Vijf interessante arcadekasten die gebaseerd zijn op Nintendo-games Special | 10 maart 2021 10:30 | Auteur: Jeroen P.

Er was een tijd dat arcadehallen een enorm succes waren. Zelfs in Nederland is het een tijd groot geweest. Het zakte een beetje in door de jaren heen, maar recent is er toch weer een opleving te bespeuren: er is een heuse franchise aanwezig in ons land en ook zijn er andere gelegenheden waar arcadegames zijn te spelen, onder andere in Amsterdam en Zoetermeer. Deze industrie ligt inmiddels al enige tijd stil vanwege de coronamaatregelen, maar desondanks zijn er door de jaren heen flink wat leuke kasten gemaakt. In dit artikel sta ik stil bij vijf interessante arcadekasten die gebaseerd zijn op Nintendo-franchises, maar die niet door Nintendo zelf zijn gemaakt.

F-Zero AX (Amusement Vision/SEGA, 2003)
F-Zero is een bekende Nintendo-franchise die zijn oorsprong kent op de Super Nintendo. Deze racegames staan bekend om futuristische omgevingen en voertuigen, en vooral de intense snelheid. Veel mensen kennen de game van de delen die verschenen op de Super Nintendo, Gameboy Advance, Nintendo 64 en Gamecube.

Het spel is echter ook in twee versies in de arcades verschenen. In de eerste ga je zitten in een model van een van de voertuigen uit de game, terwijl je de race probeert te voltooien. In de tweede beweegt de cabine tijdens een race alle kanten op! Dit is al met al een vrij intense ervaring: je moet zelfs een gordel om. Deze machine bevatte ook kaartjes waarop de voortgang opgeslagen kon worden, en het is zelfs mogelijk om een GameCube memorycard in de kast te doen om extra’s vrij te spelen. Ik heb dit zelf meerdere keren gedaan, want de kast stond vroeger op meerdere plekken in Nederland. Grappig genoeg is de hardware waar de game op draait wel door Nintendo gemaakt. Het arcadesysteem Triforce is gemaakt door Nintendo, Sega en Namco.

F-Zero_AX_deluxe_cabinet


Luigi’s Mansion Arcade (Xeen/Capcom, 2015)
Luigi’s Mansion verscheen in 2001 tegelijk met de Gamecube in Europa. Sindsdien zijn er al een aantal vervolgen en ports uitgekomen. Veel mensen weten echter misschien niet dat er ook een arcadeversie van is verschenen, die ook in Nederland was te spelen.

In Luigi’s Mansion zuig je spoken op met een stofzuiger... en in Luigi’s Mansion Arcade is dat niet anders! De kast bevat een controller die gebaseerd is op de Poltergust 5000 uit Luigi’s Mansion 2, en de game zelf heeft daar ook zeker inspiratie uit gehaald. In tegenstelling tot in de versies op de Nintendo-consoles en handhelds heb hier geen invloed op waar je naartoe gaat. Je loopt vanzelf door de levels, maar het verslaan van spoken werkt op de bekende manier: flitsen om de spoken te verdoven, en dan zo goed mogelijk richten en zuigen met de stofzuiger om ze te vangen. De Dark-Light Device uit de 3DS-game is aanwezig om op bepaalde punten objecten te laten verschijnen. Luigi’s Mansion Arcade is zelfs met twee personen tegelijk te spelen. Oud-redacteuren Marco en Dyon hebben de game in 2016 in Japan al eens goed gespeeld.

luigismansionarcade


Pokémon Tretta (Marvelous/Takara Tomy, 2012)
De Pokkén Tournament-arcadekast ken je misschien wel. Dit vechtspel met Pokémon-figuren werd ook in de arcadehallen gespeeld met een controller. Maar, heb je wel eens gehoord van Pokémon Tretta? Deze is eigenlijk gericht op een wat jonger publiek. Je strijdt in teams van drie Pokémon in gevechten tegen de computer, en in deze versie zijn ze ook te vangen. Zodra je er één hebt gevangen krijg je een fysiek embleem dat op de kast gezet kan worden, zodat die in gevechten is te gebruiken.

Heb je niet zo’n embleem of wil je gewoon meteen spelen, dat kan: dan worden er drie willekeurige Pokémon toegewezen. Op de kast zelf zitten allerlei knoppen waarmee je aanvallen moet uitvoeren en waarmee aanvallen afgeweerd worden. Het spel heeft door de jaren heen ook een aantal updates gekregen waarbij onder andere nieuwe Pokémon werden toegevoegd. Pokémon Tretta en zijn voorganger Pokémon Battrio zijn alleen gemaakt voor de Aziatische markt.

pokemontrettaarcade


Mario Kart Arcade GP (Namco, 2005)
Mario Kart is een titel die zich uitstekend leent voor de arcadehal. Er zijn ook meerdere versies verschenen, waarvan de eerste alweer in 2005 uitkwam. Het principe is altijd hetzelfde: je zit in een kart, kiest een figuur en racet op allerlei banen en daarbij zitten jij en je tegenstanders elkaar zoveel mogelijk dwars. In Mario Kart Arcade GP zit er een grote knop op het stuur waarmee je voorwerpen naar elkaar kan schieten, er zit een camera boven het scherm waarmee een foto gemaakt wordt voor een “victory pose” en het heeft nog meer extra’s. Zo zien de power-ups er anders uit en zitten er figuren in die alleen in de arcadeversie te vinden zijn (zoals Pac-Man). Zelfs de banen zijn allemaal nieuw! Vandaar dat veel fans zich al jaren afvragen waarom het spel niet op consoles is verschenen: er zit heel veel content in die je als console-bezitter nooit zal zien.

