5 vergeten Nintendo-franchises (en of we ze ooit terug zien) Special | 02 februari 2021 10:00 | Auteur: Erik

Onze Mario, Link, Samus en zelfs Star Fox krijgen geregeld vervolgen of nieuwe spellen. Maar Nintendo heeft door de jaren heen een schatkamer aan franchises opgebouwd – en hiervan zijn er ook een hoop die The Big N stellig negeert. Zij het door gebrekkige verkopen of vergane glorie – hierbij vijf vergeten Nintendo-franchises (en een tipje van de sluier of we ze ooit nog terug gaan zien).

F-Zero
Laatste game: F-Zero GP Legend (Game Boy Advance, 2004)

Bij veel Nintendo-fans doet het gebrek aan F-Zero misschien nog wel het meeste pijn. F-Zero is een racespelletje dat draait om gigantische snelheden en uiterst behendige reflexen. Dit concept was begin jaren ’90 baanbrekend op de SNES (des te meer omdat deze game door de Mode 7-techniek een technisch hoogstandje was) en ook de vervolgen op de Nintendo 64, Nintendo GameCube en GBA werden gretig opgeslokt. Maar nu zitten we inmiddels al zeventien jaar zonder F-Zero.

De kans dat de franchise terugkeert, is helaas klein. In 2013 zei Miyamoto dat hij geen ideeën had om van F-Zero weer een goede game te maken, en twee jaar later dat er eerst een unieke controller moest zijn waar de serie gebruik van kon maken. Nou Miyamoto, de Nintendo Switch is best uniek, toch?

5VergetenNintendoGames_FZero
Nee, de F-Zero-tracks uit Mario Kart 8 Deluxe zijn geen gegrond doekje voor het bloeden, Nintendo.

Advance Wars
Laatste game: Advance Wars: Dark Conflict (Nintendo DS, 2009 )

Oh Advance Wars, nog zo’n fanfavoriet. In deze game wordt oorlogje voeren tot een ware kunst verheven, een competitie die je moest winnen (net zoals men oorlog heel vroeger eigenlijk zag). Jij en je tegenstander bouwen om de beurt mannetjes en proberen tactisch mogelijk de veldslag te winnen. Het duurde lang voordat wij Europeanen van dit concept konden genieten, maar toen het zover was, ging Nintendo los. Tussen 2002 en 2008 zijn er maar liefst zes games in de franchise verschenen – alvorens de deur pardoes gesloten werd.

Of we ooit nog een nieuwe game gaan zien? Ik heb er een hard hoofd in. Intelligent Systems zou graag een nieuwe bouwen, maar is volgens mij nog veel grager bezig met Fire Emblem.

5VergetenNintendoGames_AdvanceWarsDaysofRuint
De laatste game, Advance Wars: Dark Conflict, nam opeens een veel serieuzere toon aan dan voorgaande delen. Dit was niet bepaald waar fans op zaten te wachten en het werd een commerciële flop.

1080° Snowboarding
Laatste game: 1080° Avalanche (Nintendo GameCube, 2003)

Wist je dat Nintendo ooit snowboardspellen maakte? Jep, The Big N liet in de jaren ’90 graag zien dat ze van alle markten thuis waren. En potjandorie, 1080 Snowboarding was nog een bijzonder leuk spelletje om te spelen ook (het krijgt een 88/100 op Metacritic)! Dit spelletje draait om zo snel mogelijk óf zo creatief mogelijk naar de besneeuwde finish snowboarden. Om deze reden had het ook twee centrale gameplaymodi: Trick en Race Mode. Het vervolg, 1080 Avalanche, wist helaas niet dezelfde hoogten te bereiken (mede door competitie van EA’s SSX-serie), dus na twee delen werd de franchise de afgrond in gegooid.

Of we ooit nog een vervolg gaan zien? Wie weet: in 2019 teasde de hoofdprogrammeur van de game een (spiritueel) opvolger!

5VergetenNintendoGames_1080Snowboarding
Het lijkt nu misschien wat gek, maar deze game werd in de jaren ’90 geprezen om zijn uiterst realistische weergave van sneeuw.

Wave Race
Laatste game: Wave Race: Blue Storm (Nintendo GameCube, 2002)

Nog zo’n sportspelletje van Nintendo waar we nu nooit meer van horen. Wave Race was een tijdlang Nintendo’s manier om de technische capaciteiten van een systeem te promoten. Deze racespellen stonden bekend om hun realistische weergave van water en hoe dit reageert op de speler. Buiten dat was vooral de Nintendo 64-versie ook een ontzettend vermakelijk spelletje, waarin je met jetski’s de meest woeste wateren probeert te trotseren.

Of we deze franchise ooit terug gaan zien? De kans is aanwezig: in 2018 suggereerde producer Shinya Takahashi dat de serie mogelijk een wederopstanding krijgt op de Nintendo Switch!

Wave Race kent zijn oorsprong op de Game Boy! Ook hier was het de bedoeling om via checkpoints de finish te bereiken.

Golden Sun
Laatste game: Golden Sun: Dark Dawn (Nintendo DS, 2010)

Golden Sun is een RPG-serie die furore maakte op de Game Boy Advance. De games werden geprezen om hun fantastische 16bit-graphics, heerlijke gevechtsmechanieken en toffe verhaallijn. Door de ongelofelijke populariteit van de games, kwam er later ook nog een derde deel voor de Nintendo DS: Golden Sun: Dark Dawn. Daarna is het echter verdacht stil gebleven. Een pijnlijke reden hiervoor is dat de verkopen met elk deel daalden. Het laatste deel wist bijvoorbeeld maar 80.000 stuks te verkopen in Japan.

