Tales of Symphonia Review | 23 augustus 2004 16:21 | Auteur: Johan

Tales of Symphonia Review
Als Gamecube bezitters zijn we de afgelopen 2 jaar nou niet echt verwend wat betreft RPG spellen, verder dan Skies of Arcadia: Legends en Final Fantasy: Crystal Chronicles komen we niet. Gelukkig wordt dat aantal dit jaar nog verdubbeld met Baten Kaitos en Tales of Symphonia, laatst genoemde hebben we op GameQube al uitgebreid kunnen testen...

Intro
Het moet zo ergens begin 2003 geweest zijn, Namco komt met de blijde boodschap naar buiten dat er een Cube-exclusive RPG in de maak is van de Tales-serie, die gebruik zal gaan maken van cell-shaded graphics! Het zei me niets, het deed me niets en ik sloot het venster, RPG’s hebben me nooit kunnen boeien en ging op zoek naar andere nieuwtjes! De woorden waren al verbannen naar een ver heenkomen ergens in mijn grijze massa, tot er geheel toevallig enkele screens mij toegeschoven werden. Mijn mond viel open, de schitterende en stijlvolle graphics spraken me aan, de karakters zagen er stoer uit en de bijgeleverde art maakte het geheel af! Het bleken screens te zijn van Tales of Symphonia en een nieuwe liefde was geboren.

We zijn inmiddels alweer een dik jaar verder, de game lag eind 2003 al in de Japanse winkels, een Europese release laat nog even op zich wachten, het spel is onlangs in Amerika uitgekomen en inmiddels al weer een tijdje in mijn bezit.

viewerscreen

Story
Zoals elke zelfrespecterende game heeft ook Tales of Symphonia (ToS) een held op sokken die de wereld moet redden. Dit maal heet deze held Lloyd Irving, die zijn moeder op jonge leeftijd is verloren, zijn echte vader nooit heeft gekend en is opgevoed door een dwerg genaamd Dick! Het is een luie, speelse en rebelse jongen die houdt van avontuur in zijn leven. Laten we hem nou net treffen wanneer die bezig is met één van zijn grootste hobby’s; naar school gaan. Iets waar die met zijn luie aard een hekel aan heeft. In de schoolklas komen we nog 3 andere hoofdrolspelers tegen; Genis de elf en tevens de beste vriend van Lloyd, Collette the Chosen One en Raine de lerares van het stel die nogal losse handen heeft.

Als de les net iets verdere gevorderde vormen aan neemt dan het vliegtuigjes gooien, kauwgom plakken en ‘ouwe hoeren’, wordt de school, en dus het stadje getroffen door een lichte aardbeving en door het raam verschijnen er stralen van een oogverblinde lichtflits die buiten heeft plaats gevonden. “Juffie” weet al meteen hoe laat het is en neemt Collette, The Chosen One, direct met zich mee. Lloyd, die aan zijn balharen voelt dat er stront aan de knikker is, loopt met zijn nieuwsgierige kop er stiekem achteraan. Bij plaats delict aangekomen (de plaatselijke parochie boven op een berg) blijkt er meer aan de hand te zijn dan een zoek geraakte kat. De mana uit de wereld vloeit weg en er is maar één iemand die dat probleem kan verhelpen, voordat al het leven uitsterft. Inderdaad, "The Chosen One", in dit geval dus Collette. Het reisgenootschap wordt gevormd, ze knopen de knapzak op de rug en de reis voor “The Chosen One, to Regenerate the World” is zojuist begonnen.

