Kingdom Hearts: Melody of Memory Preview | 27 oktober 2020 12:30 | Auteur: Erik

Square Enix is niet echt lief geweest wat betreft Kingdom Hearts-games op de Nintendo Switch. Hoewel het ergens wel valt te begrijpen (deeltje drie draaiende krijgen op de Switch lijkt me een opgave), is het stiekem toch een beetje zuur – helemaal omdat de avonturen van Sora en zijn vrienden zelfs op de Xbox One te spelen zijn. Als doekje voor het bloeden, is straks Kingdom Hearts: Melody of Memory hier. Of schuilt hier toch wat leukers achter?

Laten we voordat we in deze demo duiken eerst even kijken naar hetgeen waar 'ie op gebaseerd is: Kingdom Hearts. Deze franchise zag het levenslicht op 28 maart 2002, op die goede oude PlayStation 2. Het spel vormde een unieke brug tussen twee franchises: Disney en Final Fantasy. Zo kon het voorkomen dat je Final Fantasy VII’s Cloud Strife tegenkwam voor het Colosseum uit Hercules. Waar jij met het hoofdpersonage Sora en zijn makkers Donald en Goofy vervolgens flink huishield. Hoewel de franchise doorgaans geassocieerd wordt met de PlayStation, kregen de Nintendo-handhelds toch diverse (zij-)vervolgen voor hun kiezen, waaronder Game Boy Advance-titel Chain of Memories en het tamelijk briljante Dream, Drop, Distance op de Nintendo 3DS.

KingdomHearts_MelodyofMemory_NintendoSwitch_01
Je speelt niet alleen met Donald, Goofy en Sora in de game. Soms neem je ook andere onder je hoede!

Hoewel deze constatering het natuurlijk nóg een beetje zuurder maakt dat we die remasters niet hebben gekregen, gaat deze impressie daar natuurlijk niet over. Laten we het hebben over Kingdom Hearts: Melody of Memory!

Muzikale schatkist
Kingdom Hearts: Melody of Memory laat je op een ritmische manier muziek naspelen uit de franchise. En met muziek bedoel ik een heleboel: het spel bevat volgens Square Enix meer dan 140 nummers. Waaronder ongetwijfeld muzikale meesterwerkjes als het karakteristieke hoofdthema Dearly Beloved, dat vrolijke, herkenbare deuntje van het beginstadje van Kingdom Hearts, de onbezorgde tonen van deeltje 2’s Twilight Town of mijn persoonlijke favoriet: The Other Promise (waar die speelt kan ik om spoilertechnische redenen helaas niet zeggen). De muziek uit de serie is altijd al fenomenaal geweest en de demo geeft ons een piepklein voorproefje van zes nummers!

Melody of Memory boekt veel inspiratie uit de Theathrhytm-serie. Hier ging je op avontuur met één van de bekende Final Fantasy-helden en versloeg je op de maat van de muziek allerlei monsters en gespuis. Maar waar daar de ritmische inputs van links naar rechts voorbijkomen, zijn deze hier in drie dimensies.

Dearly Beloved, het hoofdthema van Kingdom Hearts. Dit is de prachtige versie van het tweede deel.

Guitar Hero
Stel je een soort bewegend Guitar Hero-notenschema voor, volgestopt met allerlei monsters. Links van het notenschema is Donald, rechts Goofy en jij (Sora) staat in het midden. Jullie lopen met z’n drieën moedig naar voren. Stuit je op een Heartless? Dan begint er bliksemsnel een cirkeltje te krimpen. Druk op het juiste moment op A, en je verslaat ‘m! Heartless komen natuurlijk niet altijd netjes één voor één; het kan ook zomaar gebeuren dat er vier snel achter elkaar verschijnen of drie tegelijk! In het laatste geval moet je drie verschillende knoppen op hetzelfde moment indrukken (voor Donald, voor jezelf en voor Goofy!).

Naast aanvallen moet je soms ook springen, zweven of zelfs speciale vaardigheden uitvoeren. Elk natuurlijk met hun eigen corresponderende knop. Algauw zit je als een bezetene op allerlei knopjes te drukken. En het bijzondere? Het is verrassend leuk om te doen! Ook in de demo zaten al een aantal stages met een verrassend ritmische ondertoon, wat het op het juiste manier op de knoppen drukken heerlijk voldoenend maakt (probeer vooral Hand in Hand, het tweede nummer uit!). De makers hebben goed gekeken naar Guitar Hero: zo ben je algauw druk aan het multitasken door vijanden te verslaan met Donald en Goofy, terwijl je van links naar rechts zweeft met Sora.

Kortom: ik heb er zin in! Wel maak ik me een klein beetje zorgen over de handheldmodus van deze game: de kleine knopjes van de Switch-zijn vrij priegelig en maken het juist timen best lastig.

Het spel laat je niet alleen liedjes spelen, maar verweeft hier een verhaal omheen dat voortborduurt op Kingdom Hearts 3!

Voorlopige conclusie
Ik kan er niet omheen: ondanks de zure bijsmaak voor Switch-eigenaren, lijkt Kingdom Hearts: Melody of Memory een alleraardigst ritmespelletje te worden. Het concept is super tof, en doet heel veel aan Guitar Hero denken. Maar in plaats van noten, sla je ditmaal vijanden aan! In de demo geeft dit al verrassend veel voldoening, en ik kan me voorstellen dat dit gevoel alleen nog maar sterker wordt op hogere moeilijkheidsgraden. Download de gratis demo en ervaar het alvast zelf!
Next articlePokémon Sword & Shield: The Crown Tundra - Winter Wonderland Previous articleDynamax Adventures geeft extra hoge kans op shiny Pokémon

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Kingdom Hearts: Melody of Memory

Platform: Nintendo Switch
Genre: Ritme
Ontwikkelaar: Square Enix
Uitgever: Square Enix
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 13 november 2020

Screenshots