Enter the Matrix Preview | 16 april 2003 00:56 | Auteur: Onbekend

15 mei is het eindelijk zo ver, de nieuwe Matrix film gaat in première. Maar vanaf diezelfde dag ligt ook de eerste Matrix game in de winkels. Hier alvast een preview.

Matrix en games.
De originele Matrix film was een ware culthit, een schitterend verhaal dat tot nadenken stemde en actiescènes die ongelofelijk vernieuwend waren. Deze film leende zich perfect voor een game, maar vreemd genoeg moeten fans tot Mei dit jaar wachten op de eerste Matrix game. Hoewel de eerste Matrix game? Conker's Bad Fur day had als eerste een geweldig Matrix-themed level, en ook Max Payne was duidelijk beïnvloed door de originele Matrix film.

conker matrix
Scene uit het Conker Matrix stukje

matrix max
Max Payne

Films en Games.
Ja, hoe moet ik het zeggen? Films en games gaan moeilijk samen. Elke game die in een film werd vertaald zoog zwaar, en een slechte movie-based -game is meer regel dan uitzondering. De makers wilden dit cliché beeld van slechte filmgames koste wat het kost laten verdwijnen: er werd drie jaar lang hard gewerkt aan deze game, door 3 (!!!) verschillende gamedevelopers: Shiny entertainment, Interplay en Atari (Infogrames). En alsof dat nog niet genoeg was, hebben de bedenkers van de Matrix saga (de Wachovski brothers) zich met het hele ontwikkelproces bemoeit, en hebben ze zelf het script geschreven.

De game komt tegelijk uit met de release van de film in de bioscopen, voor alle consoles en de pc. Je zou verwachten dat de game op The Matrix Reloaded gebaseerd zou zijn, dit is echter niet het geval. De Wachovski brothers hebben namelijk een ander verhaal bedacht voor deze game, dat perfect zal passen in het Matrix universum. Veel vragen die de film Reloaded creëert over "what is the Matrix" zullen opgelost worden door het spelen van de game, en vica versa. Alle Matrix fans zullen dus wel deze game moeten spelen om hun Matrix honger te stillen, dit is natuurlijk slim van Shiny/Interplay/Atari, want zo zijn spetterende verkopen gegarandeerd.

matrix2_jada_pinkett_niobe
Niobe

ghost matrix
Ghost

De game.
Waar de nieuwe film weer draait om Neo, Trinity en Morpheus, speel je in de game met 2 belangrijke "supporting actors" uit de film Reloaded, Niobe en Ghost. Leuk feitje is dat Niobe in de film gespeeld wordt door de vrouw van Will Smith, en in de game zie je bijna geen verschil met haar echte versie. Will Smith grapte zelfs: "I Can make her do what I want."

De levels van de game zijn op 2 manieren op te delen, je zult het gebruikelijke ren/schiet/vechtwerk moeten verrichten en je zult achter het stuur kunnen kruipen van verschillende voertuigen, waaronder het meest speciale voertuig de Osiris is.
De Osiris is zeg maar de moederbasis van de helden van het verhaal, het schip dat zich in de "echte" wereld bevindt.

In de ren/vecht/schietlevels wordt veel gebruik gemaakt van het "bullet time" effect, geïntroduceerd door Max Payne.
Hierbij gaat op het moment van actie (kung fu gevecht of een schiet gevecht met de baddies) de tijd een stuk slomer, verder gaat de camera spectaculair om de actie heen draaien. Veel tijd is ook besteed om deze acties vloeiend te laten verlopen, daarom is ieder personage in het spel "gemotion captured". Wel zagen in de filmpjes de levels er een beetje kaal uit, maar dit kan ook komen doordat de game nog niet helemaal af is, de characters zagen er in ieder geval schitterend uit. Ook de voertuig levels beloven schitterende acties: met de Osiris zul je knallende actie hebben, met tientallen sentinels, terwijl je in 1 van de carchases al ontwijkend en schietend hordes politiewagens moet zien voor te blijven. Met beide gameplay modi zit het dus dik in orde. Volgens Shiny zal de game ook in een constante 60 frames per second draaien, dat wacht ik echter nog maar af, want met zoveel actie op het scherm lijk 60 frames een onmogelijke opgave.

matrix actie
actiescene

race matrix
racescene

De game zal volgens de makers ook een uniek "hacking systeem" bevatten, maar wat dit precies inhoudt is nog onbekend. Wel zit er in de game meer dan een uur aan exclusieve filmpjes, die nog meer antwoorden moeten geven op de geheimen van het Matrix universum. Wat de game verder nog zal bevatten is nog altijd onbekend, een multiplayer zit er helaas niet meer in.
Maar toch heeft deze game zeker genoeg in zijn mars om alle Matrix-fans zoet te houden tot eind dit jaar, wanneer alweer de derde Matrix film, "The Matrix Revolutions", verschijnt.

Voor een cool filmpje van dit opkomende pareltje klik je op de volgende link:

TRAILER
Next articleE3 Game List Previous articleMeer informatie over Pokemon op de GC

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Enter the Matrix

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Action
Ontwikkelaar: Shiny Entertainment
Uitgever: Atari
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 15 mei 2003