Net als in F-Zero AX zijn er speciale kaarten waarop de voortgang in een GP wordt opgeslagen, maar het is ook gewoon mogelijk om losse races spelen tegen vrienden (of totale vreemdelingen). Als er meerdere exemplaren van de machine zijn aangesloten, kun je net zoals thuis echte multiplayer-races spelen.

mariokartarcadegp


Rhythm Tengoku (SEGA, 2007)
Rhythm Tengoku verscheen origineel op de Gameboy Advance, en is gemaakt door de makers van Wario Ware. Het vervolg hiervan kennen we wel in Europa: Rhythm Paradise. Later kwamen er nog delen op de Wii en de 3DS.

SEGA is verantwoordelijk voor de arcadeversie van deze game. Het spel leunt op knotsgekke minigames zoals we ze kennen uit de eerder genoemde Wario Ware-serie, maar combineert dit met ritme. In de minigame Karate Man schop of sla je objecten uit de weg die naar je gegooid worden. Vegeta Pull draait om het verwijderen van haren uit een ui (ja, echt!). Dan is er nog Clappy Trio, waarin je als derde lid van een team precies zo moet bewegen als je teamgenoten. Het spel zit propvol met zulke bizarre games, en het is behoorlijk strikt met de timing waardoor het soms nog wel eens knap lastig kan worden. Aan het begin van het spel heb je twee hartjes, en elke keer als je een fase begint, gaat daar een hart af. Bij uitzonderlijke prestaties krijg je er een hart bij en op deze wijze is het einde van de game halen. Rhythm Tengoku is niet buiten Japan uitgegeven, maar hij is wel degelijk in Nederland te spelen.

rhythmtengoku


Heb je een van deze arcadegames wel eens gespeeld? Zitten er games tussen waar je nog niet eerder van hebt gehoord, of ken je er nog meer? Ik hoor graag van je in de reacties!
Next articleRogue Heroes: Ruins of Tasos - Een klassieke ervaring met een... Previous articleSeizoen 2 Aflevering 42 - Pokémon En Verrassende Uitspraken

Reacties van gebruikers

Avatar
Fl@ppy | 10 maart 2021 12:45 | #294018
collapse
Ben nooit van de arcadekasten geweest, maar heb de F-zero wel een keer gespeeld. Viel me toen opdat de GC card erin pastte.
Avatar
Debinir | 15 maart 2021 07:00 | #294056
Reactie op post #294018 van Fl@ppy
Kon je via je memory card ook geen dingen vrijspelen jn de gamecube game

Vraag me af of ik dat zou mogen doen als ik mijn gamecube memorycard meeneem naar het videogame museum in zoetermeer, daar hebben ze zon f-zero kast staan
Avatar
n2ntendo | 10 maart 2021 13:43 | #294019
collapse
Door Pokémon Tretta heb ik nu opeens heel erg zin in een Pokemon Roguelite.
Per run vang je random pokemon waarmee je zo ver mogelijk door de Moon cave moet komen. Faal je? Dan begin je opniew in een pokemon center vlak buiten de cave.
Per run kan je misschien iets sparen om je vang kans te verhogen of bepaalde abilities van pokemon te versterken of t aantal rare candies/potions waar je mee begint.

Of weet ik veel watvoor mechanics/verhaal precies, maar iig een PokueLite met random pokemon elke run xD

Ben ik de enige?
Avatar
Jeroen P. | 10 maart 2021 13:44 | #294020
Reactie op post #294019 van n2ntendo
collapse
Ik zou Game Freak even bellen ;-)
Avatar
n2ntendo | 10 maart 2021 15:47 | #294021
Reactie op post #294020 van Jeroen P.
collapse
Heb je het nummer van hun, dan bel ik wel. Kan ik gelijk over de graphics klagen van Pokemon Legends: Arceus
Razz
Avatar
FalconPawnch | 11 maart 2021 21:42 | #294034
Reactie op post #294021 van n2ntendo
Wat is daar precies mis mee? Ik vond legends er juist nog beter uit zien. Sowieso stukke beter dan sword en shield.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

F-Zero GX

Platform: Nintendo GameCube
Genre: FX Race
Ontwikkelaar: Amusement Vision
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 01 januari 2004

Luigi's Mansion 2

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Next Level Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 28 maart 2013

Rhythm Paradise

Platform: Nintendo DS
Genre: Music
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 29 april 2009