Persona 5 Strikers - Persona 5 Lite met een raar gevechtssysteem Review | 09 februari 2021 16:00 | Auteur: Patrick

Toen Joker aangekondigd werd voor Super Smash Bros. Ultimate ging iedereen ervan uit dat Atlus Persona 5 Royal ook zou gaan uitbrengen op de Nintendo Switch. Niet bleek minder waar, al gaan de geruchten momenteel dat er toch enkele Persona-games naar de Switch gaan komen i.v.m. het 25-jarige bestaan van deze reeks, die begonnen is als een spinoff van Shin Megami Tensei. Wel werd vrij snel na die bekendmaking aangekondigd dat Persona 5 Strikers een huwelijk tussen de bekende Warriors-reeks van Koei Tecmo en Persona 5 naar de Switch zou komen. Wat dat huwelijk heeft gebracht lees je hieronder.

Persona 5 Strikers is een hack ‘n slash rollenspel die de sfeer en een deel van spelelementen van Persona 5 combineert met de hack ’n slash actie van de Warriors-reeks. Als je echter denkt dat dit vergelijkbare gameplay als Hyrule Warriors oplevert dan heb je het echt mis. Gelukkig maar als je het mij vraagt, want ik heb niets met de Warriors-reeks. Wel ben ik een grote fan van de Persona-reeks en zodoende heb ik de afgelopen vier jaar naar schatting 250 uur in Persona 5 (Royal) gestopt. Naar mijn bescheiden mening is Persona 5 dan ook de beste game van de afgelopen vijf tot tien jaar. De lat ligt dan ook erg hoog maar door het feit dat Persona 5 Strikers elementen van de Warriors-reeks integreert waren mijn verwachtingen bij aanvang erg laag. Sterker nog, de kans dat ik deze titel gekocht had als ik hem niet zou recenseren voor N1ntendo was erg klein. Oh, wat had ik het fout!

Persona5Strikers_NintendoSwitch_05


Direct vervolg voor de fans
Persona 5 Strikers speelt zich zes maanden af na het einde van Persona 5. De laatste maanden van Persona 5 Royal zijn hierin niet meegenomen. Dit betreft een direct vervolg op Persona 5 en voor mensen die voorgenoemde titel niet gespeeld hebben, heeft dit huwelijk dan ook weinig te bieden. Als je net als ik een grote Persona 5-fan bent zal het verhaal van Persona 5 Strikers zeker niet vervelen. Het brengt meer van hetzelfde in een nieuw jasje met wat nieuwe terminologie. Zo zijn de paleizen vervangen door gevangenissen en reis je door heel Japan in plaats van dat je het hele spel doorbrengt in Tokyo. Uiteraard is het weer zaak voor de Phantom Thieves of Hearts om de wereld te redden van kwaadwillenden die de metaverse, de wereld in het onderbewuste van bepaalde mensen die de Phantom Thieves kunnen betreden.

Toen ik de game voor het eerste opstartte werd ik direct in een eerste gevecht gegooid waarin je kennismaakt met het gevechtssysteem. Het gevechtssysteem is een mengelmoes van het Warriors-systeem waarin je hordes zwakke vijanden moet verslaan met daartussen de bekende Persona’s die je op hun zwakheden moet raken om mooie combo’s of “all-out-attacks” uit te kunnen voeren. Geen prettige kennismaking omdat ik verwachte dat Persona 5 Strikers vergelijkbaar zou zijn met Hyrule Warriors, waar de gameplay nagenoeg alleen bestaat uit het verslaan van hordes vijanden. Gelukkig kon je wel de tijd stilzetten met het selecteren van aanvallen waardoor het hack ’n slash element naar de achtergrond werd verplaatst. Vervolgens begon de game echter met de opbouw van het verhaal en maakte je opnieuw kennis met (bijna) alle personages uit Persona. Snel werd duidelijk dat de game doordrenkt is met dezelfde muziek en sfeer als Persona 5 wat voor mij als een warm bad aanvoelde.

Persona5Strikers_NintendoSwitch_06


Persona 5 Lite
Dit huwelijk levert een soort Persona 5 Lite met een raar gevechtssysteem op. Het doorgronden van de verschillende gevangenissen werkt nagenoeg op dezelfde manier en veel elementen van de UI zijn één-op-één gekopieerd vanuit Persona 5. Toch ontbreken er veel belangrijke elementen. De welbekende “Social Links” zijn omgeruild voor een simplistisch bondsysteem waarbij de game er min of meer van uitgaat dat je al een connectie hebt opgebouwd met de personages. Dit is echt het allergrootste gemis in Strikers want dat is wat de Persona-reeks echt boven veel andere JRPG’s laat uitstijgen. Dat de connectie die je hebt met andere personages niet behoort tot één van de allerbelangrijkste spelelementen vind ik Persona-onwaardig. Dit zorgt er ook wederom voor dat Persona 5 Strikers echt totaal ongeschikt is voor “nieuwe spelers” en dat is best jammer.