"Gaap daar gaan we weer", dacht ik toen ik na een uurtje al spelend de introductie van het spel voor me kiezen gekregen had. De wereld dreigt ten onder te gaan, de slapende held staat op, trekt ten strijde, verslaat de vijand en eenmaal thuis gekomen worden de bloementjes eens flink buiten gezet. Niets is daarvan waar, na een kleine 2 uur spelen krijg je in de gaten dat dit niet een '1 in een dozijn' verhaal is. Het gaat veel dieper dan je in eerste instantie verwacht, vele plotwendingen komen naar voren, die keer op keer weer nieuwe vragen bij jou, als gamer, doen op komen, waardoor je het spel gewoonweg niet neer kan leggen. Je wilt weten hoe de vork in de steel steekt en wie waar verantwoordelijk voor is, waardoor je op een gegeven moment niet meer weet wie je vijanden zijn, wie je kan vertrouwen en op wie je kan bouwen.

Gamplay
Simpel en doeltreffend, de 2 woorden die de gameplay het beste omschrijven. Hoewel je het met toegankelijk ook goed omschrijft. Iemand die het voor het eerst speelt kan zeer gemakkelijk zijn weg door de werelden vinden, terwijl een ver gevorderde speler nog steeds meer dan genoeg uitdaging uit het spel weet te halen (ook na een dikke 30/40 uur spelen). Je leert spelender wijs het spel ‘masteren’.

Zoals gezegd zijn de battles, waar de gameplay om draait, erg simpel van opzet, wat ze ook kunnen blijven als je wilt. Wil je echter meer diepgang in je spel gooien dan kan je allerlei verschillende gevechtsopstellingen maken; Moet een bepaald mannetje vanuit het achterveld je andere mannetjes healen en af en toe een magicspell het battlefield in gooien, terwijl je andere mannetje van dichtbij de tegenstander te grazen nemen met een grote diversiteit aan wapens. Of ga je voor de Gun&Hoe style en gooi je alles in de aanval? Of ben je het verdedigende type gamer? De keuze is aan jou en zo zijn er vele verschillende battle opstellingen mogelijk, die je naar eigen keuze kan invullen.

Het vechten in ToS gebeurd door middel van het herhaaldelijk indrukken van de A-knop, waardoor het vechten een hack&slash tintje krijgt. Op een gegeven moment wordt het vechten door middel van deze combinatie erg representatief en ga ja automatisch verschillende combo’s en knoppen combinaties uit proberen. Door de analoge stick in verschillende richtingen te duwen in combinatie met de A en/of B knop trakteer je de tegenstander op sterkere aanvallen. Rijg je de aanvallen op de juiste manier aan elkaar, waardoor je 1 grote combo op je tegenstander los laat, waardoor je dus meer schade toebrengt en waarvoor je “hit-combos” krijgt. Hij gaver en vetter je de tegenstanders fileert (met behulp van die “hit-combos”), hoe meer Exp. Points je krijgt aan het einde van het gevecht, die er weer voor zorgen dat je mannetjes sterker, slimmer en sneller worden.

viewerscreen

Behalve het 'normale' vechten, het verkennen van de dorpjes en het doorlopen van het verhaal zijn er allerlei verschillende spelelementen tijdens je lange verhaal ingebouwd, die voor een beetje ontspanning moeten zorgen. Zo zijn er verschillende minigames her en der te doen, zoals memoriespelletjes en het alom bekende "Annemaria-Koekoek", sluit je deze kleine spelletjes winnend af dan win je kleine prijsjes in de vorm van potions, mana e.d. Behalve het spelen van leuke en simpele spelletjes is ook bij ToS het verzamelen van objecten een leuke bijzaak, je hoeft het niet te doen, maar had je de Pokédex in Red&Blue helemaal vol staan, dan zal je ook zeker verschillende dingen in ToS gaan verzamelen. Zo heb je een soort Pokédex waarop je alle tegenstanders te zien krijgt waar je tegen hebt gevochten (d.m.v. een 'magic-lens' is het mogelijk om de HP e.d. te scannen van de tegenstanders, waardoor je op een gegeven moment een grote en overzichtelijk lijst met gegevens over al je tegenstanders onder de knoppen hebt), als echte verzamelaar ga je natuurlijk op zoek naar alle tegenstanders en bijbehorende gegevens. Behalve een lijst met monsters heb je ook nog lijsten van 'gevonden' voorwerpen, wapens, armor en plaatsen waar je geweest bent.

