4 dingen die je misschien nog niet wist over Mii’s Special | 21 mei 2021 12:00 | Auteur: Erik

Miitopia is uit! Dit betekent de triomfantelijke terugkeer van een van de meest iconische personages uit de geschiedenis van Nintendo: de Mii. Om dit te vieren dook ik in de geschiedenisboeken en zocht ik vier feitjes voor je op die je misschien nog niet wist over de Mii!

1. Mii’s zijn gebaseerd op Japanse Kokeshi-figuurtjes
Uit een Iwata Ask-interview blijkt dat het uiterlijk van de Mii is gebaseerd op een oud Japans speeltje: de Kokeshi. Kokeshi zijn houten poppen zonder armen of benen, speciaal ontworpen voor kinderen. Voor Wii Sports wilden de makers graag personages in de game verwerken die gemakkelijk te maken zouden zijn door de doelgroep. Shigeru Miyamoto kwam vervolgens met het idee om ze op de herkenbare Kokeshi-figuurtjes te baseren. Het team was enthousiast en werkte dit direct uit tot een prototype. De Mii was geboren!

4dingendiejenognietwistoverMii_Kokeshifiguur
Als twee druppels water, niet? (Bron foto: Wikipedia)

2. NPC’s in Breath of the Wild gebruiken Mii’s als basis
Deze heb je vast al voorbij zien komen, maar ik wil ‘m toch met je delen. De Mii speelt namelijk een hoofdrol in The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De personages die rondhuppelen in The Legend of Zelda: Breath of the Wild, zijn in essentie Mii’s. Ja, echt waar! De NPC’s die je tegenkomt gebruiken een “geavanceerde versie” van het Mii-formaat, genaamd Umii. Dit systeem gebruikt nagenoeg dezelfde functionaliteiten als de Wii U en Nintendo 3DS Mii’s – met een paar kleine verschillen natuurlijk. Bijzonder, niet?

4dingendiejenognietwistoverMii_BreathoftheWild
Alle credits voor het bewijzen van dit toffe feitje, gaan naar Twittergebruiker @HeyimHeroic

3. Mii’s doken ook gewoon op in third party-games
In de tijd van de Wii was de populariteit hoog. Ze speelden de hoofdrol in Wii Fit, Wii Sports, Wii Play en een hele hoop andere games. Ze waren zo populair, dat Nintendo het succesvolle Wii-concept één op één overnam voor de Wii U (al ging dat een beetje mis). Maar wist je dat Mii’s ook opduiken in third party-spellen? En dan bedoel ik niet als cameo, maar als écht speelbaar personage. Zo kun je lekker als Mii’s voetballen in FIFA 08, Tails en Knuckles verslaan in Sonic & All-Stars Racing Transformed (2012) en bommetjes leggen in Bomberman Blast. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

4dingendiejenognietwistoverMii_FIFA08
En stoer dat het eruit zag!

4. Miyamoto bouwde voor de Famicom al een Mii-achtige tool
Nintendo speelde al heel lang met het concept om je eigen personages te bouwen. Deze experimenten gaan helemaal terug tot 1987, toen het Miyamoto een goed idee leek om een spelletjesmachine te gebruiken om je eigen gezicht te maken! De machine die hij gebruikte, was het Famicom Disk System, die exclusief in Japan verscheen. Bij dit stukje oeroud gereedschap kon je al uit verschillende kapsels, wenkbrauwen en andere gezichtskenmerken kiezen om een gezichtje te maken. Door een speciale floppy (ja, zo oud praten we over) in het apparaat te stoppen, kon je ‘m zelfs besturen!

Miyamoto liet de oer-Mii-tool zien tijdens een presentatie op de Game Developers Conference in 2007.
Next articleNintendo viert lancering Miitopia met releasetrailer Previous articleSlechts vijf spelers per team in online gevechten Overwatch...

Reacties van gebruikers

Avatar
Monokuma | 21 mei 2021 12:35 | #294681
collapse
Een vraag over feit #4.

Hebben ze die Mii-maker ala 1987 ook commercieel uitgebracht, of was het niks meer dan een prototype?
Avatar
Erik | 21 mei 2021 16:30 | #294683
Reactie op post #294681 van Monokuma
Nee, het is helaas nooit meer geworden als een prototype destijds. Miyamoto heeft zijn idee gepresenteerd aan zijn collega's maar uiteindelijk kwamen ze er niet uit hoe ze hier een leuke game omheen konden bouwen.

In het filmpje onderaan zegt hij dat de Mii's (en Wii Sports in dit geval) de uiteindelijke verwezenlijking is van dat oorspronkelijke idee. Smile
Avatar
Mink | 21 mei 2021 12:49 | #294682
collapse
Holy moly, wat een absolute privilege om daar aanwezig te zijn. Super interessant man.
Avatar
Erik | 21 mei 2021 16:30 | #294684
Reactie op post #294682 van Mink
Ja echt hé? Dan zie je zo iemand toch eens vanuit een ander perspectief.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Miitopia

Platform: Nintendo Switch
Genre: Avontuur
Ontwikkelaar: Grezzo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 21 mei 2021

Wii Sports: Resort

Platform: Wii
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 juli 2009