Miitopia - Op een ludieke gezichtenjacht Preview | 15 mei 2021 12:00 | Auteur: Erik

Miitopia is terug! ‘Wat Miitopia?’ Ja, ergens snap ik wel dat Nintendo deze game opnieuw uitbrengt op de Nintendo Switch. De titel sneeuwde in 2017 helemaal onder op de Nintendo 3DS. Ik groef daarom even de demoversie voor je op en ging er alvast mee aan de slag.

Miitopia is Nintendo op z’n ludiekst. Denk een beetje aan het knotsgekke Tomodachi Life, maar dan verweven tot RPG. Met de Mii’s, die helemaal terug zijn van weggeweest, ga jij op avontuur om een duistere slechterik te verslaan. Deze duivelse doerak heeft namelijk gezichten over de hele wereld van Miitopia gestolen en ze op wezentjes en allerlei andere gekke objecten geplakt. Die wezentjes zijn nu de slechteriken geworden, en het is aan jou en je team van zelfontworpen kameraden om de gezichten weer terug te krijgen!

Miitopia_NintendoSwitch_Preview_05
Op dit moment is er een demo van Miitopia in de Nintendo eShop. Je voortgang hierin kun je meenemen naar de volledige game.

Heerlijk onzinnig
Ik moet eerlijk zeggen: ik houd wel van die onzinnige, heerlijk over-the-top-grapjes. Ik kan dus heerlijk van genieten van de droge reactie van een God als je ‘nee’ antwoordt als die je vraagt of je op queeste wil om de wereld te redden. Of dat ik mijn eerste kameraad lekker afwijs (nadat je ‘m zelf in elkaar hebt geknutseld). Miitopia neemt het allemaal niet zo serieus, en vooral als je wel eens een paar RPG’s gespeeld hebt – dan glimlach je ongetwijfeld wel eens om de bizarre gesprekken.

Eigenlijk draait Miitopia om twee zaken: gevechten en vriendjes maken. En het één staat heerlijk in verband met het ander. Gevechten zijn turn-based: om de beurt voeren jij en één van de vijanden een actie uit. Dit kan een aanval zijn, maar ook een stukje magie, zang of wat kokkerellen – afhankelijk van de je gekozen klasse. Hierbij heb je de controle over jouw eigen personage, en neemt de computer de rest van je teamgenoten op zich.

Grappig detail is dat je voor elk teamlid een persoonlijkheid kan kiezen, zoals cool, aardig of chaotisch, wat ook weer zijn invloed heeft op hoe een gevecht zich afspeelt. Mijn hoofdpersonage was natuurlijk heel cool, en zijn coolheid zorgde ervoor dat ‘ie soms aanvallen ontwijkt óf extra veel schade doet. De lieftallige Mii van mijn vriendin was juist ‘chaotisch’, wat ervoor zorgde dat die soms in het wilde weg aanviel of gezellig met de vijand ging spelen. Zo heeft elk van die persoonlijkheden wel een grappig bijeffect.

Het lijkt erop dat de focus tijdens gevechten ook steeds meer op van dit soort bijeffecten gaat liggen. Tussen de gevechten door chill je bijvoorbeeld gezellig met je reisgezelschap in een herberg. Laat je twee personages in een kamer slapen? Dan verbetert hun band. Een betere relatie zorgt ervoor dat ze elkaar sneller bijstaan in de strijd. Ook op andere manieren kun je je band met teamgenoten verbreden, zoals gekke dialoogscenes tijdens het avontuur óf door hun HP te genezen.

Miitopia_NintendoSwitch_Preview_01
Je begint in je eentje, maar uiteindelijk heb je een team van vier onder je hoede. Je kunt ze naar eigen smaak een klasse geven!

Toevoegingen Nintendo Switch-versie
De Nintendo Switch-versie is overigens geen een één op één-kopie van het origineel. Naast het feit dat de besturing en graphics aangepast zijn op de hybride-console, heeft Nintendo de Mii-maker lekker onder de handen genomen én voor de haarliefhebbers een super uitgebreid scala aan pruiken toegevoegd, waardoor je je Mii’s in nóg gekkere jasjes kunt steken. Daarnaast zit er nu een koddig paard in de game. Dit trouwe ros ondersteunt je tijdens gevechten, zorgt voor wat gekke verhaalscenes en is naar Miitopia-traditie helemaal naar jouw smaak aan te passen.

Mijn eerste uren waren gek en verrassend verslavend. Wel merkte ik direct wel dat een gevoel van ‘controle’ een beetje ontbreekt. Eerder noemde ik al dat de computer je teamgenoten onder handen nam, maar ook de manier waarop je van gebied naar gebied gaat verloopt automatisch. Zelfs je teamgenoten bepalen zelf wat ze bij de winkel willen aanschaffen (uitrusting of wat lekkers bijvoorbeeld). Nu vond ik dit tot nu toe niet direct storend, maar saaiheid ligt wel op de loer.Voorlopige conclusie
Miitopia lijkt een grappig avontuur te worden voor iedereen die wel eens toe is aan een wat minder serieuze RPG. Het toont de humoristische kant van The Big N en laat je heerlijk knoeien met je favoriete Mii’s. Op werkelijk elk personage kun je een grappig gezichtje plakken. Daarnaast lijkt het door zijn laagdrempeligheid een mooie binnenkomer te worden voor de wat jongere RPG-fans onder ons. Maar eerlijk is eerlijk: de Nintendo 3DS-versie is destijds lauwtjes ontvangen. Hopelijk blijft het avontuur zo leuk als mijn eerste paar uur!
Next articleStunten geblazen in Mario Kart: Tour's nieuwe Trick Tour Previous articleGlitch Animal Crossing: New Horizons laat je in zwembadjes en...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Miitopia

Platform: Nintendo Switch
Genre: Avontuur
Ontwikkelaar: Grezzo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 21 mei 2021

Screenshots