Ook jezelf ontplooien tot Joop Braakhekker de 2e behoort tot de mogelijkheden, zo vind je een groot scala aan ingrediënten en producten die je kunt gebruiken om verschillende soorten gerechten klaar te maken, die je in elk dorpje leert. Zo'n gerecht zorgt ervoor dat de HP van jou en je medereizigers weer op pijl gebracht wordt, hoe vaker je een gerecht kookt hoe beter je erin wordt en hoe meer HP er ‘gehealth’ wordt per keer. Simpel, maar doeltreffend.
Next articlePaper Mario 2 Boxart Previous articlePinball met Mario in nieuwe screenshots

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 2878 | 23 augustus 2004 16:23 | #47245
Mooi cijfer... lijkt me een zeer cool spel!
Avatar
Zwennes | 23 augustus 2004 16:32 | #47246
op de spelfouten na een mooie review Smile
Avatar
Satria | 23 augustus 2004 16:28 | #47248
Nice review,deze ga ik waarschijnlijk wel kopen
Avatar
Maniack | 23 augustus 2004 16:49 | #47249
ik denk dat ik hem ook ga kopen : Smile )
Avatar
Timo | 23 augustus 2004 17:48 | #47252
idd, er zijn wat spelfouten, maar who cares. goede en leuke review! Deze game ik zeker kopen(wel niet bij de release :s), Worship cell-shading Worship
Avatar
Gebruiker 3621 | 23 augustus 2004 17:03 | #47254
Ik ga deze game meteen kopen wanneer die hier in Europa uitkomt Worship
Avatar
GiHan | 23 augustus 2004 17:17 | #47257
idem dito
maar wanneer komt Baten Kaitos eindelijk eens uit?
en is er ook een final-fantasy in de maak voor de gamecube (non-crystal)
Avatar
smash master | 23 augustus 2004 17:39 | #47262
@timo, tis een review Omnomnom
@gihan, baten kaitos komt begin volgend jaar en jij link hebben van t nieuws van FF game voor cube??
Avatar
Wings_of_Gold | 23 augustus 2004 18:05 | #47263
kheb em zelf al en hij is helemaal top Worship had er nog ff bijgezet dat dit een vervolg is op een snes titel Razz (Tales of Phantasia) en dat als je die gespeeld hebt je veel dingen tegen komt die ook in dit deel zitten Smile verder mooie rev Smoking en Juffie wist idd wat er aan de hand was maar zei juist tegen colette dat ze moest wachten tot de priesters haar kwamen halen Blush

Verder wilde ik zelf ook nog even aanstippen dat ik wel blij ben dat ze de japanse stemmen hebben verwijdert en de engelse erin hebben gestopt, japans kan ik zelf niet verstaan n engels wel..zouden ze de japanse behouden hebben zou ik eerder denken dat ze te lui waren geweest om de engelse teksten in te spreken...

Nog een sterkm punt van deze game is o.a.is de Humor! omg, vaak worden games saai en eentonig, maar de dialogen tussen de personages zijn soms zo droog dat je gewoon daarvoor al door blijft spelen^_^...dit is op zich bijzonder te noemen aangezien vaak rpg's vrij serieus zijn, hier drijven personages juist vaak de spot met elkaar of zetten elkaar voor schut(na seal 2 'getting bored before lloyd' is echt_O_), echt slim verzonnen en super uitgewerkt Smile ook kan je tijdens de gevechten vrijuit bewegen en dat houd de game fris, en je kan idd steeds je tactieken veranderen waardoor elk gevecht wel wat anders is dan de ander, later krijg je steeds meer moves en hoe meer je er aan elkaar rijgt hoe groter de combo. soms is het echt een chaos op et veld maar et overzicht hou je altijd wel.

