Nintendo blikt terug op het ontstaan van Super Mario 64 en het ontbreken van Luigi Nieuws | 15 november 2020 13:04 | Auteur: Erik | Bron: The Guardian

In een interview met The Guardian doen Nintendo-medewerkers als Shigeru Miyamoto, Yoshiaki Koizumi en Takashi Tezuka een boekje open over Super Mario 64 en de moeilijkheden die 3D toentertijd met zich meebracht.

Yoshiaki Koizumi, director van 3D-Mario's als Super Mario 64 en Super Mario Galaxy, zegt dat de overgang van twee naar drie dimensies een lastige was. Het was voor spelers ineens zo moeilijk om op vijanden te springen. "Toen we voor het eerst de stap maakten naar 3D, werd het ons uiterst duidelijk hoe moeilijk het was om op vijanden te springen die zich in een driedimensionale omgeving voortbewegen."

Maar juist deze moeilijkheid, is de reden dat de bewegingen van Mario zo veelzijdig werden. "Daarom creëerden we, naast springen, een hoop nieuwe bewegingen die gebruikmaakten van de mogelijkheden van 3D. Voorbeelden hiervan zijn het rondrennen, het schieten van water of het 'spinnen' van Mario.

Hij vervolgt: "Ik was ontzettend geënthousiasmeerd om met de nieuwe techniek te werken. Het voelde niet aan alsof we Super Mario transformeerden naar de derde dimensie. Nee, het voelde alsof we een volledig nieuwe manier van entertainment ontwikkelden."

YoshiakiKoizumi_NintendoSwitch
Yoshiaki Koizumi, ook wel bekend als de man die in januari 2017 de mogelijkheden van de Nintendo Switch aan het grote publiek onthulde.

Het verwijderen van Luigi
Toch was niet alles pais en vree in 3D-land. Luigi, de broer van Mario, dook uiteindelijk niet op in Super Mario 64. Hoewel dit in eerste instantie wel de bedoeling was. Shigeru Miyamoto legt uit waarom.

"Toen we onze experimenten met 3D uitprobeerden op een console, was Mario het enige dat daadwerkelijk bewoog. Op dat moment was er natuurlijk ook geen achtergrond. Hoewel we al verwachtten dat zaken gelimiteerd zouden zijn, hadden we uiteindelijk nog minder om mee te werken dan verwacht. Op dat moment gaven we het idee dat Mario en Luigi samen in de game zouden verschijnen op, en besloten ons te focussen op de gameplay."

Een titelscherm om mee te spelen
Een van de meest herkenbare zaken aan Super Mario 64, is nog altijd dat titelscherm die spelers gekke bekken liet trekken met Mario. Ook deze is direct voortgekomen uit de uitdagingen die 3D met zich meebrachten.

"Ik was niet betrokken in het gamedesign voor Super Mario 64", zegt Takashi Tezuka (die al sinds de jaren '80 een grote rol speelde bij 2D Mario's). "Maar omdat het 3D was, waren er een hoop zaken waar we voor de eerste keer tegenaan liepen. Terwijl wij daarmee worstelden, wilde meneer Miyamoto het zo maken dat spelers met een door een programmeur gemaakt model van Mario's hoofd konden spelen. Dat spelers hem rond laten draaien of aan zijn neus te trekken."

SuperMario3DAll-Stars_SuperMario64_Titelscherm
Het bekende titelscherm van Super Mario 64.

Super Mario 3D All-Stars
Meer achtergrondinfo over het ontstaan van 3D Mario-games? Het interview van The Guardian gaat verder in op hoe de werelden in Super Mario Bros. 3 de inspiratie vormden voor de Koninkrijken in Super Mario Odyssey en nog meer leuke feitjes.

Super Mario 64 verscheen oorspronkelijk op 1 maart 1997 in Europa voor de Nintendo 64. Het vormt onderdeel van de recentelijk uitgekomen Super Mario 3D All-Stars-collectie, samen met Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy.
Next articleVoel het ritme in lanceertrailer Kingdom Hearts: Melody of Memory Previous articleClaim bij Game Mania je Zarude voor Pokémon Sword en Shield

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario 3D All-Stars

Platform: Nintendo Switch
Genre: 3D Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 18 september 2020

Screenshots