bloedt."

Winnaar tweede prijs: No Straight Roads + soundtrack LP:

De winnaar is: Fl@ppy! Een teleurgestelde lezer leverde een vermakelijk stukje proza op. Normaal gesproken zwichten we niet voor chantage, maar omdat je verhaal verder lekker leest en goed onderbouwd is maken een uitzondering. Enjoy!

Zoals jullie in de reacties van de review van Bravely Default kunnen zien, was ik aardig hyped voor deze game.
En het cijfer van jullie hielp daar erg aan mee. Ik heb menig jrpg gespeeld. En in de loop der jaren zag je dat menig serie in veel aspecten vooruitgang boekten, maar deze Final Fantasy spin-off deed naar mijn idee een grote stap terug. Ja het zag er super mooi uit, dat is voor mij ook het enige positivieve wat ik me herinner. Het nieuwe battle systeem was al verbeterd ten op zichte van de Japanse versie, maar was voor mij nog steeds te traag en nog steeds niet indrukwekkend. Het verhaal was wel erg lame. En als je denkt dat je het spel hebt uitgespeeld, kun je alle bazen weer opnieuw verslaan. Nee sorry, dit was voor mij hooguit een 6 en had dit spel dan eigenlijk nooit hebben willen spelen. Nu geven jullie met deze prijsvraag Fairy Tail weg, die een veel lager cijfer van jullie heeft gekregen, maar ik ook graag wil proberen. Als goedmakertje van het overhypen van Bravely Default zou ik graag deze prijsvraag winnen.Gefeliciteerd met jullie prijs allemaal! Jullie ontvangen bericht om ons adresgegevens door te geven. Wanneer deze binnen zijn, sturen we de prijzen op!
Next articleStardew Valley-update voegt multiplayer split-screen toe Previous article[#20jaarN1 winnaar #10] Mortal Kombat 11 & Pokémon booster...

Reacties van gebruikers

Avatar
Fl@ppy | 17 oktober 2020 12:46 | #292418
collapse
Gefeliciteerd Demin. Mooi stuk waar je helemaal gelijk in hebt!
Avatar
Demin | 18 oktober 2020 01:20 | #292423
Reactie op post #292418 van Fl@ppy
Thanks, jij ook gefeliciteerd natuurlijk Very Happy

Wat ik zelfs nog vergeten was te melden in mijn lange epistel, was dat GameFreak de boel niet kon bolwerken omdat ze er zelf voor kiezen een kleine Indy-achtige studio te blijven... ondanks dat ze letterlijk verantwoordelijk zijn voor de grootste game franchise ter wereld.

Het enige dat ze hadden hoeven doen om deze situatie te ontwijken was een mailtje naar Nintendo te sturen met de tekst
Yo Nintendo, HD games ontwikkelen blijkt moeilijk joh! Maak eens ff honderd miljoen over zodat we kunnen uitbreiden tot volledige AAA-studio?
Groetjes, Gamefreak

En dan hadden ze het nog gekregen ook...
Avatar
Jordy_Q_Dragon | 17 oktober 2020 12:52 | #292419
Nice, gefeliciteerd beiden! Very Happy
Avatar
Demin | 18 oktober 2020 01:10 | #292421
Haha, ik zag het vanochtend al op mijn mobiel (ben daar niet ingelogd, dus kan nu pas reageren) maar whoohoo! Top nieuws, bedankt N1! Very Happy

Het enige 'nadeel' is dat mijn backlog en gameplanning nu totaal overhoop ligt, maar ik heb zo'n idee dat ik daar wel mee kan leren leven Holy

Ook Fl@ppy natuurlijk gefeliciteerd met zijn prijs!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

No Straight Roads

Platform: Nintendo Switch eShop
Genre: Rhythm Action
Ontwikkelaar: Metronomik
Uitgever: Sold Out
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 25 augustus 2020

Screenshots