voor mij een topgame Smoking
Avatar
JobMuntinga | 23 augustus 2004 17:50 | #47267
kan je het spel met z'n vieren spel zo ja is het ook leuk alleen? als dat zo is ga ik hem kopen
Avatar
Erich | 23 augustus 2004 17:54 | #47272
Uhm Jobmuntinga... het is een rpg... die hoor je in je eentje te spelen zeg maar...
Avatar
Pieter | 23 augustus 2004 18:08 | #47277
Mooi eerlijk cijfer. De game lijkt me echt vet!! Drooling
Avatar
peterisdopie | 23 augustus 2004 18:48 | #47284
@ Alpha_omega & JobMuntinga
lees de review eerst voordat je gaat reageren
Als je de review leest staat er dat er wel multiplayer op zit maar dat die niet zo geweldig is.
Avatar
Gebruiker 2234 | 23 augustus 2004 18:54 | #47285
ik w8 nog steeds op mijn exemplaartje uit amerika!! ik krijg er steeds meer zin in Smile
Avatar
Joost | 23 augustus 2004 19:08 | #47291
Mooie review! Wel veel uitroeptekens!
De game lijkt me heel vetjus btw.
Avatar
ac-maniac | 23 augustus 2004 19:50 | #47297
-had er nog ff bijgezet dat dit een vervolg is op een snes titel(Tales of Phantasia) en dat als je die gespeeld hebt je veel dingen tegen komt die ook in dit deel zitten -

Worship Worship
Avatar
Paul S | 23 augustus 2004 19:55 | #47299
Ik heb hem nu ook een dag of 3 en de game is echt goed. Het verhaal is in het begin nogal ongeloofwaardig (er gebeurd iets heel episch wat net zo droog wordt gebracht als dat je ma tegen je zegt: "Ga even wat brood halen bij de bakker op de hoek." Wink , maar de gameplay is uitstekend en heel diep. Cijfer is dan ook zeker terrecht.
Avatar
Gebruiker 3711 | 23 augustus 2004 19:59 | #47300
Prachtige review! Ik heb de game al sinds de Japanse release en heb nu ook de Engelse versie van de game, want ik vind hem echt geweldig! Ik ben het verder ook volledig eens met het cijfer en dat de game zich gemakkelijk kan meten met de huidige toppers op de cube.

