Microsoft geeft sappige details rondom gefaalde overname Nintendo in 2000 Nieuws | 06 januari 2021 22:47 | Auteur: Erik | Bron: Bloomberg

Wist je dat Microsoft Nintendo probeerde over te nemen rond 2000? Een aantal medewerkers van Xbox onthullen wat sappige informatie over deze gefaalde deal. Zo vertellen ze dat The Big N hen keihard uitlachte en dat ze op een gegeven moment pitchten dat Nintendo verschrikkelijke hardware had.

Kevin Bachus (ex-accountmanager bij Microsoft) tegen Bloomberg: "Steve [Ballmer, oud-CEO van Microsoft] liet ons afspreken met Nintendo om erachter te komen of ze het overwogen om overgenomen te worden. Ze gierden echter alleen maar van het lachen. Stel je maar eens voor hoe het zou zijn als iemand een uur lang je staat uit te lachen. Dat is ongeveer hoe die meeting ging."

Microsoft_Nintendo_GefaaldeOvername2000
The Rock en Bill Gates tonen de originele Xbox op 6 januari 2001.

"Verschrikkelijke hardware"
Ondanks het hoongelach, zijn er verschillende meetings geweest. Bob McBreen, hoofd bedrijfsontwikkeling bij Microsoft, kan zich eentje herinneren uit januari 2000. Ditmaal in het kantoor van Microsoft. Hier gaf het Amerikaanse bedrijf de specificaties van de Xbox, om hen te overtuigen. Alsmede een, ahem, andere reden...

"Onze pitch was dat ze verschrikkelijke hardware hadden, en, in vergelijking met de Sony PlayStation was dit ook zo. Dus het idee was: 'Hoor eens, jullie zijn veel beter in het spelletjes bouwen met Mario en al die dingen. Waarom laten jullie ons niet voor de hardware zorgen?' Het kwartje viel helaas niet", zegt Bob McBreen, hoofd bedrijfsontwikkeling.

Naast Nintendo, probeerde Microsoft rond de eeuwwisseling onder meer Electronic Arts, Square Enix en Midway Games over te nemen. Dit was voornamelijk om exclusieve titels binnen te halen. Lees het volledige verhaal op Bloomberg.

Microsoft bood 25 miljard voor Nintendo
Dat Microsoft Nintendo probeerde over te nemen, kwam pas naar buiten in 2002. Het bedrijf bood in 1999 liefst 25 miljard dollar voor het bedrijf.

Het bleef niet bij een aanbod, overigens: er is in de winter van 1999 op 2000 zo'n zes tot zeven keer overleg gevoerd door de twee bedrijven. Uiteindelijk is er nooit een overeenkomst gesloten. De toenmalige president van Nintendo, Hiroshi Yamauchi, zag geen brood in het idee.

Wist je dat er verscheidene Microsoft-games zijn verschenen op Nintendo-platformen? In mijn special geef ik je er 5!
Next articleMaak kennis met BROK the InvestiGator voor Nintendo Switch Previous articleAkiba’s Trip: Hellbound & Debriefed verschijnt in Japan 20...

Reacties van gebruikers

Avatar
hsBoy | 07 januari 2021 08:31 | #293196
collapse
Nooit geweten! Leuk verhaal. Nintendo is altijd lekker eigenwijs en dat maakt waar ze nu staan. Al ben ik het qua hardware echt niet altijd eens met hun keuzes...
Avatar
FalconPawnch | 07 januari 2021 16:48 | #293206
Reactie op post #293196 van hsBoy
nintendo loopt qua hardware achter op het gebied van graphics an power ja, maar qua innovatie en unieke shit staat nintendo met kop en schouder boven micro$oft en Sony.
Avatar
charlie1 | 07 januari 2021 09:54 | #293197
collapse
Van wat ik van dit verhaal weet heeft microsoft nintendo in een zwakke periode proberen over te nemen. Hiroshi Yamauchi had ontslag genomen als voorzitter van nintendo maar bleef meerderheids aandeelhouder.

Volgens de bronnen waren het de microsoft leden die arrogant waren en dachten dat ze alles konden kopen. Sommige bestuursleden van nintendo waren bereid hun ziel te verkopen maar Hiroshi Yamauchi sprak in een zeldzaam interview hierop.

Hij zei het volgende: ' Het is waar dat 25 miljard Amerikaanse dollar een zeer aantrekkelijk bod was en ik begreep waarom sommige bestuursleden hierop wouden toehappen. Zelf zou ik het moeilijk gehad hebben gewoon door te denken dat Nintendo dat altijd japans was opeens Amerikaans zou worden'.

Zelf begrijp ik begrijp in die zin de motivering van hiroshi yamauchi om te hebben geweigerd. De man gaf 52 jaar van zijn leven aan Nintendo. Sinds zijn 23 jaar heeft hij het bedrijf geleid met harde hand. Hij heeft tal van mislukkingen gekend, van een taxibedrijf tot een zedenhotel, noedelbedrijf om hierna de stap over te zetten naar speelgoed en pas dan games.

Nintendo is de reden waarom zijn ouders hem in de steek gelaten hebben toen hij 4 jaar was en hij sinds die dag voorbereid en gedrild werd om het bedrijf over te nemen. Hij stond met Nintendo 2 maal aan de rand van het faillessement door de olie crisis van de jaren '70 en de rechtszaak met Universal Studio's betreffende de aanklacht van plagiaat over Donkey Kong in de jaren '80.

Zijn beslissing was aan de ene kant omdat hij zijn nalatenschap niet aan buitenstaanders wou laten en de andere door een nationalistische overweging.

Om het geld was het hem niet te doen. Bij zijn ontslag als voorzitter had hij recht op een een ontslag vergoeding van 15 miljoen dollar. Hij heeft deze geweigerd en zei dat het bedrijf dit geld beter kon gebruiken in deze moeilijke tijden.

Men zal niet vaak bedrijfsleiders zien die zo een gebaar zullen doen.

Zijn weigering heeft ook een mooie keerzijde gehad. Op zijn initiatief heeft hij gevraagd om de game & watch een tweede leven te geven wat later resulteerde in de Nintendo DS.

Zijn laatste woorden hierover waren: The DS represents a critical moment for Nintendo's success over the next two years. If it succeeds, we rise to the heavens, if it fails, we sink to hell.[
Avatar
Erik | 07 januari 2021 10:45 | #293198
Reactie op post #293197 van charlie1
Interessant verhaal, man. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.