Verder ontbreken de social stats en alles buiten het doorgronden van de kerkers heen is veel minder aanwezig. Ook zijn het aantal te gebruiken Persona’s veel kleiner. Begrijp me echter niet verkeerd. Heb je Persona 5 met veel liefde en plezier uitgespeeld dan brengt deze titel meer dan voldoende met het verhaal en de elementen die wel zijn overgenomen. Ook het gevechtssysteem is volledig naar je hand te zetten zodat je het hack ’n slash-element een beetje kunt verwaarlozen. Het wordt daardoor meer een actie-rollenspel.

Graphics en geluid
Persona 5 weet met het gebruik van cutscenes van anime-kwaliteit en het gebruik van muziek en geluid een fantastische ambiance neer te zetten. Gelukkig zijn dit twee elementen die Persona 5 Strikers direct heeft overgenomen. Dezelfde stemacteurs hebben alle teksten weer perfect ingesproken, er zijn vele stukken nieuwe muziek van hoge kwaliteit toegevoegd en ook diezelfde kwaliteit aan cutscenes is aanwezig. Op grafisch vlak leent deze titel ook zeer zwaar op het origineel en zelfs in handheld-mode werkt het prima. Alleen bij de allergrootste gevechten merk je wel eens dat de FPS wat omlaag gaat. Het enige wat echt vervelend is, zijn de laadtijden waarbij je soms 30-45 seconden zit te wachten voordat een kerker geladen is. Daarbij moet ik wel vermelden dat als het eenmaal geladen is dat stuk ook gewoon perfect functioneert.Conclusie
Persona 5 Strikers is een verrassende game die meer van Persona leent dan van de Warriors-reeks en dat is wat mij betreft een fantastisch gegeven. Het eindresultaat van dit huwelijk is een Persona 5 Lite met een raar gevechtssysteem. Dat gevechtssysteem is zeker niet mijn favoriet maar door een enigszins geslaagde mengelmoes ook niet direct vervelend. Alles aan Strikers ademt dezelfde stijl en sfeer als wat je gewend bent van Persona 5. Veel assets die gebruikt zijn komen dan ook direct uit die titel. Er ontbreken echter een aantal belangrijke aspecten zoals het iconische “social link/confidant”-systeem, social stats en alles buiten de kerkers om is een stuk beperkter. Zo ook het aantal Persona’s dat je tot je beschikking hebt. Helaas laat Persona 5 Strikers duidelijk merken dat ervan uitgegaan wordt dat je Persona 5 gespeeld hebt en dat is jammer. Het verhaal is daar een direct vervolg op (niet op Persona 5 Royal). Voor de fans van Persona 5 is dit dan ook een absolute must play! Ik was van tevoren erg sceptisch, vooral door de invloed van de Warriors-reeks, maar heb er ontzettend van genoten weer even terug te gaan naar de Persona 5-sfeer.
7
N1-score
  • + Een mooie voortzetting van de Persona 5-sfeer
  • + Gevechten zijn een geslaagde mengelmoes van Persona en Warriors
  • + Absoluut een must play voor fans van Persona 5 maar…
  • - … totaal niet geschikt als je die titel niet gespeeld hebt
  • - Belangrijke Persona-aspecten ontbreken
  • - Laadtijden soms ergerlijk
Next articleCrash Bandicoot 4: It's About Time aangekondigd voor de Nintendo... Previous articleBravely Default II - Als thuiskomen

Reacties van gebruikers

Avatar
Monokuma | 09 februari 2021 23:27 | #293523
collapse
Ik wou dat ze demo vertaalden. Want zelfs met al het gepraat dat het niet zo Warriors-achtig is heb ik mijn twijfels.

Er is trouwens iets dat ik raar blijf vinden van Atlus. Ze brengen graag spin-offs van Persona uit op andere consoles, net zoals met Persona 4 Arena op Xbox 360 toen, maar de daadwerkelijke Persona spellen zijn alleen op Playstation (Persona 4 Golden is dan wel weer op pc). En dan moet je je nog beseffen dat Persona eigenlijk een spin-off van Shin Megami Tensei is, een spelreeks dat voornamelijk op consoles van Nintendo is.
Avatar
Patrick | 10 februari 2021 17:15 | #293529
Reactie op post #293523 van Monokuma
Ik had de twijfels ook erg maar als je Persona 5 echt vet vind ga je je waarschijnlijk niet storen aan het gevechtssysteem. Deze titel is echt totaal niet te vergelijken met een Hyrule Warriors waarbij je alleen maar van gevecht naar gevecht loopt.

Ik verwacht dat Atlus gewoon afspraken heeft met Sony voor exclusiviteit van de Persona-titels. Verder ben ik erg benieuwd wat het 25-jarige bestaan van de Persona-reeks ons nog gaat brengen. Atlus heeft verschillende enquêtes verstuurd het afgelopen jaar om te vragen naar remakes en dergelijke. Ik hoop persoonlijk dat ze Persona 3 een goeie oppoetsbeurt geven. Verder mag SMT V wel eens een keer komen Razz .

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Persona 5 Strikers

Platform: Nintendo Switch
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Atlus
Uitgever: Atlus
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 23 februari 2021

Screenshots