@ Wings_Of_ Gold: Vervolg? Je bedoelt zeker prequel, want de gebeurtenissen in Tales of Symphonia vinden zich duizenden jaren voor die van Tales of Phantasia plaats. Dus het is eerder een prequel dan een sequel... Smile
Avatar
Gebruiker 3011 | 23 augustus 2004 20:15 | #47305
goeie review, ik ben overtuigt
Avatar
Lodewijk | 23 augustus 2004 20:39 | #47306
ga hem kopen zodra die uitkomt Smile mja voor multiplayer haal ik wel wwe day of reckoning in huis Razz
Avatar
Gebruiker 3028 | 23 augustus 2004 21:44 | #47316
ik heb hem besteld via lik-sang.com en moet hem binnenkort binnen krijgen en dan ga ik smullen dit avantuurtje Wink Very Happy
Avatar
Gebruiker 3441 | 23 augustus 2004 23:49 | #47334
ik heb hem ook besteld. lijkt me wel een vet spel Very Happy
Maar als je temagenoot zon special effect doet, moet je wachtten, is dit ook zo in singleplayer mode?hoop het nie :o
Avatar
Johan | 24 augustus 2004 00:14 | #47338
Niets van gemerkt! De CPU verzorgt de aanvallen van je medereizigers erg goed (ik heb geen domme kamikazie akties gezien in het spel). Ze verdedigen goed, vallen goed aan (combo's e.d.) en ze healen vanuit het achterveld als er iemand bijna dood is ook op het goede moment. Terwijl je nooit het idee krijgt dat je niets aan het doen bent, want zonder jou hulp kunnen ze de tegenstanders niet aan... Gewoon perfect uit gebalanseerd!
Avatar
Willem B. | 24 augustus 2004 08:54 | #47346
Zo te horen is deze game een echte topper, ik ben zelf echter niet zo van RPG's, en sinds ik niet zo veel geld heb, zal ik deze dus ook niet aanschaffen. De review zelf is btw ook wel goed Smile
Avatar
SoepaSannie | 24 augustus 2004 10:10 | #47354
nog maar 4-13 dagen voordat ik em hier binne heb Very Happy
Avatar
guitarrocker14 | 24 augustus 2004 10:45 | #47359
dit spel is egt heel cool die ga ik zeker kopen dit soort spellen zijn nou eenmaaal heel cool dit word egt een topper! Very Happy prima spel Wink
Avatar
guitarrocker14 | 24 augustus 2004 10:45 | #47360
jammer dat ik niet weet wanneer die uitkomt weet een van jullie dat ?
Avatar
guitarrocker14 | 24 augustus 2004 10:53 | #47361
kan je hem nu al in de winkel kopen zoja waar?
Avatar
Gc_0wNeR | 24 augustus 2004 10:59 | #47364
Nee, maar je kunt het spel wel importeren. check www.lik-sang.com Wink
Avatar
Guybrush | 24 augustus 2004 11:10 | #47367
Ik ga m wel kopen, maar pas bij de EU release
Avatar
Jetstar | 24 augustus 2004 11:27 | #47369
wil graag maar niet zo van moet moet moet Razz
Avatar
guitarrocker14 | 24 augustus 2004 11:42 | #47372
maar hij komt nog wel in ned uit? zoja wanneer ongeveer
Avatar
Gebruiker 1568 | 24 augustus 2004 13:18 | #47387
In het openings stukje op de FP staat nog verwent.
moet natruurlijk verwend zijn.
Avatar
Gebruiker 2768 | 24 augustus 2004 13:46 | #47395
wow mooie game, en een lange review Razz
Avatar
smash master | 24 augustus 2004 14:05 | #47402
vraagie, die tales of phanmtasia is het vechtsysteem net zoals in TOS of is ie turn-based??
Avatar
Wings_of_Gold | 24 augustus 2004 14:26 | #47406
TiS heeft vechtsysteem natuurlijk ovegrenomen van ToP...dat is juist de charme van de hele serie Weird
Avatar
Thijs | 24 augustus 2004 14:37 | #47407
Meesterlijke game, deze moet ik hebben Very Happy Very Happy *kwijlt*
Avatar
Gebruiker 2584 | 24 augustus 2004 18:39 | #47438
Mooie review, nog mooier cijfer. Deze ga ik niet missen........echt niet.
Avatar
DigitalZero | 25 augustus 2004 03:57 | #47468
Leuke review Smile

Ik heb het net uitgespeeld en het is een prachtig spel. Ik heb er 83 uur over gedaan, echt top. Ik moet nu enkel nog een paar sidequests doen en alle dingen verzamelen.
Avatar
Bartel. | 25 augustus 2004 10:57 | #47474
wanneer komt de game uit n nederland?
Avatar
Gebruiker 3916 | 25 augustus 2004 13:09 | #47486
Ik denk 24 november
Avatar
Cubed 4-ever | 25 augustus 2004 18:43 | #47536
vette game
Avatar
Stokkie | 26 augustus 2004 14:38 | #47575
Jezus wat een spelfouten, ik weet niet of ik het spel nu nog ga kopen......
Avatar
Gebruiker 3239 | 26 augustus 2004 15:17 | #47582
Een nieuwe topper is geboren voor onze kleine vierkante Kubus, die zich tussen het rijtje Metroid Prime, Viewtiful Joe en Zelda The Wind Waker heeft genesteld.
---------------------------------------------
Viewtiful Joe??!! kom op zeg!1die past echt NIET in het rijtje van de beste cube games....dan vind ik F-ZERO GX er beter bij staan....
Avatar
Pikmin | 27 augustus 2004 14:18 | #47720
releasedate ff opgezocht, 19 november volgens nintendo.nl
Avatar
Gebruiker 3334 | 28 augustus 2004 16:16 | #47848
Joop Braakhekke, niet Braakhekker... Razz
Avatar
Zapp-x | 01 september 2004 18:11 | #48246
goede review Very Happy
Avatar
Kleaver | 17 september 2004 14:41 | #49556
Ik dacht eerst "nah, zal weer weer zo'n klotespel zijn"