Een heropleving van Golden Sun lijkt dan ook uiterst klein, al houdt Camelot de deur op een kiertje als er genoeg animo zou zijn voor een vierde game. Allemaal heel hard smeken om een nieuwe game, dus!

5VergetenNintendoGames_GoldenSun
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Golden Sun en het vervolg The Lost Age één game zouden worden. Helaas kreeg Camelot niet alles op één cartridge, en splitsten ze het in tweeën!

Is er nog een Nintendo-game waar jij dolgraag een vervolg op zou willen? Laat het ons weten in de comments!
Next articleNintendo vervangt op dit moment haar stokoude multiplayerservers Previous articleNintendo publiceert kwartaalcijfers Q3 2020: Switch is meer...

Reacties van gebruikers

Avatar
Yosher | 02 februari 2021 12:00 | #293449
collapse
F-Zero! Alsjeblieft maak eindelijk een nieuwe, wacht ik echt al jaren op, GX was echt enorm bruut.

Wario Land ook overigens, die is ook al een hele tijd weg. Daar zou ik Good Feel nog wel eens aan willen zie zitten. Shake It was ook erg tof.
Avatar
Erik | 02 februari 2021 12:25 | #293450
Reactie op post #293449 van Yosher
Oeh ja, goeie! Wario Land mag ook wel weer eens terugkomen. Dat Wii-deel was awesome. Smile
Avatar
Mitch | 02 februari 2021 13:44 | #293454
Reactie op post #293449 van Yosher
collapse
Wario Land zoals in de stijl van 2 en 3 please Smile
Avatar
Yosher | 02 februari 2021 13:52 | #293455
Reactie op post #293454 van Mitch
collapse
Dat zou ook tof zijn. En hopelijk maken ze Wario dan niet zo ranzig als dat hij in Smash Bros te zien is, overal maar scheten laten. Hij moet zich van z'n sterke kant laten zien, niet van de vieze kant! En beetje toilet humor is prima maar dat is echt maar een klein deel van het personage.
Avatar
Mitch | 03 februari 2021 00:16 | #293475
Reactie op post #293455 van Yosher
Die branching paths structure uit 2 met al die extra eindes en levels was super gaaf.
Avatar
Fl@ppy | 02 februari 2021 12:55 | #293451
collapse
Geen Nintendo game misschien, maar wel een exclusive: Baten Kaitos. Deel 1 staat in mijn top5 RPG's
Avatar
Paul | 02 februari 2021 13:30 | #293452
Reactie op post #293451 van Fl@ppy
Jaa, die wil ik ook wel eens opnieuw spelen. Had 'm destijds van een maat geleend en 10 uur gespeeld op de eerste dag! Surprised Ik was echt zó onder de indruk van die game.
Avatar
Zelda | 02 februari 2021 15:24 | #293461
Reactie op post #293451 van Fl@ppy
Jaaa inderdaad - geweldige game! Monolith Soft heeft die game gemaakt, je herkent toch echt wel elementen terug in de Xenoblade games. Fantastische developer, en was echt een toffe game inderdaad.
Avatar
justundress | 06 februari 2021 10:22 | #293499
Reactie op post #293451 van Fl@ppy
Absoluut baten kaitos.
Het hoeft niet eens een nieuwe game te zijn een remake is al goed!
Avatar
Zelda | 02 februari 2021 15:26 | #293462
F-Zero geef ik helemaal niks om, maar Golden Sun daarentegen - man, dat was echt ge-wel-dig! Ik zou maar al te graag een remake willen zien van deel 1 en 2, misschien in de stijl van Octopath Traveler ofzo.

Fun fact; oorspronkelijk was Golden Sun gepland voor de N64 zelf! Maar werd toen overgezet naar de GBA en door hardware limitaties gesplit in twee games inderdaad.
Avatar
FalconPawnch | 02 februari 2021 18:41 | #293469
F-Zero! Oh please, waarom is die game ineens niet meer relevant? GX was zooo vet! Vervolgens kwam er later nog wel dat NEO racing, wat gewoon letterlijk F-Zero was, maar dan zonder characters. Dat was ook nog een redelijke hit gezien de vraag naar een F-Zero.

Nintendo! Word eens wakker!?

Excite truck was ook tof, maar is geen F-Zero natuurlijk.

Earthbound?
Avatar
ribbelchips | 03 februari 2021 15:02 | #293483
Advance Wars staat van dit lijstje bij mij met stip op één. Ook Dark Conflict vond ik trouwens nog prima te pruimen. Wel jammer dat IS denkt dat iedereen graag een diepgaand verhaal bij dit soort games wil hebben. Dat stoot me bij de recentere Fire Emblem games ook tegen de borst. Ik wil gewoon lekker even een battle doen in de rust van een voetbalwedstrijd of op de plee. Niet eerst minuten lange conversaties doorworstelen...

Wave Race en 1080 waren imo vooral leuk omdat ze voor die tijd redelijk baanbrekend waren. Het extreme sportsgenre was op de N64 nog niet echt geweldig vertegenwoordigd in 3D. Met de komst van games als SSX, Riptide GP en Shaun White enzo zijn die games een beetje overbodig geworden denk ik. Denk niet dat we ze snel nog gaan terugzien.

Golden Sun 1 en 2 vond ik geweldig. Daar hadden ze het eigenlijk bij moeten laten. Het DS deel was voor mij een flinke teleurstelling.

F-Zero SNES vond ik erg tof, maar de GX versie op de NGC kwam ik niet in. Teveel chaos. Misschien kan een game ook gewoon te snel zijn...
Avatar
Mori | 11 februari 2021 01:28 | #293552
Diddy Kong Racing 2 hoop ik ooit nog te zien. Yummy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.