6 Nintendo-games die nooit in Europa verschenen Special | 14 januari 2021 11:45 | Auteur: Erik

We leven in prachtige tijden: vrijwel elke game die aangekondigd wordt, verschijnt wereldwijd. Vroeger was dit echter wel anders en was ons continent vaak Nintendo’s meest ondergeschoven kindje. Ik neem je mee door zes Nintendo-games die nooit in Europa verschenen.

Captain Rainbow
Nintendo Wii, 28 augustus 2008

Captain Rainbow is de held die vergeten helden nodig hebben! Nick, ooit een populaire tv-superheld genaamd Captain Rainbow, reist naar Mimin Island – een plek waar dromen uit zouden komen. Dit ontvouwt zich tot een knotsgekke en typisch Japanse action-adventure waarin je de wensen uit moet laten komen van andere eilandbewoners. Al deze personages zijn minder bekende Nintendo-personages, waaronder Birdo (Super Mario Bros. 2), Little Mac (Punch-Out) en de Devil (NES-game Devil World). De game verkocht echter verschrikkelijk, waardoor een westerse release uit den boze was.

Games_die_nooit__in_Europa_verschenen_CaptainRainbow
Check zeker dit interessante filmpje van DidYouKnowGaming als je meer wilt weten over Captain Rainbow.

Fire Emblem: Genealogy of the Holy War
Super Famicom, 14 mei 1996

Fire Emblem: Genealogy of the Holy War kun je zien als het begin van de moderne Fire Emblem-franchise. Het was de vierde titel in de serie, maar de allereerste waarin de oh zo kenmerkende wapendriehoek schitterde. Lans verslaat zwaard, zwaard maakt gehakt van bijl en bijl pakt lans. Ook uniek: deze iteratie kende al support converstions, relatiemogelijkheden én het krijgen van kinderen (met elk hun eigen statistieken). Hardcore fans beschouwen deze Super Famicom-titel als een van de hoogtepunten van de franchise. Helaas: wij kregen onze eerste Fire Emblem-game pas in 2004 (mede mogelijk gemaakt door het succes van Super Smash Bros. Melee).

Games_die_nooit__in_Europa_verschenen_FireEmblem_GenealogyoftheHolyWar
Fire Emblem: Genealogy of the Holy War was het laatste project van de legendarische gamedesigner Gunpei Yokoi bij Nintendo

Excitebots: Trick Racing
Nintendo Wii, 20 april 2009

Holy shit, Excitebots: Trick Racing ziet er cool uit. In deze opvolger van Excite Truck (die wij wél kregen!) speel je als gekke robotvoertuigen en probeer je zo snel én stoer mogelijk over de finish te komen. Je doel is niet alleen om als eerste te eindigen, maar ook ondertussen ook de meest gekke acrobatische toeren uit te halen. Hoe beter je het doet, hoe hoger je score! Daarnaast kon je allerlei gekke minispelletjes spelen zoals voetballen, bowlen en taarten gooien met robotvoertuigen. De game kreeg vrij goede recensies, maar kwam helaas nooit buiten Amerika uit vanwege “een gebrek aan interesse” (al konden Japanners ‘m in 2011 exclusief via Club Nintendo krijgen). Saai hoor, Nintendo!

Ziet dit er niet stoer uit?

Yume Kōjō: Doki Doki Panic
Famicom, 10 juli 1987

Oké, technisch gezien is dit spel wel uitgekomen in het westen – maar het verhaal erachter is té interessant om niet even te delen. Sommigen van jullie weten het ongetwijfeld al, maar Doki Doki Panic kennen wij als Super Mario Bros. 2. Wat je misschien nog niet wist, is dat dit van origine écht een Mario-spelletje zou worden! Door een deal om Fuji Television te promoten, werd er uiteindelijk gewerkt met Yume Kōjō-personages. Dit zorgt ervoor dat ook in de Japanse versie stiekem toch wat Mario-voorwerpen zitten, zoals de POW-blokken en supersterren. Verder is nagenoeg elke vijand, zoals Shy Guy, Birdo en Bob-Ombs speciaal ontworpen voor Doki Doki Panic. We mogen de westerse release van deze game bedanken, dat al deze gekkigheden in de Mario-franchise zijn gebleven!

Games_die_nooit__in_Europa_verschenen_DokiDokiPanic
De box-art van Yume Kōjō: Doki Doki Panic voor de Famicom.