Dit spel ga ik dus KOPEN! Yes! Eindelijk weer iets fatsoenlijks voor mijn SpellenKubus!
Avatar
Gebruiker 4291 | 30 september 2004 21:15 | #51984
Soort ''Golden Sun'' voor op de Cube!
Avatar
Gebruiker 1541 | 10 oktober 2004 16:12 | #53170
ik ben helemaal overtuigt, Na het zien van wat filmpjes en het lezen van deze review moet ik deze game gewoon hebben. Ik hou van een goed verhaal Smile en 60 uur is echt heeel veel!
Avatar
SlasherX | 11 oktober 2004 21:54 | #53294
Met het cijfer ben ik het helemaal eens Wink
Avatar
Gebruiker 3545 | 18 november 2004 16:43 | #57576
EINdelijk een Lijpe rpg want final fantasy:chrystal chronichels was ik al snel klaar mee dus k hoop dat ie leuk word Very Happy Very Happy En de beste rpg ooit is nog altijd Final Fantasy VIII op de playstation 1 Very Happy echt ik hoop dat hij weeer eens LEUK WORD Razz Namco SUCCES!!_o_
Avatar
Gebruiker 3545 | 18 november 2004 16:44 | #57577
Noh smilies zijn kapot lijp Razz (b)
Avatar
guitarrocker14 | 18 november 2004 19:43 | #57617
(a)
Avatar
guitarrocker14 | 18 november 2004 19:44 | #57618
:O
Avatar
Gebruiker 1541 | 20 november 2004 19:30 | #57830
hij ownt..... meesterlijk spel
Avatar
Kleaver | 16 december 2004 20:06 | #60469
Keb het spel ook en ik adviseer IEDEREEN KOOP DIT SPEL! Het is het beste spel IMO dat er op de Cube op dit moment te vinden is!
Avatar
Zapp-x | 16 december 2004 21:07 | #60483
Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens.. Ik heb de game ook, maar vind er geen zak aan. Ik vind de battles enorm saai en hack 'n slasherig... imo is het spel veel te eentonig.
Avatar
Gebruiker 4060 | 18 december 2004 17:04 | #60638
w00t jij spoort niet : het spel is te gek Very Happy
Avatar
Kleaver | 09 januari 2005 22:39 | #62943
Zapp-X, er zit ook enigzins een VERHAAL aan vast...
Avatar
Raik | 14 januari 2005 16:24 | #63530
Is er nog wat aan na het uitspelen?
Avatar
Gebruiker 1541 | 23 mei 2005 12:02 | #81233
nog een keer spelen? Razz Ongeveer het zelfde als bij zelda... Razz Maar je kan de eindbaas misschien met z'n 4en doen dat het nog wat leuk is maarjah Razz

*kuchcamerakuch*

als je het uitgespeeld hebt krijg je trouwens wel extra's voor een new game. Stelt niet veel voor maar toch Wink
Avatar
pecola-tje | 03 december 2005 11:22 | #101733
goede review.. het klopt precies..
goede game
Avatar
Gheyl0rd_007 | 03 december 2005 18:32 | #101791
En ik heb 'm nog steeds niet... zijn telkens weer dingen die ik eerder wil hebben, zoals nu een nieuwe pc

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tales of Symphonia

Platform: Nintendo GameCube
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Namco Bandai
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 20 november 2004

Screenshots