Van hoogtepunt naar herinnering Column | 26 november 2020 10:15 | Auteur: Erik

“Online ondersteuning voor Super Mario Maker Wii U stopt op 31 maart 2021” kopten we gisteren op de voorpagina. Ik weet niet zo goed waarom, maar dit doet ergens toch een beetje pijn. Gek eigenlijk, want de Wii U is immers alweer drie jaar geleden vervangen door de Nintendo Switch. Heck, ik heb eind 2016 zelfs al een afscheidsbrief aan deze verloren console geschreven.

Misschien komt het omdat Super Mario Maker zo’n een speciaal plekje in mijn hart heeft. Samen met Splatoon en het bizar succesvolle Mario Kart 8 was dit een van de weinige lichtpuntjes in de kleine vier jaar dat we van de Wii U konden genieten. Levels bouwen in de wereld van Mario bleek een briljante zet. Sterker nog: Super Mario Maker was voor een aantal maanden hét gesprek op het internet en YouTube. Het briljante concept gaf de Wii U voor even de spotlights in het gamelandschap.

Tegenwoordig best lastig voor te stellen hé, met het immense succes van de Nintendo Switch?

In tegenstelling tot die twee andere lichtpuntjes, heeft Super Mario Maker 2 dit kunstje niet nogmaals kunnen flikken. Het tweede deel heeft in totaal ‘slechts’ 5,89 miljoen keer verkocht, ten opzichte van vier miljoen exemplaren voor de Wii U. Dat is nog niet eens twee miljoen exemplaren meer! Dit terwijl Splatoon 2 goed voor was voor meer dan het dubbele: 11,27 miljoen stuks (Wii U: 4,95 miljoen). Om over Mario Kart 8 Deluxe maar te zwijgen, die bijna 29 miljoen eigenaren kent.

SuperMarioMaker_WiiU_02
Super Mario Maker was een van de weinige Nintendo-games die écht de meerwaarde van de Wii U-controller liet zien.

En ergens is dat best logisch. Super Mario Maker had zijn moment al in 2015. Hoe geweldig zijn vervolg ook is: de verrassing was er in 2019 een beetje vanaf. Spelers hadden alles er al uitgehaald wat er in zat. En om al die briljante levels opnieuw te maken in het tweede deel, is misschien wat teveel gevraagd.

Dit zorgt ervoor dat Super Mario Maker in een bepaald opzicht nog altijd een beetje symbool staat voor het Nintendo tussen 2012 en 2016. De tijd van Reggie Fils-Aime, Satoru Iwata en knotsgekke Nintendo Directs met Muppets-poppen. Maar ook de tijd van slechte verkopen, gigantische speldroogtes en een Nintendo op haar dieptepunt. Na een tijdje vergeet je echter al die slechte dingen en blijven alleen die mooie herinneringen over. En dan is het toch best jammer dat een van die prachtige hoogtepunten, begin volgend jaar definitief een herinnering wordt.

Misschien toch maar eens wat vaker Super Mario Maker 2 opstarten.
Next articleVeel beeldmateriaal voor Disgaea 6: Defiance of Destiny Previous articleElfde dag van Nintendo's prijzenfestival voor Super Mario Bros....

Reacties van gebruikers

Avatar
Mink | 26 november 2020 13:41 | #292799
<3.
Avatar
Mitch | 27 november 2020 09:16 | #292800
End of an era Mad

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario Maker

Platform: Wii U
Genre: Interactive Course Builder
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 11 september 2015

Super Mario Maker 2

Platform: Nintendo Switch
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 1-4
Releasedatum: 28 juni 2019