Famicom Wars
Famicom, 12 augustus 1988

Wij hebben niet alleen lang moeten wachten op Fire Emblem, maar ook op Nintendo’s andere strategieserie: Advance, ehm Famicom Wars. In deze game nam je de controle over de Red Star of Blue Moon-factie en probeerde je de ander een kopje kleiner te maken. Interessant is dat dit eigenlijk precies hetzelfde werkt als in hoe wij Advance Wars kennen: jij krijgt elke beurt een zwik geld, bouwt hier wat troepen mee en probeert het hoofdkwartier van de vijand over te nemen. Het zou tot 2002 duren voordat wij Europeanen eindelijk iets van deze heerlijke over-the-top-serie meekregen. Daarover gesproken: wanneer krijgen we eindelijk eens een nieuw deel, Nintendo?

Games_die_nooit__in_Europa_verschenen_FamicomWars
Kleine pleister op de wonder: de maps uit Famicom Wars zaten verstopt in het originele Advance Wars.

Mario & Wario
Super Famicom, 27 augustus 1993

Mario & Wario is een heel bijzonder product. Deze puzzel-platformer is namelijk ontworpen door Satoshi Tajiri en ontwikkeld door Game Freak, de bedenkers van Pokémon. Cool hè? Maar zoals zoveel coole producten van vroeger, hebben wij er nooit wat van gezien. Wat het spelletje nog bijzonderder maakte, was dat je de SNES-muis (diezelfde als voor Mario Paint!) gebruikte om ‘m te spelen. Stel je een gameplay voor die heel erg vergelijkbaar is met Mario vs. Donkey Kong. Je gebruikte de muis om de blokjes aan of uit te zetten waar Mario automatisch overheen wandelde. Aan het eind van elk level volgt een minigame waarin je lekker met een hamer op Wario kunt rammen. Wat wil je nog meer?

Zou Nintendo toen al de potentie van een aanraakscherm gezien hebben?


Bron highlight: CaptionPanic
Next articleNew Pokémon Snap komt op 30 april uit voor Nintendo Switch Previous articleNieuwe details over personages en huisdieren in Story of Seasons:...

Reacties van gebruikers

Avatar
ribbelchips | 14 januari 2021 12:37 | #293282
collapse
Leuk artikel Erik! Vooral van Famicom/Advance Wars zou ik graag een moderne versie (niet 3d) willen zien op de Switch. Captain Rainbow zou ik ook graag eens willen spelen. Just for the sake of it.

Ik heb nog wat suggesties voor een eventueel tweede deel van dit artikel: Kururin Squash en Custom Robo (GameCube), Fire Emblem Thracia 776 (SNES) en Kirby's Dream Collection (Wii) zijn ook aan onze neus voorbij gegaan...
Avatar
Erik | 14 januari 2021 13:07 | #293283
Reactie op post #293282 van ribbelchips
Hèhè, glad you like it!

Ja, bizar eigenlijk hoeveel spellen aan onze neus voorbij zijn gegaan hé? Maar aan de andere kant maakt dat het ook weer een heerlijk stukje onbekende Nintendo-geschiedenis. Ga je suggesties iig onthouden, wie weet komt er ooit een follow-up. Smile
Avatar
Wesleye98 | 14 januari 2021 13:25 | #293284
collapse
Mario Super Sluggers (Wii)... Crying Had deze ook graag in Europa zien uitkomen destijds, maar helaas...
Avatar
CyberMonkey | 14 januari 2021 15:00 | #293288
Reactie op post #293284 van Wesleye98
Zo zonde inderdaad! Heb Super Sluggers uiteindelijk jaren later nog dankzij Homebrew kunnen spelen en het was echt één van de beste Mario Sports games.
Avatar
Mitch | 14 januari 2021 13:50 | #293285
Hey Reggie WAAR IS MOEDER 3?
Avatar
Mink | 14 januari 2021 14:00 | #293286
Super interessant artikel Erik, leest lekker weg. Zou die Fire Emblem toch nog graag een keertje spelen, wellicht mooi voor de Switch Online service.
Avatar
Martijn | 14 januari 2021 16:45 | #293290
Tof artikel, Erik! Smile

Toch best veel spellen die niet naar het Westen kwamen en hier relatief onbekend zijn gebleven. Dan is er ook nog een deel dat wél in Europa verscheen óf in Amerika, maar niet beide. Japan kreeg ook niet alles. Toch grote verschillen in de line-up. Komt nu nog voor, maar gelukkig een stuk minder vaak dan in vroegere tijden.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.